Поплаве у Србији

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
da se razumemo o cemu se zapravo radi,Francuska je poslala 30 ljudi koji su specijalizovani za ovakve situacije i kazu da je to cak polovina ljudstva koja ta zemlja poseduje za ovakve situacije,onda je logicno sta sve moze da uradi 70 obucenih ,dobro kordinisanih i dobro opremljenih ljudi u ovom slucaju Rusa

Ne,u Srbiji jedinu odgovornost ima narod!:dash:
A Vucic ce patetisati i ostati 4 godine na vlasti,dobro nagojiti svoj bankovni racun uz malo glume i bez trunke odgovornosti!

Мој пријатељ, ватрогасац, провео је четири дана у спасавању људи. Каже да није било Руса, који су својим примером показали како се ради посао, ови наши би само стајали. Буквално су их руски спасиоци покренули на акцију.
Nemoj preterivati i nipodaštavati ljude koji spasavaju tamo, dobri su svi, i vojska, i policija i momci iz gorske službe spasavanja, itd. I pre nego što su stigli Rusi, ljudi su spasavali tamo, bilo je haotična organizacija sve do subote ujutru, ali su ti ljudi koji su spasavali bili dobri.

ФАНТАСТИЧНО и ТРАГИЧНО - па за ово има много кандидата ЗА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ јбт.....:dash:

Један од бранилаца насипа на Колубари је у пола ноћи дошао код председника општине Обреновац (урс) и рекао му да је Колубара пробила насип и да ће поплавити Обреновац и да се укључе сирене и одмах почне евакуација, председник му је рекао да не треба ширити панику и да је довољно да иде кајрон преко локалне тв...

Наравно да је тачно. Апел да не напуштају домове је био дан пре објављивања ове вести чији линк објављујеш. Твоја је вест од 10 сати и 41 минут а апел је био дан пре тога.
imaš neki link iz bilo kog medija koji je taj apel objavio dan pre? mani ovaj koji ne radi...i dete može da postavi link prema nepostojećoj stranici

Корисне информације

Preporuke gradjevinaca i ljekara pred povratak u kucu kroz koju je prosla poplava:

1.djecu ne uvoditi u kucu najmanје sedam dana nakon povlacenja vode
2. nemojte zagrijavati prostor prije nego dezinfikujete zidove jer grijanje ubrzava razvoj štetnih mikroorganizama. Greška je grijati prostor radi isušivanja prije čišćenja i dezinfekcije ili isušivati prostore samo grijalicama bez odgovarajućeg provjetravanja ili mašinskog isušivanja.
1. najvaznije je sve dobro ocistiti i dezinfikovati. Najveća opasnost kod popave u kući predstavlja brzi razvoj algi - gljivica i pljesni kojima je dovoljno 48 sati da se razviju. Alge, gljivice i pljesni djeluju štetno na zdravlje ljudi, izazivaju infekcije, astmu, alergijske reakcije i brojne druge bolesti još dugo nakon poplava. Poplave donose i nečistoće koje doprinose razvoju mikroorganizama.
2. Kod ciscenja prvo treba uklonite vodu ispumpavanjem. (Ako ste osigurani, pozovite agenta osiguranja za popis štete, fotografišite prostor i oštećenja.) Uklonite tepihe, dušeke i prostirke. Najbolje ih bacite jer se u natopljenim tepisima i drugim tekstilnim materijalima razvijaju i najopasniji mikroorganizmi. Odjeću treba odmah oprati i dobro osušiti. Nakon pranja i sušenja odložite je što dalje od poplavljenog prostora. Krzno i kožnu odjeću takodjer uklonite.
3. Komadi namještaja od punog drveta – masiva se mogu spasiti. Namještaj odvojite od mokrog poda ALUMINIJSKOM FOLIJOM (plastična folija ne dozvoljava isparavanje vlage). Operite nečistoće sredstvima za čišćenje drveta ili parketa i dobro osušite krpom ili papirnim ubrusima. Izbjegavajte sredstva na bazi hlora jer ćete uništiti površinu drveta.Namještaj od iverice uglavnom je uništen nakon poplave i bacite ga što prije jer se natopljena iverica ne može popraviti ili je popravak skup i ne isplati se.
4. Dušeke, krevete i tapacirani nameštaj najbolje je baciti. Gotovo ih je nemoguće potpuno očistiti i dezinfikovati a poplavljeni tapacirani nameštaj je mogući izvor bolesti.
Jastuke i prekrivace bacite.
5. Kućne aparate treba odnijeti u servisi jer se neki možda mogu spasiti.
6. Električne instalacije treba da provjeri elektro-instalater koji će dati procjenu štete i upute sta ikako terba popravljati.
7. Laminate odmah uklonite. Ako je poplava trajala nekoliko sati, parketi će početi da bubre pa je bolje što prije ih ukloniti da se omogući čišćenje i sušenje podne glazure. Podignute i valovite parkete nemoguće je ispraviti, takvi parketi se vade i bacaju.
8. Vrijedne knjige i dokumenta treba zamrznuti u zamrzivacu. Smrzavanjem dehidriramo – isušujemo vlagu iz papira, listovi se lakše odvajaju i zaustavlja se propadanje štampe na papiru! Knjige i dokumente ostavite u zamrzivaču nekoliko dana do nekoliko nedjelja. Smrzavanjem isto tako sprječavamo pojavu pljesni i gljivica u celuloznim materijalima. Sve navedeno treba napraviti u što kraćem roku kako bi se što pre pristupilo čišćenju i dezinfekciji zidova.
9. Kada ste uklonili uništene i oštećene stvari i podne podloge, treba pristupiti čišćenju i dezinfekciji zidova i podova. Pri tom koristite zaštitne rukavice, obuću i maske za disanje zbog štetnih mikroorganizama i hemikalija. Grubo ostružite nečistoće sa zidova i podova, koristite lopate, četke, perače pod visokim pritiskom i usisavače za vodu. Skinite što više slojeva boje sa zida -ovo će ubrzati isušivanje i olakšati popravke nakon isušivanja. Parni čistači su odlični za čišćenje i dezinfekciju nakon poplava, profesionalni se teško nabavljaju pa će i manji kućni poslužiti uz više truda i vremena. Ako nemate parni čistač, možete zidove i podove čistiti četkom i rastvorom za dezinfekciju. Treba oprezno koristiti kućna sredstva na bazi hlora! Profesionalna sredstva za dezinfekciju potražite u apoteci.
10. Višak vode uklonite brisanjem. Zidovi i podovi se nakon čišćenja četkom i vodom mogu poprskati sredstvom za dezinfekciju (prskalicom za cvijeće, ručnom ili leđnom).
11. Nakon ciscenja i dezinfekcije mozete zapoceti isusivanje prostorija opremom za isušivanje ili vjetrenjem. Postupak mašinskog isušivanja sa profesionalnom opremom traje tri do četiri nedelje. Vetrenjem, uz dobre vremenske prilike treba pričekati od 3 do 8 meseci u zavisnosti od godišnjeg doba. Kućni odvlaživači vazhuha manje snage kakve možemo kupiti u prodavnicama pomoći će, ali njihova snaga uglavnom nije dovoljna za adekvatno isušivanje zida nakon poplava.
12. Ako se voda nalazi u izolaciji ispod podne glazure – potrebna je specijalna oprema za vakumsko isušivanje izolacija i glazura. Potražite savjet servisa za isušivanje.
13. Ne gletujte i ne krecite zidove prije potpunog isusivanja. Razne glet mase i boje zatvaraju pore pa se zidovi sporije suše. Dobro rješenje je da se već za vrijeme čišćenja ostruže što više boje sa zida! Sve što bubri i odvaja se treba što prije ukloniti i time se ubrzava sušenje. Za vrijeme sušenja pojavljivaće se kristali minerala na površini. Ove kristale skidajte struganjem i odlažite što dalje od kuće. Na mjestima gde su oštećenja maltera dublja, najbolje je ukloniti sav malter do zida, pričekati isušivanje i sanirati posebnim materijalima za sanaciju vlažnih zidova. Krečite zidove kada ste potpuno sigurni da su zidovi suhi!

Један од бранилаца насипа на Колубари је у пола ноћи дошао код председника општине Обреновац (урс) и рекао му да је Колубара пробила насип и да ће поплавити Обреновац и да се укључе сирене и одмах почне евакуација, председник му је рекао да не треба ширити панику и да је довољно да иде кајрон преко локалне тв...

Па чим је АВ онолико патетисао и носио флаше са водом - сигуран сам ДА СУ СВИ БИЛИ НА ВРЕМЕ ОБАВЕШТЕНИ..... него их је болела оне ствар..... стока је то комформистичка.......

ФАНТАСТИЧНО и ТРАГИЧНО - па за ово има много кандидата ЗА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ јбт.....:dash:
Što se pališ? Jel ti vidiš kada je to objavljeno, koji je datum? To se odnosilo tada kada je isto bilo kiše i verovatno je čovek mislio da tada neće biti poplave, što i nije bilo. Jedino je lupio da je Kolubara krtkog toka i kratkog daha ali to nema veze sa ovim što se sada desilo.

Što se pališ? Jel ti vidiš kada je to objavljeno, koji je datum? To se odnosilo tada kada je isto bilo kiše i verovatno je čovek mislio da tada neće biti poplave, što i nije bilo. Jedino je lupio da je Kolubara krtkog toka i kratkog daha ali to nema veze sa ovim što se sada desilo.
ribočuvar možeš da budeš da nemaš završenu ni osnovnu školu...toliko o težini te izjave

Сведоци смо катастрофе која је задесила нашу земљу. Имам скоро 43 године и заиста тешко да могу да се сетим већег срања које смо доживели. Надам се да се све полако доводи у ред и да ћемо кренути да се вадимо из гов... знате већ чега.
Елем, ово су неки моји, лични утисци поводом целе ове ситуације.

- Прилично сам задовољан реакцијом државе ( ни мртав не бих дао глас напредњацима, социјалистима, радикалима, демократама....) . Мислим да је држава и политички врх реаговао како треба. ценим да су максимално брзо "мобилисали све ресурсе" и алармирали и домаћу и светску јавност . Помоћ из целог света је готово моментално почела да стиже...чак и из земаља које баш и "не миришемо". Сваима велико хвала. Такође хвала и нашим спасиоцима, војницима (додуше једну ствар не могу да схватим - Србија има око 30 оперативних војних хеликоптера а ангажовала је само 8 за помоћ - Шта је са осталих 22 ???), горској служби спасавања... Заиста су сви дали све од себе. Свака част. Мислим да је држава успешно одиграла своју улогу али да је после свега обавеза да уради све да се сличне ствари не би дешавале у будућности.
- ТВ ПИНК (не могу да поверујем да ћу ово превалити преко усана) је задала ДОМАЋИ ЗАДАТАК свим медијима у земљи својим (баталимо лову коју има Митровић) непрекидним извештавањем о ситуацији!!! Комерцијална телевизија која се одрекла лове од које живи!!! РТС , Б92, Прва...... требали би нешто да науче од ПИНК-а. Свака част за ТВ ПИНК!
- Лопови и профитери. ШЉАМ какав сам мислио да не постоји! У тоталној катастрофи они лапају, краду, отимају, зеленаше дижу цене......... Опростите али заиста мислим да смртну казну није требало укидати.
- Навијачи. Годинама, углавном без правих, ваљаних разлога разапињани и медијски линчовани за све и свашта су ПРВИ од свих стигли у Шабац, Црне Баре, Купиново, Прогаре (оно чега нема по медијима).... да помогну, да раде и радили су заиста на начин достојан поштовања. Тражили да буду распоређени на најкритичније тачке и нису тражили ни флашицу воде јер су са собом све понели да никоме не би били на терету. заиста су херојску радили.
- ЛГБТ популација - солидарно отказали своју параду и недељу поноса. Скупљали помоћ. Хвала им.
-Председник Србије Томислав Николић - Где тај лик?
- И последње али НАЈВАЖНИЈЕ - Омладина и грађани Србије. Искрено нисам веровао да ће бити толике солидарности, елана, воље, солидарности......... разумевања. Десетине хиљада добровољаца спремних да раде СВЕ што је потребно. Млади људи којима ништа није тешко...Хвала им. када сам виде те "омладинце" пао ми је камен са срца. За Србију има шансе и перспективе.

Хвала свима и извињавам се ако сам некога прескочио!

slažem se...uhapsiti ribočuvara jer nije predvideo ovakvu tragediju

Раније сам написао да је јуче у емисији код Зорана Станојевића лично сам гледао и слушао на РТС1 био човек стручњак хидрометеоролог - КОЈИ ЈЕ ИЗЈАВИО ДА СУ СВИ НАДЛЕЖНИ БИЛИ ОБАВЕШТЕНИ О ТОМЕ ШТА СЕ СПРЕМА 7 ДАНА РАНИЈЕ ------- и сви су чешкали јајца...... :evil:

Није проблем што је он мислио, него што је целa руководећa гaрнитурa нa свим нивоимa мислилa исто.

Раније сам написао да је јуче у емисији код Зорана Станојевића лично сам гледао и слушао на РТС1 био човек стручњак хидрометеоролог - КОЈИ ЈЕ ИЗЈАВИО ДА СУ СВИ НАДЛЕЖНИ БИЛИ ОБАВЕШТЕНИ О ТОМЕ ШТА СЕ СПРЕМА 7 ДАНА РАНИЈЕ ------- и сви су чешкали јајца...... :evil:

Daj link. :evil:

To ne bi trebalo da bude tesko.

Zahvaljujemo Miti što je pohvalio braću Hrvate za ukazanu pomoć - PAŠĆE SNEG SA GOLIM RIBAMA OD 18 GODINA ZA LJUBAV SPREMNE

p.s. ako ti Hrvati nisu braća onda ti nisi Sloven... možda Musliman ili Jevrej ili Aglosaksonac ili Afro-populacija... :kafa:
Sloveni su nomadsko pleme u stalnoj borni za pare i nerad, stoga su svadje u ovom plemenu konstantne medju članovima u raznim smerovima.

Ne,u Srbiji jedinu odgovornost ima narod!:dash:
A Vucic ce patetisati i ostati 4 godine na vlasti,dobro nagojiti svoj bankovni racun uz malo glume i bez trunke odgovornosti!

ja nisam pricao o odgovornisti ,nego o Rusima i njihovom znacaju u svemu i sta bi znacilo da smo mi imali takve ali se slazem sa tobom neko mora da odgovara da se ne bi opet isto ponovilo

slažem se. ali je totalno degutantno da se ova tragedija koristi za obračun sa SNS-om
Слажем се ја и са тобом.
Било би дегутантно да се ова трагедија, нешто касније користи за политичку промоцију и не само СНС већ и других странака. На локалу је то већ некако почело и притајено.

slažem se. ali je totalno degutantno da se ova tragedija koristi za obračun sa SNS-om

СНС? Ту се уопште не рaди о СНС-у, ту се рaди о гомили бедникa који мењaју пaртије, идеологије, стaвове, и директорске фотеље кaо што курвa мењa гaће.
Основни, једини и ултимaтивни циљ, пaрaзитирaње у влaсти, без трунке компетенције, без трунке одговорности без трунке морaлa.
Дaнaс је тa aрмијa бедникa у СНС-у, чујем дa су се нaпумпaли до полa милионa, што сведочи о рaзмерaмa хипокризије и неморaлa у Србији, a води их нaјвећи од свих бедник и пaтетичaр (окривите мене и зa кишу), који је ето у стaњу дa изјaви кaко је до пре пaр годинa мислио и рaдио једно, a дaнaс мисли и рaди нешто сaсвим друго, и у томе не види никaaкв проблем.

Е јa ту видим проблем, нико не може дa ти зaбрaни дa се предомислиш, aли немaш никaкaво прaво дa 20 годинa будеш у влaсти, једној, другој, трећој, јер је то крaјње неморaлно пре свегa, a ондa и девaстирaјуће по држaву и систем, кaо што имaмо прилике дa се уверимо..

da se razumemo o cemu se zapravo radi,Francuska je poslala 30 ljudi koji su specijalizovani za ovakve situacije i kazu da je to cak polovina ljudstva koja ta zemlja poseduje za ovakve situacije,onda je logicno sta sve moze da uradi 70 obucenih ,dobro kordinisanih i dobro opremljenih ljudi u ovom slucaju Rusa

Da se razumemo, Rusi su stigli 16tog, znači stigli na vreme i kada je bilo najpotrebnije, Francuzi posle tri dana, čak je Crna Gora bila brža, ako je tih 30 ljudi polovina Francuskih snaga, onda Srbija daleko više ulaže u vandredne situacije i ima brojniji kadar, nego zemlja koja ima 9 puta više stanovnika, to medijsko jajarenje sa ciljem da se prikrije da je EU ispala nesposobna ili nezainteresovana neće proći.

Сведоци смо катастрофе која је задесила нашу земљу. Имам скоро 43 године и заиста тешко да могу да се сетим већег срања које смо доживели. Надам се да се све полако доводи у ред и да ћемо кренути да се вадимо из гов... знате већ чега.
Елем, ово су неки моји, лични утисци поводом целе ове ситуације.

- Прилично сам задовољан реакцијом државе ( ни мртав не бих дао глас напредњацима, социјалистима, радикалима, демократама....) . Мислим да је држава и политички врх реаговао како треба. ценим да су максимално брзо "мобилисали све ресурсе" и алармирали и домаћу и светску јавност . Помоћ из целог света је готово моментално почела да стиже...чак и из земаља које баш и "не миришемо". Сваима велико хвала. Такође хвала и нашим спасиоцима, војницима (додуше једну ствар не могу да схватим - Србија има око 30 оперативних војних хеликоптера а ангажовала је само 8 за помоћ - Шта је са осталих 22 ???), горској служби спасавања... Заиста су сви дали све од себе. Свака част. Мислим да је држава успешно одиграла своју улогу али да је после свега обавеза да уради све да се сличне ствари не би дешавале у будућности.
- ТВ ПИНК (не могу да поверујем да ћу ово превалити преко усана) је задала ДОМАЋИ ЗАДАТАК свим медијима у земљи својим (баталимо лову коју има Митровић) непрекидним извештавањем о ситуацији!!! Комерцијална телевизија која се одрекла лове од које живи!!! РТС , Б92, Прва...... требали би нешто да науче од ПИНК-а. Свака част за ТВ ПИНК!
- Лопови и профитери. ШЉАМ какав сам мислио да не постоји! У тоталној катастрофи они лапају, краду, отимају, зеленаше дижу цене......... Опростите али заиста мислим да смртну казну није требало укидати.
- Навијачи. Годинама, углавном без правих, ваљаних разлога разапињани и медијски линчовани за све и свашта су ПРВИ од свих стигли у Шабац, Црне Баре, Купиново, Прогаре (оно чега нема по медијима).... да помогну, да раде и радили су заиста на начин достојан поштовања. Тражили да буду распоређени на најкритичније тачке и нису тражили ни флашицу воде јер су са собом све понели да никоме не би били на терету. заиста су херојску радили.
- ЛГБТ популација - солидарно отказали своју параду и недељу поноса. Скупљали помоћ. Хвала им.
-Председник Србије Томислав Николић - Где тај лик?
- И последње али НАЈВАЖНИЈЕ - Омладина и грађани Србије. Искрено нисам веровао да ће бити толике солидарности, елана, воље, солидарности......... разумевања. Десетине хиљада добровољаца спремних да раде СВЕ што је потребно. Млади људи којима ништа није тешко...Хвала им. када сам виде те "омладинце" пао ми је камен са срца. За Србију има шансе и перспективе.

Хвала свима и извињавам се ако сам некога прескочио!

I meni se tako cini, kao da se probudio "uspavani potencijal" Srbije, to daje neku nadu.
I sa ostalim navodima se uglavnom, slazem.

Back