Поплаве у источној Србији, једна жртва!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Поплаве у источној Србији, једна жртва

Једна жртва поплава у Текији. Ванредна ситуација у Кладову и Неготину. Због обилних падавина Подвршка река потопила и срушила мост на државном путу Кладово–Неготин. Недалеко од ХЕ "Ђердап" покренуло се клизиште. Рад Хидроелектране "Ђердап 1" није угрожен.


L1.jpg


20.55 – Министар Велимир Илић каже да се приводи крају евакуација угроженог становништва у околини Кладова, преноси Танјуг.
L1.jpg


19.35 – У Текији евакуисано око 300 људи, а очекује се евакуација још толико људи, каже Предраг Марић за РТС.
L1.jpg


19.30 – Неколико стотина кућа поплављено на Милошевском путу код Неготина, јавља репортер РТС-а.
Извештај Вање Чолић и изјава Предрага Марића (19.30)

L1.jpg


19.00 – Двадесетак житеља села Подвршка у општини Кладово евакуисано је вечерас, каже Предраг Марић.
L1.jpg


18.50 – Угрожено становништво из Текије евакуише се са три брода, који ће ускоро стићи у Кладово, јавља репортер РТС-а.
L1.jpg


18.20 – Старија жена настрадала у Текији где је најтежа ситуација и где је у току евакуација хеликоптерима, јавља регионална ТВ Бор, а преноси Бета.
L1.jpg


17.45 – У току евакуација грађана из Текије бродом, каже начелник Сектора за ванредне ситуације у Бору Миодраг Марковић.
L1.jpg


17.10 – Село Грабовица је цело под водом. Мештани кажу да су затајиле пумпе. Две породице евакуисане и сада се налазе код рођака, јавља дописник РТС-а.
L1.jpg


15.40 – У селу Грабовица почела евакуација једног дела становништва, каже председник Општине Кладово Радован Арежина за Бету.
L1.jpg


15.30 – Ванредна ситуација у Неготину уведена јер је од 11 до 12 сати пало 50 литара кише по квадратном метру, каже председник те општине Јован Миловановић за Танјуг.
L1.jpg


14.35 – Рад ХЕ "Ђердап 1" није угрожен. У месту Косовица водена бујица је однела трафостаницу, саопштава ЕПС.

L1.jpgЗбог изливања река, покретања клизишта и одрона, ванредна ситуација проглашена је у Кладову и на територији општине Неготин, а очекује се и у Мајданпеку. Подвршка река се излила и урушила мост у Дунав. На територији Кладова, услед појаве бујичних потока, угрожено је 15 сеоских месних заједница.


Tekija.jpg

ТекијаПузовић: Превентивно пуна приправност

Директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је Танјугу да је "што се тиче људи, механизације и опрема – све спремно, а да је на терену ниво приправности подигнут на максимум".
Према његовим речима, и на подручју града Шапца водостај Саве ће се кретати на нивоу редовне одбране од поплаве.
"Ток Дунава је у нивоу средњих и средње високих водостаја за ово доба године и не очекују се неки велики проблеми нити долазак неког великог поплавног таласа", рекао је Пузовић.
Истакао је да проблеме праве мање, локалне реке и потоци.


Припадници МУП-а евакуисали су бродом око 300 људи из месне заједнице Текија и око 20 житеља села Подвршка, а евакуација ће бити настављена и током вечери. Једна старија жена изгубила је живот у Текији.
У угрожена подручја послате су и додатне снаге Жандармерије, у спасавање је укључена и хеликоптерска јединица МУП-а, а ангажована је и Горска служба спасавања.
Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је најтежа ситуација у Кладову. "Морају да се створе услови да механизација почне да ради и да се успоставе путни правци и нормализује саобраћај", поручује Марић.
Према његовим речима, када ће до тога доћи сада није познато, "јер прогноза није добра за ноћас, тако да се престанак падавина може очекивати тек сутра".
Министар без портфеља за ванредне ситуације Велимир Илић рекао је да ће вечерас заседати кризни штаб у Кладову на коме ће представници тог министарства, МУП-а и локалне самоуправе разговарати о помоћи становништву и санацији угроженог подручја.
Илић је за Танјуг нагласио да се ситуација и даље прати и да ће се вечерас на седници кризног штаба разговарати и о санацији последица које су, према његовој оцени, изузетно велике.
До села Река, Грабовица и Брза Паланка не може се стићи. У тим селима повређених нема, али је део угроженог становништва евакуисан. Десет домаћинстава у насељу Дедиње у Кладову угрожено је изливањем канала.
Између Брзе Паланке и Милутиновца заробљено је санитетско возило у коме се налазе докторка и пацијент.
Поплава у Неготину

На три километра од Хидроелектране "Ђердап" прорадило је клизиште, а на неколико места има одрона.
Рад ХЕ "Ђердап 1" није угрожен, иако јој је нанета велика штета, а тренутно ради пет агрегата максималном снагом, саопштио је ЕПС.
У месту Косовица, одакле се Хидроелектрана "Ђердап 1" снабдева пијаћом водом, водена бујица је однела трафостаницу, а објекат пумпне станице је накривљен и тешко оштећен.
Без струје су МЗ Подвршка, Петрово Село, Доњи Кључ, Вајуга, Милутиновац, Корбово, Ртково, Велика Врбица.
У Кладову и околини, телефонске линије су у прекиду, а једино мрежа 063 има домет.
Од јутрос је у Кладову пало 116 литара кише, а у протекла 24 сата на овом подручју је пало 150 литара кише по квадратном метру.

Киша у Кладову и даље пада. За сада нема опасности од изливања Дунава.


Проблеми и у Мајданпеку

Обилне кише у протекла 24 сата направиле су велике проблеме и у Мајданпеку. Најдраматичније је у селима Бољетин, где је двадесетак домаћинстава поплављено, и Мосни. Надлежни размишљају и о евакуацији мештана два села – Санмариновцу и Душановцу. Озбиљна ситуација и у Орешковици.
Boljetin-poplava.jpg

Поплаве у Бољетину

Председник Општине Неготин Јован Миловановић рекао је Танјугу да је одлука о увођењу ванредне ситуације донета у 13 сати, "јер је од 11 до 12 сати пало 50 литара кише по квадратном метру, а од јутрос укупно 65 литара по квадрату".
"Тренутно радимо на скретању токова воде који се крећу по саобраћајницама и према објектима грађана... а сарадња са Сектором МУП-а за ванредне ситуације је добра", рекао је Миловановић.
Секретар привременог Општинског већа Дејан Шкорић каже да је захваљући механизацији рудника "Мајданпек" заустављено изливање реке Мали Пек која је поплавила аутобуску станицу и да је ситуација у самом граду нормализована.
У МЗ Велика Каменица код Неготина једно домаћинство је поплављено. У Мосни војска помаже становништву, јер су се тамо затекли на отклањању последица од претходих поплава.
Majdanpek.jpg

Поплављена аутобуска станица у Мајданпеку

У Мајданпеку се излила река Пек и поплавила аутобуску станицу.
Из Рудника бакра "Мајданпек" воду из Пека усмерили су на Јужни ревир, и тиме спасли град од даљег плављена.
Вода је и на путу Мајданпек – Доњи Милановац.

****************************************************************************
Опет поплаве - опет трагедија народа...... и док се Србија весели вицешампионима ови људи изгибоше и пропадоше начисто.
Чујем ДА ЈЕ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ И У ОБРЕНОВЦУ ЈЕР ЦИРКУЗАНТИ НА ВЛАСТИ И ПОСЛЕ ЦЕЛИХ 4 МЕСЕЦА НИСУ НИ ПОЧЕЛИ ДА ОПРАВЉАЈУ И ПОСТАВЉАЈУ ПРЕТХОДНО ПОРУШЕНУ БРАНУ - А ВОДОСТАЈ СЕ ДИЖЕ И МОЖЕ ДОЋИ ПОНОВО ДО ТРАГЕДИЈЕ........
 
To vi najbolje znate da radite. Majstori ste u tome. Evo Vucic je popularniji od Crkve.

Naravno da nista nisu uradili. Nemaju nameru. Ej treba raditi.

Jadni ljudi. Jadna ova zemlja.

Austrija godisnje izdvaja 80 miliona za odvodnjavanje ,nasipe i odbranu od poplava.Srbija jedva oko 100 hiljda Evra .malocas na radiu ...Eto gde je problem.
 
Неозбиљни дебилци на власти довешће дотле да цела Србија остане без струје......:dash::dash::dash:

POPLAVE PONOVO U SRBIJI Voda prodire do elektrane "Đerdap II", tri osobe nestale

Novosti online | 16. septembar 2014. 09:05 > 12:17 |

Tokom noći evakuisano je više od 300 osoba. Najteža situacija trenutno u selu Grabovica. Meštani Tekije apeluju da im se dostavi hrana. Kiša ponovo pada


Evakuacija građana
Kiša i dalje pada u istočnoj Srbiji. Tokom noći evakuisano je više od 300 osoba. Najteža situacija trenutno u selu Grabovica. Meštani Tekije apeluju da im se dostavi hrana i voda, kao i pumpe za izvlačenje vode. 12:23 - JEDNA ŽRTVA POPLAVE, TRI OSOBE NESTALE
Predsednik opštine Kladovo, Radovan Arežina izjavio je FoNetu da je u jakom nevremenu i poplavama koje su u ponedeljak zahvatile tu opštinu, stradala jedna žena i da se tri osobe vode kao nestale.

U selu Podvrška imamo jednu žrtvu, staricu od 84 godine, a još tri osobe se vode kao nestale, rekao je Arežina.12:10 - BEZ SAOBRAĆAJA NA PUTU KLADOVO - BRZA PALANKA
Na putu Kladovo - Brza Palanka obustavljen je saobraćaj zbog obilnih padavina, saopštili su danas Putevi Srbije.

Reč je deonici puta HE Đerdap 1- Kladovo-Negotin- Zaječar, a alternativni pravac je porečki most-Klokočevac.

Takođe, alternativni putevi su i Klokočevac-Negotin za sav saobraćaj ili Porečki most-Miroč-Brza Palanka samo za putnički saobraćaj.

Ekipe putara su na terenu i pokušavaju da uspostave saobraćaj.

10:21 - KRITIČNO OKO ELEKTRANE
Zbog bujičnih voda kod Negotina, HE "Đerdap 2" na Kusjaku ima problema. Ojačava se bedem oko elektrane, a agregati se povremeno isključuju da ne bi došlo do havarije.09:09 - NEOPHODNI HRANA I VODA
U ugrožena područja poslate su dodatne snage Žandarmerije, u spasavanje je uključena helikopterska jedinica MUP-a i Gorska služba spasavanja.

Teška situacija je u mestu Tekija koje je odsečeno, pa meštani apeluju da im se dostavi hrana i voda. Pored toga, neophodne su im pumpe za izvlačenje vode iz poplavljenih kuća.
 

Back
Top