Q. in perpetuum hibernum
Stara legenda
- Poruka
- 84.400
Sto se jezika tice ja sam licno za to da se zove crnogorsko-srpski, ali nije toliko vazno. Kubanci pricaju spanski pa nijesu Spanci.
Popisivaču ćeš reći 'crnogorsko-srpski jezik'?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Sto se jezika tice ja sam licno za to da se zove crnogorsko-srpski, ali nije toliko vazno. Kubanci pricaju spanski pa nijesu Spanci.
Biće nas više nego na prošlom, ali bi valjalo da nas bude i više nego na popisu iz 2003. godine.
Popisivaču ćeš reći 'crnogorsko-srpski jezik'?
Baš tako se desilo, ali ja sam doduše nisam pravip problem jer bi isto i rekao. Samo sam se kao začudio.Baš ti i ne verujem. To prosto ne smeju da upišu ako ti ne želiš pa taman da ti je rođena sestra popisivač i da zna da zna da si Srbin.
Jedna osoba, na internetu. Ne tako davno:Pa to sto sam etnicki/vjerski Srbin ne znaci da sam nacionalni Srbin. Nacionalno sam Crnogorac. Mozda ce bit ali sumnjam jer izjasnjavanja u CG prate politiku, a politicki srpske stranke su na minimum zadnjih 30 god.
Sto da ne, u istom duhu Austrijsko-njemacki u Austriji.
Kljuc je u popisivacima i kontroli popisa. URA definitivno nema toliko aktivista koliko Crnoj Gori treba popisivača. Popisivači će biti mahom aktivisti ZBCG i Demokrata, svakako dijelom i URE i SNP-a. E tu je neophodan dogovor radi balansa. Takođe neophodna je kopija popisnice koja ostaje građaninu kao na prethodnom popisu. Da svaki građanin ima dokaz kako se izjasnio, on i u njegovo ime član porodice. Sa tim može ako želi da ode u Monstat i provjeri da li popisnica odgovara tamo unijetim podacima. To pravo bi imali i kontrolori iz opozicije i vlasti.URA da falsifikuje popis da ispadne više govornika srpskog jezika nego što jeste?
Molim?
Kljuc je u popisivacima i kontroli popisa. URA definitivno nema toliko aktivista koliko Crnoj Gori treba popisivača. Popisivači će biti mahom aktivisti ZBCG i Demokrata, svakako dijelom i URE i SNP-a. E tu je neophodan dogovor radi balansa. Takođe neophodna je kopija popisnice koja ostaje građaninu kao na prethodnom popisu. Da svaki građanin ima dokaz kako se izjasnio, on i u njegovo ime član porodice. Sa tim može ako želi da ode u Monstat i provjeri da li popisnica odgovara tamo unijetim podacima. To pravo bi imali i kontrolori iz opozicije i vlasti.
Vidim da je Danijel Zivkovic razgovarao sa ministrom Akeksandrom Damjanovicem o tome i da bi tu mozda mogao da se postigne neki dogovor i pronadje kompromis. I onda neka se popis odradi. Za takve stvari neophodan je dogovor i kompromis najvecih stranaka. Tako je odradjen referendum i svi izbori. I onda nema problema. Jer kakav bi to bio popis ako recimo DPS pozove gradjane na bojkot popisa? I onda se popise nekih 65% stanovnika i Srbi budu vecina od 60%? Da li bi to bilo validno? Naravno da ne bi takav popis vrijedio boba. I u Makedoniji je bilo takvih problema i na kraju se i tamo morao postici kompromis radi povjerenja u rezultate. I na kraju je odradjen.
Imas li te rezultate koje je projektovao cedem?I jos par stvari o popisu. Treba vidjeti kako ce se obraditi rezultati popisa? Ko ce biti popisivan?
Ds li samo drzavljani Crne Gore koji zive u Crnoj Gori? Ili svi drzavljani Crne Gore koji zive u Crnoj Gori i dijaspori? Ili samo stanovnici koji zive u Crnoj Gori, drzavljani CG i stranci zbirno, bez dijaspore?
Ako se popisu i strani drzavljani koji zice u CG, a hoce - ako se i oni uracunaju u zbir onda cemo imati potpuno drugacije rezultate od ovih koje je projektivao Cedem. U Crnoj Gori trenutno boravi po procjenama od 60 000 do 100 000 Rusa i Ukrajinaca. Oni bi automatski bili izmedju 10-15% stanovnika CG. Prestigli bi najvjerovatnije Bosnjake, Crnogorci bi pali ispod 40% a Srbi ispod 30%. Srpski jezik bi bio daleko ispod 50%, moguce ni 40%.
Zato se ova pitanja moraju rjesiti prije samog popisa.
Imas li te rezultate koje je projektovao cedem?
Kao sto napisa kolega iznad mene, nije ura drzava, naravno da ce sve biti objasnjeno. Nema potrebe za panikom. Da li je moguce da Rusa i Ukrajinaca ima oko 100 000 u Crnoj Gori? Slazem se da se treba vidjeti sta sa njima i da li ih popisivati,sta sa ljudima iz dijaspore...
Bravo, u pravu si! Oni moraju uci u neku statistiku, ne mozemo se praviti kao da ne postoje.Kao da je problem objaviti podatke i sa i bez državljana. U ukupnim podacima se takve stvari na kraju krajeva i objavljuju.
Udji na sajt Cedema i trazi Istrazivanja politickog javnog mnjenja unazad 2 godine. Po njima Crnogoraca ce biti izmedju 42-45%, Srba izmedju 31-33%. Sto se jezika tice govornika srpskog ce biti izmedju 45-48%, crnogorskog 31-33%.Imas li te rezultate koje je projektovao cedem?
Taj podatak je javno iznio predsjednik Jakov Milatovic i to da ih bas ima oko 100 000. Zaista ih ima dosta u Podgorici i pogotivo na primorju. Ali i ja sam skeptican da ih ima bas 100 000? Ali neka ih ima upola manje - 50 000, to je nekih 8% ukupnog stanovnistva. I to bi snizilo broj svih ukljucujuci Crnogorce i Srbe. Jer Cedem je anketirao samo nase drzavljane koji imaju pravo glasa, ne i strance, jer je ta pitanja radio u sklopu istrazivanja glasanja partija na izborima. A Cedem je istrazivanje radio tako sto je prvo napravio uzorak, pa je onda pitao ispitanike kako su se nacionalno i jezicki izjasnili na popisu 2011. godine, a kako ce se izjasniti sada na predstojecem popisu. I rexultati pokazuju da ce broj Srba sigurno porasti za 2-4%, Crnogoraca moguce opasti 2-3%, broj govornika srpskog jezika ce porasti 2-5%, govornika crnogorskog moguce opasti najvise 2%. Ali popisivanje i stranaca i njihivo ukljucivanje u rezultate znatno mijenja projekcije Cedema. A na poslednjem popisu stranci su ukljuceni u ukupne rezultate popisa, ali je i utvrdjen njihov tacan broj u odnosu na drzavljane. Ako sad bude isto ima da opadne procenat i Crnogoraca i Srba, i srpskog i crnogorskog jezika u odnodu na rezultate popisa iz 2011. godine. Sto se tice dijaspore ona nije popisivana izuzev ako se neko tada ko zivi u inostranstvu nije nasao u Crnoj Gori. Ako bi se popisala dijaspora broj Bosnjaka bi porastao za 2-3%, Albanaca za nekih 0,5%.Da li je moguce da Rusa i Ukrajinaca ima oko 100 000 u Crnoj Gori?
Stranci ce se definitivno popisati. Ali je i tu pitanje da li ce se odvajati oni sa stalnim boravkom od onih sa privremenim boravkom. Jer ako se sjutra recimk zavrsi rat u Ukrajini moguce da ce se znatan dio Rusa i Ukrajinaca vratiti kuci. Tu ne mislim na one koji imaju stalni boravak u nasoj zemlji vec desetak i vise godina.Slazem se da se treba vidjeti sta sa njima i da li ih popisivati,sta sa ljudima iz dijaspore...
Чуш Црној Гори прече решавање кризе у украјини од сопственог пописа. Неки људи стварно чуда говореUopšte nema potrebe sada za popisom u Crnoj Gori. Postoje mnogo važnije teme i mnogo važnija pitanja: izabrati konačno prozapadnu i proevropsku vladu, nastaviti odlučno evroatlantske integracije i prilagoditi zakone evropskim standardima, rešavanje ukrajinske krize, borba protiv kriminala i korupcije, unapređenje položaja seksualnih manjina, uvećati i poboljšati turističke potencijale i kapacitete za narednu sezonu, sa zabrinutošću pratiti situaciju u regionu.
Није си ли ти србин? Бар си се тако представљао?Vau ovo su bas neki autoriteti![]()
Па да, слажем се, ту си у праву. Изјашњавања у ЦГ прате политикуPa to sto sam etnicki/vjerski Srbin ne znaci da sam nacionalni Srbin. Nacionalno sam Crnogorac. Mozda ce bit ali sumnjam jer izjasnjavanja u CG prate politiku, a politicki srpske stranke su na minimum zadnjih 30 god.
Боје се да број Срба не нарасте, јер сада није толики притисак да се људи не изјашњавају као Срби.A šta kažu ti zahtevi za odlaganje popisa, Albanaca, Bošnjaka, SDP i DPS? Koje im je obrazloženje?