Ponovo uzdrmana vlada Angele Merkel

Smorisha

Buduća legenda
Poruka
34.708
http://rs.n1info.com/Svet/a567060/Ponovo-uzdrmana-vlada-Angele-Merkel.html
Ponovo uzdrmana vlada Angele Merkel
Izvor: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS
Iznenađujući obrt situacije u Tiringiji, ionako nestabilnu vladu Angele Merkel dovodi u neugodan položaj. Kako će demohrišćani socijaldemokratskom koalicionom partneru da objasne iznenadnu saradnju s radikalnom desnicom?

Angela Merkel je za "bombu iz Erfurta" saznala u avionu na putu za Južnoafričku Republiku. I, kako je poručio njen portparol, "za sada nema komentara". Ipak, samo nekoliko sati kasnije, kancelarka je shvatila da ipak mora da reaguje, pa je danas (6.2.) tokom svoje posete Južnoafričkoj Republici, dala kratku izjavu u kojoj je izbor novog premijera Tiringije uz pomoć AfD-a "neoprostivim".

"Bio je to loš dan za demokratiju", izjavila je Angela Merkel i dodala da se sada mora preduzeti sve kako bi bilo jasno da se to "ni u kom slučaju ne podudara s onim što CDU misli i radi". Ona takođe smatra da je ponavljanje izbora u Tiringiji moguća opcija, ali da je kao prvo i najvažnije da CDU ne učestvuje u vladi novoizabranog premijera Tomasa Kemeriha (FDP).

Predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer je odmah nakon što je odbor CDU u Tiringiji pokazao neposlušnost i s populističko-desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD) glasao za kandidata Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kemeriha, pristala na krizni sastanak šefova stranaka vladajuće savezne koalicije koji je predložila Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD).

Nekoliko ozbiljnih pitanja za CDU
"Imamo par gorućih pitanja koje bismo hteli da postavimo ljudima iz CDU", rekla je kopredsednica SPD Saskija Esken. I vicekancelar Olaf Šolc (SPD) izjavio je da CDU mora da odgovori na "nekoliko ozbiljnih pitanja" i zaključio da bi događaji u Tiringiji mogli da imaju uticaja i na razvoj događaja u Berlinu.

"Goruća pitanja" odnose se na činjenicu da je CDU u saveznoj pokrajini Tiringiji u sredu (5.2.) napravio presedan i zajedno sa AfD-om i FDP-om glasao za kandidata FDP-a, a sve to s isključivim ciljem sprečavanja ponovnog izbora dosadašnjeg premijera i kandidata Levice Bode Ramelova. Odbor CDU iz Tiringije se pravda i kaže da su dali glas "predstavniku političkog centra".

Ali za najveći deo nemačke političke javnosti najveći problem je saradnja s AfD-om, koji upravo u toj pokrajini i ne krije svoje radikalno-desne svetonazore. To dakle znači da CDU u Tiringiji radije igra na strani stranke čiji vrh čak i nemački Ured za zaštitu ustavnog poretka smešta u ekstremno desni ugao, nego da dozvoli nastavak, prema oceni većine, uspešne vlada s Ramelovim na čelu.

Šamar rukovodstvu CDU
To je u potpunoj suprotnosti s politikom CDU, ali i njene sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske. Te stranke već godinama pokušavaju da se ograde od Alternative za Nemačku i njenih nedemokratskih metoda, između ostalog i zbog toga što im AfD zbog odliva birača predstavlja i direktnu konkurenciju. Predsednik CSU Markus Zeder govori sada o "neprihvatljivom ispadu" CDU u Erfurtu i zaključuje: "Od svega toga korist ima samo AfD".

Postupak CDU u Tiringiji je šamar rukovodstvu stranke – predsednici Kramp-Karenbauer, ali i Merkel, deklarisanoj protivnici AfD-a. A Alternativa se i jeste etablirala zahvaljujući kritici izbegličke politike nemačke kancelarke. "CDU u Tiringiji prekršio je pravilo o odbacivanju suaadnje s AfD-om i delovao je protivno volji ostatka stranke", besnela je Anegret Kramp-Karenbauer nakon događaja u parlamentu u Erfurtu.Rešenje - novi izbori?
Unija CDU/CSU, kao i ostatak političkog spektra u Nemačkoj, traži sada nove izbore u Tiringiji. Kramp-Karenbauer izjavljuje da je CDU "jednoglasno" za ponavljanje izbora. Ali tirinški CDU i tu protivreči vrhu stranke i tvrdi da izjava o "jednoglasnosti" nije istinita, jer se CDU iz te pokrajine i dalje protivi ponavljanju izbora.

I FDP je podeljen oko tog događaja. Vrh stranke objašnjava da je odluka da ta stranka, koja je inače jedva prešla izborni cenzus, postavi svog kandidata za premijera i uz pomoć AfD-a dođe na vlast, isključivo odluka na lokalnom nivou.

Krhka stabilnost
Događaji u Erfurtu dolaze u trenutku kada je vladajuća koalicija na saveznom nivou, nakon brojnih turbulencija, pronašla kakav-takav mir. Poslednji izazov bio je izbor predsedništva SPD krajem prošle godine kada se očekivalo da će novoizabrani dvojac, Norbert Valter-Borjans i Saskija Esken, da teže ka izlasku iz koalicije s demohrišćanima. To se na kraju ipak nije dogodilo, ali stabilnost četvrtog kabineta Angele Merkel i dalje je upitna.

Da li će saradnja CDU sa "fašistima" – kako je to recimo za javni servis RBB rekao politikolog Hajo Funke – da sruši "veliku koaliciju", to zavisi od daljeg razvoja događaja u Tiringiji. I o tome koliko je poljuljana pozicija nove šefice CDU Kramp-Karenbauer. Njoj delovi stranke očigledno otkazuju poslušnost, pa čak i u tako fundamentalnim pitanjima kao što je saradnja sa strankom koja sve otvorenije koketira s ekstremno desnim svetonazorima, a za svoju popularnost može da zahvali kritici politike Angele Merkel.
Nakon što su Demohrišćani i Liberali na svaki način odbili saradnju sa Levicom, pobednicom izbora u Tiringiji, da bi na kraju liberali sa jedva preskočenim cenzusom uz glasove AfD dobili manjinsku vladu i premijera, ovako im je Levica čestitala.


 

Smorisha

Buduća legenda
Poruka
34.708

Cosmopolite

Stara legenda
Poruka
86.812
Pitanje ko je pisao taj članak na Wikipediji
To je iz njihovog programa ... nemoj sad da mrdas , odao si se.

more about https://www.dw.com/en/afd-what-you-need-to-know-about-germanys-far-right-party/a-37208199

The official AfD platform says that the party supports direct democracy, separation of state powers and the rule of law and order, but throughout its short history, critics have accused individual members, like Thuringia's partly leader Björn Höcke, of promoting neo-Nazi ideas and using neo-Nazi language. Detractors say that the party follows a strategy of targeted breaks with anti-Nazi taboos in an attempt to appeal to right-wing extremists.
 

pivosok

Buduća legenda
Poruka
25.614
pala vlada. Ne daju nam nedaju, ali ti ne mari . Uglavnom izbori ce biti dok ne pobede njihovi
To je iz njihovog programa ... nemoj sad da mrdas , odao si se.

more about https://www.dw.com/en/afd-what-you-need-to-know-about-germanys-far-right-party/a-37208199

The official AfD platform says that the party supports direct democracy, separation of state powers and the rule of law and order, but throughout its short history, critics have accused individual members, like Thuringia's partly leader Björn Höcke, of promoting neo-Nazi ideas and using neo-Nazi language. Detractors say that the party follows a strategy of targeted breaks with anti-Nazi taboos in an attempt to appeal to right-wing extremists.
deki afd je partija poput boska ali za razliku od boska oni su ekonomski desno.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.