Поново напад на објекте Српске Православне Цркве у тузланском кантону.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

-Dimitrije-

Zainteresovan član
Poruka
347
Još jedan napad muslimana na retke Srbe u Federaciji
Напад на објекте српске православне цркве у тузланском кантону.

У месту Пурачић, у Општини Лукавац која припада Тузланском кантону, у понедељак, 2. јануара 2006. године, непозната лица су каменовала цркву и парохијски дом и нанела значајну материјалну штету.

Надлежне црквене власти сматрају да је каменовање парохијског дома порука православном свештенику који, после дугог периода, треба да током јануара 2006. године, преузме парохију пурачићку.

Обесхрабрујуће је да надлежни органи Општине Лукавац до данас нису нашли за сходно да помогну обнову овог, као ни других православних храмова, оштећених током рата. То јасно говори о њиховом односу према Српској Православној Цркви и Србима који у већем броју намеравају да се врате на своја прадедовска огњишта.

према: http://www.spctuzla.org
--------------------------------------------------------------------------------
POTURICKA MRZNJA NE JENJAVA!!!!

ОСКРНАВЉЕН САБОРНИ ХРАМ У ТУЗЛИ

У ноћи између 2. и 3. октобра 2005. године извршена је провала у Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли. Оскрнављен је најсветији део храма - олтар, и начињена је материјална штета.

Већ следеће ноћи, између 3. и 4. октобра 2005. године, извршена је провала и у парохијске домове Српске Православне Цркве у Тузли. И овде је начињена велика материјална штета. Разбијена су стакла на прозорима и поломљена врата. Полиција је на лицу места извршила увиђај.

Свештеници апелују на локалну власт и полицију да предузму максималне мере заштите и безбедности за њихове породице, као и имовину Српске Православне Цркве. Овакви немили догађаји угрожавају и онако тежак живот и опстанак Срба на просторима Тузланског кантона.

Нема ни једног православног храма, ни гробља, које није оскрнављено у протеклих пет година, а починиоци, осим у једном случају, остају непознати и некажњени.

Више о историјату Саборне цркве у Тузли можете сазнати на адреси: www.spctuzla.org
--------------------------------------------------------------------------------
СРБИН У ЗАГРЕБУ ПРЕТУЧЕН НАКОН ПАЉЕЊА БАДЊАКА

Док су ме тукли, чуо сам да вичу 'убиј четника', а мислим да су ме ударали пендреком, каже Светозар Ђорђевић и додаје да је то већ трећи напад на њега

Светозар Ђорђевић, 75-годишњи умировљеник, претучен је испред своје зграде након повратка с прославе православног Бадњака у цркви Преображења Господњег на Цвјетном тргу у Загребу. Двојица починитеља су му пришла с леђа, и пендреком га тукла док се није срушио на под. Ова двојица изгредника, како сам каже, нападала су га и раније, и то два пута.

На поду је, каже, лежао сат и по и потом се упутио у стан. Према речима дежурног лекара у болници Меркур, где је Ђорђевић запримљен и задржан на лечењу, установљен је хематом на глави и плућима те се сумња на потрес мозга.

Полиција сумња на његове суседе иначе један од њих је умировљени официр хрватске војске.

Извор: Јутарњи лист и други...
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top