Ponovno nametanje poželjnih istorijskih "istina", Priručnik za nastavnike istorije bivše Jugoslavije

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
40.638
Posle titoističkih nametanja “istorijskih istina” na velika vrata stigla je i obavezna politički korektna nastava istorije. Krijući se iza naziva “Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima” (PMI), Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) je predstavio svoj “Priručnik za nastavnike istorije: Upotreba arhiva MKSJ-a i Mehanizma u nastavi istorije o konfliktima devedesetih“. Iako je u pitanju samo “priručnik za nastavnike istorije”, u stvarnosti je pred nama novo titoističko nametanje “istina” koje može samo da rezultira nekim novim ‘autohtonističkim školama’ kao reakcijom na nametanje poželjnog istorijskog narativa. Ona prva je isključiva posledica raznih devetnaestovekovnih “rasnih teoria” o “superiornim Germanima” i “inferiornim Slovenima”: Gobinoove “rasne teorije” i njegova kategorizacija Slovena kao jedne od “inferiornih rasa”, su, uz agresivni pangermanizam u politoci i nemački nacionalizam duboko ukorenjen u tadašnju austrijsku i nemačku istoriografiju bile glavni razlog pojave potpunog odbacivanja onoga što je nazvano ‘Bečko-gerlinska škola’.

Nova opasnost za srpsku istoriografiju i istorijsku nauku u celini je pomenuti Priručnik - svako nametanje poželjnih narativa, poltiičke korektnosti, pranje ruku pred istorijom, abolicija od odgovornosti i nametanje raznoraznih “krivica” su jedino što može da se očekuje od projekta Priručnik.

Objektivna istina nije nešto što može da se “utvrđuje na sudu”, to ilustruje primer “presude” Galileju. Srpska istoriografija se naravno, još nije oglašavala, valjda ima preča posla.

 
Poslednja izmena:
Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS), inače organizacija bez jasnog mandata UN, je pod nazivom “Mehanizam za informisanje zajednica pogođenih sukobima“ predsavio prvu varijantu svog zbornika obaveznih “istorijskih istina”:

Program Mehanizma za informisanje predstavio “Priručnik za nastavnike istorije”​

Mehanizam
Saopštenje za javnost
The Hague
12 maj 2023
Mechanism Information Programme launches Guide for History Teachers

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) predstavio je danas “Priručnik za nastavnike istorije: Upotreba arhiva MKSJ-a i Mehanizma u nastavi istorije o konfliktima devedesetih“ (Priručnik).
Priručnik su, u saradnji sa PMI-em, pripremili predstavnici nekoliko udruženja nastavnika istorije iz bivše Jugoslavije i Evropskog udruženja nastavnika istorije - EuroClio. Namenjen je nastavnicima istorije koji žele unaprediti znanje i veštine u korišćenju arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) u pripremi lekcija o sukobima 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.
Otvarajući današnji skup, predsednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, uputila je snažnu podršku inicijativi za izradu Priručnika i izrazila nadu da će on biti od velike koristi nastavnicima u njihovom značajnim i izazovnom poslu. Naglašavajući da je učvršćivanje dostignuća i nasleđa ad hoc Tribunala i Mehanizma jedan od njenih ključnih prioriteta, predsednica je rekla:
„Inicijative poput ove za izradu Priručnika za nastavnike istorije istinski su mi bliske, jer omogućavaju ljudima pristup javnim sudskim arhivama ovih institucija i doprinose boljem razumevanju njihovog rada i doprinosa koji su do sada dale. U suštini, ovaj Priručnik takođe će omogućiti vama, nastavnicima istorije, da to znanje podelite sa studentima, i da im pomognete da uobliče pristup učenju o ratnim sukobima. U tom pogledu, Priručnik predstavlja oruđe od izuzetne važnosti“.
Nakon predsednicinog izlaganja, izvršni direktor EuroClio-a Steven Stegers govorio je o izazovima u nastavi na temu sukoba devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, i izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da EuroClio pomogne u izradi Priručnika. U nastavku današnjeg događaja, deset nastavnika iz regiona bivše Jugoslavije, govorilo je o svom angažmanu na pisanju različitih poglavlja Priručnika.
Ideja za Priručnik iskristalisala se tokom radionica PMI-a na kojima su nastavnici istorije iz regiona bivše Jugoslavije obučavani kako da na najbolji mogući način uključe sudski utvrđene činjenice u obrazovni materijal koji se odnosi na ratove devedesetih u regionu. Od početka PMI projekta u januaru 2019, kroz takve radionice prošlo je oko 500 nastavnika istorije.
Današnjem predstavljanju Priručnika prisustvovala je grupa nastavnika istorije iz regiona bivše Jugoslavije, koja se nalazi u poseti ogranku Mehanizma u Hagu, dok je još 40 nastavnika događaju prisustvovalo online. Nastavnici iz regiona koji su došli u Hag imali su priliku da se susretnu sa predstavnicima Kancelarije predsednice, Tužilaštva i Sekretarijata Mehanizma.
Cilj rada PMI-a, koji podržava Evropska unija, je poboljšanje znanja i razumevanja građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu slučajeva MKSJ-a i Mehanizma.


Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.

https://www.irmct.org/bcs/novosti/p...e-predstavio-prirucnik-za-nastavnike-istorije

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi okončao preostale poslove Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nakon okončanja njihovih mandata. MRMKS ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i jedan u Hagu, Holandija.
 
Poslednja izmena:
Članak o ‘Priručniku za nastavnike istorije’ Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove na Autonomija.info

‘Priručnik za nastavnike istorije’ predstavljen u Bosni i Hercegovini​

JUGOSLAVIJA 10. JUN 2023.
2 min čitanja

Cilj rada PMI-a je poboljšanje znanja građana o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih​

prirucnik-za-nastavnike-istorije-ratovi-90-ih-foto-irmct.org-2-1024x576.jpg

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) predstavio je “Priručnik za nastavnike istorije: Upotreba arhiva MKSJ-a i Mehanizma u nastavi istorije o konfliktima devedesetih“ (Priručnik) u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.
Priručnik je osmislio PMI u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika istorije (EuroClio) i predstavnicima udruženja nastavnika istorije iz regiona bivše Jugoslavije. Priručnik je namenjen nastavnicima istorije koji žele unaprediti znanje i veštine u korišćenju arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) u pripremi lekcija o sukobima 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.
Predstavljanje je održano juče u Fondu Memorijala Kantona Sarajevo (Fond) u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i EuroCliom.
Politički savetnik i koordinator tima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Fermin Cordoba ukazao je da bi „cilj obrazovanja trebalo bi da bude doprinos međusobnom razumevanju i društvenom boljitku, uz fokusiranje na balans kognitivnih, emotivnih i etičkih komponenti u nastavi i učenju istorije“, te da od pomoći svakako može biti negovanje multiperspektivnosti i izbegavanje politizacije prošlosti.
Koordinatorka PMI Rada Pejić-Sremac podsetila je da je PMI do sada objavio više od 200 kratkih videa i dve online izložbe, oslanjajući se isključivo na materijal koji je uvršten u dokaze tokom suđenja pred MKSJ i Mehanizmom. Na taj način, dodala je, PMI je pomogao da sudski utvrđene činjenice o zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije tokom sukoba devedesetih postanu u većoj meri dostupne široj javnosti i, posebno, mladim ljudima u regionu.
Na panelu su govorili i – direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić, i direktorka PCRC Velma Šarić. Oni su naglasili važnost razumevanja i prihvatanja bogatog nasleđa MKSJ i Mehanizma kao preduslova za procese pomirenja u Bosni i Hercegovini.
Koordinatorka za rad s mladima PMI Anisa Sućeska kzala je da je PMI radio na obuci više od 500 nastavnika istorije iz celog regiona bivše Jugoslavije u vezi sa korišćenjem sudskih arhiva MKSJ i Mehanizma u pripremi lekcija o sukobima devedesetih, kao i o samoj izradi Priručnika za nastavnike istorije. Ona je ukazala na značaj radionica za nastavnike, kao i samog Priručnika u pogledu osposobljenosti nastavnika za izradu činjenično zasnovanih i inspirativnih lekcija o nedavnoj prošlosti regiona, uz korišćenje dokumenata MKSJ i Mehanizma.
Programski menadžer EuroClia Andreas Holtberg istakao je značaj nastave o sukobima devedesetih u regionu bivše Jugoslavije.
Ukupno 10 nastavnika je u grupama od dva radilo na pet poglavlja drugog toma Priručnika, a taj deo sastoji se od planova za nastavu uobličenim u sledeća poglavlja: Nasleđe Haškog tribunala i nastava istorije; Žena u ratu; Migracije i ratni sukobi; Deca u ratu; i Kulturocid.
Cilj rada PMI-a, koji podržava Evropska unija, je poboljšanje znanja i razumevanja građana i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih, na osnovu sudskih predmeta MKSJ-a i Mehanizma.
(Autonomija/irmtc.org)

https://autonomija.info/prirucnik-za-nastavnike-istorije-predstavljen-u-bosni-i-hercegovini/
 
Poslednja izmena:
Безочно и увредљиво у најбољој традицији нацизма средство за , по њима, неопходно "преумљење".:udriglavu:
Preumljavanje je prava reč. Posle titoističke stiže i haška istorija, i tako sve do najpoželjnijeg nestanka Srba. “Remetilački faktor”…
 
Preumljavanje je prava reč. Posle titoističke stiže i haška istorija, i tako sve do najpoželjnijeg nestanka Srba. “Remetilački faktor”…
Прецизно и тачно формулисано.До год нас има бићемо "Реметилачки фактор" и то није јасно само ментално слабијим Србима. :huh:
 
Прецизно и тачно формулисано.До год нас има бићемо "Реметилачки фактор" и то није јасно само ментално слабијим Србима. :huh:
Tj titoistima svih političkih usmerenja.
 
Tj titoistima svih političkih usmerenja.
Њих има као кукоља свих могућих подврста и боја.Њихов је опредељење од почетка (дакле пре Другог рата !) изразито анти српско што се види из њиховх докумената и што су остваривали деценијама од када им је покоњена власт.
 
Прецизно и тачно формулисано.До год нас има бићемо "Реметилачки фактор" и то није јасно само ментално слабијим Србима. :huh:
А кад нас не буде било, а то неће бити никада, реметилачки фактор ће бити Бугари.
 
А кад нас не буде било, а то неће бити никада, реметилачки фактор ће бити Бугари.
Има кандидата и пре њих Срби у Црној Гори, Македонци, па тек онда Бугари и Румуни, а и Грци да би Балкан био по њихов мери најзад умирен.
 
А кад нас не буде било, а то неће бити никада, реметилачки фактор ће бити Бугари.
Neće Bugari nikad biti uzeti na nišan, to je prilagodljiva nacija. Možda običan narod i bude, ali zvanična Bugarska neće nikada, vešto plivaju.
 
  • Haha
Reactions: PA8
Не вреди доносити никакве закључке до год не видимо тај приручник.
Али чињеница да некоме пада на памет да издаје овакав приручник је проблематична у основи.
Priručnik je objavljen i spreman za skidanje, duže vreme je na sajtu haške inkvizicije, pardon “mehanizma”.
 
Сва истраживања и анкете показују да су Срби негативно опреељени и према НАТО пакту и према ЕУ интеграцијама и та оријантицаја расте.Зато је потребан овакав приручник.Нејасно је само зашто се са државног нивоа оваква публикација толерише.
 

Back
Top