Pomoć za buduću verenicu!!!

fina_gošća

Početnik
Poruka
14
Uskoro treba da se verim, i moj momak me je bacio u razmišljanje.Koliko ja znam za veridbu,devojka dobija prsten(samo ona).
On tvrdi ( odakle je on) da i momak i devojka uzimaju burme i nose na levom domalom prstu!!! a zatim kada se venčaju prebacuju na desnu ruku!!!
Meni to nije baš logično jer prsti leve i desne ruke nisu iste debljine , a i kako sam čula ne valja se burma seckati...
Dakle tražim pomoć i savet...
Koja je "procedura"?
 
...Zaista, obicaji se razlikuju - kod nas vise nego bilo gde u svetu, cini se...Nisam cula za obicaj nosenja verenickog prstenja kod muskaraca - kada je u pitanju domaca tradicija i obicaji koji je prate, sto ne znaci da ne treba da se rukovodite svojim zeljama i za vas bitnom, licnom simbolikom ...U beogradskom ataru verenicki prsten (samo) zena nosi i to na domalom prstu desne ruke - nakon sklapanja braka, verenicki prsten 'prelazi' na levu ruku, dok se na desnoj nosi burma...Sve je cesci uticaj zapadnog stila - nosenje burme i verenickog prstena na istom, domalom prstu (kod nas) desne ruke...Uzgred, na zapadu je takodje odavno trend da burma svojim stilom 'prati' verenicki prsten i cesto se desava da ima atipicnu formu - narocito kod zene (iskustvo iz prve ruke ;))...Srecno!...
 
to o cemu ti decko prica meni lici na sledece:
ukoliko planirate da se vencate u crkvi, postoji ceremnija veridbe koja se odvija neko vreme (par dana ili nedelja ili mozda vise, ne znam tacno) pre vencanja. isto u crkvi. verenici tada pocinju da nose burme (iste one koje ce nositi na vencanju) na levoj ruci do samog vencanja.
u sustini, niko te ne tera da burmu nosis do vencanja. a i sam cin veridbe u crkvi nije obavezan i vecina ljudi ga nema. tako verenicki prsten koji on daruje tebi, a nema veze sa crkvenom veridbom, meni isto tako deluje kao ok varijanta. u ovom slucaju ti njemu ne darujes prsten.
 
Po meni, taj prsten bi trebalo da bude iznenadjenje.
Ja sam od mog dragog dobila verenicki prsten na godisnjicu upoznavanja,mali, slatki prsten od belog zlata sa kamencicem. I ovde u Nemackoj poneki parovi (oba partnera) nose prstenje koje lici na burmu iako nisu vencani, a ni vereni. To je kao neki simbol stabilne veze ili tako nesto.
 
@goscica
U Srbiji prvi put čujem da muškarci nose verenički prsten. Ver. prsten dobija samo devojka od momka, a za vencanje kupuju burme koje se nose na desnoj ruci. Vrlo jednostavno nema šta, jedino ako taj tvoj voli da se kiti pa oće čovek da i ti njemu kupiš prsten... a odakle je on (pošto je u njegovom kraju taj običaj)
 

Back
Top