Pomoć slepima za čitanje mp3 knjiga

• Začetnik teme Začetnik teme misoj
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

misoj

Početnik
Poruka
3
Molim sve koji mogu da pomognu slepim osobama da pronađu način da knjige u pisanoj formi prevedu u zvunu formu (format mp3) ali na Srpskom jeziku.
posedujemo softver TextAloud ali nema mogućnost izgovora na Srpskom, te ako neko ima saznanja kako da ga prevedemo na Srpski neka piše.8)

Ja sam na ovaj program sasvim slučajno naleteo ali nisam radio sa njim. Skinuo sam ga sada i instalirao. Koliko mogu da vidim ovaj program eSpeak se pokreće iz Command Prompta, tako što se ukuca neka rečenica i onda stisne enter, ali on ne prepoznaje naše reči.

Drugi program iz istog tog foldera TTSApp ima podršku za srpski jezik (kada se tokom instalacije izabere srpski) i u njega se mogu ubacivati tekstualni fajlovi (ali izgleda samo u .txt formatu), kao i audio fajlovi (u .wav formatu). Da bi izgovarao reči na srpskom, u prozoru Voice treba da se izabere glas sa nastavkom SR. U prozoru Format, bira se frekvencija i mono ili stereo mod, što itekako ima uticaja na jasnoću izgovorenih reči. Na kraju, tekstualni dokument može da se snimi u .wav format, koji se kasnije može konvertovati i u .mp3 ukoliko vam tako više odgovara!

Program nije neko savršenstvo s obzirom da je "free", ali mislim da može biti od neke pomoći koliko-toliko.

Back