Pomoć pri pravljenju animacije

Aleksa-Petrovic

Početnik
Poruka
7
Zdravo,

imam za ispit između ostalog da uradim i vežbu, animaciju penjača - čoveka koji se penje po stenama u Mayi. On mora da se popenje do određene stene.
Ako bi neko mogao da mi da par saveta u vezi penjanja, prvo čuo sam da može da se podesi da telo ne propada kroz teren/stene tako što se koristi opcija Make Live iz menija Modify, ali nisam siguran da to radi, pa bih hteo da pitam da li to može da se podesi i na koji način?
Takođe imam problem sa tim što kada postavim nogu i zakoračim drugom nogom, prva noga nastavlja da klizi, iako kopiram taj ključ ona će kliziti napred, pa nazad, između originalnog ključa i kopije. U vezi ovog mi je rečeno da treba da podesim tangente na linear, mada se ovaj problem javlja i pored toga, pa se pitam da li mogu to da izbegnem, ili ću morati ručno da vraćam stvari na prethodnu poziciju.
Ako bi ste mogli da mi date još neke savete u vezi rada na ovoj vežbi, kao na primer redosled rada, da li je bolje da odmah odredim putanju i brzinu celog prelaza tako što prođem sa glavnom kontrolom (za pomeranje celog tela) celom putanjom i odredim brzinu i putanju, ili da se pomeram deo po deo, mnogo bi mi pomoglo, ja se više bavim programiranjem i animacija mi ne ide baš dobro tako da bih vam bio vrlo zahvalan na pomoći.
Na ovom linku možete pogledati animaciju. https://www.udrop.com/5yh1/Vezba_Penjanja.zip

Srdačan pozdrav, Aleksa Petrović

Cao Aleksa.
Najbolje je prvo da radis putanju koju ces kasnije doterivati.
Uvek je bolje raditi od globalnog ka lokalnom. Putanja, ekstremi, tween.

Sto se noge tice, kakav ti je rig? Imas li IK/FK kontrole na nozi? Nema poente da keyfrejmovi budu linear ako ih svakako vuce telo. To je cela poenta kinenatiksa.

Ćao, hvala vam na odgovoru.
Nisam siguran da li su IK/FK, imam kontrolu za pomeranje noge i kolena, tako da kada se noga izvitoperi mogu ponovo da usmerim koleno. Nisam ja rigovao model tako da nisam siguran. Meni je teško da upravljam tim modelom.
Neko mi je rekao da ne koristim tu kontrolu za pomeranje celog tela nego da ručno pomeram delove tela, tako da sam sada uradio tako i završio tu animaciju, samo treba da skratim vreme, da animacija bude brža, tako što ću da sabijem ključeve u editoru grafova. Treba još da popravljam stvari na animaciji. Rekao mi je da ne koristim glavno kontrolu i da prvo prebacim na stepped, dok uradim sve poze, pa onda na linear. Animacija je spora, treba da je ubrzam.

Možete pogledati animaciju ovde https://www.udrop.com/5yQg/Vezba_Penjanja_31.05.2021.zip

Back