pomoc pri kupovini laptopa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

beogradjanin-bg

Obećava
Poruka
92
Nisam znao gde da postavim temu pa sam ovde odlucio..
Treba da kupim laptop e sada,,,meni odgovara i po ceni i po specifikacijama neki laptop sa ddr3gb i oko 320gb, da ima kameru, i sve ostalo sto ide uz laptop da ne nabrajam..
U nedoumici sam jer za tu cenu koja meni odgovara imaju MSI, DELL, ASUS, HP , sta vi mislite koja marka je najbolja s obziom da kupujem laptop za kucnu varijantu, i da cu igrati retko koju igru posto nisam ljubitelj, koristicu ga najvise za net...
ajde pomocite mi u odabiru laptopa za mene..
unapred hvala

Nisam znao gde da postavim temu pa sam ovde odlucio..
Treba da kupim laptop e sada,,,meni odgovara i po ceni i po specifikacijama neki laptop sa ddr3gb i oko 320gb, da ima kameru, i sve ostalo sto ide uz laptop da ne nabrajam..
U nedoumici sam jer za tu cenu koja meni odgovara imaju MSI, DELL, ASUS, HP , sta vi mislite koja marka je najbolja s obziom da kupujem laptop za kucnu varijantu, i da cu igrati retko koju igru posto nisam ljubitelj, koristicu ga najvise za net...
ajde pomocite mi u odabiru laptopa za mene..
unapred hvala

Od nabrojanih proizvođača ( MSI, DELL, ASUS, HP ) po kvaliteti jedino ti se izdvajaju HP i DELL. Ako možeš pogledaj još malo da nađeš neku Toshibu, ja sam je imao 7 godina pre nego što sam je zamenio, i preživela je stvarno svašta samnom, od pada sa stola na parket do sletanja sa zadnjeg sedišta automobila na pod, nikada se nije kvarila u hardverskom smislu i imala je odlično rešen problem grejanja. Obrati pažnju na to da ti je hlađenje aktivno, a ne pasivno, HP nisam imao priliku koristiti, ali od onih koji jesu žale se na hlađenje, DELL sam koristio i stvarno nisam imao nikakvih problema sa njim. Tako da biraj između HP-a i DELL-a, a ako ikako možeš potraži TOSHIBU za novac kojim raspolažeš, možda nađeš nešto dobro, one su odlične, pogledaj seriju Satellite ta bi serija odgovarala po ovome što si naveo da tražiš.

Poslednja izmena:
Od nabrojanih proizvođača ( MSI, DELL, ASUS, HP ) po kvaliteti jedino ti se izdvajaju HP i DELL. Ako možeš pogledaj još malo da nađeš neku Toshibu, ja sam je imao 7 godina pre nego što sam je zamenio, i preživela je stvarno svašta samnom, od pada sa stola na parket do sletanja sa zadnjeg sedišta automobila na pod, nikada se nije kvarila u hardverskom smislu i imala je odlično rešen problem grejanja. Obrati pažnju na to da ti je hlađenje aktivno, a ne pasivno, HP nisam imao priliku koristiti, ali od onih koji jesu žale se na hlađenje, DELL sam koristio i stvarno nisam imao nikakvih problema sa njim. Tako da biraj između HP-a i DELL-a, a ako ikako možeš potraži TOSHIBU za novac kojim raspolažeš, možda nađeš nešto dobro, one su odlične, pogledaj seriju Satellite ta bi serija odgovarala po ovome što si naveo da tražiš.

Jesi li siguran da se Asus ne izdvaja po kvalitetu?

Toshiba nema za ove pare koje imam ja :(
ovo sam nasao, sta vi mislite koji je najbolji od ova tri modela s obzirom da uzimam kompijuter za kucnu varijantu, nisam ljubitelj igrica, normalno da cu nekad da odigram neku ali to se desava sasvim retko, non stop sam na net-u, gledam filmove, i radim sa programima,
kazite sta mislite :

model 1:

Opis proizvoda

* Acer Aspire laptop EME640 P322G25MN
* Ekran: 15.6" 1366x768 WXGA HD Glare
* Procesor: AMD® Athlon™ II Dual-Core P320 2.1GHz, 512kB L2 cache, 45nm
* Chipset: AMD® M880G
* Memorija: 2GB DDR3 1066MHz (1x2GB)
* Memorijski slotovi: 2xDDR3 1066MHz (maksimalno 8GB)
* Grafička karta: ATI Mobility Radeon™ HD 4250, 256MB zasebne memorije
* Hard disk: 250GB SATA II
* Optički uređaj: DVD Super Multi DL
* Mrežni adapter: 10/100/1000Mbps (Gigabit) LAN
* Wireless: IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi, Bluetooth™ 2.1
* Slotovi: Čitač kartica 5-1
* Konektori: HDMI, VGA D-sub, 3xUSB 2.0, RJ-45, 2x3.5mm audio (1x slušalice, 1x mikrofon)
* Kamera: 1.3Mpix, ugrađen mikrofon
* Zvučnici: 2 High Quality stereo zvučnici
* Baterija: 6-cell Li-lon
* Ostalo: Izdvojena numerička tastatura, Kensington Security slot
* Boja: Crno-srebrna
* Masa: 2.6 kg
* Garancija: 1 godina

model 2:

Opis proizvoda

* Hewlett-Packard laptop Compaq Presario CQ62-A20SM WY973EA
* Procesor: Athlon™ II Dual-Core, P320
* Brzina procesora: 2.10 GHz
* L2 Cache: 1 MB
* Chipset: AMD RS880M
* Memorija: 2048 MB
* Takt memorije: 1066 MHz
* Memorija: SO-DIMM DDR3
* Max. količina memorije: 4 GB
* Broj memorijskih slotova: 2
* Ekran: 15.6"
* Vrsta ekranA:
* BV (BrightView)
* LED backlit HD
* Max. rezolucija: 1366x768
* Hard disk: SATA 320 GB
* Broj obrtaja: 7200 rpm
* VGA: ATI Mobility Radeon™ HD 4250 do 1GB
* Optička jedinica: DVD±RW DL
* Audio: Altec Lansing speakers
* Mreža:
* 1x 10/100 Ethernet
* Bluetooth
* 802.11b/g/n
* Ostale karakteristike:
* Operativni sistem: Free DOS
* Video kamera: 0.3 MPix
* Čitač kartica:
* MMC
* Memory Stick
* Memory Stick Pro
* SD
* xD
* Baterija: Li-Ion 6 ćelija
* Boja: Mat crna s uzorkom
* Dodaci;: web kamera
* Zadnji panel:
* D-sub priključak 1
* RJ45 priključak 1
* HDMI 1
* Audio In/Out 1
* USB 2.0 priključak 3
* Težina: 2.2 kg

model 3:

MSI CR610-216XEU ,Athlon II Dual-Core M320 2.1GHz,3GB,320GB,15.6"

15.6" 1366x768 WXGA HD LED Glare
Procesor AMD® Athlon™ II Dual-Core M320 2.1GHz, 1MB L2 cache, 45nm
Èipset AMD® RS880M
Memorija 3GB DDR2
Memorijski slotovi 2xDDR2 800/667MHz (maksimalno 4GB)
Grafièka karta ATI Mobility Radeon™ HD 4200
Hard disk 320GB SATA II
Optièki ureðaj DVD±RW Super Multi
Wireless IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi
Konektori HDMI, VGA D-sub, 2xUSB 2.0, RJ-45, eSATA II (USB 2.0 combo), 2x3.5mm audio (1x slušalice, 1x mikrofon)
Mrežni adapter 10/100/1000Mbps (Gigabit) LAN
Slotovi Èitaè kartica 4-1
Kamera 1.3Mpix, ugraðen mikrofon
Baterija 6-cell Li-lon
Masa 2.48kg
Operativni sistem FreeDOS
Ostalo Izdvojena numerièka tastatura, Kensington Security slot
Garancija 24 meseca notebook, 12 meseci baterija

model 4:

Opis proizvoda

Asus K50C-SX002X 15.6", Intel Cel C220/2GB/250GB/Wl/DVDRW/Cam/1Y
Model K50C-SX002X
Procesor Intel Celeron Procesor 220
Takt procesora 1.2GHz
Memorija 2GB DDR2
Kapacitet hard diska 250GB
Brzina rotacije hard diska 5400rpm
Dijagonala monitora 15.6"
Maksimalna rezolucija monitora 1366x768
Grafička kartica Skup čipova SiS 672+968
Optički uređaji DVD-RW DL
Povezivanje 1xMikrofon\r\n1xS/PDIF\r\n1xVGA\r\n2xUSB\r\n1xAudioOut\r\n1xLAN \r\n5-1 čitač kartica
Mreža LAN, WLAN 802.11 b/g/n
Modem Nema
Kamera 0.3MPix sa mikrofonom
Unos Querty tatatura, touchpad, izdvojena numerička tastatura
Baterija 6-ćeijska Li-lon
Operativni sistem Nema
Ostalo ALTEC LANCING zvučnici, 3 in 1 čitač kartica (SD, MMC)
Garancija 12 meseci

Poslednja izmena:
Jesi li siguran da se Asus ne izdvaja po kvalitetu?

Uopšteno gledano Asus se ne izdvaja po kvalitetu, ali sada si počeo jednu sasvim drugu temu, a to je od koga kupuješ laptop, gde ga kupuješ i šta je ugrađeno od hardvera. Na primer, ja sam pre dve godine kupio Acer Aspire 5520 u Hrvatskoj od "renomiranog" prodavača HG Spot-a, naravno sa garancijom u kutiji i upakovan originalno. Kada sam ga otvorio utvrđeno je sledeće stanje:

1. Integrisana kamera u opisu konfiguracije ne postoji, umesto nje ubačen je integrisani mikrofon.

2. Optika, DVD marke Optiarc imao je nepostojeći serijski broj na sebi, kasnijom proverom utvrđeno je da je isti Kineska kopija, treba li spomenuti da je "crkao" nakon mjesec dana.

3. Plaćeni bluetooth nikada nije bio instaliran, drugim rečima ne postoji iako je naveden kao opcija.

4. Port za IC postoji samo kao ukras, nikada nije radio niti radi.

5. Garancija se svodi na to da ti uzmu laptop, zadrže ga mesec ili dva, naravno "popravljaju ga ", kada prođe određeno vreme vrate ti isti i prave te idiotom u međuvremenu garancija istekne, zgodno zar ne ?

Kasnije je utvrđeno da su "dećki" iz Zagreba koji rade na skladištu "prepakivali" laptop kompijutere, ali to meni kao i mnogima drugima baš ništa nije značilo....

Toshiba serije Satellite koju sam naveo kao primer, kupljena je u Beču, nikada se nije kvarila i zaista je bila vrhunska.

Ponovo sa druge strane priče, ne znam tačno koji od proizvođača, ne mogu tačno da se setim, ali čak mislim da je Asus ili neki sličan u pitanju, proizvodi kućišta za laptop računare na koje se stavljaju oznake Toshibe i drugih proizvođača, naravno po ugovoru sa njima, a ne ilegalno, tako da i od takvih proizvođača možeš očekivati kvalitetan proizvod, ali naravno zavisi gde i od koga kupuješ laptop.

Toshiba nema za ove pare koje imam ja :(
ovo sam nasao, sta vi mislite koji je najbolji od ova tri modela s obzirom da uzimam kompijuter za kucnu varijantu, nisam ljubitelj igrica, normalno da cu nekad da odigram neku ali to se desava sasvim retko, non stop sam na net-u, gledam filmove, i radim sa programima,
kazite sta mislite :

model 1:

Opis proizvoda

* Acer Aspire laptop EME640 P322G25MN
* Ekran: 15.6" 1366x768 WXGA HD Glare
* Procesor: AMD® Athlon™ II Dual-Core P320 2.1GHz, 512kB L2 cache, 45nm
* Chipset: AMD® M880G
* Memorija: 2GB DDR3 1066MHz (1x2GB)
* Memorijski slotovi: 2xDDR3 1066MHz (maksimalno 8GB)
* Grafička karta: ATI Mobility Radeon™ HD 4250, 256MB zasebne memorije
* Hard disk: 250GB SATA II
* Optički uređaj: DVD Super Multi DL
* Mrežni adapter: 10/100/1000Mbps (Gigabit) LAN
* Wireless: IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi, Bluetooth™ 2.1
* Slotovi: Čitač kartica 5-1
* Konektori: HDMI, VGA D-sub, 3xUSB 2.0, RJ-45, 2x3.5mm audio (1x slušalice, 1x mikrofon)
* Kamera: 1.3Mpix, ugrađen mikrofon
* Zvučnici: 2 High Quality stereo zvučnici
* Baterija: 6-cell Li-lon
* Ostalo: Izdvojena numerička tastatura, Kensington Security slot
* Boja: Crno-srebrna
* Masa: 2.6 kg

model 2:

Opis proizvoda

* Hewlett-Packard laptop Compaq Presario CQ62-A20SM WY973EA
* Procesor: Athlon™ II Dual-Core, P320
* Brzina procesora: 2.10 GHz
* L2 Cache: 1 MB
* Chipset: AMD RS880M
* Memorija: 2048 MB
* Takt memorije: 1066 MHz
* Memorija: SO-DIMM DDR3
* Max. količina memorije: 4 GB
* Broj memorijskih slotova: 2
* Ekran: 15.6"
* Vrsta ekranA:
* BV (BrightView)
* LED backlit HD
* Max. rezolucija: 1366x768
* Hard disk: SATA 320 GB
* Broj obrtaja: 7200 rpm
* VGA: ATI Mobility Radeon™ HD 4250 do 1GB
* Optička jedinica: DVD±RW DL
* Audio: Altec Lansing speakers
* Mreža:
* 1x 10/100 Ethernet
* Bluetooth
* 802.11b/g/n
* Ostale karakteristike:
* Operativni sistem: Free DOS
* Video kamera: 0.3 MPix
* Čitač kartica:
* MMC
* Memory Stick
* Memory Stick Pro
* SD
* xD
* Baterija: Li-Ion 6 ćelija
* Boja: Mat crna s uzorkom
* Dodaci;: web kamera
* Zadnji panel:
* D-sub priključak 1
* RJ45 priključak 1
* HDMI 1
* Audio In/Out 1
* USB 2.0 priključak 3
* Težina: 2.2 kg

model 3:

MSI CR610-216XEU ,Athlon II Dual-Core M320 2.1GHz,3GB,320GB,15.6"

15.6" 1366x768 WXGA HD LED Glare
Procesor AMD® Athlon™ II Dual-Core M320 2.1GHz, 1MB L2 cache, 45nm
Èipset AMD® RS880M
Memorija 3GB DDR2
Memorijski slotovi 2xDDR2 800/667MHz (maksimalno 4GB)
Grafièka karta ATI Mobility Radeon™ HD 4200
Hard disk 320GB SATA II
Optièki ureðaj DVD±RW Super Multi
Wireless IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi
Konektori HDMI, VGA D-sub, 2xUSB 2.0, RJ-45, eSATA II (USB 2.0 combo), 2x3.5mm audio (1x slušalice, 1x mikrofon)
Mrežni adapter 10/100/1000Mbps (Gigabit) LAN
Slotovi Èitaè kartica 4-1
Kamera 1.3Mpix, ugraðen mikrofon
Baterija 6-cell Li-lon
Masa 2.48kg
Operativni sistem FreeDOS
Ostalo Izdvojena numerièka tastatura, Kensington Security slot
Garancija 24 meseca notebook, 12 meseci baterija

model 4:

Opis proizvoda

Asus K50C-SX002X 15.6", Intel Cel C220/2GB/250GB/Wl/DVDRW/Cam/1Y
Model K50C-SX002X
Procesor Intel Celeron Procesor 220
Takt procesora 1.2GHz
Memorija 2GB DDR2
Kapacitet hard diska 250GB
Brzina rotacije hard diska 5400rpm
Dijagonala monitora 15.6"
Maksimalna rezolucija monitora 1366x768
Grafička kartica Skup čipova SiS 672+968
Optički uređaji DVD-RW DL
Povezivanje 1xMikrofon\r\n1xS/PDIF\r\n1xVGA\r\n2xUSB\r\n1xAudioOut\r\n1xLAN \r\n5-1 čitač kartica
Mreža LAN, WLAN 802.11 b/g/n
Modem Nema
Kamera 0.3MPix sa mikrofonom
Unos Querty tatatura, touchpad, izdvojena numerička tastatura
Baterija 6-ćeijska Li-lon
Operativni sistem Nema
Ostalo ALTEC LANCING zvučnici, 3 in 1 čitač kartica (SD, MMC)
Garancija 12 meseci

Po svemu navedenom, moj bi izbor bio model 2, odnosno HP Compaq Presario,
model 4 prema HP-u nema modem (što je malo čudno), disk ima sporiju rotaciju od navedenog HP-a, kapacitet od 250 prema 320 koju nudi HP i procesor sa taktom od samo 1.2 GHz, što je daleko ispod normalne ponude.

Model 3 nudi 3 GB memorije u odnosu na 2GB koju nudi HP, ali ponuđena memorija je DDR2, a ne DDR3 koju nudi HP i radni takt joj je 800/667 MHz što je slabije od 1066 MHz koju nudi HP, nudi još i 2 USB 2.0 konektora, dok HP nudi 3 USB 2.0 konektora, jedina prednost modela 3 je 24 mjeseca garancije u odnosu na 12 mjeseci koju nudi HP.

Model 1 nudi 512kB L2 cache-a, dok HP nudi 1MB L2 cache-a, grafička kartica ti daje samo 256 MB zasebne memorije, dok grafička kartica HP-a, daje proširivost do 1GB, HD ima samo 250GB, dok HP ima 320GB na HD-u.

Tako da je moje mišljenje da je od ponuđenog najbolji HP.
Ako je samo za programiranje, mislim da će sasvim zadovoljavati i za pojedini film koji ćeš pogledati. Kod svih laptopova, od najkvalitetnijih do najgorih postoje dva klasična problema, prvi je skidanje boje sa kućišta, ali posebno sa levog i desnog tastera na touchpadu nakon određenog vremena upotrebe, ista stvar se dešava i sa bojom na samom kućištu, tako da to trebaš očekivati.

Nadam se da će ti ovo barem malo pomoći u tvom izboru :)

Malo je čudno da ti ne nude i torbu za laptop kao klasični poklon, raspitaj se malo, možda i to nađeš negde u ponudi, a znam koliko znači ako negde putuješ i nosiš ga sa sobom.... i ukoliko ti slučajno negde budu nudili neki od operativnih sistema, traži da ti isporuče free DOS, jer ćeš ionako nasnimiti neku već aktiviranu verziju piratskog OS-a, osim ako nemaš potrebu da izdvajaš od 400$ do 600$ za "originalne" prozore.....naravno za cenu skinutog OS-a koji ti nude neka ti umanje cenu konfiguracije.....

Poslednja izmena:
Po svemu navedenom, moj bi izbor bio model 2, odnosno HP Compaq Presario,
model 4 prema HP-u nema modem (što je malo čudno), disk ima sporiju rotaciju od navedenog HP-a, kapacitet od 250 prema 320 koju nudi HP i procesor sa taktom od samo 1.2 GHz, što je daleko ispod normalne ponude.

Model 3 nudi 3 GB memorije u odnosu na 2GB koju nudi HP, ali ponuđena memorija je DDR2, a ne DDR3 koju nudi HP i radni takt joj je 800/667 MHz što je slabije od 1066 MHz koju nudi HP, nudi još i 2 USB 2.0 konektora, dok HP nudi 3 USB 2.0 konektora, jedina prednost modela 3 je 24 mjeseca garancije u odnosu na 12 mjeseci koju nudi HP.

Model 1 nudi 512kB L2 cache-a, dok HP nudi 1MB L2 cache-a, grafička kartica ti daje samo 256 MB zasebne memorije, dok grafička kartica HP-a, daje proširivost do 1GB, HD ima samo 250GB, dok HP ima 320GB na HD-u.

Tako da je moje mišljenje da je od ponuđenog najbolji HP.
Ako je samo za programiranje, mislim da će sasvim zadovoljavati i za pojedini film koji ćeš pogledati. Kod svih laptopova, od najkvalitetnijih do najgorih postoje dva klasična problema, prvi je skidanje boje sa kućišta, ali posebno sa levog i desnog tastera na touchpadu nakon određenog vremena upotrebe, ista stvar se dešava i sa bojom na samom kućištu, tako da to trebaš očekivati.

Nadam se da će ti ovo barem malo pomoći u tvom izboru :)

Malo je čudno da ti ne nude i torbu za laptop kao klasični poklon, raspitaj se malo, možda i to nađeš negde u ponudi, a znam koliko znači ako negde putuješ i nosiš ga sa sobom.... i ukoliko ti slučajno negde budu nudili neki od operativnih sistema, traži da ti isporuče free DOS, jer ćeš ionako nasnimiti neku već aktiviranu verziju piratskog OS-a, osim ako nemaš potrebu da izdvajaš od 400$ do 600$ za "originalne" prozore.....naravno za cenu skinutog OS-a koji ti nude neka ti umanje cenu konfiguracije.....

Razmisljam se izmadju prvog i drugog modela...
prvi model svidja mi se jer ram memorija moze do 8gb da se nadogradjuje sto nemoze od svih ostalih...
a drugi model mi je i covek preporucio u radnji...

da se ne bi troumio kupi sve ponudjene marke i miran si. Svaka cast sto ste pomogli coveku. Vise ste odmogli i 100% zbunili sto vise bude cekao dobijace vise modela i marki. Na jednostavno pitanje komplikovan odgovor i jos nerazumljiv

Meni licno je na prvom mestu izgled i asus i acer me privuku na prvu loptu..onda trazim sta ima od specifikacija..asus ima 2 god garanciju..msi jos nisam ni1 video da mi se dopada..dell i hp jedva ono da kopam neki model..tako da ih ni ne gledam

da se ne bi troumio kupi sve ponudjene marke i miran si. Svaka cast sto ste pomogli coveku. Vise ste odmogli i 100% zbunili sto vise bude cekao dobijace vise modela i marki. Na jednostavno pitanje komplikovan odgovor i jos nerazumljiv

U pravu si apsolutno, najbolje da kupi sva tri modela i da uživa.
Zašto ikome na bilo koji način pomoći, potpuno si u pravu :)

jos uvek razmisljam izmadju prvog i drugog modela :)

Kao što neko već reče na jednom drugom pdf-u, nevezano za ovu ili sličnu temu,:"Mišljenje je kao d.pe, svatko ga ima".
Pored "saveta" koje si dobio ovde i koji nažalost zbunjuju, najbolje bi možda bilo da nađeš nekoga tko je sistem administrator i tko se dobro razume u navedeno pitanje.
Od njih je možda i "najmudrije" tražiti savet.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back