Pomoc potrebna oko jave 6

Meklaud

Iskusan
Poruka
6.235
Imam par izvornih kodova kao .java fajl. Jednostavni,mali, i 100% su kompatibilni sa jre6 sto meni treba za stari komp. Ja nisam programer i ne mogu da skapiram kako da kompajliram i od .java da dobijem .jar fajl i da bude kompatibilan sa jre6,
Ako je neko voljan da mi pomogne, samo da mi kompajlira i napravi 3-4 mala jar fajla koja bi bila kompatibilna sa jre6,
Poslao bih privatnim porukama ta 3-4 fajla danas ili sutra.
Hvala

Imam par izvornih kodova kao .java fajl. Jednostavni,mali, i 100% su kompatibilni sa jre6 sto meni treba za stari komp. Ja nisam programer i ne mogu da skapiram kako da kompajliram i od .java da dobijem .jar fajl i da bude kompatibilan sa jre6,
Ako je neko voljan da mi pomogne, samo da mi kompajlira i napravi 3-4 mala jar fajla koja bi bila kompatibilna sa jre6,
Poslao bih privatnim porukama ta 3-4 fajla danas ili sutra.
Hvala
ovako?
si probao?
Screenshot-2026-01-04-21-20-29-027-com-openai-chatgpt.jpg

jesi li se ukacio s nekim ko zna? Ja nisam bas neka referenca za Javu, izbegavao sam je dobar deo zivota. Ali ponesto mozda mogu da pomognem.

java 6 je odokativno iz doba dinosaurusa.

pretpostavka je da si na windowsima (ako jesi pomoz bog) nisam siguran da mozes da poteras takvu javu na modernom windowsu - mada mozda i nekako moze da se nategne

Na Linuxu to je jos i moguce, java sistem na linuxu dozvoljava da se koriste razne verzije

neki puteljci:

.java fajlovi su source code, da bi mogli da se koriste mora da se kompajliraju u .javac (java byte code)

.jar fajlovi su takozvane Java Arhive. Alat za manipulaciju .jar fajlovima sa komandne linije se zove jar

znaci .jar mozes da 'otpakujes' i dobices strukturu aplikacije u nekom folderu (neces dobiti source code)

tipicna korisnicka instalacija podrazumeva JRE - java runtime (izvrsava .javac i .jar kod)

da bi mogao da kompajliras iz .java u .javac treba ti JDK (java development kit) koji sadrzi javac kompajler. JDK se namenski instalira

e sad kad to sve znas i imas, dolazis do one gore strukture (koju si otpakovao uz pomoc jar komande)

tu sad treba da uglavis na zgodno mesto kompajlirane sorsove.

taj deo je vrlo zametan zato su napravljeni razni alati koji kompajliraju po nekom MANIFESTU u krajnju aplikaciju

mada to sve moze i rucno ako znas gde sta da stavis.

i povrh svega ono sto je tu jos vazno jeste kakva vrsta aplikacije je u pitanju - da li je GUI aplikacija ili je neki command line tool ili je neki server. Svaka ta oblast ima svoje komplikacije i cesto je potrebno uvesti razne biblioteke da bi sve to radilo

tako da bi ti neki ide bio od pomoci - nesto tipa visual studio code, jetbrains intelli IDEA ili android verzija (takodje od JetBrainsa) ako ti ta java ide na android.

Dakle ceo sistem je kompleksan i podlozan vecem neuspehu nego uspehu - tako da moras da znas sta ti greske javljaju, ali tu zaista moze da ti pomogne AI (gpt, anthropic, deepseek itd)

toliko od mene.

Back