Pomoc potrebna hitno

brunhilda

Aktivan član
Poruka
1.366
m
Ma koliko se trudio da bude objektivan i pravičan, čovek svet posmatra kroz prizmu sopstvenih iskustava, dakle veoma subjektivno. Čak kad razumskom spoznajom pokuša doći do saznanja , ili da kažem: kad pokušava analizirati situaciju- on to čini na osnovu sopstvenih iskustava i opažanja u svojoj okolini.
Dakle, neminovno je da smo uvjek subjektivni, i da je pozivanje na objektivnost smešno, čak i na nepristrasnost za nekoga u datoj situaciji.
Zar nije prvi zakon objektivnog novinarstva(postoji li zaista objektivno?) čuti i mišljenje druge strane?
Zato i mislim da su vredni čitanja i potrošenog vremena samo oni odgovori koji su iskreni, napisani na osnovu sopstvenog iskustva i osećanja, jer niko ne može doživeti i proživeti sve situacije, ali iznošenjem svog iskustva može pružiti drugom ljudskom biću mogućnost da sitaciju "doživi" u drugom svetlu, iz drugog ugla, da sagleda i shvati zašto se neko tako oseća, ponaša. Bolje razumevanje doprinosi boljem kvalitetu života onoga ko bolje razume, ali i onima koji ga okružuju.
Najveći uzroci sukoba su nerazumevanje i nedostatak saosećanja.

Saosecanje jeste jedan vid izlaska iz sebe, sazivis se sa drugim, pa si u stanju da emocionalno odreagujes na situaciju koja se tebi nije desila, mozda nikada.
Kako da te razumem ako uvek sve o cemu mi pricas propustim kroz filtere samo svog iskustva i svoje licnosti, a ne pokusam da se stavim na tvoje mesto? Ako smo jako razlicite osobe, prilicno razlicitih iskustava, a ja se drzim samo onoga sto ja znam, kako da te razumem? U pravu si, ako ti ponudim svoje vidjenje tvoje situacije, gledanu samo iz mog ugla, moguce je da cu ti ipak nekako pomoci, jer ti mogu ukazati na neke puteve koji su tebi bili u mraku. Ali ti ponudjeno vidjenje moze biti i potpuno beskorisno, zbog izmenjenog konteksta, pa nece imati nikakve veze sa onim sto ti dozivljavas.

Zbog toga, ja vrednujem i subjektivo i objektivno misljenje u pokusaju, ali se ne slazem sa time da covek treba da se pomiri sa svojom subjektivnom prirodom i ne trudi se da je prevazidje kada situacija to trazi.

U najmanju ruku, treba bar da budem svesna toga da ono sto pricam iz svog ugla za odredjeni broj ljudi nema veliki ili bilo kakav znacaj, sve dok sam krajnje subjektivna. Ali i to je okej, ja samo kazem da covek moze da se potrudi da ublazi svoju subjektivnost.

Santa Fe

Iskusan
Poruka
6.161
Svi mi imamo uspone i paadove. Ali potcenjivati nekoga posle 5 dina veze je toliko ljigavo, da nemam reči.

Ti više vrediš zbog parčeta papira, gde piše diploma??

Ti nisi normalan.

Razumem ja ogorčenost, i sve, ali nekoga s kim si delio život 5 godina, ni pod kakvim bolom nećeš pljuvati.

Ako ćeš ići tvojom logikom, vrediš koliko zarađuješ, a onda, ona vredi više od tebe.

Bljuh!

Svako, ali i muško, i žensko ima nalete patetike, ali ne budi jadan, to je ista ona devojka koju si voleo do neba, i povij rep piččko i moli, bori se. Ako shvatiš da nema dalje, zahvali se za sve lepo, sve ružno zaboravi i idi dalje.

Tek tada ćeš vredeti nešto diplomirani ekonomisto.

petar.ostoja

Zainteresovan član
Poruka
251
brate, svaka cast, ti jedini dajesh konkretne savete :D al' ozb, bez ironije ;)

pazi vamo ekonomisto, u neku ruku kolega:
otkaci tu svoju devojku (da je ne nazovem drugachije), i kreni dalje
ti si u startu napravio greshku shto si joj sve dopushtao i bio previshe mekan, ali nije ni bitno to vishe, necu da ti sedam na muku, nije oki. Samo nemoj da u sledecoj vezi ponovish greshku!!!
Lakse ce ti biti da raskines sada, nego da se nekako mirite i da odlazes raskid za sledecu priliku. I gledaj na ovo kao na iskustvo vishe, a ne kao patetiku isl. Znam bice ti tesko, ali ces bar znati na chemu si.
I zapamti, ona nije jedina, nikako. Ako te u tako teskom trenutku ostavlja znaci da joj ti vishe ne trebash! Zato stisni zube, raskini i zivot ide dalje :)

Da, josh neshto, pocni intenzivno sa nekim fizickim aktivnostima (verujem da imash vremena), bice ti lakshe :mrgreen:

gost 114527

Veoma poznat
Poruka
14.556
Kako i odakle poceti.... Ajde ovako cemo... U vezi sam sa devojkom pet godina, medjutim izgleda da je doslo do ozbiljnih problema i iskreno se nadam da ce mi neko od Vas pomoci da bolje sagledam situaciju i donesem pravu odluku. Radi se o tome da posle pet godina moja devojka zeli da prekine vezu jer prema njenim recima ne vidi sebe pored mene u buducnosti. I sve je to u redu da je stvarno tako, vec.... Stvari stoje ovako mi smo u toku ovih pet godina imali jako puno uspona i padova ali je ljubav uvek pobedila. Meni je 28 njoj 25 godina. I nekako smo sve to resavali do pre tri meseca kada je meni nazalost preminuo otac. Necu da gresim dusu bila je u pocetku uz mene, ali kako vreme prolazo polako se udaljava.... Na kraju svega ovoga ona meni kaze da ne vidi buducnost sa mnom iz razloga koji su sve manje zastupljeni kod mene, npr., nemam postovanja prema sebi, odnos prema novcu itd... Medjutim moram reci da mi je sve to malo sumnivo jer te osobine kod mene polako iscezavaju.Stvarni problem p0o mom misljenju je da sam ja trenutno bez posla, kao i mnogi u ovoj zemlji. Trenutno nemam sredstava koja sam imao pre, ona radi doduse ona je vaspitacica dok sam ja visoko obrazovan, ekonomista. Ja znam da moje stanje nece vecno trajati i da ce se sigurno promeniti, ali da li je sa njene strane u redu da jako malo posle vec pomenute tragedije ona odluci da ode od mene, dok je meni u ovom trenutku ona jako, jako potrebna. Da kazem i da se kune da ljubav i njena osecanja nemaju veze sa ovim i da se tu nije nista promenilo, ali da druge moje osobine koje realno su mnogo, mnogo vise bile zastupljenije na pocetku veze njoj smetaju i da ne vidi sebe pored mene. Takodje cu reci da mnogo vise postuje i ceni sebe za razliku od mene iako ja imam mnogo vise razloga za to. Kao i da me je tokom ovih pet godina uvek imala u saci jer sam jajo, jako bio slab na nju i dopustao joj mnogo toga i ponizavao sebe zarad uspeha veze. Takodje cu reci da je u periodu od godinu dana dok sam radio i imao neverovatno veliku platu za ove uslove bilo drugacije, tj., u tom periodu sam video da i ona zna da se ponizi da moli itd.. A i ja sam bio drugaciji i vodio ovu vezu ali nikad taj period nisam zloupotrebio da joj naskodim ili povredim. Sada sam bukvalno ocajan jer ne znam sta da radim, danas nam je poslednji razgovor i ja ne znam da li da je pustim ili da se borim time sto cu opet priznati i gledati da popravim stvari kod sebe koje i ne postoje bukvalno. Po svemu sudeci ona trazi savsenstvo koje ne postoji. Misli da u braku nikad niko ne treba i ne moze da bude povredjen dok je istina da koliko god bilo lepo uvek u nekim situacijama neko biva povredjen. Reci cu i da poslednjih par meseci zapisuje sta joj smeta kod mene i kad je povredjena jer to uvek zaboravi. Zar nije logicno da kad te nesto povredi ne treba to da zapisujes jer to mora da ostane u glavi bas iz razloga jer te je povredilo... Molim za neko neutralno misljenje i pomoc.... A da u svakom pogledu generalno vise vredim od nje i to svi znaju i svi kazu, ali sam dozvolio da me ona ubedi u suprotno tj., uvek je drzala do sebe a ja popustao i samim tim se srozavao, mozda zato i kaze da nemam postovanja prema samom sebi...

Ako vam se veza sastojala iz samoponizavanja bolje nek se to zavrsi.
Ako mislis da je bila s tobom zbog para, jako je jadno sto pokusavas to odrzati.
Za popravljanje samopostovanja ti vise preporucujem psihologa nego devojku.

Sillver

Poznat
Banovan
Poruka
9.345
@tema:

Niti si ti los hebac kao sto neko rece,niti je toliko bitan tvoj ekonomski fakultet.Jednostavno,zivot je poceo da te lomi,isto kao i tvog oca nekad,tvog dedu,a i tvoju decu kad dodju na svet.Zivot je druze slican stazi,koja je prijatna,peskovita,ali u njoj ima trnja za koje nikad ne znas kad ces nagaziti.
Zato ti savetujem sledece:
-Uklopi ovaj tezak gubitak,smrt oca i pokusaj da u paketu prevazidjes to kao i rastanak sa tom devojkom.
-Provedi neko vreme sa najblizima,pomozite jedni drugima da nastavite bez njega
-Razmisli sta ces konstruktivno uraditi da unovcis znanje,jer novac ce ti trebati da ucinis svoj,a i zivot jedne zene lepsim i laksim.Zene koju ces sresti,i sa kojom ovakvi problemi koje si imao jednostavno nece postojati.Mozda neki drugi,ali sve je to deo veze.
Srecno.