Pomoc oko prvog film fotoaparata

vojzzo

Početnik
Poruka
7
Pozdrav,

hteo bih da se okusam u film fotografiji, tj. da kupim neku polovnu kameru i da eksperimentisem. Gledao sam vec oglase i savete za sta da trazim kod kamere, ali sam odlucio i ovde da dodjem da pitam. Shvatio sam da je najbolje nauciti koriscenjem, sto i planiram da radim, ali takodje je bilo preporuceno da gledam kamere sa shutter ili aperture priority modovima radi pocinjanja. Gledao sam odredjeno Konica Autoreflex T, koja ima takav neki mod, ali mi nije potpuno jasno kako radi.

Ako neko nesto zna o ovoj kameri ili nesto generalno sto bi moglo da mi pomogne, bio bih veoma zahvalan. Svaki savet je dobrodosao :D

Моје искуство са филмом је прилично скромно, али видим да си се ти добро информисао...
Из мог угла, шта год да узмеш, биће ти мање више исто... теби је приоритет да се упознаш с механиком апарата, односом параметара, хемијом филма, ако планираш да сам развијаш...
то све иде... теориски, а апарат и филм су ту тек да се то испроба...
не знам какав ти је буџет, али мислим да не можеш да погрешиш шта год узео, а да је слр... да има мануелни мод.-.. ти полуаутматски9 јесу практични али нисам сигуран да ти то игра неку улогу у учењу...
ја бих ти предложио да појуриш неки кенон/никон јер су објективи компатибилни с дигиталним апаратима а доступнији и са широким избором., па не само што ће лакше да буде да их набављаш и утапаш, него они који ти буду одговарали могу сасвим лако касније на дигиталном телу да се користе...
пар сам их користио и ни један ми није нешто остао у сећању, мада је мојепамћење дискутабилна категорија, али аналогни апарат је само... носиоц филма... нема ту много мустре мада свакако има разлике, но, она теби неће да буде релевантна... И Смене могу одлично да послуже за тако, неки први контакт...

Pozdrav,

hteo bih da se okusam u film fotografiji, tj. da kupim neku polovnu kameru i da eksperimentisem. Gledao sam vec oglase i savete za sta da trazim kod kamere, ali sam odlucio i ovde da dodjem da pitam. Shvatio sam da je najbolje nauciti koriscenjem, sto i planiram da radim, ali takodje je bilo preporuceno da gledam kamere sa shutter ili aperture priority modovima radi pocinjanja. Gledao sam odredjeno Konica Autoreflex T, koja ima takav neki mod, ali mi nije potpuno jasno kako radi.

Ako neko nesto zna o ovoj kameri ili nesto generalno sto bi moglo da mi pomogne, bio bih veoma zahvalan. Svaki savet je dobrodosao :D
Ако хоћеш да радиш са филмом, требаће ти пуно среће да нађеш фото радњу у којој ти неће изгребати филмове приликом развијања, и мораш бити спреман на чињеницу да ће многе твоје фотографије бити изгребане. Филм је бољи зато што са филмом мање мислиш на опрему а више на фотографију. Лошији је у смислу да се данас фотографије не раде директно са филма, а обични скенови које добијаш у фото радњама нису великог квалитета. Дакле, ако би озбиљно радио са филмовима, било би идеално да их сам развијаш и да имаш свој скенер за филмове. Што се тиче фото апарата за филм, сваки је добар који ради исправно, идеално би било да има уграђени светломер, а да отвор бленде и експозицију подешаваш мануелно према измереном светлу. Битна ставка ти је објектив, какав желиш да користиш. Мислим да је боље за почетак одабрати само један објектив који би највише користио, и онда истражити све његове могућности кроз праксу. И немој да журиш, пажљиво одабери опрему коју ћеш волети и која ће постати део тебе.

Back