Quantcast

Pomoć oko procene vrednosti kovanice

minjaveca

Početnik
Poruka
2
Poštovanje svima.
Volim stare novcice, al bez para se ne može.
Naime, imam dva pitanja, tj. da mi neko dobre volje kaže vrednost za dve kovanice koje preko 20 godina čuvam, ali došao je red da vidim dal mogu neke pare da uzmem.
1. Novčić malih dimenzija 12,5mmi težak samo 0,57gr. Tamnije je boje,srebrno crne. Na njemu sa jedne strane pise samo 5 dinara 1882, a sa druge glava koja liči na Milana M. Obrenovića IV, bar ja mislim, i mislim da ovako piše ćiriličnim slovima PODRAŽARAĐE L.KR. LAYER NIRENVERG. Pokušao sam da nađem na internetu, ali bez uspeha, kao da takav novčić ne postoji, a ja ga eto imam. Voleo bi da znam o čemu se tu radi, da li je redak i koliko vredi?
2. Trgovački dolar u odličnom je stanju i dosta velikih dimenzija- Prečnik 38,10mm, težina 27,80gr Srebro. Sa jedne strane slika orla koja u kandžama drži neku grančicu sa tri strele i okolo pise UNITED STATES OF AMERICA. TRADE DOLLAR. 420 GRAINS. 900 FINE. Na sajtovima sam našao velike razlike u cenama od 100 do preko 20 000 dolara po komadu!
Interesuje me sta to određuje visinu cene sem očuvanosti, dal postoji falš i po čemu da znam šta ustvari ja imam da bi znao vrednost?
Ko se razume, zamolio bi za pomoć.
Unapred zahvalan ,
Sve najbolje.
 
Top