Pomoc oko povratka podataka

• Začetnik teme Začetnik teme mitch
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mitch

Početnik
Poruka
15
Radim u jednoj firmi kao informaticar, donesen mi je kompijuter kome je windows bio ostecen i nije mogao da se podigne. Podatke sam morao da izvlacim raznim ricover programima, najvise sam uspeo GetDataBack ali mi se javio drugi problem, posto su ti podaci najvise wordovi dokumenti pisani u cirilici kada otvorim fajl pojavljuju se se samo kockice ili neki drugi elementi a teksta nema nigde, molim Vas da mi pomognete da resim ovaj problem. Hvala:dash:

svidja mi se citat:"Radim u jednoj firmi kao informaticar". Umesto mi tebe da pitamo ti pitas nas. Koliko je meni poznato informaticar ne pece palacinke
nisam hteo namerno tako da nastupim iz prve zato sam i odgovorio nekom srednjom merom , s obzirom da nije se udostojio ni da se javi još jednom , sada mogu da kažem , da i kada sam prvi put pročitao post , moj komentar je bio : : ebo te onaj koji ti dade diplomu informatičara.

xaxax ubicete coveka u pojam,ja evo cetvrta kompjuterski inzenjering ,znam 100 cuda a na kraju necu znati 2 kompa da umrezim,kada se ljudima znanje rasipa na sto strana gde ce sve da se zna .
Imao sam slican problem, s tim da su excel i word podaci bili brisani,i kada sam ih izvukao sve je bilo ok sem toga da su svi izgubili svoj naziv fajla nego im je recovery program dodeljivao njegove tipa,recover1,recover2...

Ako podaci nisu brisani ,prikaci hard na drugi komp,i podigni windows al naravno ne sa tog harda vec hosta,i samo pritupi fajlovima i porezi ih ili baci na fles. Live cd je isto resenje,dizanje linux-a sa cd-a npr.
Samo se nadam da nije bila windows sedmica na tom hardu sa ukljucenim bitlocker encription-om,e onda ce biti muka

Ja ne radim nigde kao informaticar al mozda mozes da me preporucis negde :bye:

Pao čovjeku Windows i nazove on mene da mu instaliram ponovo sistem ali odmah me je upitao mogu li da mu spasim podatke koje je imao na računaru prije pada sistema a ne ono što je imao prije tri godine. Naravno pokrenem Hirens Bot CD odnosno Live XP i spasim između ostalog i porodične slike koje su svima nama najvrednije. Na kraju čovjek kaže da mu je neko prije godinu dana preko oglasa dolazio i spasio mu nebitne podatke koje je on obrisao sa harda....Ovo je koliko vidim nešto slično tome...

Ako podaci nisu brisani ,prikaci hard na drugi komp,i podigni windows al naravno ne sa tog harda vec hosta,i samo pritupi fajlovima i porezi ih ili baci na fles. Live cd je isto resenje,dizanje linux-a sa cd-a npr.

Može i tako jer podatke je trebalo spasiti zbog pada Windowsa a ne zato što ih je neko obrisao...Podaci se u većini slučajeva mogu spasiti ali ako je Hard Disk mrtav onda "piši kući po odijelo".

xaxax ubicete coveka u pojam,ja evo cetvrta kompjuterski inzenjering ,znam 100 cuda a na kraju necu znati 2 kompa da umrezim,kada se ljudima znanje rasipa na sto strana gde ce sve da se zna .
Imao sam slican problem, s tim da su excel i word podaci bili brisani,i kada sam ih izvukao sve je bilo ok sem toga da su svi izgubili svoj naziv fajla nego im je recovery program dodeljivao njegove tipa,recover1,recover2...

Samo se nadam da nije bila windows sedmica na tom hardu sa ukljucenim bitlocker encription-om,e onda ce biti muka

Ja ne radim nigde kao informaticar al mozda mozes da me preporucis negde :bye:
Fox , ne potcenjujem ja ničije znanje , ali primera radi , imao sam posao i koleginicu koja je diplomirana informatičarka -programerka i imala je tada iskustvo od 20 godina rada na računarima .
Kada smo počeli zajedno da radimo na istom poslu prvo što mi je naglasila da je ONA informatičarka - da ona zna mnogo više od mene i da sama diploma znači mnogo i samo sa poštovanjem prema njoj - a ja ja sam običan lik sa ECDL sertifikatom , samouk a imam znanje jednog MCSA ili MCSE-a u svom malom prstu i još ponešto , hebi ga išao sam uvek u korak sa novitetima.
Elem .. kada smo počeli da radimo imao sam osećaj kao da radim sa teško hendikepiranom osobom , znači osnovne stvari windowsa nije znala , nije znala da radi na xp-u , o nekom umrežavanju računara ili instalaciji programa da ne pričam za nju je to špansko selo bilo.
Nikada mi nije rekla ali kada sam posle 15 dana JA dobio ponudu da budem administrator baze , pored nje, to je bilo kao da sam joj opalio šamar.

tako je to u vecini slucajeva ili onaj sa diplomom nema pojma,ili ima diplomu a ne radi ono za sta je ucio,a njegovo mesto popunjava neko ko nema veze sa vezom. vidis ja ecdl nisam polagao a mogao sam preko faksa za male pare,al posto sam taj smer i imam iste te predmete koji se polazu za njega malo mi je bilo glupo. Sve u svemu ,covek ako je snalazljiv iskoristice ovo sto smo rekli,dovoljno je da ukuca live cd na wikiju pa da vidi cemu sluzi,ima i youtube.

Al i ja se na kraju plasim da kada izadjem sa faksa neznam neku najprostiju stvar koju zna srednjoskolac (tipa fizicko umrezavanje kompova i tako nesto) a znam programiranje,javu,web dizajn.... covek mora konstantno da se usavrsava i unapredjuje ,informacione tehnologije ne stoje ,iz dana u dan neka novina se pojavi,pa i auto mehanicari sada umesto cekica uzimaju laptop u ruke i dijagnostikuju kvar. Jedno od mesta korisnih informacija je i ovaj forum,kao i mnogi drugi

tako je to u vecini slucajeva ili onaj sa diplomom nema pojma,ili ima diplomu a ne radi ono za sta je ucio,a njegovo mesto popunjava neko ko nema veze sa vezom. vidis ja ecdl nisam polagao a mogao sam preko faksa za male pare,al posto sam taj smer i imam iste te predmete koji se polazu za njega malo mi je bilo glupo. Sve u svemu ,covek ako je snalazljiv iskoristice ovo sto smo rekli,dovoljno je da ukuca live cd na wikiju pa da vidi cemu sluzi,ima i youtube.

Al i ja se na kraju plasim da kada izadjem sa faksa neznam neku najprostiju stvar koju zna srednjoskolac (tipa fizicko umrezavanje kompova i tako nesto) a znam programiranje,javu,web dizajn.... covek mora konstantno da se usavrsava i unapredjuje ,informacione tehnologije ne stoje ,iz dana u dan neka novina se pojavi,pa i auto mehanicari sada umesto cekica uzimaju laptop u ruke i dijagnostikuju kvar. Jedno od mesta korisnih informacija je i ovaj forum,kao i mnogi drugi

što se tiče ECDL-a on je bio u naprednoj varijanti , ko zna da izvede ono šta ja mogu sa excelom taj je već poluprogramer :) inače excel je izuzetno moćna stvarčica :) .

ali i pošto w. pukne ntfs obično ostane čitav :think:
jedino ako je kvar na samom hardu.

bitno je da se mountuje particija kao read only,
dok neki bart PE bazirani diskovi to ne urade i dokusure i ono što je ostalo od diska :think:

javio drugi problem, posto su ti podaci najvise wordovi dokumenti pisani u cirilici kada otvorim fajl pojavljuju se se samo kockice ili neki drugi elementi a teksta nema nigde
probaj da otvoriš sa drugim enkodingom , UTF ili cp1251.
verovatniji slučaj je da nije sve oporavljeno :(

polu-profi oporavak je oko 10.000 rsd ili više... :super: nznm tačno postoje i jeftinije varijante...

Poslednja izmena:
ali i pošto w. pukne ntfs obično ostane čitav :think:
jedino ako je kvar na samom hardu.

bitno je da se mountuje particija kao read only,
dok neki bart PE bazirani diskovi to ne urade i dokusure i ono što je ostalo od diska :think:

probaj da otvoriš sa drugim enkodingom , UTF ili cp1251.
verovatniji slučaj je da nije sve oporavljeno :(

polu-profi oporavak je oko 10.000 rsd ili više... :super: nznm tačno postoje i jeftinije varijante...

Ja cu da mu zavrsim i za 8...
Kao sto neko rece u ranijim postovima,pomogao bih mu,ali zbog nastupa gosn informaticara necu zinat...

u suštini oporavak nije uvek moguć bilo da ste stručno ili manje stručno lice ili informatičar :rotf: (više ne uspe nego što uspe)

ono što vam niko ne kaže kad kupite komp niti prodavac niti ms-education
je da treba negde da bekupujete podatke :think:
a to je teže i na unixima da se odradi taj bekup :think: (mada oni kažu )

Hvala Vam puno na komentarima, narocito na onim negativnim. Problem sam resio programom Recover my files, problem je samo bio u kodiranju jer kao sto sam naveo podatke sam vec izvukao samo nisu bili citljivi. Ubacio HDDu drugi comp i pustio program da odradi svoj posao. Hvala Vam puno

Back