Zdravo narode pomagajte danas sam izvlacio temu za maturski ,i eto u oblasti MEMORIJE ispade mi -izvukoh BISTABILE (JK BISTABIL ,SR BISTABIL,ANALIZA SKLOPA SA T BISTABILOM )
Ako neko nesto zna o ovome znaci svaka pomoc je dobrodosla ..............STO GOD ZNATE ILI IMATE O OVOME MOLIM VAS DA MI NAPISETE ...VELIKO HVALA...
Pun naziv im je bistabilni multivibratori sa kolektorskom spregom, ili popularno flipflop (prevrtac). Na engleskom (za pretragu netom): bistable multivibrator. Probaj da nadjes neku literaturu iz digitalne elektronike namenjenu studentima elektronike, da ti ne preporucujem knjige (zbog izraza koje koristis nisam siguran za zemlju odakle si, a ja poznajem samo literaturu koju mozes naci uglavnom u BG). U principu potrebno ti je da nabacas sto vise sema, tj raznih izvedbi (u RTL, TTL, DTL tehnici, sa mosfetovima...), kazes nesto o istorijatu, razlozima za razvoj RS>T>JK, nacinima okidanja...
Verovatno se ocekuje da prikazes kako dolazi do izmena stanja u odnosu na pobudne signale za analizu T flipflopa i tako popunis funkcionalne tabele: impuls na bazu neprovodnog tranzistora (za S i R ulaze) povecava potencijal baze, tako da ga dovede u aktivni rezim, ujedno taj rast potencijala izaziva porast kolektorske struje istog tranzistora, sto smanjuje potencijal na tom kolektoru, sto se spregom prenosi na bazu drugog tranzistora (koji je u zasicenju), tj pad potencijala ga spusta u aktivni rezim, sto se manifestuje opadanjem njegove kolektorske struje, pa raste potencijal na kolektoru i taj rast se spregom prenosi na bazu prvog tranzistora i zapocinje kumulativni proces, koji na kraju dovodi do toga da prvi tranzistor, na koji je doveden upravlacki signal (pre dovodje impulsa neprovodan kao prekidac) dospe u zasicenje, a drugi u neprovodno stanje (ranije bio u zasicenju). T signal je tome slicno, samo sto deluje prvo na kolektor... Shvatices bolje kada pogledas semu i procitas malo o tome.