Quantcast

Pomoc oko instalacije Ubuntu-a 12.04!!!

drzare

Aktivan član
Poruka
1.475
није тежи него је процедура малко другачија.
-мораш поново направити размештај оперативних система по партицијама пото XP је мало размажен и мора да иде на 1. партицију
-ако не желиш да се бавиш опоравком Груба (није претерано напорна процедура али их тренутно на нету има више што за старије верзије што за нове па може доћи до збуњивања), прво инсталирај Виндовс ИКСПе па тек онда Убунту чиме ћеш добити могућност одабира жељеног оперативног система . У случају кад би поред тренутно инсталираног Убунтуа инсталирао и Виндовс, изгубио би ти се Груб и не би имао могућност да бираш Убунту већ само Виндовс- рекох већ, није неки проблем ни то средити, има упутстава на нету...
 
Poruka
7.101
Imam jedan problem vezan za Ubuntu softverski centar koji je vezan za skidanje programa i aplikacija za Linux, kao i problem sa Ubuntu One i jos ponekm programima. Problem se pojavio nakon sto mi je internet bio iskljucen na nedelju dana zbog neplacenih racuna, i od tad mi stalno iskace problem vezan za sistem, nisam siguran sa tacno kojim. Takodje mi Upravnik paketa ne radi i izlazi mi problem vezan za njega u gornjem desnom uglu gde je casovnik.

Evo slike:

Снимак екрана с&#1.jpg


Slika5292.jpg
 

drzare

Aktivan član
Poruka
1.475
1. то може да значи да је у тренутку прекида рада интернета у току било неко ажурирање система те је део пакета био скинут а део није па те Апт обавештава да провериш шта се дешава јер има противречне податке.
2. можда нешто у том тренутку не ради наш сервер па не може да провери ажурирање....

Прво крени од лакшег, промени сервер на главни сервер уколико је на локалном. (Уђи у „Извори програма“ и промени сервер у „главни“) .
Ако и даље стоји обавештење провери колико имаш простора на системској партицији, уколико имаш бар пар ГБ онда у терминалу откуцај оне фамозне редoве :
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
после овог би требало у терминалу да добијеш обавештење о проблему и начином сређивања истог (кроз упис одговарајућих команди).
 

drzare

Aktivan član
Poruka
1.475
+ za ovo što je napisao drzare.

Ako i to ne pomogne pobriši sve fajlove iz /var/lib/apt/lists foldera, pa ponovi ovo što je drzare napisao.

Нема потребе да се игра са овом листом (управо сам имао случај где ми је пријављивао проблем у овој листи а да се исти решавао кроз /etc/apt/sources.list брисањем спорних дупликата)...
Верујем да је случај са прекинутим ажурирањем система где ће наведе команде да реше пробелем.
У крајњем случај уколико је пуна /var/case/apt/arhives може обрисати садржај истог кроз команду :
sudo apt-get autoclean
или пак ручно кроз наутилус...
 

drzare

Aktivan član
Poruka
1.475
То ће рећи да си имао прекинуто ажурирање.
То се решава простим уносом наведених команди у терминал и наставком ажурирања кроз терминал а не преко графичких алата...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.