Pomoć, hitno, ujed psa

joksiii555

Zainteresovan član
Poruka
120
Ćao svima, želim da pitam za savet jer smo u strepnji.

Moj brat je sinoć oko 20h u Nišu ujeden od lutalice. Na ruci je ujeden.
Rana je malo dublja, vidljivo ujedeno i krvava bila.
Odmah je bio u klinickom tamo su isprali prepisali terapiju i danas je primio tetanus. Dali su mu danas uput za instutut za javno zdravlje za epidemiologa.
Problem je što danas ne može da primi vakcinu protiv besnila jer Institut za javno zdravlje radi samo do 14h valjda i nije stigao, pa će je primiti tek sutra ujutru. Zanima me da li je već kasno za vakcinu, jer do sutra će biti tj proći će nekih 36 sati.
Preplašeni smo..

Ево шта каже колега Чет.

Razumem zašto ste uplašeni, ali po onome što ste opisali – nije kasno i brat i dalje ima vremena da bezbedno primi terapiju protiv besnilo.

Evo najvažnijeg:

1. Vreme (36 sati) je i dalje u redu
Kod besnila je ključno da se vakcina primi što pre, ali medicinski protokol dozvoljava početak profilakse i nakon 24h, pa i kasnije. Period inkubacije (razvoj bolesti) traje obično nedeljama do mesecima, tako da početak vakcinacije sutra ujutru nije zakasneo.

2. Ono što je već urađeno je odlično

• rana je isprana i obrađena – to je najvažniji prvi korak
  • primio je tetanus ✔️
  • dobio uput za epidemiologa ✔️
To znači da je procedura pravilno započeta.

3. Šta će se desiti sutra
Epidemiolog će proceniti rizik i gotovo sigurno uključiti:

• vakcinu protiv besnila (više doza po šemi)
  • eventualno imunoglobulin ako procene da je ujed rizičan (dublja rana, nepoznat pas)
4. Kada bi bilo hitnije reagovati odmah (večeras)
Ako postoji nešto od sledećeg:

• pas se ponašao čudno (agresivan bez razloga, dezorijentisan)
  • ujed je dubok ili blizu glave/vrata
  • rana nije dobro očišćena
→ tada biste mogli otići u veću ustanovu (npr. dežurni centar) večeras, ali i bez toga – čekanje do jutra je u praksi često i prihvatljivo.

✅ Zaključak:
Niste zakasnili. 36 sati nije previše za početak zaštite od besnila, pogotovo jer je rana već zbrinuta. Najvažnije je da sutra obavezno ode kod epidemiologa i započne vakcinaciju bez daljeg odlaganja.

Ako želiš, mogu ti objasniti tačno kako izgleda raspored vakcina (dan 0, 3, 7, 14…) da znate šta da očekujete.

Odmah je bio u klinickom tamo su isprali prepisali terapiju i danas je primio tetanus. Dali su mu danas uput za instutut za javno zdravlje za epidemiologa.
Problem je što danas ne može da primi vakcinu protiv besnila jer Institut za javno zdravlje radi samo do 14h valjda i nije stigao, pa će je primiti tek sutra ujutru. Zanima me da li je već kasno za vakcinu, jer do sutra će biti tj proći će nekih 36 sati.
Preplašeni smo..
ne ni trebalo koliko znam, tetanus je najvazniji...skupi sve sto imas a dobio si fotografije i izvestaj o ujedu i odmah idi i trazi odstetu od grada nisa i kazi im ako ne prihvate osnovan zahtev angazovaces privatnog advokata a dobijas sigurno bilo da je vlasnicki pas ili ili lutalica... razlika u odsteti je 1:5 sko imas advokata i on ce ti brze resiti..ako neces cekaces dve godine.

Ево шта каже колега Чет.

Razumem zašto ste uplašeni, ali po onome što ste opisali – nije kasno i brat i dalje ima vremena da bezbedno primi terapiju protiv besnilo.

Evo najvažnijeg:

1. Vreme (36 sati) je i dalje u redu
Kod besnila je ključno da se vakcina primi što pre, ali medicinski protokol dozvoljava početak profilakse i nakon 24h, pa i kasnije. Period inkubacije (razvoj bolesti) traje obično nedeljama do mesecima, tako da početak vakcinacije sutra ujutru nije zakasneo.

2. Ono što je već urađeno je odlično

• rana je isprana i obrađena – to je najvažniji prvi korak
  • primio je tetanus ✔️
  • dobio uput za epidemiologa ✔️
To znači da je procedura pravilno započeta.

3. Šta će se desiti sutra
Epidemiolog će proceniti rizik i gotovo sigurno uključiti:

• vakcinu protiv besnila (više doza po šemi)
  • eventualno imunoglobulin ako procene da je ujed rizičan (dublja rana, nepoznat pas)
4. Kada bi bilo hitnije reagovati odmah (večeras)
Ako postoji nešto od sledećeg:

• pas se ponašao čudno (agresivan bez razloga, dezorijentisan)
  • ujed je dubok ili blizu glave/vrata
  • rana nije dobro očišćena
→ tada biste mogli otići u veću ustanovu (npr. dežurni centar) večeras, ali i bez toga – čekanje do jutra je u praksi često i prihvatljivo.

✅ Zaključak:
Niste zakasnili. 36 sati nije previše za početak zaštite od besnila, pogotovo jer je rana već zbrinuta. Najvažnije je da sutra obavezno ode kod epidemiologa i započne vakcinaciju bez daljeg odlaganja.

Ako želiš, mogu ti objasniti tačno kako izgleda raspored vakcina (dan 0, 3, 7, 14…) da znate šta da očekujete.
moja bila do kosti na potkolenici...obicno tu ujedaju.

Preplašeni smo..
Nije kasno,smirite se i to se jako dobro isplati.
Pre desetak godina na putu iz firme,kući me ujeo pas.
Tužio opštinu i dobio oko 2800e.
Nije nešto preterano,ali šteta da se baci.

Da li je neko možda imao takvo iskustvo?
Пре пар месеци ме је ујео пас луталица за ногу у парку Свети Сава, у Нишу, и дали су ми само инјекцију против тетануса. Кажу, нема потребе за вакцину против беснила, јер није регистровано на територији Ниша. И ето прођоше тих неколико месеци и били су у праву. Дакле, нема потребе за бригом, јер ако жели вакцину није касно ни после неколико дана.

Back