Pomoc-bartender u new york-u

Del Trotter

Početnik
Poruka
17
Pozdrav ljudi....

Citajuci teme nisam bas naisao na ono sto me zanima,pa vas molim da ako iko ima iskustva odgovori na neka moja pitanja...Unapred se izvinjavam ako pitam nesto sto je vec objavljivano...Naime zainteresovan sam da odem u New York i tamo radim kao bartender,naglasavam da se time bavim vec 10-ak godina kao i da sam radio na americkim kruzerima ,tacnije na Royal-u.Siguran sam da mi dobijanje turisticke vize nece biti problem obzirom da sam vec bio i vracao se uredno u Srbiju,kao i da ovde imam stalan posao,nekretnine,porodicu...Ono sto mene zanima je:
-Jeli pametno tamo otici na turisticku vizu i onda tamo traziti radnu,naravno ako nadjem poslodavca koji ce garantovati za mene...
-jeli uopste moguce preci sa turisticke vize na radnu...
-Da li uopste neko hoce da vas zaposli ako nemate radnu vizu..
-Da li neko zna da li bartenderi imaju ikakvu satnicu ili se plata zasniva samo na gratuity...

Ako sam nesto propustio a vi imate vise iskustva molim vas napisite iskustvo vredi vise od svega.A da,naravno da sam svestan da u pocetku nece sve biti med i mleko ali put do uspeha je trnovit a u Srbiji je za sada samo trnovit put...

HVALA UNAPRED

Pozdrav ljudi....

Citajuci teme nisam bas naisao na ono sto me zanima,pa vas molim da ako iko ima iskustva odgovori na neka moja pitanja...Unapred se izvinjavam ako pitam nesto sto je vec objavljivano...Naime zainteresovan sam da odem u New York i tamo radim kao bartender,naglasavam da se time bavim vec 10-ak godina kao i da sam radio na americkim kruzerima ,tacnije na Royal-u.
na kom konkretno bio sam na nekim sto idu Miami - Bahami pa bilo je 10 tak srba :)

Siguran sam da mi dobijanje turisticke vize nece biti problem obzirom da sam vec bio i vracao se uredno u Srbiju,kao i da ovde imam stalan posao,nekretnine,porodicu...
stalan posao i nekretnina ti je najvaznija ali ako posumnjaju da ides da radis odbice te.

-Jeli pametno tamo otici na turisticku vizu i onda tamo traziti radnu,naravno ako nadjem poslodavca koji ce garantovati za mene...
Nije pametno. Pogotovo sto tako neces imati SSN pa neces moci da radis ni kao ilegalac :) Uglavnom ja ti savetujem da uzmes vizu za onu nameru za koju zelis da ides.
-jeli uopste moguce preci sa turisticke vize na radnu...
ne. Ne mozes da "prilagodis status" sa b1/b2 (turisticke) u h1b radnu vizu.

-Da li uopste neko hoce da vas zaposli ako nemate radnu vizu..
to ti je kao da pitas da li u Srbiji mozes da se zaposlis bez licne karte, pa ono kao gradjevinski radnik mozes ali to ti nije resenje. Uglavnom niko te nece zaposliti bez resenog STATUSA bilo to radna viza ili neka druga.

-Da li neko zna da li bartenderi imaju ikakvu satnicu ili se plata zasniva samo na gratuity...
zaista tesko pitanje ali realno mozes da zaradis od 3000$ do 10.000$ (znam jednog licno koji je radio kao bartender u New Yorku i toliko uzimao).
Mozda bi mogao sa njim da porazgovaras. Sigurno zna vise o tome.

pozz

na kom konkretno bio sam na nekim sto idu Miami - Bahami pa bilo je 10 tak srba :)

Na Liberty OTS I Voyager OTS...

stalan posao i nekretnina ti je najvaznija ali ako posumnjaju da ides da radis odbice te.

Znaci to i ne bi bio neki problem...

Nije pametno. Pogotovo sto tako neces imati SSN pa neces moci da radis ni kao ilegalac :) Uglavnom ja ti savetujem da uzmes vizu za onu nameru za koju zelis da ides.

Pa kako doci do SSN broja, a kako citam dobiti radnu vizu je jednako dobitku na LOTO-u...

ne. Ne mozes da "prilagodis status" sa b1/b2 (turisticke) u h1b radnu vizu.

Negde sam procitao da je moguce prilagoditi status ako nadjes poslodavca koji ce sponzorisati tvoju vizu(garantovati za tebe) , pa zato i pitam...

to ti je kao da pitas da li u Srbiji mozes da se zaposlis bez licne karte, pa ono kao gradjevinski radnik mozes ali to ti nije resenje. Uglavnom niko te nece zaposliti bez resenog STATUSA bilo to radna viza ili neka druga.

zaista tesko pitanje ali realno mozes da zaradis od 3000$ do 10.000$ (znam jednog licno koji je radio kao bartender u New Yorku i toliko uzimao).
Mozda bi mogao sa njim da porazgovaras. Sigurno zna vise o tome.

Kako doci do njegovog kontakta...

pozz

Vidim da je tema zazivela na forumu i nadam se da ce info koje ljudi procitaju ovde pomoci kolegama a i ostalim ljudima koji zele da odu...Hvala na utrosenom vremenu koje si upotrebio da mi odgovoris na neka pitanja...

...koju na primer jedina koja mi ostaje je neka J1 ili ti studentska ...Reci mi jesi li uspeo nesto da radis za to vreme?

Ne. Imao je jedan lik iz panceva i uspeo je da radi selidbe i transport ali to samo zato sto je radio kod nekog naseg. Moj ti je savet da uzmes neku vizu sa kojom imas SSN. Jer bez toga ne mozes ni telefon da imas (sa data planom). vozacka?, registracija kola?
komplikacija je veruj mi.

...vidi imam neke prijatelje amere ali problem je sto oni zive u Houston,Texas koji bi mogli da mi pomognu.Nasao sam info da je moguce da kada jednom dobijes H1B vizu mozes da je prebacis kod drugog poslodavca i to nije nikakav problem ono sto me zanima je da li moze da se prebaci i u drugi grad tj.New York,to ne mogu nikako da nadjem.I da, nasao sam neku advokatsku firmu koja sredjuje te h1b vize, konkretno rec je o LightmanLawFirm,ima li porebe za tim ili je to jos jedna mamipara i bespotrebna investicija...

mozes da se prebacis bilo gde ali moras novu H1B vizu da uzmes. Advokat ti ne treba ako ces sam da provedes barem 100 sati citajuci o H1B vizama. Po meni glupost je ziva placati advokata ali sve zavisi nekome je glupost ziva da baci 100 sati citanja :)
Uglavnom ako imas nekoga ko hoce da te sponzorise za H1B vizu obavezno je uzmi to ti je najbolje resenje jer te H1B viza moze dovesti i do zelene karte nakon 5 godina.

Back