Pomirenje između naroda bivše SFRJ, da li je moguće?

Da bi imali potpunu drzavu

Neverovatno podpitanje kojica??

Невероватно је, барем мени... то што неки од нас имају проблем са недостатком територије... а при том уопште не виде, да ни са ово мало територије, коју тренутно имамо, не радимо ама баш ништа паметно...

Невероватно је, барем мени... то што неки од нас имају проблем са недостатком територије... а при том уопште не виде, да ни са ово мало територије, коју тренутно имамо, не радимо ама баш ништа паметно...

Zaista sam sokirana tvojim razmisljanjem???

:confused::confused::confused:

Pomirenje??

Zaista sam iznenadjeno dozom cinizma u vasim recima

Pomirenje je rec koju zloubotrebljavate u pogresnom kontekstu
Sto se tice običnog svijeta i obicnih smrtnika koje niko ništa ne pita, oni ce dok je mir zajedno piti i lumpovati, a kad zarati opet će oni morati uzeti puske u ruke

Ako bi bilo tako, znacilo bi da nismo bolje zasluzili osim rata i neprijateljstava?
Ja vjerujem da jesmo. Imamo pravo na mir, na dostojan zivot i rad.
Dakle, sto se tice "običnog" svijeta ? Zar taj zna samo lumpovati i ratovati?
A ne, ne...O obrazovanju, o odgovornosti, o svijesti svakog pojedinca ovisi stanje u drzavi.
Naravno, pod uvjetom da u drzavi funkcionira demokracija.

Ја и даље чекам да наше комшије покажу мало добре воље и мало кајања за све оно што су починили кроз историју овом напаћеном народу, па да онда почнем да размишљам о томе!

Овако још увек не видим потребу да се замарам тиме.

Значи морате да будете мнооогоооо фини са нама за многаја лета, па ћемо да размислимо!
Јел` то јасно?

Sto se tice običnog svijeta i obicnih smrtnika koje niko ništa ne pita, oni ce dok je mir zajedno piti i lumpovati, a kad zarati opet će oni morati uzeti puske u ruke

Ako bi bilo tako, znacilo bi da nismo bolje zasluzili osim rata i neprijateljstava?
Не. Него да су политичари, - вође, и даље заинтересовани за сукобе, тачније, стално "подгрејавање" према потреби.

Ja vjerujem da jesmo. Imamo pravo na mir, na dostojan zivot i rad.
Dakle, sto se tice "običnog" svijeta ? Zar taj zna samo lumpovati i ratovati?
A ne, ne...O obrazovanju, o odgovornosti, o svijesti svakog pojedinca ovisi stanje u drzavi.
Да, и требало би тако да буде. Али, како већ толико пута рекох, од већине, "масе", није реално очекивати да буде другачија него да следи своју "елиту".

Naravno, pod uvjetom da u drzavi funkcionira demokracija.
Али, како видимо, на жалост, углавном не фуккционише.

Код вас, поготово, а, у неку руку, одговара и нашим.

Да, и требало би тако да буде. Али, како већ толико пута рекох, од већине, "масе", није реално очекивати да буде другачија него да следи своју "елиту".

Ja sam uvjeren da "masa" bira tu svoju elitu (ako su izbori demokratski)

znači ipak masa bira one koji govore ono što bi ta "masa" željela čuti

Svijest ljudi je podosta porasla, ali uz naše okolnosti to ide sporo i vrlo teško :-|

Pomirenje biti ce moguce ondah kada ti narodi budu u stanju da pociste svako svoje dvoriste....Za to treba mnogo zalaganja, odricanja a pre svega spremnosti za to !
Tada kada bude besmisleno capkanje po svojim i susednim nacionalnim ''pedigree-ima'' medjusobno namecanje istih.

Koliko se jedan Danac danas oseca potomkom Vikinga ?
Koliko se jedan Francuz danas oseca potomkom Luja *** ?

Taj dan kada istorija bude u punom smislu istorija a ne svakodnevnica e tada....
Svakako nad mladima svet ostaje pa nek oni deveraju kako znaju i umeju !

Ja sam uvjeren da "masa" bira tu svoju elitu (ako su izbori demokratski)

znači ipak masa bira one koji govore ono što bi ta "masa" željela čuti

Svijest ljudi je podosta porasla, ali uz naše okolnosti to ide sporo i vrlo teško :-|

А ја, ипак, стално тврдим како је управо поента у томе да "елита" има и многе инструменте и моћ да формира масу.
(Не би се то ни звало "маса"). Маса нема "моћ". Не може она "формирати саму себе", то је апстрактно, и заправо - немогуће.

И кад би се на томе истински радило, онда би и "маса" била боља.

Али, како је такође познато, управо тој "елити" не одговара "мислећа" маса, него послушна, и формирана баш тако, да би се њом лакше владало.

Маса "бира" само оно што јој се "сервира".

А после се вови "ваде" на масу.... И тако, све у круг.

Али, полазиште је - "елита".

То је тако логично.

Optimista sam,zato mislim da je moguce,zasto ne!!!
Ako se suocimo sa prosloscu,priznamo greske jedni drugima,izvinemo....Ma trebali bi da uradimo sve sto mozemo....Da sa uzivanjem mozemo posetiti Beograd,Sarajevo,Zagreb,bez straha da zbog imena mozemo imati problema....
jer danas su svi ''veliki Srbi,Hrvati,Muslimani a svi su toliko gladni i toliko u banani,svi pisu svoje istorije i svi su u pravu...''

Pomirenje biti ce moguce ondah kada ti narodi budu u stanju da pociste svako svoje dvoriste....Za to treba mnogo zalaganja, odricanja a pre svega spremnosti za to !
Tada kada bude besmisleno capkanje po svojim i susednim nacionalnim ''pedigree-ima'' medjusobno namecanje istih.

Taj dan kada istorija bude u punom smislu istorija a ne svakodnevnica e tada....
Svakako nad mladima svet ostaje pa nek oni deveraju kako znadu i umedu !

Svakako nad mladima svet ostaje pa nek oni deveraju kako znadu i umedu !

Kao prvo mnogo je nerasciscenih racuna na ovim prostorima tako da do pravog pomirenja nikada nece doci a i realno i ne moze da dodje posto bi se kad tad opet pojavili neki koji bi nalozili Hrvate da udisu samo cisti Hrvatski zrak,muslimane da su bosnjaci i graditelji piramida,Srbe ko zna sta....
Sto se Francuza tice jos koju godinu pa nece biti ni realnog razloga da se osecaju potomkom Luja vec Muhameda .

Aham, uvozimo Knorr juhice i Cedevitu a izvozimo Smoki i Jaffa Cakes.
Zdravko Čolić snimio novogodišnji program za Hrvate a prošle nove godine pričao sa Koštunicom preko 3G na 3m...
I mnoga druga dešavanja...
Да. И?
То, ипак, има много мање везе с правим помирењем, него што се чини.

Back