Помен жртвама комуниста

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/...-javnosti-19-11-2008/sloboda-je-pocela-krvavo

U SMEDEREVU ODRŽAN POMEN ŽRTVAMA KOJE SU KOMUNISTI STRELJALI PRE ŠEZDESET ČETIRI GODINE

Sloboda je počela krvavo

Stradalo najmanje 1.500 ljudi koji su proglašeni „neprijateljima naroda“

Thumb_16smederevo1.jpg


Smederevska demokratska stranka (SDDS) organizovala je pomen na stratištu gde su pre 64 godine u oslobođenom gradu, tokom dva meseca, komunisti streljali viđenije i imućnije ljude. Masovna, noćna streljanja počela su sutradan po oslobođenju Smedereva 17. oktobra 1944. i trajala su do polovine novembra.

Pojedinačna ubistva nastavljena su do 17. marta 1945. kada je na ulici likvidiran sveštenik Milan Milić, koji je prethodnog dana poslao telegrafsku čestitku Milanu Grolu povodom izbora za potpredsednika privremene vlade Demokratske Federativne Republike Jugoslavije.

Ne zna se tačan broj streljanih. Savremenici govore da je, bez suđenja, u Smederevu proglašeno neprijateljem naroda i pogubljeno najmanje 1.500 ljudi. Kada su prvi put, početkom 90-ih godina, sveštenici održali pomen žrtvama komunističkog terora pročitana su imena 450 pogubljenih. Prvi put, kada je u organizaciji SDDS održan pomen 2004, nisu čitana imena žrtava jer „sveštenici nisu imali spisak“.

Uvek se naglasi da brojka nije konačna, ali se ne zna da li iko istražuje tu „epizodu slobode“. Nema grobova, nema zajedničke grobnice i ne zna se gde su žrtve pokopane. Pomen je nekoliko godina činjen na parkingu Fabrike železničkih vozila „Želvoz“. Fabrika je privatizovana pa je ove godine pomen održan na utrini. Očevici tvrde da su ljudi, po pravilu, vođeni kroz grad u donjem rublju, potom streljani na obali Jezave. Kasnije su delovi probrane garderobe streljanih viđeni na lokalnim prvoborcima i čelnicima OZNA.

- Za smrt je bilo dovoljno da neko nije komunista. Žrtve su vođene u nekakav improvizovani zatvor na dan ili dva, nekad čak ni to i potom na Jezavi ubijani - kaže Aleksandar Đuričić (82), kome su ubijena dva člana porodice.

POMEN STRADALNICIMA OD KOMUNISTIČKE REPRESIJE

http://www.tk-info.net/?p=1689

Ceo puk progutao mrak

http://www.ugradu.info/index.php?option=com_content&task=view&id=5063&Itemid=63

SPOMEN NA ŽRTVE REVOLUCIONARNOG TERORA

http://kragujevacblog.wordpress.com/2008/10/20/spomen-na-zrtve-revolucionarnog-terora/

Ko je oslobodio Kruševac

http://forum.aleksinac.net/viewtopic.php?f=17&t=1211
 

Back
Top