Položila sam B1 njemački!

Bolje otići negde i živeti, nauči se jezik za 3 meseca. Ovako godinu-ipo za B1, deluje mi kao mnogo vremena 🤔
'oćeš .l. nemački da naučiš za 3 meseca negde i da položiš na Goethe Institutu!
gramatika se ne uči na ulici, poslu, kafani... to moraš da sedneš i učiš. imaš naše ljude koji 30 god. žive u Nemačkoj, pričaju jezik tečno, a ne bi položili ni gramatiku za A1.
a ako si mislio na to da neko ode 3 meseca i nauči jezik na intenzivnom kursu... to prvo finansijski košta bar jednom 5-6.000 € (ako uzmeš u obzir troškove intenzivnog kursa, smeštaj 3 meseca, hranu, prevoz, etc.), a ona je napisala da je koštalo 0,- €
a sa druge strane, B1 kurs je 6 semstara učenja (A1.1, A1.2, A2.1, A2.2, B1.1, B1.2) ako to misliš da spakuje u 1 semestar, trebalo bi jedno 12 sati dnevno da slušaš predavanja.
ne ide to tako... :rtfm:

Pa naravno da učiš uporedo i što živiš negde, ali je poenta da ceo dan pričaš na tom jeziku i da samo njega čuješ. Zapravo i da razmišljaš na tom jeziku. I onda se ekstra brzo uči. A ovi gastarbajteri što odu u Nemačku pa se tamo druže sa srbima i pričaju srpski, i onda tako "uče" jezik godinama, to je mrcvarenje.

Primam čestitke (i poklone)!
Posle godinu i po isključivo samostalnog učenja, dinar nisam dala na učenje, b1 na Goethe je položen!!!

Ako nekome trebaju tips, nek mi piše privatno.
Herzlichen Glückwunsch!

200w.gif

:mrgreen:

nastavi dalje da ucis... i cisto da znas (ne bih da ti "kvarim sneska" pritom), razlika izmedju B1 i B2 je najveca izmedju bilo koja druga dva nivoa nemackog.
ako ti je trebalo godina ipo za od nule do B1, nemoj da se razocaras ako ti bude trebalo jos 1 godina za od B1 do B2.
ali sve se da nauciti... 👍

Koliko se nekog jezika nauči za tri meseca?

Nauči se dosta ako se lepo posvetiš i ako po ceo dan pričaš na tom jeziku i samo njega čuješ. Mene bi mrzelo da razvlačim, nego sve po kratkom postupku. Pa čak i ako ne bi mogao negde da odem, ja bi totalno isključio srpski. Gledao bi nemačke kanale, youtube, podkaste, komp i telefon bi prebacio na nemački, čitao nemačke knjige i časopise, pisao bi na nemačkoj krstarici, ne ovde... e tako se uči. Sve ostalo je kilavo (bar po mojim standardima) :)

Back