Položaj Srba i Hrvata u sfrj

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
25.669
Kakav je bio polozaj Srba i Hrvata u SFRJ ?
Ako se slusa hrvatska prica onda je da su Hrvati bili ugrozeni, nisu imali nikakava prava, a da su bili forsirani Srbi, a opet srpska prica da su oni bili ugrozeni, bez ikakvih prava, a da su Hrvati bili forsirani.

- SR Srbija je imala dve pokrajina, a SR Hrvatska nije imala nikakve pokrajine tj smanjena je u odnosu na Banovinu Hrvatski i delovi Zapadne Hercegovine i Posavine gde su 100 % Hrvati su ostali u drugoj republici SR BIH
- Tito je amnestirao pola cetnickog pokreta 1944 ( bez ikakve provere ), dok su 1945 na Blajburgu ustase poubijane, a domobrani su prosli kroz rigorozne kontrole gde je sbvako morao da dokazuje ko je i sta je radio za vreme rata sa svojom vojnom bukvicom tj knjizicom.
- U Somboru je uklonjen spomenik Kralju Alkesandru 1947, a iste godine je uklonjen spomeni Banu Jelacinu u Zagrebu.
- Spomenik srpskim junacima na Gazimestanu je podignut 1953, a spomenik kralju Tomislavu u Zagrebu.
- Pevanje pesama Ustani Bane ili Oj Vojvodo Sindjelicu je bilo krivicno delo koje se odnosilo na nacionalizam.
- 1947 u Splitu je uhapsena grupa hrvatskih mladica koja je skinula Jugoslovensku zastavu sa Marjana, a posledice su bile
Frane Bettini (22 godine) deset godina zatvora
vica Bavčević (22) šest godina zatvora
Nikola Pensa (22) sedam godina zatvora
Jelka Betica (42) deset godina zatvora
Vlaho Zelinka (45) dvije i pol godine zatvora
Borica Jonić (20) četiri godine zatvora
Ružica Anić (19) tri godine zatvora
Katica Šanić (20) tri godine zatvora
Jakov Kirigin (19) dvije godine zatvora
Tomislav Karaman (21) tri godine zatvora
Vjekoslav Matijević (20) godinu i pol zatvora
Frane Tente (19) tri godine zatvora ( umro u zatvoru od posledica ispitivanja )
- Na Kosovu je bilo povremenih problema od strane albanske iredente koji su bili uguseni, Sve republike su ucestvovale u tome, dok Slovenci krajem 80-tih su prestali da salju svoje policajce. Srbi su se zalili da imaju problrma na Kosovu sa Albancima, i da su u teskom polozaju.
- Na grb SR Srbije stavljena je godina 1804 kada je poceo Prvi srpski ustanak, a na grbu SR Hrvatske je bila sahovnica
- Sto se tice crkava, katolicka crkva je prosla daleko gore od SPC zbog hipoteke ustastva, gde je pobijen veliki broj svecenika, fratara i milosrdhih sestara, veci deo imovine katgolicke crkve je nacionalizovan, i sledio je prekid odnosa sa Vatikanom.
Srpska pravoslavna crkva bila je lojalan partner komunističkih vlasti dugi niz godina tokom Titove uprave, njeno sveštenstvo je nakon Drugog svjetskog rata uveliko sarađivalo sa svim državnim službama i poštovalo zakone Titove Jugoslavije. Glasila SPC javno su se odricala pravoslavnih sveštenika koji su iz emigrantskih krugova pružali podršku zapadu u kritici Jugoslavije. Nikolaj Velimirović je bio meta kritike iz redova svoje matične crkve.
Odnosi između Tita i SPC naročito se poboljšavaju u epohi liberalizacije Jugoslavije pedesetih godina XX vijeka. Krajem te decenije partijarh srpski German počeo je dolaziti na diplomatske prijeme prilikom obilježavanja Titova rođendana ili nekog značajnog državnog događaja. Patrijarh je imao potpunu slobodu sastanka sa stranim ambasadorima u Jugoslaviji, a bila mu je omogućena i sloboda putovanja u inostranstvo. Prema pisanju Iva i Slavka Goldsteina, Aleksandar Ranković, šef Udbe i prvi Titov saradnik organizovao je u svojoj vili poseban prijem za srpskoga patrijarha koji će 1960. godine biti i odlikovan „zbog zalaganja na produbljivanju odnosa između crkve i države, kao i na razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između FNRJ i drugih zemalja“. Godine 1966. patrijarha je odlikovao i sam Josip Broz Tito.
Patrijah German i Tito
Patrijarh-German-i-J.-B.-Tito.jpg

- Hrvatska ustaska emigracija je takodje strada gde je izbaceno iz storoja preko 100 ustaskih terorista, koji su likvidirani, Srpska cetnicka emigracija je uglavmnom spavala , tako da nju skoro nisu ni dirali.
- Hrvatsko prolece je rastureno kada su krenuli da se bune....
271026234_313596110777344_4265792581579082454_n (2).jpg

Deklaracija.jpeg

Ima tu jos milion stvati, smena Rankovica, Beograd centar koji sve odlucuje,...
Kakav je bio polozaj Srba i Hrvata u SFRJ ?
https://www.politika.rs/sr/clanak/283087/Najbolje-se-zivelo-za-vreme-Tita
https://www.dw.com/sr/mesto-tita-u-hrvatskoj-istoriji/a-36583251
https://fr.scribd.com/doc/238829109/Jezik-i-Nacionalizam-u-Jugoslaviji
https://repozitorij.ffos.hr/islandora/object/ffos:1040/datastream/PDF/view
 

Memnom

Veoma poznat
Poruka
12.864
Ne mijesam se u politiku jer me to zivcira. Sastav bivse juge se sastojao od 6 republika i 2 autonomne pokrajine. Tako su nas barem ucili u skoli.
Meni je bilo OK u Jugi. Odonda se nisam najeo škampi kao tada, a i nismo bili optereceni tko je sta. Barem kraj u kojem sam zivio.
S obzirom da mi je tata bio privatnik u ondasnje vrijeme ne zalim se.
 
Poslednja izmena:

RIA77

Poznat
Poruka
7.332
Положај Хрвата је био много бољи, јер Титова власт није желела да се замери Ватикану. Док је самој власти било у интересу да штампа монографије о манастирима СПЦ и да себе приказује лепом светлу, а циљ атеистичке пропаганде је било да монаха и верника буде што мање, да вера буде исмевана, и да се у школи проповеда само атеизам.
Захваљујући тадашњој власти, одредница "срби римокатоличке вере" одлази лагано у историју, да би последњих деценија двадесетог века пала у заборав, тј. људи који су се тако изјашњавали је било веома мало.
 

Urvan Hroboatos

Veoma poznat
Poruka
10.176
Napisao sam o tom odavno, navodeći primjere iz knjige Radelića i ostalih.
https://forum.krstarica.com/threads...bila-maceha-srbima-ili-hrvatima.595509/page-3
https://forum.krstarica.com/threads...bila-maceha-srbima-ili-hrvatima.595509/page-4

No, ne ulazeći u detalje ovog i onog, činjenica je da Srbi, u cjelini, žale za Jugoslavijom, što pokazuju sve statistike.

Također Hrvati, velika većina, ne žale za Jugoslavijom i drago im je što su samostalni i nemaju o toj državi dobro mišljenje.

Dakle, i plus i minus, na raznim područjima, Srbima je Jugoslavija uglavnom odgovarala, a Hrvatima- uglavnom nije.
 

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.755
Поредиш савезнике Хилтера, масовне убице и геноцидаше, са четничким борцима за слободу и двоструко окупираним народом.
Хрвати су у СФРЈ били у одличном положају, с обзиром на то да су били последња брана нацизма у Европи. Никаденацификовани®.
 

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
25.669
PISMO UČESNICIMA SVEČANE AKADEMIJE POVODOM OBELEŽAVANJA 175. GODIŠNJICE PRVOG SRPSKOG USTANKA

(Karađorđevo, 12. decembar 1979)

Drugarice i drugovi,

Zbog spriječenosti da lično prisustvujem vašoj manifestaciji, upućujem vam tople pozdrave, sa željom da uspješno realizujete cjelokupni program obilježavanja 175. godišnjice Prvog srpskog ustanka.
Josip Broz Tito
Slavni ustanički dani iz daleke 1804. godine predstavljaju nezaboravni svijetli događaj u historiji srpskog naroda, inače veoma bogatoj revolucionarnim zbivanjima. Prvi srpski ustanak učinio je najznačajniju prekretnicu u srpskoj historiji i za sva vremena postao sastavni dio ukupne revolucionarne tradicije srpskog naroda. U širem smislu, značio je i početak odlučne borbe porobljenih naroda Balkanskog poluostrva protiv vjekovne tiranije turskog feudalizma. Njegova dalekosežnost ogleda se u tome što je podstakao revolucionarno buđenje ugnjetanih naroda u smislu potpunog oslobođenja.
Karađorđe Petrović (1752-1817) „verhovni vožd naroda serbskog” (kako stoji na zvaničnom pečatu iz vremena podizanja Prvog srpskog ustanka, gde je urezana njegova puna titula) probudio je nadu u srpskom narodu, podigao ga i započeo ostvarenje zaveta o osveti Kosova. U dugogodišnjem seljačkom ratu i srpskoj revoluciji Karađorđe je plenio hrabrošću i osećanjem pravde, a u plejadi srpskih vladara i revolucionara, njegova ličnost se odlikuje i osećanjem državotvornosti. Prvi je nazvan Voždom, imenom koje znači: „prvi predvoditelj”, „komandant Serbije”. Sveukupnom ličnošću, istorijskom ulogom, Karađorđe koji od naroda nije nazvan ni knezom, ni kraljem, već jednostavno — Voždom, kod Njegoša je izazvao posebnu pažnju i divljenje, osnažio misaoni i poetski zanos o srpstvu i kosovskom mitu.
Nije vise mogao da se trpi zulum Dahija. Svest o slobodi i nezavisnosti zivela je uporno i snazno. Ustanici su polozili zakletvu i planuo je boj, goloruki ustanici. Iako Prvi Srpski ustank nije doneo slobodu , on ostaje kao veciti simbol za nezavisnost i slobodu
Tako je bilo i 1941, kada je okupator i domaci izdajnici poceli da sprovode teror protiv naroda u Jugoslaviji, na udaru su bili Jevreji, Romi, Srbi u NDH, narod se digao na ustanak i poveo borbu iz koje ce izaci kao pobednik, inspirisan hrabrosti Karadjordja i ustanika.
https://www.xxzmagazin.com/ostali-ste-vjerni-slobodarskim-tradicijama-svojih-hrabrih-predaka
https://sr.wikipedia.org/wiki/Српска_револуција
Tako da Prvi Srpski ustanak predstavlja najznacajnije mesto u modernoj srpskoj istoriji, koje je uvek bila zvezda vodilja u borbu za slobodu i nezavisnosti.
Spomenik boju na Ivankovcu podignut 1951 za vreme Titove Jugoslavije
Boj_ivankovac_spomenik.jpg

Na grbu SR Srbije stoje ocila i godina 1804 kada je poceo Prvi srpski ustanak
main-qimg-43d97c417d045553d6d7e1204253dc47-pjlq.jpg

Josip Broz TITO proslavio Prvi srpski ustanak 1954

 

Лекизан

Elita
Moderator
Poruka
22.178
Na grbu SR Srbije stoje ocila i godina 1804 kada je poceo Prvi srpski ustanak
Pogledajte prilog 1192880
Па шта ако стоје оцила, и то без крста, тако да композиција нема никаквог смисла.
Стоји и петокрака................

Уз то ово није грб него амблем.

Иначе комунисти су ценили српске устанке јер су их сматрали делом српске револуције и борбе за социјална права поред борбе за слободу, како је то први и срочио Леополд Ранке.
 

Лекизан

Elita
Moderator
Poruka
22.178
Donja i gornja hrvatska, Bosna i Raska.
Ајде што то уопште не личи на слобо Б.
И што рецимо Рашка никада није ни била бановина, а доња и горња Хрватска никада нису постојале.
Али ко то српска оцила приписује неким бановинама?Где си то видео?
 

sumljiv_tip

Domaćin
Poruka
3.517
Kakav je bio polozaj Srba i Hrvata u SFRJ ?
Ako se slusa hrvatska prica onda je da su Hrvati bili ugrozeni, nisu imali nikakava prava, a da su bili forsirani Srbi, a opet srpska prica da su oni bili ugrozeni, bez ikakvih prava, a da su Hrvati bili forsirani.

- SR Srbija je imala dve pokrajina, a SR Hrvatska nije imala nikakve pokrajine tj smanjena je u odnosu na Banovinu Hrvatski i delovi Zapadne Hercegovine i Posavine gde su 100 % Hrvati su ostali u drugoj republici SR BIH

Sve im tesko palo sto su menjali bericetnu Zapadnu Hercegovinu za jadnu i bednu Istru i Baranju...plaky :sad2:
 

Scott Isle

Veoma poznat
Poruka
10.448
Ајде што то уопште не личи на слобо Б.
И што рецимо Рашка никада није ни била бановина, а доња и горња Хрватска никада нису постојале.
Али ко то српска оцила приписује неким бановинама?Где си то видео?

To su cetiri celicne banovske krune stilizarane u slovo B.
Raska je uvjek bila banovina (knezevina).
 

Лекизан

Elita
Moderator
Poruka
22.178
To su cetiri celicne banovske krune stilizarane u slovo B.
Raska je uvjek bila banovina (knezevina).
Где су докази за тако нешто?
Уз то оцили уопште и не личе на слобо Б.

Рашка је била жупанија и краљевина јер је имала жупана па краља.
 

Scott Isle

Veoma poznat
Poruka
10.448
Где су докази за тако нешто?
Уз то оцили уопште и не личе на слобо Б.

Ne lice na slovo B kod Vitezovica. Da budemo iskreni kod Vitezovica zeljezo ne lici ni na sta, a na ognjilo najmanje.
Ovo ni na sta ne lici.

1658788712067.png


Sto se tice slova B, pise kod Vitezovica, zeljezno slovo B. A on, Vitezovic, ga je valjda preveo i stilizovao u C. Nikakve veze.

1658788986180.png


Uglavnom, ako je nase ognjilo, onda je i vizantijsko ognjilo jer je stilizacija ista. A nije ognjilo nego B. I nije ni B kod nas nego kruna, zeljezna, stilizovana u B.
1658789397961.png
 
Poslednja izmena:

MOST6

Elita
Banovan
Poruka
19.993
Kakav je bio polozaj Srba i Hrvata u SFRJ ?
Ako se slusa hrvatska prica onda je da su Hrvati bili ugrozeni, nisu imali nikakava prava, a da su bili forsirani Srbi, a opet srpska prica da su oni bili ugrozeni, bez ikakvih prava, a da su Hrvati bili forsirani.

- SR Srbija je imala dve pokrajina, a SR Hrvatska nije imala nikakve pokrajine tj smanjena je u odnosu na Banovinu Hrvatski i delovi Zapadne Hercegovine i Posavine gde su 100 % Hrvati su ostali u drugoj republici SR BIH
- Tito je amnestirao pola cetnickog pokreta 1944 ( bez ikakve provere ), dok su 1945 na Blajburgu ustase poubijane, a domobrani su prosli kroz rigorozne kontrole gde je sbvako morao da dokazuje ko je i sta je radio za vreme rata sa svojom vojnom bukvicom tj knjizicom.
- U Somboru je uklonjen spomenik Kralju Alkesandru 1947, a iste godine je uklonjen spomeni Banu Jelacinu u Zagrebu.
- Spomenik srpskim junacima na Gazimestanu je podignut 1953, a spomenik kralju Tomislavu u Zagrebu.
- Pevanje pesama Ustani Bane ili Oj Vojvodo Sindjelicu je bilo krivicno delo koje se odnosilo na nacionalizam.
- 1947 u Splitu je uhapsena grupa hrvatskih mladica koja je skinula Jugoslovensku zastavu sa Marjana, a posledice su bile
Frane Bettini (22 godine) deset godina zatvora
vica Bavčević (22) šest godina zatvora
Nikola Pensa (22) sedam godina zatvora
Jelka Betica (42) deset godina zatvora
Vlaho Zelinka (45) dvije i pol godine zatvora
Borica Jonić (20) četiri godine zatvora
Ružica Anić (19) tri godine zatvora
Katica Šanić (20) tri godine zatvora
Jakov Kirigin (19) dvije godine zatvora
Tomislav Karaman (21) tri godine zatvora
Vjekoslav Matijević (20) godinu i pol zatvora
Frane Tente (19) tri godine zatvora ( umro u zatvoru od posledica ispitivanja )
- Na Kosovu je bilo povremenih problema od strane albanske iredente koji su bili uguseni, Sve republike su ucestvovale u tome, dok Slovenci krajem 80-tih su prestali da salju svoje policajce. Srbi su se zalili da imaju problrma na Kosovu sa Albancima, i da su u teskom polozaju.
- Na grb SR Srbije stavljena je godina 1804 kada je poceo Prvi srpski ustanak, a na grbu SR Hrvatske je bila sahovnica
- Sto se tice crkava, katolicka crkva je prosla daleko gore od SPC zbog hipoteke ustastva, gde je pobijen veliki broj svecenika, fratara i milosrdhih sestara, veci deo imovine katgolicke crkve je nacionalizovan, i sledio je prekid odnosa sa Vatikanom.
Srpska pravoslavna crkva bila je lojalan partner komunističkih vlasti dugi niz godina tokom Titove uprave, njeno sveštenstvo je nakon Drugog svjetskog rata uveliko sarađivalo sa svim državnim službama i poštovalo zakone Titove Jugoslavije. Glasila SPC javno su se odricala pravoslavnih sveštenika koji su iz emigrantskih krugova pružali podršku zapadu u kritici Jugoslavije. Nikolaj Velimirović je bio meta kritike iz redova svoje matične crkve.
Odnosi između Tita i SPC naročito se poboljšavaju u epohi liberalizacije Jugoslavije pedesetih godina XX vijeka. Krajem te decenije partijarh srpski German počeo je dolaziti na diplomatske prijeme prilikom obilježavanja Titova rođendana ili nekog značajnog državnog događaja. Patrijarh je imao potpunu slobodu sastanka sa stranim ambasadorima u Jugoslaviji, a bila mu je omogućena i sloboda putovanja u inostranstvo. Prema pisanju Iva i Slavka Goldsteina, Aleksandar Ranković, šef Udbe i prvi Titov saradnik organizovao je u svojoj vili poseban prijem za srpskoga patrijarha koji će 1960. godine biti i odlikovan „zbog zalaganja na produbljivanju odnosa između crkve i države, kao i na razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između FNRJ i drugih zemalja“. Godine 1966. patrijarha je odlikovao i sam Josip Broz Tito.
Patrijah German i Tito
Pogledajte prilog 1188879
- Hrvatska ustaska emigracija je takodje strada gde je izbaceno iz storoja preko 100 ustaskih terorista, koji su likvidirani, Srpska cetnicka emigracija je uglavmnom spavala , tako da nju skoro nisu ni dirali.
- Hrvatsko prolece je rastureno kada su krenuli da se bune....
Pogledajte prilog 1188882
Pogledajte prilog 1188883
Ima tu jos milion stvati, smena Rankovica, Beograd centar koji sve odlucuje,...
Kakav je bio polozaj Srba i Hrvata u SFRJ ?
https://www.politika.rs/sr/clanak/283087/Najbolje-se-zivelo-za-vreme-Tita
https://www.dw.com/sr/mesto-tita-u-hrvatskoj-istoriji/a-36583251
https://fr.scribd.com/doc/238829109/Jezik-i-Nacionalizam-u-Jugoslaviji
https://repozitorij.ffos.hr/islandora/object/ffos:1040/datastream/PDF/view
Ja samo znam da su 1990. godine Srbi imali 12% udjela u stanovništvu SR Hrvatske, a zauzimali su preko 60% udjela u policiji, vojsci, sudovima, birokraciji itd. Pa sad ti sam razmisli je li to bilo u redu i tko je tu oštećen. ;)
 

MOST6

Elita
Banovan
Poruka
19.993
Положај Хрвата је био много бољи, јер Титова власт није желела да се замери Ватикану. Док је самој власти било у интересу да штампа монографије о манастирима СПЦ и да себе приказује лепом светлу, а циљ атеистичке пропаганде је било да монаха и верника буде што мање, да вера буде исмевана, и да се у школи проповеда само атеизам.
Захваљујући тадашњој власти, одредница "срби римокатоличке вере" одлази лагано у историју, да би последњих деценија двадесетог века пала у заборав, тј. људи који су се тако изјашњавали је било веома мало.
Srbi su bili "nikakvi vjernici" i prije komunizma, tako da ne mješaj tradicionalnu nebrigu Srba o religiji i crkvi sa komunizmom. Još su strani putopisci u 18. i 19. stoljeću pisali da Srbi prolaze kraj crkve, ali ne ulaze u nju i da bježe od nje kao vrag od tamjana.

Srbi rimokatoličke vjere su mit ili bajka, kako hoćeš. Bio je jedan minoran salonski pokret više klase u Dubrovniku, koji se zbog slobodarstva netom stvorene Srbije želio približiti Srbima i maknuti se od Austrijanaca koji im nisu htjeli obnoviti drevnu Republiku i ti sad taj klub salonskih zanesenjaka, koji je trajao koje desetljeće i nije imao nikakav odjek kod seljaka i težaka, nazivaš nekakvim Srbima rimokatoličke vjere. Daj, oladi! :roll: :lol:
 

АнаиванГорд

Aktivan član
Poruka
1.851
Ja samo znam da su 1990. godine Srbi imali 12% udjela u stanovništvu SR Hrvatske, a zauzimali su preko 60% udjela u policiji, vojsci, sudovima, birokraciji itd. Pa sad ti sam razmisli je li to bilo u redu i tko je tu oštećen. ;)
Јел могуће толико процената да су имали у судовима и бирократију?
 

MOST6

Elita
Banovan
Poruka
19.993
Napisao sam o tom odavno, navodeći primjere iz knjige Radelića i ostalih.
https://forum.krstarica.com/threads...bila-maceha-srbima-ili-hrvatima.595509/page-3
https://forum.krstarica.com/threads...bila-maceha-srbima-ili-hrvatima.595509/page-4

No, ne ulazeći u detalje ovog i onog, činjenica je da Srbi, u cjelini, žale za Jugoslavijom, što pokazuju sve statistike.

Također Hrvati, velika većina, ne žale za Jugoslavijom i drago im je što su samostalni i nemaju o toj državi dobro mišljenje.

Dakle, i plus i minus, na raznim područjima, Srbima je Jugoslavija uglavnom odgovarala, a Hrvatima- uglavnom nije.
Točno, onaj tko žali za njom, a među njima ima dosta Srba, znači da mu je Jugoslavija bila dobra, oni koji malo do nimalo ne žale za njenim rušenjem (pr. Hrvati) time daju do znanja da im nije bila u interesu. Kraj priče!
 

MOST6

Elita
Banovan
Poruka
19.993
Поредиш савезнике Хилтера, масовне убице и геноцидаше, са четничким борцима за слободу и двоструко окупираним народом.
Хрвати су у СФРЈ били у одличном положају, с обзиром на то да су били последња брана нацизма у Европи. Никаденацификовани®.
A ipak vas nije bilo sram graditi zajedničku državu s takvima. Kako to? Daj objasni! :ceka:
 

АнаиванГорд

Aktivan član
Poruka
1.851
Ne znam pojedinačnu statistiku za svaki sektor. Ovih oko 60% je ukupni postotak za sve.
Чекај, јел су 60 посто Срба били запослени у тим областима или мислиш да су заузимали 60 посто свих запослених у тим областима на територији Хрватске?
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.