Negativegirl
Zainteresovan član
- Poruka
- 337
Moze li mi neko reci nesto vise o pravima koje je imala raja u Osmanskom carstvu?
A mene zanima da li su imali samoupravu na nivou od nahije do sela?![]()
Hvala.Pisem neki rad pa me je zbunila recenica "Turska uprava nije sezala ispod nivoa nahija,i dopustala je lokalnom stanovnistu da organizuje samoupravu"...
A da li im je nesto ostajalo od poseda koje su obradjivali?
Uh,al sam se ja usrecila sa ovim radom,treba da ga razvucem na min 5 strana,
a nemam o cemu da pisem sem o porezima.
Drugi su dobili tu temu,o Srbima u Vojnoj krajini.Meni su dali samo polozaj raje.
A o tome nema bas nista na net-u...
do 14h
Mozda nesto o ovim bastinama,mora da su izfilozofirali nesto o tome.
Kuber
туре, можда вас уче у вашим епопејама о турској као основи данашње европске уније..
Али силовања, одузимања имовине и набијање на колац је био јасан показатељ положаја Хришћана под мухамеданском влашћу...
а баљезгарије ти тата прича јалијашу!
Kuber
туре, можда вас уче у вашим епопејама о турској као основи данашње европске уније..
Али силовања, одузимања имовине и набијање на колац је био јасан показатељ положаја Хришћана под мухамеданском влашћу...
а баљезгарије ти тата прича јалијашу!
Као што неко рече, турска власт је на овим просторима трајала 350 година. Уз освајање иде ово што си навео. Међутим, Османско царство је крајем 15. и већим делом 16. века држава са најразвијенијом администрацијом у Европи!
А основ богатсва сваке државе је становништво! Држава сигурно неће да подржава терор над њиме, јер јој не иде у корист. То углавном функционише док је та држава јака изнутра. Крајем 16. века креће полако порпадање Османског царства изнутра, што води слабијој конторли локалних моћника**, што даље води тиранији на становништвом (које опет није систематска појава, већ зависи од региона, времена, аге).
**На пример, турска освајања су практично стала крајем 16. века, поготово после катастрофалног пораза њихове морнарице код Лепанта 1571. Од тада, државна каса се не пуни више новцем од освајачих похода, па се прибегава све учесталијој продаји службених положаја (а то су функције у распону од надзорника ђубретара у Цариграду до српског патријарха). Даш паре, и добијеш право да наплаћујеш мостарину, рецимо. Почело је тако што је тај положај био или временски орочен на неколико година или важио до смрти. Међутим, временом се тај положај даје неком другом чим тај да више новца од оног првог, што води томе да онај први буквало цеди свој положај до крајње границе - гледа да што брже извуче што више пара, пре него што изгуби тај положај. Јасно је какав утицај има та политика на обично становништво.
Moze li mi neko reci nesto vise o pravima koje je imala raja u Osmanskom carstvu?