Пољска ратификовала Лисабонски уговор!

ludishinter

Domaćin
Poruka
4.191
Пољски председник Лех Качињски потписао Лисабонски уговор који омогућава трансформацију европских институција и проширивање Уније. Качињски рекао да ЕУ мора остати отворена за пријем нових чланица, укључујући и земље Западног Балкана.

У Варшави је пољски председник Лех Качињски потписао је Лисабонски уговор који омогућава трансформацију европских институција и проширивање Европске уније.

Качињски је рекао да је Унија као заједница суверених држава и да мора остати отворена за пријем нових чланица, укључујући и земље западног Балкана.

"Европа не сме да им каже 'не', не само Западном Балкану који је већ добио зелено светло, већ и земљама из нашег цивилизацијског круга, југоисточним суседима Пољске, Украјини и Грузији", рекао је Качињски.

Церемонији потписивања присуствовали су поред пољског државног врха и шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо, шведски премијер Фредрик Рајнфелт и председник Европског парламента Јежи Бузек.

Председник Европског парламента Јежи Бузек је рекао да се нада да ће после пољског потписа ратификација бити окончана до краја године као и да ће споразум моћи у свих 27 земаља да ступи на снагу.

Лисабонски уговор морају ратификовати све чланице.

Једина земља која блокира Споразум је Чешка, тачније додатни захтеви њеног евроскептичног председника Вацлава Клауса. Чешка влада због тога тражи поновно отварање ратификације Лисабонског споразума у 27 чланица Европске уније.

Председник Чешке затражио је од европског парламента да Чешка попут Пољске и Велике Британије буде изузета из примене Повеље основних права која је саставни део Лисабонског споразума.

Чешка тако остаје једина земља која блокира ступање на снагу тог кључног споразума о реформи европских институција.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/Свет/217821/Пољска+ратификовала+Лисабонски+уговор.html

Ostala je samo jos Ceska ali videcemo kada ce potpisati Lisaboski ugovor ili ne i naravno kada..:mrgreen::mrgreen:
 
Лисабонски споразум поделио чешки државни врх!

Чешки председник Вацлав Калаус условио потписивање Лисабонског уговора дописивањем поглавља о људским правима. Чешки премијер Јан Фишер одбио да, због нових неочекиваних услова, затражи поновно отварање ратификације Лисабонског споразума у 27 чланица ЕУ.

Чешки премијер Јан Фишер одбио је вечерас да, због нових неочекиваних услова и захтева председника Чешке Вацлава Клауса, чешка влада затражи поновно отварање ратификације Лисабонског споразума у 27 чланица Европске уније.

Председник Чешке затражио је јуче од шведског премијера Фредрика Рајнфелта, а данас објаснио шефу Европског парламента Јежију Бузеку да инсистира на томе да Чешка попут Пољске и Велике Британије буде изузета из примене Повеље основних права која је саставни део Лисабонског споразума.

Клаус је објаснио да је то поставио као услов да потпише споразум и заврши тако ратификацију у Чешкој зато што се плаши да би у супротном, позивајући се на Повељу, чешке судове могли да заобиђу Немци, депортовани из Чехословачке после Другог светског рата, а европски судови би наредили да им Чешка врати конфисковану имовину.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...онски+споразум+поделио+чешки+државни+врх.html
 

Back
Top