Poljska konkuriše za Oskara animiranim filmom "Seljaci"

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.260
Poljska je odabrala animirani film "Seljaci", rađenom u koprodukciji Digitalkraft-a iz Srbije, producenata Ivana Pribićevića i Jelene Angelovski, za trku za Oskara za strani film, piše Variety.Film je režirala D. K. Velčman poznata po animiranom filmu "S ljubavlju, Vinsent" posvećenom slikaru Van Gogu koji je bio nominovan za Oskara za animirani film 2018. godine.

Na ostvarenju koje je premijerno prikazano na Toronto film festivalu, adilo je 22 slikara i slikarki iz Srbije uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića, zajedno sa VFX timom producentske kuće Digitalkraft.Inostrani koproducenti filma su BreakThru Films iz Poljske i Art Shot iz Litvanije.

Radnja se zasniva na romanu Vladislava Rejmonta, dobitnika Nobelove nagrade. "Seljaci" je tragična priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos svojoj ljubavi prema njegovom sinu Anteku.

Vremenom, Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana i mora da se bori da sačuva svoju nezavisnost. Radnja se odvija na poljskom selu na prelazu iz 19. u 20. vek, a dramatični preokreti priče vezani su za promene godišnjih doba, težak rad na poljima i tradicionalne lokalne praznike.

Ovaj jedinstveni mikrosvet seoske zajednice služi kao povod da se ispriča univerzalna i aktuelna priča, o tragičnoj ljubavi i životu u maloj zajednici gde pravila i tradicija određuju uloge svakoga, a izlazak iz očekivanog može da rezultuje ismevanjem i odbacivanjem.

link
 

Back
Top