politika, trudnoca, moral i psihologija

NN77

Domaćin
Banovan
Poruka
3.255
kao što već rekoh...beda, jad, beda i belaj su po meni osnovni uzroci nedostatka dece,
ima tu i samoživosti i pogrešne predstave o životu, nije da nema,
no, ipak mislim da je u najvećem procentu kriva neimaština.

To nije osnovni razlog.
A abrotus je ubistvo te se ne tice samo pojedinca.
Ako nisi sposoban/na da preuzmes odgovornost onda postoje zakonske sankcije. Ako si pijan i napravis saobracjani prekrsaj onda moras biti kaznjen.

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
ja sam malo sokirana cinjenicom da neke osobe nemaju grizu savjest kad kazu da su abortirali u sustini nije moje da osudjujem a nemam ni namjeru ipak se meni naturaju dva tri pitanja!

zamoljavam da odgovorite u prvoj sekundi a ne da mislite i mislite dok nesmislite

da ostanete trudne da li bi rodile?

da vam devojka ostane trudna da li bi insistirali na abortusu ili bi se primili nove uloge!?

Takodje me zanima ko je uspio u srbiji da iskrivi moralno duhovnu sliku jednog ponosnog naroda?

politika zapada ili narod sam?

zasto djeca vaze kao "teret" ocito vaze jer da ne vaze srbija bi imala vise djece jer na djeci ostaje svet!

odgovori na mah:
ne bih insistirao na abortusu i prihvatio bih dete
narod je iskrivio sliku o sebi
plus globalizacija je donela nove načine razmišljanja

malo šire:
konkretno ja nisam strogi protivnik abortusa i smatram ga legitimnim rešenjem i izborom za slučaj nužde. to bi trebalo da je tako retko i tako mali broj slučajeva. nisam nešto velikomoralan i ne gledam to s te strane, ali nekako mislim da je glupo tek tako ubijati život i odbacivati odgovornost. ipak to nije igračka a svaki život daje mogućnost za nešto veliko i ispunjenje i za roditelja i za dete. a i kontam faktički uslovi su mi takvi da ne bi bilo problema. opet razumem da neko ima i odsustvo zrelosti i odstustvo amterijalnih uslova itd.

ovo drugo je još šire pitanje ali kao i sve ima dva aspekta: koliko sami sebe poštujemo i koliko samo činimo za sebe plus nametnuti modeli - borba za materijalno, strah od života, politika dvoje dece itd

NN77

Domaćin
Banovan
Poruka
3.255
A jel po vama ubistvo i kad devojka popije tabletu za "dan posle" :think: ?

Ne. Takodje zena bi trebala da ima pravo i na abortus ako je silovana. A to se ustanovljava u policiji, jedino ako nisi neandretalac pa ne prijavis tako nesto.
Sve ostalo ne, jer je sve ostalo neodgovornost a ne nasilno zacece. A ako si neodgovoran/a, tu i muski faktor prisutan iako se stalno izbacuje, ne mozes da ubijes.

brunhilda

Aktivan član
Poruka
1.366
Nekako me iritira kada se predlozi da ljudi za neodgovornost treba da budu kaznjeni detetom.

U fazonu- e kad si bio tako neodgovoran- sad cuti, trpi, rodi i neguj. Sta je to roditeljstvo, u ovom slucaju, kao neki kurs za sticanje odgovornosti?
A i ono, bas je logicno dati dete u ruke nekome za koga bismo rekli da je neodgovoran, lakomislen, nezreo.
A i taj koncept dete-kazna... Brrrr

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368

zasto djeca vaze kao "teret" ocito vaze jer da ne vaze srbija bi imala vise djece jer na djeci ostaje svet!
Ne verujem. Nemam uslove za dete. Jedva se sama snalazim. I to je jedini razlog.

Inače mislim da je planeta prenaseljena i da nije neka vanserijska tragedija što za dve godine neće biti 12 milijardi ljudi nego možda osam. A taj kvazipatriotizamvremejezabebe ću da pokažem kad mi srbija zahvali što sam slala tatu u rat i što sam 99-e zaradila rakčinu koja verovatno tek raste.

Mickey Fine

Aktivan član
Poruka
1.835
Iako sam musko, hteo bih da kazem par reci. Ovo isto sam rekao i pre nekako na jednoj drugoj temi.

Trenutna siuacija je nepravedna jer zena ima sva prava, a muskarac i nerodjeno dete nemaju nikakva. Drugim recima, zena moze da odluci da bude majka ili da odbaci majcinstvo abortusom. Muskarac nema nikakav izbor jer ako zena rodi, on ce narednih 18 godina biti finansijski odgovoran za to dete. On nema pravo da odbaci ocinstvo kao sto zena moze da odbaci majcinstvo. Najzad, dete koje se jos nije rodilo nema nikakva prava pa cak ni pravo na zivot.

Da bi se to ispravilo moglo bi se uraditi sledece:
1. Muskarcima se mora dozvoliti pravo na abortus u legalnom smislu. Drugim recima, muskarci moraju imati pravo da odbiju ocinstvo i jednostavno odu jer su zeleli samo seks. Zene to danas mogu. One mogu da se jebbu do iznemoglosti sa pedeset razlicitih partera i to bez posledica jer ako zatrudne jednostavno kazu necu da budem majka i ubiju dete. Zasto bi muskarac morao da snosi odgovornost ako zene ne moraju? Problem sa ovim resenjem je sto dete i dalje nema pravo na zivot.
2. Drugo resenje je da dete mora da ima pravo na zivot, a oba roditelja moraju da preuzmu odgovornost, dakle ne samo otac, nego i majka koja ne bi imala pravo abortusa. Izuzetaka bi moglo biti kao u slucaju silovanja kada u zenu dospe na silu genetski materijal muskarca kojeg nije odabrala za seks. Mada bi i to moglo da izazove probleme jer bi se broj navodnih silovanja odmah udesetostrucio i opet bi najebbali muskarci.
U svakom slucaju sadasnja situacija je losa.

Kad je rec o natalitetu i o izumiranju gradova, po meni, vise od polovine ljudi koji su danas roditelji, ne bi trebalo da budu roditelji jer nisu sposobni za to. Dobar deo danasnje dece sve manje lici na ljude, a sve vise na stoku i zveri. Reprodukcija bi trebalo da bude privilegija uzornih i zasluznih, a ne pravo svake budale. Bilo bi najbolje kad bi nauka imala mogucnost da privremeno sterilise citavu populaciju do 21. godine, a zatim oni od njih koji se pokazu kao sposobni da podnose zahteve za roditeljstvo koje bi bilo odobravano u skladu sa njihovim uspehom i vladanjem u skoli, zdravljem, uspehom na poslu i postovanjem zakona.

Poslednja izmena:

***Saint***

Buduća legenda
Poruka
33.301
ja sam malo sokirana cinjenicom da neke osobe nemaju grizu savjest kad kazu da su abortirali u sustini nije moje da osudjujem a nemam ni namjeru ipak se meni naturaju dva tri pitanja!

zamoljavam da odgovorite u prvoj sekundi a ne da mislite i mislite dok nesmislite

da vam devojka ostane trudna da li bi insistirali na abortusu ili bi se primili nove uloge!?

Takodje me zanima ko je uspio u srbiji da iskrivi moralno duhovnu sliku jednog ponosnog naroda?

politika zapada ili narod sam?

ja bih rodila. nije da sam protiv abortusa, jer stvarno postoje opravdane situacije u kojima bi trebalo to obaviti.
bolje i to nego dovesti nevino biće na svet, a da ni sami niste u stanju za sebe da se brinete recimo, a kamoli za njega.

Bankok

Početnik
Poruka
35
Imajte decu ako vam se dese. rekao je bukovski. tako da ne razmisljajte o tome sta bi bilo kada bi se dogodilo. trosenje noci i dana na neke buduce stvari koje uopste i ne moraju biti u buducnosti. Umesto toga, bolje se dogovorite sa partnerom kako cete. Da ne zavrsite u koncentracionom logoru zbog genocida nad fetusom.

Pokahontass

Početnik
Poruka
19
U potpunosti se slazem, ubistvo, ubistvo sa tackom na kraju. Jos i gore sto je to atak na nemocno bice koje je krv tvoje krvi, meso tvoga mesa.
Ne razumem one jedne izgovore poput "zena ima prava da odlucuje o svom zivotu". Slazem se da ima, ali zivot deteta NIJE NJEN zivot. I ako je ona vec "zena", treba da snosi sve posledice svog ponasanja, a ne da jedan zivot strada jer ona nije dala 200 din na kondom. Ili na primer, mlade su da ode, ali nisu mlade da se jebu. Uzas, strasno, katastrofa. Ni jedna zivotinja cak to ne radi, ljudi, osvestite se!
Studiram medicinu, nazalost imala sam priliku da gledam mnogo kiretaza...
To je nesto najtuznije sto sam u zivotu videla...
Pici muzika a zene u polu svesnom stanju leze i cekaju da im doktor-mesar odstrani dete-teret. Cuj, teret. Dete je dete. Ako ti je teret, molim lepo, koristi zastitu ili apstiniraj. Svira im muzika, a oni izmedju sebe caskaju, a savest ne mogu da operu, jer su pobili gradove malih dusa. Skolovali su se za lekare, ucili godinama ginekologiju i akuserstvo da bi znanje na kraju koristili da se otarase "nepotrebnih" zivih bica. Jedna zena, mlada, tada kada sam gledala te intervencije je odustala na stolu u poslednjem trenutku, bila sam presrecna, svi studenti su bili presrecni.
Inace, lekari su polagali Hipokratovu zakletvu, A PO HIPOKRATOVOJ ZAKLETVI, ZIVOT JE PRVA KATEGORIJA!!!

"Kunem se Apolonom liječnikom, Asklepijem; Higijejom i Panakejom, svim bogovima i božicama, zovući ih za svjedoke, da ću po svojim silama i savjesti držati ovu zakletvu i ove obveze. Stoga ću učitelja ovoga umijeća štovati kao svoje roditelje, njegovu ću djecu držati svojom braćom, a budu li htjeli učiti ovu umjetnost, puočavat ću ih bez ugovora i bez plaće. Puštat ću da sudjeluju kod predavanja i obuke i u svem ostalom znanju moja djeca i djeca moga učitelja. Učit ću i đake koji se budu ugovorom obvezali i ovom zakletvom zakleli, ali nikoga drugoga. Svoje propise odredit ću po svojim silama i znanju na korist bolesnika i štitit ću ga od svega što bi mu moglo škoditi ili nanijeti nepravdu. Nikome neću, makar me za to i molio, dati smrtonosni otrov, niti ću mu za nj dati savjet. Isto tako neću dati ženi sredstvo za pometnuće ploda. Isto ću i pobožno živjeti i izvršavati svoju umjetnost. Neću operirati mokraćne kamence, nego ću to prepustiti onima koji se time bave. U koju god kuću stupim, radit ću na korist bolesnika, kloneći se hotimičnog oštećivanja, a osobito zavođenja žena i muškaraca, robova i slobodnih. Što po svojem poslu budem saznao ili vidio, pa i inače, u saobraćaju s ljudima, koliko se ne bude javno smjelo znati, prešutjet ću i zadržati tajnu. Budem li održao ovu zakletvu i ne budem li je prekršio, neka mi bude sretan život i ugled ljudi do u daleka vremena; prekršim li ovu zakletvu i zakunem li se krivo, neka me zadesi protivno."

Izvinjavam se sto je prevod na hrvatskom.
Daleko od toga da u ovom trenutku zelim da imam dete i da imam idealne uslove za to, ali od prvog trenutka kad sam stupila u seksualne odnose preuzela sam odgovornost za to, i znala da bih rodila cak i ako bi me decko ostavio, ako bi me svi ostavili, ali moje dete ne bih ubila.
Oni koji govore da to nije ubistvo, da nije pravo ubistvo ili da je to njegova blaza forma, samo pokusavaju da operu svoju blatnjavu savest.
To je pravo i najgore ubistvo i nemam sta vise da kazem.

ja sam protiv abortusa.
smatram da je to ubistvo prvog reda, najgnusniji zlocin koje ljudsko bice, u ovom slucaju rodjena majka, izvrsava nad bicem, u ovom slucaju bebom, koja cak ne moze ni da se brani (otrci, vristi, zove u pomoc...).
ja sam tu zaista kategoricna.

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
Mene je shokirala izjava jedne dame na sekciji Zhene

gde je rekla na jednoj u medjuvremenu zakljucanoj temi o abortusu "a zasto da zena vodi brigu o kontracepciji neka on o tome brine"

to je sasvim iskrivljena slika Zhena u ovom vremenu

ona bi dakle abortirala brez grizhe savesti jer on nije uredno baratao kondomima

to me mnogo zabrinulo

po Bozijem zakonom ona ce da se tereti a ne ON

po zakonu zapadnjackih shvatanja Zhena ona ce da se pobrine jer je njeno tjelo i njena je odgovornost za ocuvanja svog tela svoje dushe i svog dusshevnog mira

po zakonu zhene iz srbije --------> ako zaglavish idesh da ocistish i to je to

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
po Bozijem zakonom ona ce da se tereti a ne ON
Po božijem zakonu nadam se da u crkvu nikada nisi ušla bez suknje i za vreme menstruacije, jer si tada grešna.
Zašto se samo "po božijem zakonu" ljudi javljaju da se ru po abortusu ostale tuđe vagine uglavnom ne dotiču toliko ko njih :neutral:

Samo zabadaju noseve u tuđe krevete i seksualne odnose i intimu. Dobro nam ne odredite i kako da se nagnemo dok ke njamo.

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
Po božijem zakonu nadam se da u crkvu nikada nisi ušla bez suknje i za vreme menstruacije, jer si tada grešna.
Zašto se samo "po božijem zakonu" ljudi javljaju da se ru po abortusu ostale tuđe vagine uglavnom ne dotiču toliko ko njih :neutral:

Samo zabadaju noseve u tuđe krevete i seksualne odnose i intimu. Dobro nam ne odredite i kako da se nagnemo dok ke njamo.

uvek odlazim u suknji i prekrijem kosu

a za vreme menstruacije ne idem

tacno tako