Politika: Izborni cenzus biće spušten na tri odsto

Одлуку Александра Вучића да спусти ивицу цензуса на три одсто за предстојеће изборе, лидери Савеза за Србију Бошко Обрадовић и Драган Ђилас виде као јасан знак да је најављени бојкот већ сада жестоко уздрмао режим Српске напредне странке.

vucic-cenzus-foto-Dveri.jpg


Обрадовић је истакао да је спуштање ивице цензуса још један доказ да бојкот избора представља крај власти Александра Вучића.

– После свега, одлучили су да спусте цензус на 3%, да би сви лажни опозиционари могли да уђу у скупштину – нагласио је лидер Двери
.

Са овом оценом се слаже и Драган Ђилас, који је поставио питање да ли после овога има још неко ко не мисли да их бојкот уништава и да немају решење?

С друге стране, Сергеј Трифуновић је на друштвеној мрежи „Твитер“ прелиминарно „најавио“ и да ће Покрет слободних грађана бојкотовати изборе.

– Спуштате цензус на 3%? Ваша Жвалавости Александре Вучићу, хвала вам за још један, бетонски разлог за бојкот – написао је Трифуновић.

Такође, Удружење „Један од пет милиона“ упитало је данас председника Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеја Трифуновића, председника Нове странке Зорана Живковића и копредседницу Странке модерне Србије (СМС) Татјану Мацуру да ли ће због снижавања изборног цензуса са пет на три одсто заборавити обећања која су дали народу.


У саопштењу се Удружење позвало на „Споразум са народом“, који су, између осталих, потписале и те три странке и подсетило да оне још увек нису прогласиле бојкот предстојећих редовних избора.

„Изгледа да је Деда Мраз Трифуновићу, Живковићу и Мацури донео новогодишњи поклон у виду смањења изборног цензуса на 3 одсто“, навело је Удружење.

Како је „Један од пет милиона“ оценило, опозиција кроз смањење изборног цензуса неће успети да победи председника Србије Александра Вучића, већ ће уништити „заједништво и јединство које су грађани на улици градили више од годину дана“.

„Народу је потребна уједињена опозиција која може да покаже да је истрајна у својим одлукама и да поштује најважнији документ протеста ‘Један од пет милиона’ који су потписали још 6. фебруара прошле године. У супротном, играју се поверењем грађана“, додало је то Удружење.
Druži se Mali Vuk sa raznim svetskim političarima! Možda je dobio direktivu, kao jedan od uslova bržeg ulaska Srbije u EU!? Zašto bi inače radio takvu 'samoubilačku' glupost!? :zcepanje: :zcepanje:
 
Fajon zabrinuta idejom o spuštanju cenzusa u Srbiji

Radikalne promjene izbornih pravila blizu izbora su veoma opasna taktika, tvrdi predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju.

tanja_fajon_epa_promo_0.jpg


Ako su kasne izmjene neophodne, o tome treba postojati širok dogovor među svim učesnicima izbora, kaže Tanja FajonEPA - Arhiva
Predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon je iznenađena i zabrinuta idejom o smanjenju izbornog cenzusa, prenosi Tanjug.
"Radikalne promjene izbornih pravila tako blizu izbora su veoma opasna taktika", tvrdi Fajon.
Rekla je da se na takve promjene generalno ne gleda kao na dobru praksu i smatra da ozbiljno mogu uzdrmati povjerenje u izborni proces.
Fajon podsjeća da se o spuštanju izbornog praga nije govorilo tokom jesenjeg dijaloga s predstavnicima bilo koje političke stranke u Srbiji.
Tim povodom ukazuje i na pravila Evropske unije za posmatranje izbora.

Europarlamentraci čekaju informacije

"Ako su kasne izmjene neophodne, o tome treba postojati širok dogovor među svim učesnicima izbora, a sve promjene moraju biti dobro predstavljene", kaže Fajon.
Napominje da se postavlja i pitanje da li se političke partije i glasači mogu blagovremeno i na pravi način upoznati s izmijenjenim pravilima.
"Teško. Prije će doći do otvaranja pitanja da li su izbori održani na pošten način", smatra Fajon.
Podsjeća da je izborni prag od pet procenata uveden 1992. godine i smatra da bi trebalo razmotriti zašto je to tada urađeno.

Predsjedavajuća Delegacije EP-a za Srbiju i članica tima za posredovanje u međustranačkom dijalogu kaže da evropski parlamentraci još čekaju detaljne informacije od srbijanskih kolega o primjeni dogovorenog tokom jesenjih sastanaka.
"Samo tri mjesta u REM-u [Regulatorna agencija za elektronske medije] su popunjena. Još čekamo dva člana, a tu se ništa ne događa. Još je rano za ocjene, ali posmatramo događanja u Srbiji i u bliskom kontaktu smo s našim evropskim i srbijanskim sagovornicima", navodi Fajon.

Spor o datumu

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da izbori neće biti održani 3. maja, što je posljednji termin za odgađanje izbora u ustavnim okvirima, a što je, prema Vučićevim riječima, između ostalih, zahtijevala i ona, Fajon kaže da "nikada nije rekla da to treba biti 3. maj".
"On [Vučić] je prvo govorio o martu, zajedno s lokalnim izborima. Onda smo došli do posljednjeg mogućeg datuma koji Ustav i zakoni dozvoljavaju.
To nije bio moj zahtjev. To je bio dogovor postignut s opozicijom, koji je, nakon dijaloga u decembru, potvrdila i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, kako bi se omogućilo provođenje svih zaključaka donijetih tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP-a", zaključuje Fajon.

Izvor: Agencije
 
Већ сам написао да је смањење цензуса са 5% на 3% и оправдано а по мени и неопходно,из 2 разлога.
- са цензусом од 5% постоји реална могућност превеликог расипања гласова (свих странки које неће дохватити цензус) па и до 15% и партија/коалиција са 42-43% подршке ће имати већину у парламенту (овдје пишем хипотетички, а у случају Србије то је и реалност наредних неколико избора), преведено добиће политичку снагу и могућност да креирају политику коју на изборима нису заслужили.
- биће мање неприродних коалиција на које су странке принуђене јер су свјесне да нема шансе ни у лудилу да дохвате цензус од 5%. Такве неприродне коалиције огаде политичку сцену бирачима што трасира пртину једном болесном амбијенту из којег мало шта добро може изаћи.

Тачно јесте и да најава да се пред ове изборе уради ова свакако добра ствар није мотивисана овим што сам писао већ намјером да се у тренутној ситуацији када постоји реална могућност, био бојкот или не, да у парламент не рачунајући мањинске листе, уђу тек 3 листе, и тек једна опозициона, смањењем цензуса угура још пар листи и тако створи макар привид политичког плурализма, јер је извјесно да ће владајући блок и без "подршке" социјалиста (који су за мене мистерија, често сам у Србији, разговарао сам са масом људи, готово нисам срео човјека који нема одбојност према њима, они сваки пута добаце до својих 10-11%, па како?) имати сигурну већину у парламенту, што је уосталом и форумаш
Још једна у низу тактика намамљивања на излазак на изборе...
20130314035326-43533.jpg
примијетио да је навлакуша.
Како су неке партије/коалиције још увијек пред хамлетовском дилемом, изаћи на изборе или не, ова најава о смањењу цензуса би могла имати утицаја код "коначне" одлуке бити или не бити, али ће сасвим сигурно довести до трзавица унутар тих коалиција, биће оних који се неће лако одрећи шансе да се оваквим раслетом докопају столице у параменту, удица је бачена, ко се упеца, упеца.
Но да сачекамо, још увијек је све само најава, да ли ће се реализовати ова дугорочо гледано свакако добра идеја.
 
https://www.danas.rs/politika/menjanje-pravila-pred-izbore-dovodi-u-pitanje-pravicnost/

Menjanje pravila pred izbore dovodi u pitanje pravičnost

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije EP u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije Vladimir Bilčik izjavio je da se zakonski cenzus može smanjiti, ali da svaka nova politička inicijativa koja menja pravila pred izbore otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa.

Menjanje pravila pred izbore dovodi u pitanje pravičnost 1


Piše: FoNet 14. januara 2020. 08.54

„O tom pitanju se nikada nije raspravljalo u kontekstu našeg posredničkog rada od strane bilo koje političke snage u Srbiji, za razliku od raznih drugih promena koje je većina političkih stranaka usvojila konsenzusom i na kojima srpski parlament radi i usvaja od decembra“, rekao je Bilčik za „Politiku“.

Bilčik je najavio da će se vrlo pažljivo posmatrati sve sledeće konkretne političke i zakonodavne incijative u ovoj oblasti, dodavši da je zaintrigiran pričom o snižavanju izbornog praga u Srbiji s pet odsto, utvrđenih 1992. godine.
 
СПУШТАЊЕ ЦЕНЗУСА Вучић тражи саучеснике и „лeгитимитет“ за издају Космета

Најава да ће изборни закони бити промењени тако да странкама буде довољно три одсто освојених гласова, уместо досадашњих пет, да би се нашле у парламенту проблематична је из више разлога, сматрају политички аналитичари и представници опозиције са којима је Данас разговарао.

Како оцењују, такав потез био би покушај владајуће Српске напредне странке да омогући мањим странкама које неће бојковати изборе да се нађу у скупштини стварајући тако привид политичког плурализма. Саговорници Данаса даље додају да је неозбиљно мењати изборне услове два-три месеца пре изласка на биралишта, те да би промене изборних закона морале бити део шире расправе.

GLASANJE-IZBORI-GLASOVI.jpg

Foto: Tanjug/AP
Позивајући се на извор у врху власти, лист Политика објавио је крајем прошле недеље да ће на ванредној седници Скупштине Србије почетком фебруара бити измењен Закон о избору народних посланика и Закон о локалним изборима и то тако да у скупштину могу да уђу листе које су освојиле три одсто гласова.

Коментаришући ову вест, потпредседнца Народне странке Санда Рашковић Ивић каже да су “измене у изборном систему три месеца пред изборе незамисливе у демократским друштвима.”

-Ово „најбољи студент права свих времена“ сигурно зна. Зато овај његов потез (а његов је сигурно, јер се у Србији без његовог амина или идеје ништа не догађа), можемо протумачити као провокацију опозиције. Нарочито оне која се одлучила за бојкот или је на прагу те одлуке. Вучић и режим играју на могућу лакомост и лаковерност која би довела до међусобних сукоба у опозицији. Мислим да се ту прерачунао, јер најава спуштања цензуса је оголила ауторитарност режима до краја и колико видим, само ојачала и код бирача и код политичара уверење да треба бојкотовати овакве изборе на пролеће. Спуштање цензуса је и најава да ће се с праксаом „радимо што нам је воља“ интензивно наставити. Зато треба бојкотовати изборе и не дати легитимитет овом режиму – каже Рашковић Ивић, додајући да би се променом цензуса створио привид “политичког плурализма” и увело “контролисану опозицију у Скупштину”.

Да иза свега стоји жеља власти да извуче што више странка на изборе у ситуацији када ће добар део опозиције бојковати изборе, сматра и професор политичких наука Зоран Стоиљковић.

-Промена изборних услова неколико месеци пре избора само је тактика која на изборе треба да извуче још неке странке када ће бити смањена излазност због бојкота. Све се то ради како би се створио утисак политичког шарениша у парламенту што треба да задовољи европске партнере – каже Стоиљковић.

Професор ФПН објашњава да би свакако требало мењати законе јер сада имамо ситуацију у којој коалиције које су натрпане странкама прелазе сензус што је неправедно према странкама које саме излазе на изборе. Међутим, он додаје да се до таквих решења мора дођи “у оквиру ширих демократских промена, које би подразумевале и равноправни приступ медијима и новцу”.

Слично размишља и политиколог Бобан Стојановић који истиче да се измене ове врсте “никада не доносе у изборној години” и да је за њих потребна “широка јавна расправа измедју политичких актера, стручњака, организација”.

-Овде је више него јасно зашто би власт то евентуално урадила за ове изборе. Свесни су да би због бојкота врло вероватно само две листе (СНС и СПС) прешле изборни праг од пет одсто и ово је на неки начин потез очајника. Са смањењем изборног прага покушаће да неке листе које ће изаћи на изборе убаце у скупштину и да на тај начин власт ће моћи да прикаже да су избори били нормални – каже Стојановић.

Саговорник Данаса ипак верује да ће ОЕБС и њихова канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР), као и европараламентарци осудити овакве промене у изборној години и да ће разумети шта им је поента.

-Нисам сигуран да ће смети заиста да смање цензус, али ако се заиста деси – знамо штаје циљ и то би требало само да буде додатни аргумент да у оваквим условима ово нису избори и да сада власт ради све како би умањила ефекте бојкота – закључује Стојановић.

Цензус од пет одсто постоји од 1992. године. Ако би се смањио уместо 150.000 хиљада гласова неопходних једној листи да се нађе се у парламенту када на биралишта изађе три милиона грађана, биће потребно само 90.000.

Јовановић: Вучић пружа шансу многима

Док странке које су раније најавиле бојкот избора истичу да их евентуално смањење цензуса неће извући на биралишта, лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да иза свега види Вучићеву жељу да врати политику у Скупштину Србије и да после избора у парламенту има с ким да разговара и кога да чује.

„На ово гледам као Вучићеву жељу да политику врати у Скупштину и да нам макар пружи шансу да будемо нормални, јер не можемо пронаћи ништа добро у рововима ископаним по улицама градова у Србији. Вучић на овај начин пружа шансу многима, али то плаћа лично“, рекао је за ТВ Пинк Јовановић, чији је ЛДП ушао у Скупштину са СДС-ом 2016. године освојивши 5.02 одсто гласова.



https://srbin.info/politika/spustan...i-saucesnike-i-ligitimitet-za-izdaju-kosmeta/

Srbin.info je 100% u pravu

Ovo je jedini razlog spustanja cenzusa. Da bi imali legitimitet za izdaju Kosmeta

Jer jasno je sada - prava opozicija ce bojkovati , a lazna opozicija nema sanse da predje 5% , sto znaci da bi u skupstinu usli samo SPS SNS i stranke manjina.

Zato Amerikanci podrzavaju Vucica i njegovu vlast i ne ruse ga. Obecao im je da ce priznati nezavisno Kosovo.

Cim nekoga Amerikanci ne napadaju a Srbin je - znajte on radi za njih.


Amerikanci su najveci neprijatelji Srbije i srpskog naroda.
 

Back
Top