Мислим да Ђоковић нема амбиција ући у политичке воде када оконча каријеру, напротив, мишљења сам да је "оперисан" од политике.
Е сад, не може се забранити политички ангажман било коме, којег год био образовања, интелекта и колико год разумио политичке релације.
Оно што би требало, а што се на жалост неће десити, јесте порадити на критеријумима ко може обављати важне функцију, или сједити у највишем законодавном тијелу земље Србије. Јер ово сада што имамо је лоше, многи доживљавају парламент као простор за ријалити.
Својевремено сам отворио тему
Да ли је добра идеја увести тестирање за посланике у Народној скупштини? кроз коју сам провукао да би се морало порадити на условима ко може сједити у НС земље Србије а исто важи и за друге важне очо мање важне позиције.
И ту би по мени било неопходно увести критеријуме, поред моралних особина, услова да посланици нису кривично кажњавани, образовних, да сваки мора имати завршен барем факултет, увести тестирање
Оно што би се можда некад могло (а никад ипак неће), баш као што имамо у спорту тестирања, за нека занимања, за факултете, увести и тестирање за посланике у народној скупштини (и за друге важне финкције, али да сада останемо код НС) које би обухватало критеријуме које мора испунити;
- тестирање познавања страних језика, поред течног енглеског да се служи још једним страним језиком
- тестирање познавање информатике
- тестирање IQ (минимални за НС 120, можда да спустимо на 115, никако испод)
- тестирање општег знања (економије, права, историје са акцентом на националну историју, географије, медицине, философије, социологије, политологије итд)
Код општег знања наравно да није очекивати да сваки посланик познаје рецимо историју у равни са историчарем, али барем да умије раздвојити народно предање од званичне историографије, да не брка вијекове и личности.
Кроз које би кандидати за посланике морали показати потребно знање из информатике, страних језика, да поред течног енглеског говоре још један страни језик, општег знања из разних области (економије, права, историје са акцентом на националну историју, географије, медицине, философије, социологије, политологије итд) те посједовати IQ минимум 120 (евентуално спустити на 115, никако испод).
Са тим карактеристикама посланици у НС Србије могу бити дорасли свом задатку, доносити ваљане законе, одлуке, расправљати о важним питањима за земљу и нацију. То што неко зна активирати ПП апарат и прскати по сали присутне, свађати се, користити вулгаран ријечник, што ће бити грлат, може бити занимљиво гледаоцима који воле ријалити садржаје, али такви ништа добро не могу донијети земљи Србији.
Ако неки спортиста по завршетку каријере, или из било које друге бранше, види себе у политици и испуни све потребне услове, зашто не.