Politika cena

Legenda_1

Elita
Banovan
Poruka
18.455
Gledam ovih dana po prodavnicama,trafikama (po domacem zadatku :) )i ostalim trgovinama,i nemoze mi biti jasno.Kako je moguce da cene za jedan isti proizvod moze da varira od prodavnice do prodavnice i do 300%?
Zar jos ne postoje drzavni profili za kontrolu cena? :confused:

Gledam ovih dana po prodavnicama,trafikama (po domacem zadatku :) )i ostalim trgovinama,i nemoze mi biti jasno.Kako je moguce da cene za jedan isti proizvod moze da varira od prodavnice do prodavnice i do 300%?
Zar jos ne postoje drzavni profili za kontrolu cena? :confused:

Kontrolisu se samo one cene koje su limitirane od strane drzave.Trziste je slobodno i svi formiraju cene kako im se hoce,pa ti biraj gde ces da kupujes.

Treba uvesti jednakost cijena, npr da svako pivo kosta isto, pa neka onda ljudi kupuju koje im se vise svidja, a i nece morati da setaju do dalje prodavnice jer je tamo jeftinije.

Treba uvesti jednakost cijena, npr da svako pivo kosta isto, pa neka onda ljudi kupuju koje im se vise svidja, a i nece morati da setaju do dalje prodavnice jer je tamo jeftinije.

Svakako,pa to bi trebalo medju prvim zadacima biti svake vlasti.Postavi se "plafon" cena za proizvode,pa sad,ratujte trgovci,kao svuda u svetu :) I svi imaju koristi.

Svakako,pa to bi trebalo medju prvim zadacima biti svake vlasti.Postavi se "plafon" cena za proizvode,pa sad,ratujte trgovci,kao svuda u svetu :) I svi imaju koristi.

U normalnoj tržišnoj ekonomiji samo se određene cene kontrolišu. To su pre svega strateški proizvodi. Ostale cene (uključujući i pivo) se ne kontrolišu, tj. ne propisuje se ni minimum ni maksimum.

ako hoce kapitalizam nema ogranicavanja cijena,samo zdrava konkurencija...............u srbiji sigurno nema konkurencije..jedna grupa ljudi odreduje cijene,,uvoznicki lobi odnosno firme koje su u vezi sa vlascu...............kad ja ,ti ili bilo ko budemo prilici da uvezemo robe i da imamo isti tretman kao ovi ..cjene ce biti daleko nize

U normalnoj tržišnoj ekonomiji samo se određene cene kontrolišu. To su pre svega strateški proizvodi. Ostale cene (uključujući i pivo) se ne kontrolišu, tj. ne propisuje se ni minimum ni maksimum.

Da li me nisi razumeo? To sto kod nas je tako,neznaci da je igde drugde.To je primer kako netreba.da samo par proizvoda,budu pod kontrolom?Sta je sa hlebom,pecivima i ostalim prizvodima?
Da ne nabrajam ostale proizvode koji su bas vitalni. :)

ako hoce kapitalizam nema ogranicavanja cijena,samo zdrava konkurencija...............u srbiji sigurno nema konkurencije..jedna grupa ljudi odreduje cijene,,uvoznicki lobi odnosno firme koje su u vezi sa vlascu...............kad ja ,ti ili bilo ko budemo prilici da uvezemo robe i da imamo isti tretman kao ovi ..cjene ce biti daleko nize

To znam sve,ali kazem kako bi trebalo biti.Ko kaze da u kapitalizmu mora biti anarhija?

Da li me nisi razumeo? To sto kod nas je tako,neznaci da je igde drugde.To je primer kako netreba.da samo par proizvoda,budu pod kontrolom?Sta je sa hlebom,pecivima i ostalim prizvodima?
Da ne nabrajam ostale proizvode koji su bas vitalni. :)

Nisam te razumeo. Danas nemaš u svetu normalnu državu u kojoj se radi tako kako ti preporučuješ.

I šta sa hlebom i pecivima? Nije posao države da propisuje po kojoj ceni će se nešto prodavati, već da obezbedi: snabdevenost tržišta, što veći stepen konkurencije, i da vodi računa o minimumu kvaliteta i standarda robe koja se prodaje.

Ništa od ovoga država Srbija sada ne čini.

Nisam te razumeo. Danas nemaš u svetu normalnu državu u kojoj se radi tako kako ti preporučuješ.

I šta sa hlebom i pecivima? Nije posao države da propisuje po kojoj ceni će se nešto prodavati, već da obezbedi: snabdevenost tržišta, što veći stepen konkurencije, i da vodi računa o minimumu kvaliteta i standarda robe koja se prodaje.

Ništa od ovoga država Srbija sada ne čini.

Kako nema? Sve drzave Evrope imaju taj sistem vrednosti i kontrole cena.Za neke drzave licno znam a za ostale sam cuo.
Ocigledno da sam ja "debelo" propustio pracenje politike,koju sam batalio :) 1993. Nemogu da verujem da neko moze ovako da gleda na zivot,na sistem,na vitalni zivotni standard.

Po ovakvoj politici kakva je sada,spadamo u najgore zemlje sveta,kao sto sam to negde i procitao pre nove godine.
Po ovakvoj politici standarda procenjuje se snaga zemlje,njene mogucnosti za prosperitet na medjunarodnom planu.Sad mi uopste nije jasno kako nasa vlada ocekuje da udju strani investitori i ulete u biznis? Pa to ni corava kokos ne bi sebi dozvolila!
Na prvom mestu je da drzava brine o standardu zivota i cenama svih,ali svih proizvoda!A ne da se takmici sa svercerima cigareta,i pravi navlakuse na taj nacin sto se brine za zdravlje pusaca,stiteci proizvodnju bolsti i smrti u nekoliko gradova u Srbiji.
Uf,necu vise,dosta za sad ;)

Back