Политика: Баварска тражи независност од Берлина

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
http://www.nspm.rs/hronika/politika-bavarska-trazi-nezavisnost-od-berlina.html
Баварска независност – каже се „подстицај далекосежног осамостаљења” које би, сукцесивно, водило отцепљењу од Немачке – од јуче је политичка тема број један у Минхену и у Берлину.
bavarska.jpg

Ватру сецесионизма, како дневник „Велт” титулише баварску иницијативу за (још) широм аутономијом, распирио је Вилфрид Шарнагл, незванично – чувар печата баварске посебности. У коментару за немачки недељник „Фокус” позвао је, каже сународнике, дакле Баварце, на отцепљење од Савезне Републике Немачке.

Шарнагл, национално политички саветник Хришћанско-социјалне уније, сестринске странке владајућих демохришћана Ангеле Меркел, и дугогодишњи „ментор” легендарног баварског премијера Франца Јозефа Штрауса појаснио је, екс катедра, како би његов наум требало да буде реализован. „Време је великом народном референдуму (о отцепљењу)”, закључио је и додао: „Баварци морају очувати своје суверено и демократско право на самоодлучивање. Дужни су према себи, према историји и према потомцима, да поврате право на национално опредељење – изгубљено у стапању с вештачким, наметнутим структурама савезне државе.”

Идеја о отцепљењу има дуге сенке. Баварски историчари се радо позивају на хиљадугодишњу традицију, а радикали међу тамошњим националистима сањаре о „реконституцији” Велике Баварске. У десетом и једанаестом веку Баварска је обухватала делове данашње Аустрије на истоку и југоистоку, са изузетком војводства Бабенбергера, тада званог Марка Оријенталис или Остарихи. Уз Тирол, Салцбург, Штајерску и Корушку, Баварци су управљали Крајином (данашња Словенија) и Истром. Северно су се у извесним периодима тринаестог века простирали до Бранденбурга, а на западу су, уз Рајну, допирали до тадашњих „регија” Холандије и Фризије...

Реконструкција Велике Баварске, наравно, није предмет данашњих политичких, односно сепаратистичких тежњи. Баварци би, по Шарнаглу, и не само по њему, били задовољни „малом али независном” државном творевином. Данашња Баварска, по површини највећа покрајина, а по броју становника друга по величини покрајина Немачке располаже територијом од седамдесетак хиљада квадратних километара и броји 12,5 милиона становника – по Шарнаглу сасвим довољно за опстанак у уједињеној Европи, или мимо ње. „Ако једна Грчка опстаје у својој самосталности, ако са 22 посланика у Европском парламенту заговара сопствене интересе – зашто то не би могла и Баварска”, пита Шарнагл.

Политички Берлин примио је к знању вест – каже се да је реч о буђењу баварске сецеонистичке свести – са подсмехом, али и са забринутошћу, у исти мах.

Према статистичким подацима из 2010. године, наиме, 23 одсто Бавараца отворено заговара отцепљење, док су даљих 16 одсто становника за „значајно проширење” постојеће аутономије.

С друге стране, на појављивање Шарнагла у јавности гледа се као на иступ утицајног представника Фондације „Ханс Сајдел” – де факто националне академије Баварске. Под плаштом грађанске организације, ова фондација представља „фабрику” националних идеја Баварске. Фондација има представништва у низу европских земаља и у САД. То су, незванично, „дипломатске” канцеларије покрајине у свету.

„Уколико тема баварског осамостаљења постане једна од окосница предстојећих покрајинских избора – биће одржани, по традицији, упоредо са савезним изборима 2013. године – а тежиште неопходности отцепљења буде повезано са питањем заједничке прерасподеле средстава у савезном буџету, број бирача склоних сепарацији би могао да значајно добије на динамици”, сматра Клаус Воверајт, градоначелник Берлина и један од челних стратега социјалдемократског изборног штаба (и за Баварску).

Питање финансирања заједничких, савезних фондова, наиме, деценијама подстиче баварски сецесионизам. Као богата аграрна покрајина с разгранатом индустријом и најмањим бројем незапослених, Баварска из године у годину прети обуставом плаћања у фондове из којих се, по радикалним тумачењима, финансирају губици настали лошим газдовањем и прерасподелом у виду донација које се додељују „лењим и недисциплинованим”.

Најзад, намеће се питање – полажу ли Баварци право на самоодцепљење? Важећи немачки устав не помиње могућност сецесије, али је, такође, не забрањује. По уставу, међутим, који је важио до поновног уједињења две Немачке – члан 23, тачка 2 – дефинисано је право на приступ савезној држави из којег стручњаци за уставно право извлаче закључак: „По логици закона, ако је дозвољено присаједињавање, онда је оправдано и иступање из државног савеза”.

Милош Казимировић

(Политика)

FREEDOM FROM BAVARSKA !

Minhen radi Stutgart se gradi !

Bavarska lisnica u bavarskom dzepu !

Dosta su stedljivi , radisni i obrazovani Bavarci izdrzavali neradnicku , parazitsku i lenju bagru !

Long live Vilfred Sarnagl ! :super:
И не само у остатку Немачке, већ им се сада и мали паразит, Словенија, накачио на јетру!
Као метиљ!

i ovde je koliko vidim problem novac... samo sto veliki srpski nacionalisti se u ovom slucaju saosaceaju sa 'jadnim Bavarcima' i podrzavaju nezavisnost Bavarske, a Vojvodini bi tek tako bez razmisljanja ukidali autonomiju
И где је ту проблем??
И у рату људи пуцају на непријатеље, а не на себе и своје саборце.:roll:

Наравно да сваки паметан и родољубив Србин треба да се радује сваком поразу Немачке која је прва признала Хрватску и чији је бивши канцелар Хелмут Кол рекао да је распад Југославије највећа победа Немачке, већа и од самог њеног уједињења.

Никада нећу разумети људе "који терају неку чудну правду":roll: која не постоји и није никада постојала и згражавају се над националистим здравим осећањима и резоновањем.

И где је ту проблем??
И у рату људи пуцају на непријатеље, а не на себе и своје саборце.:roll:

Наравно да сваки паметан и родољубив Србин треба да се радује сваком поразу Немачке која је прва признала Хрватску и чији је бивши канцелар Хелмут Кол рекао да је распад Југославије највећа победа Немачке, већа и од самог њеног уједињења.

Никада нећу разумети људе "који терају неку чудну правду":roll: која не постоји и није никада постојала и згражавају се над националистим здравим осећањима и резоновањем.

e jesmo mi mali narod i mali ljudi kad nas vise raduju tudji neuspesi nego nasi uspesi... to samo dokazuje da se nista ne razlikujemo od tih koji slave raspad Jugoslavije i da smo isti jadnici ko i oni.. ako je tebi to za ponos, svaka cast

i ovde je koliko vidim problem novac... samo sto veliki srpski nacionalisti se u ovom slucaju saosaceaju sa 'jadnim Bavarcima' i podrzavaju nezavisnost Bavarske, a Vojvodini bi tek tako bez razmisljanja ukidali autonomiju

Naravno da treba ukinuti autonomiju u Vojvodini. Moje pare neće više da troši ni jedan pajtić, kostreš, krmak ili bilo kakva druga nacistička bitanga. Priznajem samo Beograd i moju opštinu.

Pa jeste pobeda. Raspali su zemlju i unistili njenu privredu. Podelili je na 6 banana i bakljavu. Na sitne, zavisne drzavice koje se dave u svojim problemima. A da je esferejot nesto pa i vredela, ne bi se raspala tako lako.

e jesmo mi mali narod i mali ljudi kad nas vise raduju tudji neuspesi nego nasi uspesi... to samo dokazuje da se nista ne razlikujemo od tih koji slave raspad Jugoslavije i da smo isti jadnici ko i oni.. ako je tebi to za ponos, svaka cast

Da bi se radovali domaćim uspesima najpre treba da EU, demokratiju i naciste pošaljeno u 100 PM i da se okrenemo sami sebi.

To je prvi uslov a ostali će prirodno da se nadovežu.

mene iskreno boli racku i za Bavarsku i za Nemacku, kao sto i njihove obicne ljude, gradjane zabole da li je KiM u sastavu Srbije ili nije... ja nemam nikakve koristi od toga

Da ih tek tako zabole ne bi imali okupacioni kontigent vojske na Kosovu i Metohiji.

Znači prvo da se trsimo okupatora pa tek onda možemo da idemo dalje kako treba.

Poslednja izmena:
Немој се љутити, али ово је наиван хејтерски поглед на ствари.
Пораз Немачке и Запада значи стварање бољих услова за Србију.

Тим и таквим "перфекционистичко моралистичким" размишљањем многи људи испирају мозак српском народу.
Свет није савршено бајковито место пуно цвећа меда и млека, већ је шума где свако сваког гризе за најмањи комадић меса. Опстанак дечко, убиј или буди убијен, једи или буди поједен.:mrgreen:

Сретао сам људе који тако размишљају. Ти ћеш се можда и згражавати нашом војском и полицијом што је убијала шиптарске терористе на Косову, а да није тих храбрих српских војника и полицијаца ти терористи би без проблема могли и пред кућу и у кућу да ти дођу.
А занима ме да ли би онда променио мишљење.;) (Ово задње је моја пројекција о теби и твом начину размишљања )

Не ради се ту о величини народа, већ о простој чињеници да је наш успех итекако зависан од њиховог неуспеха.

Da ih tek tako zabole ne bi imali okupacioni kontigent vojske na Kosovu i Metohiji.

Znači prvo da se tresimo okupatora pa tek onda možemo da idemo dalje kako treba.

I ne bi nas bombardovali - uprkos ustavu nemacke koji zabranjuje vojne akcije na teritoriji druge drzave .....

Aircraft shaded in gold are deployed in-theater but not committed to ALLIED FORCE. In some instances, these aircraft remain allocated to Operation DELIBERATE FORGE activities.
Country Number Aircraft Unit Location

TOTAL ~1055

.....

GERMANY 15

14 Tornado Piacenza
1 C-160 Landsberg

mene iskreno boli racku i za Bavarsku i za Nemacku, kao sto i njihove obicne ljude, gradjane zabole da li je KiM u sastavu Srbije ili nije... ja nemam nikakve koristi od toga
А мене заболе за тебе и за то да ли ћеш ти имати неку корист од ове земље.
Кад не умеш да цениш то што имаш можда си требао да се родиш као сиромашни црнац у Нигерији који једва преживљава и кога моментално стрељају ако га ухвате да је украо чак и хлеб.

Ако тебе није за ову земљу и за интересе ове земље и овог народа онда би ред био и да ти се држава исто тако "одужи"...;)

П.С. Зашто људи у Србији мисле да им држава нешто дугује и да треба да им да и обезбеди да им све буде на тацни? :lol:
Из мог искуства обично је реч о лењим људима, вечитим студентима који нису у стању ништа сами да ураде па им је крива земља и власт.

Znači prvo da se tresimo okupatora pa tek onda možemo da idemo dalje kako treba.

rekao sam - njihov obican narod zabole, kao sto ni vecinu naseg naroda ova vest nedotice... samo vas nekoliko tu, al to je valjda ok... ima nas svakakvih

A srpski nacionalizam je nastao u Vojvodini. Ludilo :D
Nemačka je dokazani neprijatelj i normalno je da im ljudi žele nesreću ;)
Što se mene tiče, najbolje bi bilo da tu nastane jedan veliki vuklani i sve ih podavi u lavi. :D

Немој се љутити, али ово је наиван хејтерски поглед на ствари.
Пораз Немачке и Запада значи стварање бољих услова за Србију.

Тим и таквим "перфекционистичко моралистичким" размишљањем многи људи испирају мозак српском народу.
Свет није савршено бајковито место пуно цвећа меда и млека, већ је шума где свако сваког гризе за најмањи комадић меса. Опстанак дечко, убиј или буди убијен, једи или буди поједен.:mrgreen:

Сретао сам људе који тако размишљају. Ти ћеш се можда и згражавати нашом војском и полицијом што је убијала шиптарске терористе на Косову, а да није тих храбрих српских војника и полицијаца ти терористи би без проблема могли и пред кућу и у кућу да ти дођу.
А занима ме да ли би онда променио мишљење.;) (Ово задње је моја пројекција о теби и твом начину размишљања )

lupas gluposti za medalju... kakve veze ima tvoj post sa mojim? gde sam ja bilo sta rekao lose na racun srpske vojske i policije?

А мене заболе за тебе и за то да ли ћеш ти имати неку корист од ове земље.
Кад не умеш да цениш то што имаш можда си требао да се родиш као сиромашни црнац у Нигерији који једва преживљава и кога моментално стрељају ако га ухвате да је украо чак и хлеб.

Ако тебе није за ову земљу и за интересе ове земље и овог народа онда би ред био и да ти се држава исто тако "одужи"...;)

П.С. Зашто људи у Србији мисле да им држава нешто дугује и да треба да им да и обезбеди да им све буде на тацни? :lol:
Из мог искуства обично је реч о лењим људима, вечитим студентима који нису у стању ништа сами да ураде па им је крива земља и власт.

eto ti sad... ti ne da izvrces moje reci, vec mi ubacujes nesto sto mi na pamet palo nije... na koji nacin ja ne cenim to sto imam? sta lupas ti? lenji ljudi, veciti studenti... kakve to veze ima sa mojim postovima?

ja svoju zemlju obozavam i nemam pojma kako si dosao do tako glupih zakljucaka

takvi ljudi kao ti su i vodili ovu drzavu pa su nas doveli na korak od ambisa, zato nemoj ti da mi punis glavom patriotizmom... to je tuzno

Back