politicko-religijska tema :P

Fixa

Veoma poznat
Poruka
12.767
kako shvatate politicka zbivanja iz ugla vase vere (pitam hriscane)? konkretno, kako sebi objasnjavate bozije prisustvo kada je recimo u pitanju sve ono sto se desavalo i sto se desava na kosovu? da li je to bozija volja, da li joj se onda treba suprostavljati ili ne? da li shvatate to kao kaznu? da li svi oni koji mrze siptare ili su ih na neki nacin povredili, nacinili im manje ili vece zlo, imaju razloga za brigu po svetom pismu? koja je to granica i kako je prepoznajete, kada postupate po svetom pismu, a kada prevazilazi hriscanska nacela i da li je uopste ima. da li se uopste moze reci da ta granica postoji? da li je moguce politicki delovati, a da se covek ne ogresi o boga?

inspiraciju za temu dobio sam zbog nedavne najave sprskih dveri da se reorganizuju u politicku stranku, kao i od neiscrpnog izvora bisera, dragog nam korisnika eremite:

нису Срби луди да сада нешто предузимају па да своје генетске кољаче и убице опет уједините и усмерите према Србима... знамо ми врло добро да ви без крви не можете да живите - ЗАТО ЋЕМО ВАС ПУСТИТИ ДА СЕ ЛЕПО ПОКОЉЕТЕ МЕЂУСОБНО И СА ВЕЛИКИМ ЗАДОВОЉСТВОМ ВАС ПОСМАТРАТИ ПРЕКО МАЛИХ ЕКРАНА...

citat je upucen kao odgovor na neku temu s pdf politike, na odredjena desavanja u hrvatskoj, dakle odnosi se na hrvate. uopste ne bih da ulazim u analizu ni hrvata, ni siptara. niti je za ovu temu bitno ko je kriv. interesuje me, posto je eremita izuzetno religiozan hriscanin, da li on treba da se zabrine sto oseca zadovoljstvo na pojavu zla, takodje ga i prizeljkuje, nada mu se; a imao je i izjave da bi voleo i sam da ucestvuje u raznoraznim pokoljima. u isto vreme nema potrebe napominjati koliko ovakvih eremita ima medju pravoslavnim vernicima.
 
Poslednja izmena:

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.532
Po hriscanskom verovanju i ispovedanju covek po rodjenju "dobija " s desna Andjela cuvara , a sa leva "kusaca" .
Njihova borba za dusu coveciju je od rodjenja, pa do ovozemne koncine .
Bez prekida .
Retki su oni od nas gresnih koji , uz Boziju pomoc , uspeju da se odupru "kusacu" . Al` uz Boziju pomoc , veru i nadu izdrzimo sto bolje mozemo .
"Borba je neprestana..." sto bi rekao P.P.Njegos .
A bez borbe se ni Nebesko carstvo ne osvoji .
Na prvom mestu borbe sa samim sobom i sa svojim "Ja" . Najpre sa onim manje - vise svima znanim i dozivljenim " Ja hocu - ja necu ..." .
Gordost i sujeta.
Prepoznajemo je najlakse u drugima .
A u sebi ?
Retko i uz ogroman napor i borbu protiv duha gordosti i prelesti .
Tako je , verovatno i sa :
@Fixa: "... interesuje me, posto je eremita izuzetno religiozan hriscanin, da li on treba da se zabrine sto oseca zadovoljstvo na pojavu zla, takodje ga i prizeljkuje, nada mu se; a imao je i izjave da bi voleo i sam da ucestvuje u raznoraznim pokoljima. u isto vreme nema potrebe napominjati koliko ovakvih eremita ima medju pravoslavnim vernicima..." .
Cuvamo li se uvek i dovoljno da " ... u oku brata svog ne vidimo trunku , a kod sebe ..." ?
 

tetragramaton

Iskusan
Banovan
Poruka
5.839
28 Istog dana uze Isus i Makidu, i sve u njoj iseče oštrim mačem, i cara njenog i njih pobi, sve duše koje behu u njoj, ne ostavi nijednog živog; i učini s carem makidskim kao što učini s carem jerihonskim.
Is.N. 6:21, Is.N. 10:37

29 Potom ode Isus i sav Izrailj s njim iz Makide u Livnu, i stade biti Livnu.
Is.N. 15:42, Is.N. 21:13, 2 Car. 8:22, 2 Car. 19:7, 2 Car. 19:8


30 Pa i nju predade Gospod u ruke Izrailju i cara njenog; i iseče sve oštrim mačem, sve duše koje behu u njoj, ne ostavi u njoj nijednog živog; i učini s carem njenim kao što učini s carem jerihonskim.

31 Potom ode Isus i sav Izrailj s njim iz Livne na Lahis, i stade u logor pred njim, i stade ga biti.
2 Car. 14:19, Mih. 1:13

32 I Gospod predade Lahis u ruke Izrailju, i on ga uze sutradan, i iseče sve oštrim mačem, sve duše što behu u njemu, isto onako kako učini s Livnom.

33 Tada dođe Oram car gezerski u pomoć Lahisu; ali pobi Isus njega i narod njegov da ne osta nijedan živ.
Is.N. 16:3, Is.N. 16:10, 1 Car. 9:16, 1 Dn. 20:4


34 Potom pođe Isus i sav Izrailj s njim iz Lahisa na Jeglon, i stavši u logor prema njemu udariše na nj;

35 I uzeše ga isti dan, i isekoše sve oštrim mačem; sve duše što behu u njemu pobi taj dan isto onako kako učini s Lahisom.

36 Potom se podiže Isus i sav Izrailj s njim iz Jeglona na Hevron, i stadoše ga biti;
4 Moj. 13:23, Is.N. 14:13, Is.N. 15:13, Sud. 1:10, 2 Sam. 5:1, 2 Sam. 5:4

37 I uzeše ga i isekoše oštrim mačem, i cara njegovog i sve gradove njegove, sve duše što behu u njima; ne ostavi nijednog živog isto onako kako učini s Jeglonom; zatre ga sa svim dušama što behu u njemu.

38 Potom se obrati Isus i sav Izrailj s njim na Davir, i stade ga biti;
Is.N. 15:15, Is.N. 21:15


39 I uze ga i cara njegovog i sve gradove njegove, i isekoše ih oštrim mačem i zgubiše sve duše što behu u njima; ne ostavi nijednog živog; kao što učini s Hevronom, tako učini s Davirom i carem njegovim, i kao što učini s Livnom i carem njenim.

40 Tako pobi Isus svu zemlju, gore i južnu stranu i ravnice i doline, i sve careve njihove; ne ostavi nijednog živog, nego sve duše žive zgubi, kao što beše zapovedio Gospod Bog Izrailjev.

ИМА ЛИ НЕШТО НЕЈАСНО???? ;)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.