Politicki utjecaj SPC, na svoje verno stado i kreiranje politike u Srbiji

Esad Dzudo

Poznat
Banovan
Poruka
7.093
AUTORSKA TEMA>>>>>>>>>>>> i bi jaki post, na vodi, koji sam ispostivao od srede, do danas nedelje do 9h. U subotu, bio na pricest, i molitvu, mi citao.

Video je da sam "neverni" Toma, pa me pitao o zivotu, sagreseniju, etc,etc,,,a ja mu rekao, nisam valjda lud da pricam najintimnije tajne, jer svi popovi drukaju udbi, pikanterije, nekih kriticara, oponenata, oporbe....

Kada sam otisao u crkvu sv.Pantelejmona (zenina parohija, prigradsko-seljacka), moja je centralno urbana, sa jos JACOM POPOVSKOM MOTORIZACIJOM (park. sv.Save) u

Nisu, na PRICEST. Tamo me pop pomazao krsticem, bila sluzba, crkva puna vernog naroda.

Posle se onom kasicicom davalo vino i na izlasku NAFORA, za one neupucene, komadici hleba.

Dugo nisam radio te "rituale", mozda, kada sam bio u roditeljskom domu, ili na selu, kod djeda i baba...

Primetio sam da sve sto kazu popovi, ovo stado verno kao OMADJIJANO i HIPNATIZIRANO PRIHVACA.

Video sam da je tamo dominantan, nizi sloj, po izmucenim i IZBEZUMLJENIM facama, dronjavoj garderobi, od ZLObinog vakta,

Zena me je prehranjivala na vodi, barena povrca, pasulj, dzem, integtalni lebac....meni sve to nije "pomoglo".

Da li sam samo nevernik, antikrist, sotonista, ili samo me je tesko IZMANIPULIRATI....jer sam zeni rekao da ove lopine na parkingu imaju 3 x skuplja kola od "ovcica" tkojima propovedaju "isplatu na onome svetu", i koji zive u fullu, dvorcima, a ne jasu "magarice" kao Hrist, pri ulasku u Jerusalem, dok su ljudi jahali magarce, konje, kamile.

Da li danas SPC ima vise od 10% zilota, onih skroz vernih ili vise??? I na koj % glasaca moze utjecati i RUSITI politiku oko IZDAJE KiM????

Ocitujte se u komentiranju, prosim uljudne i kulturiska odgovore......

AUTORSKA TEMA>>>>>>>>>>>> i bi jaki post, na vodi, koji sam ispostivao od srede, do danas nedelje do 9h. U subotu, bio na pricest, i molitvu, mi citao.

Video je da sam "neverni" Toma, pa me pitao o zivotu, sagreseniju, etc,etc,,,a ja mu rekao, nisam valjda lud da pricam najintimnije tajne, jer svi popovi drukaju udbi, pikanterije, nekih kriticara, oponenata, oporbe....

Kada sam otisao u crkvu sv.Pantelejmona (zenina parohija, prigradsko-seljacka), moja je centralno urbana, sa jos JACOM POPOVSKOM MOTORIZACIJOM (park. sv.Save) u

Nisu, na PRICEST. Tamo me pop pomazao krsticem, bila sluzba, crkva puna vernog naroda.

Posle se onom kasicicom davalo vino i na izlasku NAFORA, za one neupucene, komadici hleba.

Dugo nisam radio te "rituale", mozda, kada sam bio u roditeljskom domu, ili na selu, kod djeda i baba...

Primetio sam da sve sto kazu popovi, ovo stado verno kao OMADJIJANO i HIPNATIZIRANO PRIHVACA.

Video sam da je tamo dominantan, nizi sloj, po izmucenim i IZBEZUMLJENIM facama, dronjavoj garderobi, od ZLObinog vakta,

Zena me je prehranjivala na vodi, barena povrca, pasulj, dzem, integtalni lebac....meni sve to nije "pomoglo".

Da li sam samo nevernik, antikrist, sotonista, ili samo me je tesko IZMANIPULIRATI....jer sam zeni rekao da ove lopine na parkingu imaju 3 x skuplja kola od "ovcica" tkojima propovedaju "isplatu na onome svetu", i koji zive u fullu, dvorcima, a ne jasu "magarice" kao Hrist, pri ulasku u Jerusalem, dok su ljudi jahali magarce, konje, kamile.

Da li danas SPC ima vise od 10% zilota, onih skroz vernih ili vise??? I na koj % glasaca moze utjecati i RUSITI politiku oko IZDAJE KiM????

Ocitujte se u komentiranju, prosim uljudne i kulturiska odgovore......

Nema te žene koja bi me naterala da se prehranjujem na vodi.
Nema ni te crkve gde bih proveo i sekund vremena, a da mi ne prija.

Nije do crkve, do tebe je.
To ti je isto kao kad odeš ljudima u goste, a posle ih ogovaraš.

.

Kao prvo, na zdravlje i spasenje Pricesct. Nije lako postiti na vodi ni onim mnogo iskusnijim a kamoli nekom ko tek stupa u tajne vere. Bravo. Svaka cast. Gledajuci malo strozije na Crkvene zakone i kanone Svestenik je mogao i odbiti da te pricesti jer nemajuci zelju da se ispovedamo, pokazuje se da nemamo ni osnovni preduslov Pricescivanja a to je pokajanje. Njime se pocinje i njime se zavrsava sav nas Crkveni zivot. Ne pocinje dzabe i samo Jevandjelje recima: Pokajte se... Nama je potrebno i upoznati se sa tim stvarima citajuci po malo sta je iz Svetootacke literature napisano o tome. Ako imas volje, nije lose pogledati sta je Vladika Nikolaj pisao na tu temu. On je pisao jednostavno, narodski i lako razumljivo a sigurno mozes naci nesto u Niskim knjizarama. Probaj.

:) U sustini narod slusa, retki zapamte a mozda, mozda par ljudi to i primeneu svom zivotu. Vl. Nikolaj to otprilike ovako objasnjava recima da je Crkva jedan okean Blagodati ali od samog coveka zavisi koliko ce zahvatiti iz tog okeana. Onaj ko dodje cisternom, napuni cisternu. Onaj ko dodje buretom, napuni bure, neko samo casicu, a neko ne zahvati nista te kako dodje onako i ode. Sve je do nas.

Tesko je bogatome uci u Carstvo Nebesko, rece Gospod nas u Jevandjelju. A takodje rece nam da je dosao da pozove gresnike na pokajanje. Zato mi iz nizih slojeva, dronjave garderobe, izmuceni i izbezumljeni grehom koji cinimo i prema drugima i prema Bogu, molimo za oprostenje i Bozije pomilovanje, pazeci ujedno da ne sudimo po spoljasnjosti saglasno Apostolovom zapovescu.

Tako je sa svima nama koji se uzdamo u formu i mislimo da vrseci telesni post, bez pravog posta srca, cinimo nesto veliko. Ti si bar posten i priznajes da to ne pomaze, sto je za svaku pohvalu.

Ovo je malo teze pitanje jer kada nam se poimanje vere nalazi u logickoj sferi razmisljanja, ove tvoje reci su sasvim normalne ali onog trenutka kada nam poimanje vere sidje u srce i u duhovnu sferu, onda ona samu sebe delateljno dokazuje. Tada ne trazimo opravdanja za svoje neverovanje sudeci ili Svestenicima ili ljudima okolo, vec se na neki nacin uzdizemo iznad tih telesnih stvari i jednostavno ne obracamo paznju na njih.

Tada ne trazimo opravdanja za svoje neverovanje sudeci ili Svestenicima ili ljudima okolo, vec se na neki nacin uzdizemo iznad tih telesnih stvari i jednostavno ne obracamo paznju na njih.

Onda ti crkva i ne treba.
Sveštenik je čovek, kao i ti. Ako mu se ukaže prilika da vozi Volvo, on će ga voziti, bez ikakve griže savesti. (Pre će se njemu ukazati ta prilika nego tebi.)
Prema tome, uzdigni se iznad tog Volvo-a, ali se uzdigni i iznad sveštenika. Koji će ti đavo sveštenik koji ti govori da ako imaš dve košulje, jednu pokloniš drugome? Da ga pitaš da ti pokloni jednu gumu od Volvo-a, oterao bi te u tri lepe. Neće ti taj sveštenik oprostiti ni taksu za sahranu rođaka, ako nemaš da platiš.

Znaći, kloni se sveštenika i gledaj svoja posla.

Carstvo božje je moje, i u meni.
Hram nije moj, to je obična građevina, zidovi građeni rukama običnih ljudi. Nije spušten s nebesa. Taman da je i od žada zidan, gradila ga je ljudska ruka. Ničeg božanskog nema u zidinama.
Zidinama ne pridajem nikakav značaj.
Zidovi me ne obavezuju na post, na kajanje, na ispovest. Ni autu se ne klanjam.
Sveštenici su mi stranci, kao i svi stranci na ulici, osim ako se s nekim ne sprijateljim.
Taman koliko su mi zidovi crkve bitni, toliko mi je bitan i politički uticaj crkve na građanstvo.
Sveću mogu zapaliti i na livadi... svešteniku ne moram platiti za opelo majke, mogu joj i sam oprostiti grehove.

A Volvo je ljudska tvorevina, taman kao i crkva na Bežanijskoj kosi.

Onda ti crkva i ne treba.
Sveštenik je čovek, kao i ti. Ako mu se ukaže prilika da vozi Volvo, on će ga voziti, bez ikakve griže savesti. (Pre će se njemu ukazati ta prilika nego tebi.)
Prema tome, uzdigni se iznad tog Volvo-a, ali se uzdigni i iznad sveštenika. Koji će ti đavo sveštenik koji ti govori da ako imaš dve košulje, jednu pokloniš drugome? Da ga pitaš da ti pokloni jednu gumu od Volvo-a, oterao bi te u tri lepe. Neće ti taj sveštenik oprostiti ni taksu za sahranu rođaka, ako nemaš da platiš.

Znaći, kloni se sveštenika i gledaj svoja posla.

Nije bas tako. Vl. Nikolaj negde rece: Ako je Svestenik gresan molitva mu nije gresna. Poenta je da ne trebamo osudjivati nikog. Nikog nizasta. Na to sam mislio kad kazem da trebamo uzdignuti srca da ne grakcu kao svrake po zemlji. Covek, vernik ima zapovest da slusa Svestenika Crkve Boga Zivoga, ali nema zapovest da ga osudjuje. I nece se niko opravdati pred Bogom za svoje nepostovanje Crkve i svoje nevrsenje Bozijih zapovesti time sto ce ukazivati da mu je Svestenik vozio Volvo.

Известан, знатно мањи део екстрасенса, иде у Цркву да се причешћује и шаље друге. То су обично екстрасенси почетници – они који још нису достигли сатанске дубине и који се налазе у стадијуму самозаваравања својом тобожњом богоизабраношћу. Они се причешћују ради непосредног напајања позитивном енергијом. Тај чин их уверава у то да имају везу с Богом и да иду правилним путем. По правилу, они се никада истински не исповедају, бирају оне цркве где се врше опште исповести, то јест, где је довољно не рекавши ништа, приклонити главу под епитрахиљ и затим са осећањем извршене дужности ићи према Светој чаши.
Како су они далеко од Христа, Његовог крсног пута, смирења, трпљења и кроткости!Ту примање причешћа још увек није јемство спасења. Све зависи од дубине покајања и осећања с којим прилазите Светој чаши.
Код апостола Павла је речено: Јер кад год једете овај хлеб и чашу ову пијете смрт Господњу објављујете, докле не дође, тако који једе овај хлеб или пије чашу Господњу недостојно, биће крив телу и крви Господњој… Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије, не разликујући тела Господњега (1. Кор. 11.26,27,29). Из духовне праксе је познато да се многи прелашћени људи који су упали у умишљеност и гордост често причешћују, али их то неће спасти.
Још једном подвуцимо да спасоносна Тајна Причешћа, сила благодати која се добија у тој тајни, зависи од човековог стања срца, од тога с каквим покајничким осећањем увиђања властите недостојности, жеље за вечним животом и љубави према Христу он прилази чаши.
Екстрасенси таквих осећања немају. Њима није потребан Спаситељ Христос, њима није потребно да Његов живот постане део њиховог живота, њима је потребна енергија.
Екстрасенсе често сам демон побуђује да иду у цркву ради изругивања светињама, изругивања које њему причињава највеће задовољство. Будући да сам није у стању да приступа Светим Тајнама ни иконама, он шаље у цркву људе који су му се предали и за њихова богохулна дела (која чине макар и на несвестан начин) награђује их новом порцијом демонске енергије, као јачањем екстрасензорних способности. ЛИНК

Back