Politički komitet prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope

Pogledajte prilog 1521979

Politički komitet prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope

SKANDALOZNA ODLUKA: Politički komitet prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope


27.03.2024. 16:47

Politički komitet Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope podržao je na današnjoj sednici preporuku izvestioca Dore Bakojani da tzv. Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, pšotvrđeno je "Novostima".

link


Па зар то није фантастично?! Прст у око Чипуљчанину јер овим је Косово званично међународно признато. Тако триба!
Srboljube, izgleda da mema ništa od tvoje priče :D
 

1715227125847.png

Kosovo ne prihvata Zajednicu opština kao uslov za prijem u Savet EvropeAlbin Kurti, Priština (foto arhiv)


8. maj/svibanj, 2024.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti rekao je 8. maja da njegova vlada neće prihvatiti osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom kao uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

On je, govoreći na sednici Vlade u Prištini, rekao da se Kosovo suočava sa "novim uslovom, koji nema veze sa članstvom" u Savetu Evrope.

"Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu", rekao je Kurti.

Francuska i Nemačka zatražile su od Kosova da preduzme korake ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom ubrzo pošto je Parlamentarna skupština Saveta Evrope krajem aprila usvojila preporuku da se Kosovo primi u članstvo.

Na sastanku Komiteta ministara spoljnih poslova 16. maja u Strazburu očekuje se da će biti donesena konačna odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope.

ČITAJTE

Da li je Zajednica opština sa srpskom većinom ključ za članstvo Kosova u Savetu Evrope?


Kosovo i Srbija postigli su dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom 2013. godine, a potom i 2015. o principima za njeno osnivanje.
Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti s Ustavom.

Srbija traži da Kosovo primeni postignute sporazume, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.

Premijer Kurti je u sredu rekao da je diplomatama Zapada i specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku rekao da "od prošlog oktobra Vlada Kosova ne prihvata ovaj nacrt statuta".

"Kosovo je ponudilo da taj dokument bude deo paketa Briselskog osnovnog sporazuma i Ohridskog Aneksa i da se potpiše kako bi postao pravno obavezujući i sprovodiv. Srbija je to odbila", rekao je Kurti, misleći na sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji je postignut početkom prošle godine u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope pre skoro dve godine - 12. maja 2022.

Odbor za politiku i demokratiju Saveta Evrope odobrio je 27. marta ove godine izveštaj izvestiteljke, inače grčke poslanice, Dore Bakoyannis, u kome se navodi da je zemlja ispunila uslove da postane punopravna članica te organizacije, dok je - kada je u pitanju formiranje Zajednice - to pitanje koje je u "unutrašnjoj nadležnosti Kosova i nema veze sa prijemom u Savet Evrope".

Savet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi, sa sedištem u Strazburu, Francuska.

Osnovan je 1949. godine.

Savet štiti slobodu izražavanja i medija, jednakost i manjine u zemljama članicama.

Jedna od direktnih koristi građana Kosova od eventualnog članstva u Savetu Evrope biće pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Srbija je, pak, formirala radnu grupu za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa "problemom prijema" Kosova u Savetu Evrope.
 
Подршка горостасу Нове Албанске политичке мисли Аљбину Куртију! "Републике Српске 2.0" на мултиетничком и грађанском Косову не сме да буде ни по цену уласка Косова у Савет Европе овог месеца!

:bravo:
 
Хиљаду пута је важније што неће да буде Заједнице општина са српском већином него да Косово у СЕ уђе овог месеца.
Nema razloga da Kosovo ne prihvati Zajednicu srpskih općina, osobito ako se to uradi po hrvatskom modelu. Hrvatska ima Zajednicu vijeća općina (ZVO), utemeljenu 1997. godine na temelju Erdutskog sporazuma iz 1995. godine. Ta srpska zajednica nije autonomna upravno-teritorijalna jedinica, već kulturna samouprava usklađena s hrvatskim i međunarodnim zakonima.

ZVO je utemeljitelj Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj, koje djeluje kao nacionalna koordinacija Srba u Hrvatskoj.

Kada bi Albanci uveli takvu Zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova, to ne bi bio problem ni za Albance ni za Srbe. Samo za Vučića.
 
Подршка горостасу Нове Албанске политичке мисли Аљбину Куртију! "Републике Српске 2.0" на мултиетничком и грађанском Косову не сме да буде ни по цену уласка Косова у Савет Европе овог месеца!

:bravo:

A šta na ovo kaže tvoj cimer Napoljeon?
 

Back
Top