oktobar49
Primećen član
- Poruka
- 745
Poseta antikorupcijskoj sali u okviru Narodnog Muzeja u sredu u Pekingu
Pismo priznanja bivšeg šefa kineskog odseka za kontrolu sajberprostora Lu Weia izloženo u Narodnom Muzeju Kine u Pekingu,kao deo obeležavanja 40-godišnjice reforme i otvaranja prema svetu.
Pokajničke ispovesti bivših visokih zvaničnika,uključujući i ispovest nekadašnjeg šefa za kontrolu sajberprostora,izložene su u Narodnom Muzeju Kine što se do sada retko dešavalo javno,čime se samo pokazuje čvrsta odlučnost vlade da nastavi borbu protiv korupcije.
Kina sprovodi svoju antikorupcijsku kampanju još od srede u Narodnom Muzeju,a ona uključuje i mnoge zvanične transkripte,u sklopu 40-godišnjice reforme i otvaranja Kine.
Među transkriptima se nalazi priznanje Lu Weia,bivšeg zamenika šefa odseka za odnose s javnošću Centralnog Komiteta Komunističke Partije Kine,Wang Sanyuana bivšeg šefa pokrajinskog odbora Gansua Komunističke Partije Kine, i Xiang Junboa bivšeg predsedavajućeg Kineske regulatorne komisije za osiguranje.
Lu je tako napisao u svom pokajničkom priznanju: ''Napravio sam neoprostive greške na političkom planu,ekonomskom,u poslu kao i u životu.Izgubio sam principijelnost i iznad svega ugled kao član Komunističke Partije Kine.''
Lu je takođe rekao da su njegove greške nanele mnogo štete njegovoj ženi i sinu. ''Dosta smo se svađali.Moja žena je bila potpuno očajna zbog svega što sam napravio.Jednom mi je ljutito rekla kako ona ne može da utiče na moje odluke,ali da će me Partija srediti kad tad i to se i desilo.''
Antikorupcijska izložba nalazi se u kružnoj prostoriji,u kojoj je na vrhu istaknut partijski amblem srp i čekić.Postavka privlači mnogo više posetilaca od ostalih,s obzirom da se dobar deo kompanija ciljano upućuje na to da edukuje svoje zaposlene u okviru ovakve vrste programa.
''Oseća se da Partija postiže pozitivan rezultat nakon što njeni članovi prolaze kroz ovaj vid edukacije,upoznajući se sa pokajničkim priznanjima pojedinih funkcionera.Ishod je takav da smo svi na dobitku,celokupna zajednica.Partija je jaka i ja sam uveren u prosperitet moje zemlje'',navodi jedan od posetilaca Xin Le.
Su Wei profesorka partijske škole okružnog komiteta Čongking,smatra da je prikazivanje slučajeva korumpiranih zvaničnika standardna praksa stranke da upozori članstvo,a naročito ljude u vrhu vlasti,da se određena ponašanja neće tolerisati i da svi treba da znaju šta podrazumeva borba protiv korupcije,pre nego što se neki drugi slučajevi otvore za javnost. ''Mislim da je ovakva antikorupcijska kampanja pokrenuta od strane Partije sasvim korektna'',zaključuje Su Wei.
Pre pet godina,Komunistička Partija Kine pokrenula je antikorupcijski program koji je doveo do smene velikog broja visokih zvaničnika,poznatijih kao ''partijski tigrovi'' i činovnika na nižim nivoima tzv. ''partijskih mušica''.
Prema izveštajima disciplinske komisije pod istragom je bilo 440 lica na pokrajinskom nivou i u vrhu Partije usled sumnjivih korupcionaških poslova u 2017 godini,navodi novinska agencija Xinhua.
Od 18. kongresa Komunističke Partije Kine,postignut je uspeh u tom smislu,međutim situacija je vrlo ozbiljna i komplikovana,tako da će se i dalje raditi na reformi sistema i popunjavanju rupa u zakonu.
Narodni Muzej Kine privukao je oko 30.000 posetilaca prvog dana izložbe u sredu.
Izvor: http://www.globaltimes.cn/content/1127512.shtml
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gotovo ''identicno'' kao kod nas u Srbiji...S tim da se u Kini sankcije krecu od visegodisnjih do dozivotnih robija,pa cak i smrtne kazne ako se ne varam.Zavisno od ucinjenog dela.
Poslednja izmena: