Politička situacija u SAD

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
- - -

Ljudska sloboda je moguća samo ako postoji mogućnost da se bira i zna da se bira. Za slobodu izbora se mora izboriti i dorasti. Mnogima se ne otvara mogućnost da zaista biraju, jer se sloboda izbora ne dobija na poklon. Neki ne znaju šta će sa sobom i šta bi izabrali. Oni često „biraju“, a da zaista ne znaju šta biraju. „Libertas electionis“ ne znači mnogo bez prave sposobnosti da se bira. Izbor koji ne dovodi do slobodnog delovanja nije pravi izbor. Radeći na sebi, samoosvešćujući se i stičući iskustvo u odnosima s drugima, čovek se osposobljuje za biranje. Sama sposobnost nije dovoljna. Potrebna je i volja da se biranje ne otaljava, već da se doista bira. Iza ove odluke mora da stoji ceo čovek, spreman da potpuno uloži sebe.
 
- - -

Ljudska sloboda je moguća samo ako postoji mogućnost da se bira i zna da se bira. Za slobodu izbora se mora izboriti i dorasti. Mnogima se ne otvara mogućnost da zaista biraju, jer se sloboda izbora ne dobija na poklon. Neki ne znaju šta će sa sobom i šta bi izabrali. Oni često „biraju“, a da zaista ne znaju šta biraju. „Libertas electionis“ ne znači mnogo bez prave sposobnosti da se bira. Izbor koji ne dovodi do slobodnog delovanja nije pravi izbor. Radeći na sebi, samoosvešćujući se i stičući iskustvo u odnosima s drugima, čovek se osposobljuje za biranje. Sama sposobnost nije dovoljna. Potrebna je i volja da se biranje ne otaljava, već da se doista bira. Iza ove odluke mora da stoji ceo čovek, spreman da potpuno uloži sebe.
Marksizam je ekonomski sistem

On se protivi privatizacijama, kao Verica Barać
 
- - -

PATRIK BJUKENEN–FRANKFURTSKA ŠKOLA

”Zaista efikasna totalitarna država bila bi ona u kojoj svemoćni, sprovodioci političkih šefova njihova armija menadžera, kontroliše stanovništvo robova koji se ne moraju primoravati ni na šta, jer vole da služe.”

Oldos Haskli, Vrli novi svet


Socijaldemokrati su 4. avgusta 1914. stajali u Rajhstagu i, svi do jednoga, glasali su za Kajzerove ratne kredite, dok su vojske Rajha upadale u Belgiju.Marksisti su bili zapanjeni. Dugo očekivani evropski rat trebalo je da bude njihovo vreme.“Radnici sveta, ujedinite se!“, grmeo je Marks u zaključnoj rečenici svog Komunističkog manifesta. Marksisti su predvideli da će radnici kada dođe do rata, pre se pobuniti protiv svojih vladara, nego što će se boriti sa kolegama-radnicima iz susednih nacija. Ali to se nije dogodilo. Evo kako to opisuje istoričar, Barbara Tačmen:

„Kada je došao poziv, radnik za koga je Marks rekao da nema domovinu, identifikovao se sa zemljom, a ne sa klasom.Ispostavilo se da je i on član nacionalističke porodice, kao i svi drugi. Sila antagonizma koja je, navodno, trebalo da zbaci kapitalizam, pronašla je bolju metu u strancu. Radnička klasa je išla u rat dobrovoljno, pa čak i željno, kao i srednja klasa, kao i viša klasa, kao čitava vrsta.“

Nakon Ruske revolucije, komunistički udari su pokušani u Budimpešti, Minhenu i Berlinu. Nemački ratni veterani brzo su slomili bavarski sovjet. Rozu Luksemburg i Karla Libknehta, pripadnici Frajkova su isprebijali i streljali u Berlinu. Režim Bele Kuna, u Budimpešti, trajao je nekoliko meseci.

Trocki je želeo da Crvena Armija postane udarna snaga revolucije. Dok je okupirao Poljsku, poljska vojska, na čelu sa maršalom Pilsudskim, odbila ga je kod Vistule. Ništa što su marksisti predvideli nije se ostvarilo.Njihov čas je došao i prošao. Radnici sa Zapada, mitski proleterijat, odbili su da odigraju ulogu koju im istorija namenila. Kako je Marks mogao toliko da pogreši?

Dvojica Marksovih učenika ponudila su objašnjenje. Tačno je da Marks nije bio u pravu. Nisu se digli na ustanak zato što su im duše bile zasićene zbog dve hiljade godina hrišćanstva, pa su postali „slepi“ za svoje klasne interese. Sve dok se hrišćanstvo i Zapadna kultura ne iskorene iz duše Zapadnjaka, marksizam ne može da se ukoreni.

Prvi učenik-otpadnik bio je Mađar Đerđ Lukač, agent Komiterne. “Kao jedino rešenje sam video revolucionarno uništenje društva. Do menjanja vrednosti na svetskom nivou, ne može da dođe bez poništavanja starih vrednosti i stvaranja novih, što čine revolucionari“, rekao je Lukač. Kao komesar za kulturu u režimu Bele Kuna, Lukač je svoje „demonske“ ideje, kako ih je sam nazvao, sproveo u delo kroz ono što je postalo poznato kao „kulturni terorizam“.

Kao deo tog terorizma, uveo je program radničkog seksualnog obrazovanja u mađarske škole. Deca su učila o slobodnoj ljubavi, seksualnim odnosima, arhajskoj prirodi porodičnih pravila srednje klase, zastarelosti monogamije i nevažnosti religije, koja oduzima čoveku sva zadovoljstva. I žene su pozvane da se pobune protiv seksualnog morala tog doba.

Lukačev cilj u promovisanju razuzdanosti žena i dece, bio je uništenje porodice, tog jezgra hrišćanstva i Zapadne kulture. Pet decenija nakon što je Lukač pobegao iz Mađarske, njegove ideje su oduševljeno prihvatili promoteri „seksualne revolucije“.

Drugi učenik je bio Antonio Gramši, italijanski komunista koji, u poslenje vreme, biva zasluženo priznat kao najveći marksistički strateg dvadesetog veka. Nakon Musolinijevog marša na Rim 1922. godine, Gramši je pobegao u Rusiju. Tamo je Gramši uvideo da boljševizam ne funkcioniše. Režim je mogao da privoli na poslušnost samo uz pomoć terora. Zaključio je da je Lenjinizam propao. Ruski narod nije preobraćen u komuniste, on je komunizam prezirao. Njihova zemlja, vera, porodice, ikone i Majka Rusija, sve to je ruskom narodu značilo mnogo više od bilo kakve internacionalne solidarnosti među
 
Poslednja izmena od moderatora:
  • Podržavam
Reactions: iig
radnicima. Ruski narod se nije promenio. Čak je i Car izazivao više ljubavi i odanosti od omrženih boljševika.

Gramši je zaključio da njihove hrišćanske duše sprečavaju ruski narod da prihvati komunističku revoluciju. “Civilizovani svet je bio temeljno natapan hrišćanstvom 2000 godina“ – pisao je Gramši – „a režim utemeljen na hrišćanskom verovanju i vrednostima, ne može da se zbaci dok se ti koreni ne preseku. “

Razbijenih iluzija, uplašen od Staljina koji je preuzeo vlast nakon Lenjinove smrti, Gramši se vratio kući da bi stao na čelo italijanske Komunističke partije. Musolini je imao drugačiju ideju. Zatvorio je Gramšija i izgubio ključ. Trunući u zatvoru od tuberkuloze, Gramši je ipak oslobođen, ali je umro 1937. godine.

Ipak je u svojim zatvorskim sveskama ostavio je plan za izvođenje uspešne marksističke revolucije na Zapadu.

Umesto da prvo zgrabe vlast i nametnu kulturnu revoluciju odozgo, navodio je Gramši, marksisti na zapadu prvo moraju da promene kulturu, a onda će im vlast pasti u krilo kao zrelo voće. Ali za promenu kulture biće potreban „dug marš kroz institucije“ – umetnost, film, pozorište, škole, koledže, seminarije, novine, časopise, radio. Jednu po jednu, treba ih osvajati i preobraziti, i politizovati u agenciju revolucije. Onda bi se ljudi mogli polako naučiti da razumeju, pa čak i da rado prihvate revoluciju.

Gramši je insistirao da njegove kolege marksisti obrazuju popularne frontove sa zapadnjačkim intelektualcima koji su delili njihov prezir prema hrišćanstvu, i koji su oblikovali umove mladih. Poruka drugovima:“To je kultura, glupaci!“. Gramšijeva ideja o tome kako treba sprovesti revoluciju u Zapadnom društvu, pokazala se kao tačna.

FRANKFURTSKA ŠKOLA

Lukač, i članovi nemačke Komunističke partije, 1923. godine osnovali su, na Frankfurtskom univerzitetu, Institut za marksizam, po ugledu na institut Marksa i Engelsa u Moskvi. Nakon malo razmišljanja, odlučili su se za manje provokativan naziv, Institut za društvena istraživanja. On će ubrzo postati poznat jednostavno pod nazivom Frankfurtska škola.

Njen direktor je, 1930. godine, postao otpali marksista i poštovalac Markiza de Sada, Maks Horkhajmer. Po nalogu Horkhajmera, Frankfurtska škola je počela da prevodi marksizam na kulturne izraze.

Odbačena su stara uputstva za borbu i napisana nova. Za stare marksiste neprijatelj je bio kapitalizam, za nove marksiste neprijatelj je bio Zapadna kultura. Za stare marksiste put do sticanja moći bilo je nasilno zbacivanje režima, kao u Parizu 1789. i Sankt Peterzburgu 1917. Za nove marksiste put do sticanja moći nije bio nasilan i zahtevao je decenije strpljivog truda. “Pobeda će doći tek nakon što u duši Zapadnog čoveka nestanu hrišćanska verovanja. A to će se dogoditi tek nakon što saveznici i agenti revolucije osvoje i unovče institucije kulture i obrazovanja. Osvojite kulturne institucije Zapada, njegova

„utvrđenja i odbrambene nasipe“ i država, „spoljni jarak“ pašće bez borbe“. Međutim i za stare i za nove marksiste ostala je ista definicija morala; moralno je ono što unapređuje revoluciju, a nije ono što joj smeta.

Otprilike u isto to vreme, muzički kritičar Teodor Adorno, psiholog Erih From i sociolog Vilhelm Rajh, pridružili su se Frankfurtskoj školi. Ali 1933. istorija se grubo umešala. Adolf Hitler se uzdigao do vlasti u Berlinu, pošto su svetiljke-vodilje Frankfurtske škole bili Jevreji i marksisti, oni nisu odgovarali Trećem Rajhu. Frankfurtska škola je spakovala svoje kofere i pobegla u Ameriku. Krenuo je i diplomirani student po imenu Herbert Markuze. Uz pomoć univerziteta Kolumbija, uspostavili su novu Frankfurtsku školu u Njujorku, i preusmerili svoje talente i energiju na podrivanje kulture zemlje koja im je pružila utočište. Među novim oružjem kulturnog konflikta koje je Frankfurtska škola izmislila, bila je i Kritička teorija.

Jedan proučavalac Kritičke teorije, definisao ju je kao „suštinski destruktivni kriticizam svih glavnih elemenata Zapadne kulture, uključujući i hrišćanstvo, kapitalizam, autoritet, porodicu, patrijarhat,
 
Poslednja izmena od moderatora:
  • Podržavam
Reactions: iig
Preuzeo si stafetu od Smokija haha

Vas kultur-marksiste ispitujem u ponedeljak:

1) Džejgerka,
2) Komičar
3) Starks

Da se nabuba:
- - -
hijerathiju, moral, tradiciju, seksualno uzdržavanje, odanost, patriotizam, nacionalizam, nasleđe, etnocentrizam, konvencije i konzervativizam. “

Koristeći Kritičku teoriju kulturni marksisti stalno ponavljaju optužbu da je Zapad kriv za genocidne zločine protiv svake civilizacije i kulture sa kojom je došao u vezu. Po Kritičkoje teoriji Zapadna društva predstavljaju najveća skloništa u istoriji za rasizam, seksizam, nativizam, ksenofobiju, homofobiju, antisemitizam, fašizam i nacizam. Po Kritičkoj teoriji zločini Zapada potiču od karaktera Zapada, kako ga je oblikovalo hrišćanstvo.

Kritička teorija na kraju dovodi do „kulturnog pesimizma“, osećaja otuđenosti, beznadežnosti, očaja, kada narod, iako je napredan i slobodan, počinje da posmatra svoje društvo i zemlju kao ugnjetavačke, zle i nedostoje ljubavi i odansti. Novi marksisti smatrali su da je kulturni pesimizam neophodni preduslov revolucionarne promene. Pod uticajem kritičke teorije mnogi pripadnici generacije iz šesdesetih ubedili su sebe da žive u nepodnošljivom paklu. U knjizi Ozelenjavanje Amerike Čarls Rajh je govorio o „totalnoj atmosferi nasilja“ u američkim srednjim školama: „Ispit ili test predstavljaju oblik nasilja. Obavezna nastava fizičkog vaspitanja, za nekoga koga je sramota ili se boji, predstavlja oblik nasilja. Zahtev da učenik mora da ima propusnicu da bi se šetao hodnikom, predstavlja nasilje. Obavezno prisustvo u učionici, obavezno učenje u prostoriji za učenje, prestavljaju nasilje“

Knjige Bekstvo od slobode Erha Froma i Masovna psihologija fašizma i Seksualna revolucija Vilhelma Rajha održavaju kritičku teoriju. Ali, najuticajnija knjiga Frankfurtske škole koja je ikada objavljena, bila je Autoritarna ličnost. U ovoj ikoni Frankfurtske škole, ekonomski determinizam Karla Marksa zamenjen je kulturnim determinizmom. Ako je porodica duboko hrišćanska i kapitalistička, i na njenom čelu je autoritaran otac, možete očekivati da će deca postati rasisti i fašisti.

Kada je „otkrio“ da fašizam nastaje u patrijarhalnim porodicama, Adorno je sada „identifikovao“ i njegovo prirodno stanište, tradicionalnu kulturu: „Poznata je hipoteza da podložnost fašizmu predstavlja fenomen koji je najviše karakterističan za srenju klasu, da je on „u kulturi“, i da će, prema tome, oni koji se najviše ravnaju prema toj kulturi, imati i najviše predrasuda“. Adorno i Frankfurtska škola su hladnokrvno tvrdili da su pojedinci odrasli u porodicama u kojima je domirnirao otac, inače patriota
 
Poslednja izmena od moderatora:
Кроз Историју пол. философије, како су друге империје пролазиле, уопште не изгледате добро !

Ни једна Империја таквог ранга као САД, није пала споља, већ изнутра, дугим труљењем и трошењем залиха.
ma znam, uporedjuju nam [hiper]inflaciju sa naci nemackom... sta mislis da propadne dolar, a sve ostale valute se vinu u nebesa?
jel ti shvatas de se ovde deli sakom i kapom, dok vi stezete kais? ko je jaci, ekonomski, to je pitanje., a tih prica o propasti me mani, jer zasto mi mi propali a ne nemacka ili japan? ili smerdoenglezi?

u srb moras da platis da bi te zaposlili, preko veze, stranke, itd, a ovde dovedes radnika, i plate ti sto si veza, samo da taj radnik ostane 3 meseca nor.
firme se zahvaljuju zapoislenima sto su radili za vreme korone tako sto pored prekovevremenog rada koji se placa 1,5 ura, dodatno isplacuju hiljadarke... 'ajd sad, kako cemo mi to da propadnem a vi necete?

trenutno u americi nema posao samo koga mrzi da ide na posao.
za vreme prosle krize, seke, nije bilo ovako - jaki smo bre kao zemlja, ja tii pricam iz prve ruke, a bolelo bi me uvo... dakle, korona prevara nas je jedva okrznula... nas unustrasnji dug macku o rep, a vi cete da placate i te kako!
 
Poslednja izmena:
Obamaker preživeo Vrhovni sud... po treći put. Republikanci na svaki način pokušavaju da ubiju taj zakon, koji omogućava ljudima sa postojećim zdravstvenim problemima da dobiju osiguranje bez plaćanja dodatne premije jer su već bolesni, samo zato što je to Obamina zaostavština.

Rezultat 7-2. Čak je i Ejmi Koni Beret, za koju su demokrate pričale da je postavljena sa ciljem da ubije Obamaker (i poništi Roe v Wade) glasala za njega. I Kavano isto.
 
Obamaker preživeo Vrhovni sud... po treći put. Republikanci na svaki način pokušavaju da ubiju taj zakon, koji omogućava ljudima sa postojećim zdravstvenim problemima da dobiju osiguranje bez plaćanja dodatne premije jer su već bolesni, samo zato što je to Obamina zaostavština.

Rezultat 7-2. Čak je i Ejmi Koni Beret, za koju su demokrate pričale da je postavljena sa ciljem da ubije Obamaker (i poništi Roe v Wade) glasala za njega. I Kavano isto.
Oni veruju u privatno osiguranje
 
The American Regime used tech censorship, COVID hoax, election fraud, and capitol false flag to put down the revolt started by Trump in 2016 and ensure it can’t happen again
The official name of the federal "Juneteenth" holiday is "Juneteenth National Independence Day." This is an extension of the 1619 project, CRT, and everything else. A new independence day for a new third world America.
They are replacing our holidays, our monuments, our heroes, our history, our culture, our Constitution, our religion... they are replacing the population. They are DESTROYING our Civilization and replacing it with a third world shithole!
 
The American Regime used tech censorship, COVID hoax, election fraud, and capitol false flag to put down the revolt started by Trump in 2016 and ensure it can’t happen again
The official name of the federal "Juneteenth" holiday is "Juneteenth National Independence Day." This is an extension of the 1619 project, CRT, and everything else. A new independence day for a new third world America.
They are replacing our holidays, our monuments, our heroes, our history, our culture, our Constitution, our religion... they are replacing the population. They are DESTROYING our Civilization and replacing it with a third world shithole!
Signed, Boris Gologuzoff
 
Do 2025/2026 us dug 35000-40000 mrd US$ ili vise

US debt.PNG
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top