Politicka orijentacija vs. neverovanje u zaveru

Schrodinger

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.851
Sta mislite zasto su zatucani nevernici u teorije zavere po pravilu anglofilske i pro-NATOvske politicke orijentacije? :confused: Da li to ukazuje da odnos prema ovom pitanju vise zavisi od raznih sentimenata nego jednostavne logike i cinjenica.
Naravno oni su malobrojni, ali zbog prirode interneta koji je poreklom upravo iz angloamericke kuhinje, njihov glas se ovde cuje kao da ih je desetostruko vise.

Nadjite primer nevernika u zavere koji istovremeno nije anglofil, i da li to ima veze sa tim sto je istoimena krilatica skovana odnosno postoji samo u engleskom jeziku. Trecim recima, upravo koriscenjem iste NATO siri svoju ideologiju i vrsi slozene psiholoske operacije na stanovnistvu

Poslednja izmena:
Sta mislite zasto su zatucani nevernici u teorije zavere po pravilu anglofilske i pro-NATOvske politicke orijentacije? :confused: Da li to ukazuje da odnos prema ovom pitanju vise zavisi od raznih sentimenata nego jednostavne logike i cinjenica.
Naravno oni su malobrojni, ali zbog prirode interneta koji je poreklom upravo iz angloamericke kuhinje, njihov glas se ovde cuje kao da ih je desetostruko vise.

Nadjite primer nevernika u zavere koji istovremeno nije anglofil, i da li to ima veze sa tim sto je istoimena krilatica skovana odnosno postoji samo u engleskom jeziku. Trecim recima, upravo koriscenjem iste NATO siri svoju ideologiju i vrsi slozene psiholoske operacije na stanovnistvu
evo ja ne verujem u zavere a ne podnosim UK

Ako ove naše domaće, nesrećne političke partije imaju vojsku botova
koja po društvenim mrežama klikće i komentariše po partijskom zadatku,
ne znam zašto globalisti ne bi imali takvu istu vojsku, pa i bolje organizovanu.

Al kakve veze to sa tobom ima? Ti u razgovoru sa čovekom niti možeš
da provališ da li to radi po zadatku ili zaista veruje u to što priča, niti ti je to
za razgovor bitno.

Piši svoje i šta te briga ko je glasniji i koga ima više. Taman da sam jedina
na svetu koja misli drugačije, rećiću svoje.

Pricas kao da je pojam "teorija zavere" nekakav sveti gral, `vrh vrhova` znanosti, umesto najobicna sprdnja... :cool:
Mudar covek ne treba da odbaci svaku sumnju u odredjene stvari u svetu, ali i kada to cini, treba da ima trunku zdrave logike, smisla, namesto bulaznjenja...

I treca, najbitnija stvar: bavis se doslovno podlackim stvarima, divide et impera, zavadi pa vladaj...
U glavama ljudi poput tebe postoje dve planete zemlje, istocna i zapadna. Ne postoji jedna...
Iliti, po ravnozemljaskoj logici: postoje dve polulopte! :p:lol::mrgreen::hahaha:
Cuvena logika binaraca... Sve sto ne razumeju dele na nulu i keca...Dihotomije, razlike, bellum eternum...
A planeta jedna... :)
Ljudi poput tebe ne mogu da shvate da postoje i kosmopoliti, ljubitelji zivota svakog meridijana. Tvoj minus... :cool:

svodi pojam zavere zavere na polarizaciju istok-zapad... navikao sam na njihov redukcionizam, al ovo je stvarno previse... ;)

poginucu muski... :cool: :mrgreen:
Meni je previše bilo ono zatucani nevernici u teorije zavere. :lol:
Mada, kako se ovde vređaju teoretičari zavere, zaslužili ste.

Misliš da zapadna globalna politika nema nikakve tajne ciljeve?

Poslednja izmena od moderatora:
Pa dobro, jel ti verujes da je bilo KO odgovoran za BAS SVA ZLA ovoga sveta? :cool: Pa i taj Putin...?
Niko nije idealan tu, pa nije ni on bas cvecka...
Taman posla da je on cvećka. Što se dalje ide na istok, ludilo kao
protivteža zapadnom ludilu, sve je veće.

Ne moram da svalim odgovornost za svoje stanje na bilo koga ili
šta izvan mene, ali ne moram ni da verujem u dobre namere onih
koji vladaju svetom.

svodi pojam zavere zavere na polarizaciju istok-zapad... navikao sam na njihov redukcionizam, al ovo je stvarno previse... ;)

poginucu muski... :cool: :mrgreen:
nisi ukapirao, jer ides na prvu koptu, sto rece glista:
uuu... pritisnuo ti je neko dugme.. priznaj.. :kafa:

ima tu necega, nije sredinger badava naucnik, istrazicemo tek
Sta mislite zasto su zatucani nevernici u teorije zavere po pravilu anglofilske i pro-NATOvske politicke orijentacije?
jer su mediji razvijeniji na zapadu, pa su temeljnije ispirali mozgove, a istok je zaostao sa ispiracinama; oni bre ne znaju ni da odbruse natou, a ona zaharova je teski amater

umesto najobicna sprdnja...
Ne slažem se s uvodnim postom, ali se ne slažem ni s tvojom kategoričnom izjavom kako su SVE teorije zavere sprdnja.

Prvo, tu si floskulu usvojio/la iz opšteg narativa, ko papagaj. Inače bi imao/la konkretne dokaze, i to NE uopšteno - zato što su to što si naučen/a da zoveš teorijama zavere vrlo raznolike stvari, kao i ljudi koji ih zastupaju, pa ne postoji nikakav logično opravdan način da ih strpaš pod jedan imenitelj. Znači, naučni bi pristup bio da odabereš jednu od njih, i da za nju izneseš konkretne, putem više puta ponovljenih experimenata proverljive fakte zašto je tako neopozivo nazivaš sprdnjom.

Nazivati olako sprdnjom sve što TI takvim smatraš, bez ikakvog drugog dokaza osim što "zvanična nauka tako tvrdi" ili "ti znaš da je tako" je samo dokaz ogromne arogancije i elementernog neznanja.

Nekada je zvanična nauka tvrdila da se ceo svemir okreće oko zemlje. Da si živeo/la u to vreme, ti bio/la jedna od onih osoba koji su svaku drugu mogućnost nazivali - sprdnjom.

Danas se mi smejemo njima. Znaš?

Pricas kao da je pojam "teorija zavere" nekakav sveti gral, `vrh vrhova` znanosti, umesto najobicna sprdnja... :cool:
Ne slažem se s uvodnim postom, ali se ne slažem ni s tvojom kategoričnom izjavom kako su SVE teorije zavere sprdnja.

Ne da nisu sprdnja nego stvarno jesu vrh vrhova (druga je je stvar da li je vrh vrhova posprdan sam po sebi), a dokaz za to je sto prolaze test vremena za razliku od naucnih ili daleko bilo filozofskih teorija. Upravo ove druge su kompromitovale pojam teorije kao takve.
Naravno prednost teorija zavere je i sto su vrlo cesto u stvari ciste cinjenice koje tek treba objasniti drustveno i medijski neprihvatljivom teorijom, zasnovane na svedocenjima stotina ljudi iz prve ruke (jer nije lako prikriti zaveru masovnih razmera u eri interneta), a koje sistemska zajednica pokusava da ospori laganjem, cenzurom ili radikalnijim metodama

U proslosti je bila na ceni ezoterija (zaverologija u zavijenoj formi - a i kod modernih teorija zavere cesto primecujemo zavijenost forme) kao vrh znanja

Poslednja izmena:
daleko bilo filozofskih teorija
Dugo sam vremena smatrala da su filoSofske teorije mlaćenje prazne slame dok me zadnjih 15-ak godina nije naučilo koliko zla mogu da učine shvati li ih neko ozbiljno. Tako da više nemam taj prezriv stav o njima, iz prostog razloga jer svaki dan gledam koliko mogu biti moćne.
Čak i kad su u osnovi još uvek samo mlaćenje prazne slame. Slama se lako zapali, nažalost.

Nekada je zvanična nauka tvrdila da se ceo svemir okreće oko zemlje. Da si živeo/la u to vreme, ti bio/la jedna od onih osoba koji su svaku drugu mogućnost nazivali - sprdnjom.

Danas se mi smejemo njima. Znaš?
Čak i kad su u osnovi još uvek samo mlaćenje prazne slame. Slama se lako zapali, nažalost.
Ovde si malo kontradiktorna. ;) Btw, I`m a man, FYI. ;) :cool:
U sred.veku imala si stanoviste zvanicne nauke bazirane na Platonovoj kosmologiji gde je Zemlja u centru a Sunce se vrti oko nje...Sad:
Problem je samo u jednoj cinjenici, koju si pravilno locirala nazvavsi je logikom apstrakcije, buduci da je ondasnja `zvanicna verzija` svom silom nalezala
na zvanicnu hriscansku doktrinu a la Toma Akvinski i kompanija, tacnije na suvu sholasticarsku teoriju koja sva bese u apstrakcijama... :) Pa se eto, celokupan zivot, sva sustina imala kretati oko te apstrakcije, "kao Sunce oko Zemlje..." :cool: :lol: Da li primecujes sta je nedostajalo tim vremenima, a sta se pojavilo sa zvanicnim razvojem nauke...? Cestitam na odgovoru, u pravu si... ;) :mrgreen: :klap:U pitanju je uvodjenje naucnog eksperimenta u dokaznu metodiku! ;) :):heart:
Na taj nacin, apstrakcija je zaista otisla tamo gde joj je zaista mesto, u udzbenike filozofije...:) To ne znaci da je za njom morala poci i spekulacija, kao jednako valjani metod pored prakticnog eksperimenta - kao provizorno sredstvo za nove naucne uvide i saznjanja, najpre u teoriji, a kada se dokazu - i u praksi. Ali, tu je negde stavljen kamen-medjas izmedju naucnog i zaverenicko-apstraktnog razmisljanja, kasnije populisanog kao alternativa nauci, tzv. "teorije zavere"..:cool:

No, kontradikcija u kojoj sam te uhvatio je sledeca: kako nesto za sta tvrdis da je opasno cak i kao filozofska ideja uspeva da zauzima tako vazno mesto na, nazovimo ga, vladajucem tronu konkretno Srednjega Veka, hriscanska pseudo-nauka, pseudo-biologija, pseudo-kosmologija...i sve ostalo pseudo...? Zar po svom najjacem, titularnom polozaju, tako jedno `Sveto Ustrojenje` ne bi SNAZNO trebalo `ovoj zmiji otrovnici da stane na rep`?:mrgreen: :) :cool: Kanda i jeste, no po formi Uroborisa: "zmija zmiji jede rep"..... ;) Imali smo inkviziciju, progonstva, lomace i sta sve ne....!:confused: Shvatas li sad tu promasenu logiku, ko je ziska a ko slama? Da li je realno postojao odmak izmedju naucne i zaverenicke (paranoidalne) logike u samoj vladajucoj paradigmi onoga doba? :cool: Morali su vekovi proci da se sav otrov isisa i ispljune... Nevolja je sto je potom otrov, nehotice ispljunut, pao na manje obrazovane koji ga potom valjda pomesase sa kisnicom, sta li... :cool:

Ne da nisu sprdnja nego stvarno jesu vrh vrhova (druga je je stvar da li je vrh vrhova posprdan sam po sebi), a dokaz za to je sto prolaze test vremena za razliku od naucnih ili daleko bilo filozofskih teorija. Upravo ove druge su kompromitovale pojam teorije kao takve.
Naravno prednost teorija zavere je i sto su vrlo cesto u stvari ciste cinjenice koje tek treba objasniti drustveno i medijski neprihvatljivom teorijom, zasnovane na svedocenjima stotina ljudi iz prve ruke (jer nije lako prikriti zaveru masovnih razmera u eri interneta), a koje sistemska zajednica pokusava da ospori laganjem, cenzurom ili radikalnijim metodama

U proslosti je bila na ceni ezoterija (zaverologija u zavijenoj formi - a i kod modernih teorija zavere cesto primecujemo zavijenost forme) kao vrh znanja
Ovo je donekle tacno, no dokazano mozda na procentu ili promilu sveukupno kolajucih fantasticnih teza i pretpostavki, po vazda nespavajucem internetu... ;)

Morali su vekovi proci da se sav otrov isisa i ispljune... Nevolja je sto je potom otrov, nehotice ispljunut, pao na manje obrazovane koji ga potom valjda pomesase sa kisnicom, sta li..
humanizam i renesansa, umesto boga, covek je centar, kao umesto zemlje, sunce, ali danas znamo ni ono, kao da je bitan univerzum...
`zvanicna verzija` svom silom nalezala
na zvanicnu hriscansku doktrinu a la Toma Akvinski i kompanija, tacnije na suvu sholasticarsku teoriju koja sva bese u apstrakcijama
pravilno si zapazio apstrakciju, ali ti se potkrala predrasuda da je otklon, ti rece ODMAK hriscanske pseudonauke danas tzv. "teorije zavere" zapravo naucni put, da se ne natezemo sada koji % naucnika je i hriscana, recimo samo od 19., 20. veka
navikao sam na njihov redukcionizam
dakle, oko apstrakcije se slazemo [zbog nje moja replika tebi], ali si redukcionista ti.
  • concrete - not abstract, KONKRETNO SHVATANJE, real, for building (za gradjenje), solidify (udružiti se, zgusnuti se), form into a mass
  • concretion - stone (kamen, stena), SRAŠTEN, coalescence (srašćivanje), concrete mass
  • abstract - not concrete, IZVADAK, UKLONITI, deduct (odbijati, oduzeti), abstruse (nerazumljiv, taman)
  • abstraction - oduzimanje, kradja; process of stripping an idea of its concrete accompaniments (proces lišavanja ideje njenog konkretnog dodatka), absence of mind (bezumlje), something visionary
moras da redefinises pojmove i metodologiju, i ova moja replika je ujedno i poziv tebi na podforum religije [ne moras da moderises istu], da uskocis na moju temu [vcbc mi je stari nik, a citat pojmova iznad spoiler sa iste]:

Vera, ili konkretna ili apstraktna [studentima Biblije]

VERA Namera ove dopune mi je bila da krenem od sledećeg: Vera i demagoška manipulacija su dva puta, oba izmedju apstrakcije i konkretizacije, ali sa suprotnim usmerenjima. Koje je tvoje (od-do)? Da li je uvek? Da trasiram konkretizaciju vere koja je osnov svega kako i reče i potkrepi masom..

Poslednja izmena:

Back