Политичка (не)озбиљност

другарица

Aktivan član
Poruka
1.744
Ево сетила сам се да поставим ову тему само за оне који тврде да у последње време у Скупштини влада хаос, да радикале подносе глупе и непотребне амандмане а да Славица не може да их обузда и/или да их намерно пушта да дивљају. Ево да видимо како је било за време њених претходника :lol:

U prvom skupštinskom sazivu posle petooktobarskih promena radikali su maksimalno koristili blagodeti tadašnjeg poslovnika, kako bi se što bolje promovisali pred TV kamerama. Gotovo na svaki predlog vlade sva tadašnja 23 poslanika, plus šef poslaničke grupe, koristili su pravo da tri puta po deset minuta govore o svakom pitanju, pa su sednice trajale u nedogled. Kada je u jesen 2001, na predog DSS-a, raspravljano o izmenama Poslovnika, kojim je predviđeno uvođenje novčanih kazni za nedisciplinovane poslanike i ograničavanje vremena rasprave i podnošenja amandmana, zatrpali su Skupštinu gomilom apsurdnih, često i uvredljivih amandmana. Tako su, recimo, na predlog da se uvedu novčane kazne za poslanike koji budu opomenuti ili im bude oduzeta reč, odgovorili predlogom da se za jednu opomenu oduzme poslaniku televizor, za dve opomene frižider, a ukoliko neko bude udaljen sa sednice treba mu konfiskovati i celu imovinu. Radikalskim amandmanima bilo je predviđeno da sankcije za neposlušne poslanike budu u rasponu od novčanih kazni do fizičkog zlostavljanja: klečanje u ćošku na kukuruzu (leđima okrenut poslanicima), vezivanje očiju i zapušavanje usta. Nekoliko poslanika čak je predložilo da se za opomenu izrekne smrtna kazna.

Tomislav Nikolić napisao je predlog da zbog povrede reda na sednici predsednik Skupštine Srbije izrekne sledeće mere: "oduzimanje hemijske olovke", obraćanje sa "macane", pevanje u uvo, grubo obraćanje, psovka kroz zube ili oduzimanje reči, pri čemu u skladu sa svojim trenutnim stanjem predsednik Skupstine Srbije bira meru koju će da izrekne. Nikolić je još predložio da se poslanik SRS-a kazni oduzimanjem do 250 odsto od plate, da mu se zabrani da stupi u kontakt sa porodicom 60 dana i da dva meseca na grudima nosi tablu sa prigodnim tekstom.

Poslanik Lazar Marjanoski predložio je da reč dobiju najpre "žene" prema dužini suknje, tako da one koje imaju kraće suknje dobiju prednost, zatim poslanici Socijaldemokratske unije i na kraju poslanici muškog pola. Isti narodni predstavnik, koji živi u uverenju da je duhovit, predložio je i rešenje prema kome poslanik može da dobije reč još jednom ako je spreman da "šeni", "prdne" i "tri puta glasno mjaukne".

Штета што није усвојен овакав Пословник, барем би знали што се појединци мајмунишу. Ако имате још конструктивних предлога слободно их предложите. :rotf:
 

JABUCHILO

Domaćin
Poruka
4.914
Ево сетила сам се да поставим ову тему само за оне који тврде да у последње време у Скупштини влада хаос, да радикале подносе глупе и непотребне амандмане а да Славица не може да их обузда и/или да их намерно пушта да дивљају. Ево да видимо како је било за време њених претходника :lol:Штета што није усвојен овакав Пословник, барем би знали што се појединци мајмунишу. Ако имате још конструктивних предлога слободно их предложите. :rotf:

ne znam. licno misljenja sam da je gorenavedeno visi izraz politicke borbe, veoma duhovito i pre svega - politicno. e, sad, to sto vise niko danas nema duha pa ne vidi u ovome prosto opstrukciju vec bas najostroumniji nacin da se odredjeni politicki akti dovedu do absurda i anuliraju... to je vec problem siromasnih duhom. ja licno se smejem, i istovremeno sam ovim istupima bio ubedjen da je dopunsko restriktivno reglamentiranje nastupa poslanika jedna absurdna i na kraju krajeva protivustavna radnja. ukratko - ako je smesno ne znaci da nije visa politika, bas nasuprot...
 

Top