Političar Vasilije Lalošević laže da su mu se preci borili na Skadru pod trobojkom!

To je Nikolina dvorska zastava, zastava Petrovića.

Добро је г.Чиргићу.
Нема потребе да се више бламираш.
Јасно нам је да си монтенегрин.Да си добијо своје писмо.
Но, историју нећеш променити.Ћути и уживај у својој сујети.

Glavna ratna zastava tj. alaj-barjak je u toku ovog rata bila trobojka sa grbom (prije njega je bila crvena sa bijelim porubom i grbom po sredini)!

Bataljonski, brigadni i tvrđavski barjaci su bili crvene zastave sa bijelim porubom i grbom po sredini!

Ćetni barjak crnogorske vojke je bio crveni sa bijelim porubom i bijelim krstom po sredini!

Državna zastava Crne Gore u to doba je bila trobojka sa inicijalima vladara i krunom izviše njih, što je ujedno bila i trgovačko-pomorska zastava!

Narodna (civilna) zastava je bila trobojka bez aplikacija (isticala se na Upravama oblasti i koristila uz krstaše za kićenje gradova prilikom svečanosti)!

Dvorski barjak (koji se isticao na dvorovima, sjedištu Vlade i sjedištu Skupštine) je bio crveni s bijelim porubom i grbom (baš kao tvrđavski, brigadni i bataljonski barjak)!

Дефинитивно сам сигуран да си ти нека босанска потурица - једино они могу бити толико глупи а у исто време тврдоглави као мазге. Сваки Црногорац - ако је Црногорац када увиди да је погрешио он се извини и исправи, а ти... :roll:

ja mislim da je on crnogorska poturica,nedje sam procito da se na popisu 2003 u CG 35 000 crnogoraca izjasnilo da je islamske vjere,znaci pored ovih sto su se izjasnili kao muslimani i bosnjaci po naciji postoji ogroman broj muslimana koji se izjasnjavaju kao crnogorci....isto tako veliki broj cigana se izjasnio kao crnogorci itd

Trobojka sa grbom? Možeš li to nekako dokazati?

Ove fotografije su fatamorgana ili sam ja napravio falsifikat?

Crnogorska zastava u balkanskim ratovima i I svjetskom ratu

Naravno da ove tvoje fotografije nijesu fatamorgana – to su brigadni i bataljonski barjaci crnogorske vojske!

Evo šta piše o trobojnom alaj-barjaku Milan Jovićević, „Crnogorski državni i dinastički amblemi“, Narodni muzej Crne Gore, Cetinje, 2001, str. 118-122.:

„Nije poznato kako, zašto i kada je alaj-barjak dobio svoju posljednju, treću po redu likovnu verziju. Od Berlinskog kongresa pa sve do početka I balkanskog rata, nema ni jednog izvora koji daje bilo kakav podatak o zajedničkoj crnogorskoj vojničkoj zastavi. (Moja napomena: Jovićević očigledno nije znao za Plamenčev opis iz 1882.godine, tako da ovdje griješi) Za to vrijeme formirane su čak četiri vrste novih zastava (bataljonske, brigadne, tvrđavske i dvorske) koje se u osnovnom likovnom sadržaju poklapaju sa starim alaj-barjakom. To je po svoj prilici, bio razlog se za njega potraži nova, specifična forma, forma jasno raspoznatljiva među svim ostalim. Rješenje je nađeno u crveno-plavo-bijeloj trobojci sa državnim grbom na srednjem plavom polju. Po horizontalnim poljima u tri boje, razlikovala se od svih vojničkih, a po grbu od takozvanih narodnih zastava. Alaj-barjak u novoj formi prvi put se pominje na početku I balkanskog rata. Pred polazak za Podgoricu „je novi alaj-barjaktar, g. por. Marko Z. Popović, razvio pred dvor svoj barjak uz oduševljeno klicanje naroda, te je, držeći ga u ruci, uljegao u prvi automobil.“ („Glas Crnogorca“, br. 42 od 26. XI 1912.) Krajem aprila 1913. godine, u svečanim povorkama priređenim na Cetnju povodom zauzeća Skadra, počasno mjesto je pripalo alaj-barjaktaru. „Automobili su bili okićeni cvijećem i zelenilom, a u istima su se pored alaj-barjaka i trobojnica lepršale i dvije turske zastave kao ratni trofeji“. (Isto, br. 17 od 19. IV 1913.) Opisana scena ovjekovječena je i na fotografiji. Snimak je napravljen u trenutku dok alaj-barjaktar pobada trobojni barjak sa grbom na prednji dio automobila, dok su na zadnjim sjedištima već postavljene dvije razvijene turske zastave. Sve tri zastave, crnogorska u sredini, a turske sa strana, nose se u svečanoj povorci ispred Vojnog stana na Cetinju koju predvode kralj Nikola i prestolonasljednik Danilo. (DMC, Zbirka fotografija, bez inv. brojeva)
U inventaru ranijeg Državnog muzeja jedna crveno-plavo-bijela zastava sa grbom na srednjem polju vodi se kao „alaj-barjak Vrhovnog komandanta kralja Nikole“. Podatak je preuzet iz stare inventarske knjige. Zastava je zaista svečane forme i potpuno se podudara, bar u elementima koji se mogu kontrolisati, sa onim na fotografijama. Sa tri strane je oivičena sa zlatnim gajtanom sa resama. Dvoglavi orao je bijele, a lav i sve parafernalije, sem plavog šara, žute boje. Lav je ispod orla, okrenut na heraldičku lijevu stranu. Uz zastavu je kožni držač sa metalnim tulcem za koplje i crveno-plavo-bijelom trakom udešenom za prebacivanje preko ramena barjaktara. (DMC, Zbirka zastava, inv. broj 3204)“

Inače imam i fotografije ovog događaja, i samog alaj-barjaka, samo treba da provalim kako da ih postavim – da se snađem sa ovim đavođijem URL-om 

Naravno da ove tvoje fotografije nijesu fatamorgana – to su brigadni i bataljonski barjaci crnogorske vojske!

Evo šta piše o trobojnom alaj-barjaku Milan Jovićević, „Crnogorski državni i dinastički amblemi“, Narodni muzej Crne Gore, Cetinje, 2001, str. 118-122.:

„Nije poznato kako, zašto i kada je alaj-barjak dobio svoju posljednju, treću po redu likovnu verziju. Od Berlinskog kongresa pa sve do početka I balkanskog rata, nema ni jednog izvora koji daje bilo kakav podatak o zajedničkoj crnogorskoj vojničkoj zastavi. (Moja napomena: Jovićević očigledno nije znao za Plamenčev opis iz 1882.godine, tako da ovdje griješi) Za to vrijeme formirane su čak četiri vrste novih zastava (bataljonske, brigadne, tvrđavske i dvorske) koje se u osnovnom likovnom sadržaju poklapaju sa starim alaj-barjakom. To je po svoj prilici, bio razlog se za njega potraži nova, specifična forma, forma jasno raspoznatljiva među svim ostalim. Rješenje je nađeno u crveno-plavo-bijeloj trobojci sa državnim grbom na srednjem plavom polju. Po horizontalnim poljima u tri boje, razlikovala se od svih vojničkih, a po grbu od takozvanih narodnih zastava. Alaj-barjak u novoj formi prvi put se pominje na početku I balkanskog rata. Pred polazak za Podgoricu „je novi alaj-barjaktar, g. por. Marko Z. Popović, razvio pred dvor svoj barjak uz oduševljeno klicanje naroda, te je, držeći ga u ruci, uljegao u prvi automobil.“ („Glas Crnogorca“, br. 42 od 26. XI 1912.) Krajem aprila 1913. godine, u svečanim povorkama priređenim na Cetnju povodom zauzeća Skadra, počasno mjesto je pripalo alaj-barjaktaru. „Automobili su bili okićeni cvijećem i zelenilom, a u istima su se pored alaj-barjaka i trobojnica lepršale i dvije turske zastave kao ratni trofeji“. (Isto, br. 17 od 19. IV 1913.) Opisana scena ovjekovječena je i na fotografiji. Snimak je napravljen u trenutku dok alaj-barjaktar pobada trobojni barjak sa grbom na prednji dio automobila, dok su na zadnjim sjedištima već postavljene dvije razvijene turske zastave. Sve tri zastave, crnogorska u sredini, a turske sa strana, nose se u svečanoj povorci ispred Vojnog stana na Cetinju koju predvode kralj Nikola i prestolonasljednik Danilo. (DMC, Zbirka fotografija, bez inv. brojeva)
U inventaru ranijeg Državnog muzeja jedna crveno-plavo-bijela zastava sa grbom na srednjem polju vodi se kao „alaj-barjak Vrhovnog komandanta kralja Nikole“. Podatak je preuzet iz stare inventarske knjige. Zastava je zaista svečane forme i potpuno se podudara, bar u elementima koji se mogu kontrolisati, sa onim na fotografijama. Sa tri strane je oivičena sa zlatnim gajtanom sa resama. Dvoglavi orao je bijele, a lav i sve parafernalije, sem plavog šara, žute boje. Lav je ispod orla, okrenut na heraldičku lijevu stranu. Uz zastavu je kožni držač sa metalnim tulcem za koplje i crveno-plavo-bijelom trakom udešenom za prebacivanje preko ramena barjaktara. (DMC, Zbirka zastava, inv. broj 3204)“

Inače imam i fotografije ovog događaja, i samog alaj-barjaka, samo treba da provalim kako da ih postavim – da se snađem sa ovim đavođijem URL-om 

aj provali, pa nam postavi.:)

aj provali, pa nam postavi.:)

Morat ću da otvorim novi FB nalog, da isprebačam ove slike sa kompjutera, pa ću ih onda postavit - a to će potrajat! Ali, evo ti ga alaj barjak kog nosi upravo Marko Zekov Popović u ovom snimku što je postavio Golub Babić na 50 sekundi ovog klipa - identičan je sa ovim na fotografijama! Inače da napomenem - alaj-barjak je zastava sve crnogorske vojske! U mirnodopsko vrijeme se čuva kod Knjaza u dvoru, pa se zato ponekad naziva i knjaževskim standardom! Kad je rat, knjaz/kralj ga predaje alaj-barjaktaru da ga simbolično u njegovo ime nosi ispred cijele vojske!
Pozdrav!

Morat ću da otvorim novi FB nalog, da isprebačam ove slike sa kompjutera, pa ću ih onda postavit - a to će potrajat! Ali, evo ti ga alaj barjak kog nosi upravo Marko Zekov Popović u ovom snimku što je postavio Golub Babić na 50 sekundi ovog klipa - identičan je sa ovim na fotografijama! Inače da napomenem - alaj-barjak je zastava sve crnogorske vojske! U mirnodopsko vrijeme se čuva kod Knjaza u dvoru, pa se zato ponekad naziva i knjaževskim standardom! Kad je rat, knjaz/kralj ga predaje alaj-barjaktaru da ga simbolično u njegovo ime nosi ispred cijele vojske!
Pozdrav!

Jel to ta zastava::D ?

http://3.***************/_440DeovtjoQ/S9KZCpjwScI/AAAAAAAABSI/4dW19-lgxWU/s1600/TROBOJKA+KRALJA+NIKOLE+CRNOGORSKA.jpg

„Nije poznato kako, zašto i kada je alaj-barjak dobio svoju posljednju, treću po redu likovnu verziju. Od Berlinskog kongresa pa sve do početka I balkanskog rata, nema ni jednog izvora koji daje bilo kakav podatak o zajedničkoj crnogorskoj vojničkoj zastavi. (Moja napomena: Jovićević očigledno nije znao za Plamenčev opis iz 1882.godine, tako da ovdje griješi)
Jovićević je to znao nego je prećutao, ne budi naivan.

Milan Jovićević je Srbin, koji kao i svi srpski istoričari iz Crne Gore, daje samo ono što mu se sviđa, a većinu prećuti. Nijesi valjda tako neozbiljan da bezuslovno vjeruješ smiješnom Milanu Jovićeviću. Pročitaj što je napisao istoričar Babić (prosrpski orijentisan) za Vijesti 12. avgusta 2010.

http://www.blogovanje.com/MontenegroHistory/komentari.php?id=327

Znao ga ne znao, sve je pred tobom. Tu je i njegova izjava, a i fotografije iz balkanskih i I svjetskog rata. Inače važi za poštenog i časnog čovjeka (što ga ne smeta da laže, laž mu je dio kulture).

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Postavi ti neku fotpgrafiju đe se vidi trobojka u crnogorskoj vojsci ratovima 1912. - 1918. Vjerovatno imaš ali nećeš da pokažeš, žališ me? :hahaha:

Deder de postavi onu zastavu kad je gorac samuraju na megdan izash'o ???
P.S
Samuraji i dan danas nocne more imaju :mrgreen:

Jel to ta zastava::D ?

http://3.***************/_440DeovtjoQ/S9KZCpjwScI/AAAAAAAABSI/4dW19-lgxWU/s1600/TROBOJKA+KRALJA+NIKOLE+CRNOGORSKA.jpg

To majstore :-) Jeste! Inače možeš je vidjeti u orginalu, čuva se u Muzeju - Dvorcu kralja Nikole na Cetinju! A u ovoj knjizi postoje fotografije, baš ove zastave, đe se vidi gore opisani događaj sa automobilom i dvije zarobljene turske zastave o čemu piše Glas Crnogorca!
Inače, baš sam istraživao o crnogorskim zastavama, zbog ovih mnogobrojnih kontroverzi oko njihovih upotreba! Ono što sam ti gore opisao su ti zastave i njihove funkcije u periodu 1880-1916 godine! Postavit ću svaku i potkrijepit dokazima, kad sredim sve ovo oko URL-a! Možda sjutra!

To majstore :-) Jeste! Inače možeš je vidjeti u orginalu, čuva se u Muzeju - Dvorcu kralja Nikole na Cetinju! A u ovoj knjizi postoje fotografije, baš ove zastave, đe se vidi gore opisani događaj sa automobilom i dvije zarobljene turske zastave o čemu piše Glas Crnogorca!
Inače, baš sam istraživao o crnogorskim zastavama, zbog ovih mnogobrojnih kontroverzi oko njihovih upotreba! Ono što sam ti gore opisao su ti zastave i njihove funkcije u periodu 1880-1916 godine! Postavit ću svaku i potkrijepit dokazima, kad sredim sve ovo oko URL-a! Možda sjutra!

dogovoreno! :D :ok:

Jovićević je to znao nego je prećutao, ne budi naivan.

Milan Jovićević je Srbin, koji kao i svi srpski istoričari iz Crne Gore, daje samo ono što mu se sviđa, a većinu prećuti. Nijesi valjda tako neozbiljan da bezuslovno vjeruješ smiješnom Milanu Jovićeviću. Pročitaj što je napisao istoričar Babić (prosrpski orijentisan) za Vijesti 12. avgusta 2010.

http://www.blogovanje.com/MontenegroHistory/komentari.php?id=327

Pročitao sam i jednog i drugog! I jedan i drugi pomalo navijaju vodenicu na svoju stranu, ali u granicama dozvoljenog :-) Zato sam ja malo istraživao i došao do ovih podataka, što sam gore iznio! Kakve veze ima je li Srbin ili Crnogorac ili Bošnjak? Ako će čovjek pošteno da prosudi kako je nešto bilo, tu ti nacija uopšte nije bitna!
Ja sam Crnogorac, i smatram da su sadašnji crnogorski simboli odlični! Ali što bih lagao da su bili državni i za vrijeme Knjaževine/Kraljevine kad nijesu?

Koliko vidim Glas Crnogorca je pisao o alaj-barjaku i trobojnicama kao o dva različita pojma, sami Jovićević je dao taj citat. Milan Jovićević je smiješan.

„Nije poznato kako, zašto i kada je alaj-barjak dobio svoju posljednju, treću po redu likovnu verziju. Od Berlinskog kongresa pa sve do početka I balkanskog rata, nema ni jednog izvora koji daje bilo kakav podatak o zajedničkoj crnogorskoj vojničkoj zastavi. (Moja napomena: Jovićević očigledno nije znao za Plamenčev opis iz 1882.godine, tako da ovdje griješi) Za to vrijeme formirane su čak četiri vrste novih zastava (bataljonske, brigadne, tvrđavske i dvorske) koje se u osnovnom likovnom sadržaju poklapaju sa starim alaj-barjakom. To je po svoj prilici, bio razlog se za njega potraži nova, specifična forma, forma jasno raspoznatljiva među svim ostalim. Rješenje je nađeno u crveno-plavo-bijeloj trobojci sa državnim grbom na srednjem plavom polju. Po horizontalnim poljima u tri boje, razlikovala se od svih vojničkih, a po grbu od takozvanih narodnih zastava. Alaj-barjak u novoj formi prvi put se pominje na početku I balkanskog rata. Pred polazak za Podgoricu „je novi alaj-barjaktar, g. por. Marko Z. Popović, razvio pred dvor svoj barjak uz oduševljeno klicanje naroda, te je, držeći ga u ruci, uljegao u prvi automobil.“ („Glas Crnogorca“, br. 42 od 26. XI 1912.) Krajem aprila 1913. godine, u svečanim povorkama priređenim na Cetnju povodom zauzeća Skadra, počasno mjesto je pripalo alaj-barjaktaru. „Automobili su bili okićeni cvijećem i zelenilom, a u istima su se pored alaj-barjaka i trobojnica lepršale i dvije turske zastave kao ratni trofeji“. (Isto, br. 17 od 19. IV 1913.)

Opisana scena ovjekovječena je i na fotografiji. Snimak je napravljen u trenutku dok alaj-barjaktar pobada trobojni barjak sa grbom na prednji dio automobila, dok su na zadnjim sjedištima već postavljene dvije razvijene turske zastave. Sve tri zastave, crnogorska u sredini, a turske sa strana, nose se u svečanoj povorci ispred Vojnog stana na Cetinju koju predvode kralj Nikola i prestolonasljednik Danilo. (DMC, Zbirka fotografija, bez inv. brojeva)

Aha, alaj barjak koji umjesto da se viori na ratištu, viori se na Cetinju! Bravo Milane, jabuko sa grane! :hahaha:

Back