Polimorfni Isus

DedaStojan

Poznat
Poruka
7.778
I dok je molio, izgled njegova lica se promijenio, a odjeća mu je postala blistavo bijela. (Luka 9:29)

Nakon toga ukazao se u drugom obliku dvojici od njih, dok su išli u zemlju. (Marko 16:12)

Ivan implicira sličnu promjenu u Isusovu izgledu. Tijekom njegova prvog pojavljivanja Mariji Magdaleni na grobu, ona ga pogrešno smatra vrtlarom (20:14).

Ivanov Isus također naizgled ima sposobnost mijenjanja fizičkih svojstava svog tijela², jer se dvaput pojavljuje učenicima dok su bili u zaključanoj sobi (Ivan 20:19-29) — čudesan čin koji je također ukratko opisan u gore spomenutom dugom završetku od Marka. Zatim, u pogl. 21, pojavljuje se u Galileji dok nekoliko učenika lovi ribu, a prepoznaje ga samo "učenik kojega je Isus volio" - vjerojatno urednički dodatak, budući da se ovaj učenik ne spominje u stihu 2 , Izjava da se učenici "nisu usudili" pitati Isusa tko je on (r. 12) implicira nešto čudno ili neprepoznatljivo o njemu.

Postoje i drugi odlomci iz Evanđelja koji se mogu objasniti polimorfizmom čak i ako to nije izričito namjera - a neki rani komentatori su ih tako tumačili, kao što ćemo vidjeti dalje. U Luki 4:16-30, Isusov govor u sinagogi u Nazari toliko je razljutio sve njegove slušatelje da su ga pokušali baciti s obližnje litice. Isus čini čudesan bijeg, čija priroda ostaje nejasna. Ustadoše, istjeraše ga iz grada i odvedoše ga do vrha brda na kojem je bio podignut njihov grad, da ga bace s litice. Ali on prođe posred njih i nastavi svojim putem. (Luka 4:29-30)

Ivan u poglavpju 8 pripovijeda sličan događaj koji se dogodio u hramu.

Pa su pokupili kamenje da ga gađaju, ali Isus se sakrio i izašao iz hrama. (Ivan 8:59)

Zanimljivo je da brojni Ivanovi rukopisi dodaju u Luku 4:30 ("prošao je među njima") Ivanu 8:59 kako bi opisali kako je Isus pobjegao .Jasno se shvatilo da su ta dva incidenta povezana. U oba slučaja, to što je Isus postao neprepoznatljiv bio bi jedan od načina objašnjenja bijega.


Na kraju, tu je i Judin poljubac. U Marku, Isus je redovito propovijedao u hramu i postao je toliko popularan da ga svećenici ne mogu uhititi u javnosti. (“Iz dana u dan bijah s vama u hramu poučavajući i niste me uhvatili,” primjećuje Isus u Marku 14:49.) Pa ipak, kada svećenici i drugi službenici hrama stignu u Getsemani, Juda mora poljubiti Isusa pa znaju kojeg čovjeka treba uhititi — kao da im nije poznat iz viđenja. (Luka i Ivan izostavljaju poljubac i traže od Isusa da se identificira izravno vojnicima i svećenicima, što Isusu daje izravniju ulogu u uhićenju, ali ne uklanja problem prepoznavanja.
 
Crkveni otac Klement Aleksandrijski napisao je sljedeće oko 200. godine, u kojem je tvrdio da Isusovo tijelo nije nalik tijelu obične osobe: …u slučaju Spasitelja, bilo je smiješno [pretpostavljati] da je tijelo, kao tijelo, zahtijevalo nužna pomagala za svoje trajanje. Jer On je jeo, ne radi tijela, koje je sveta energija držala na okupu, već da onima koji su bili s Njim ne bi palo na pamet da imaju drugačije mišljenje o Njemu; na sličan način kao što su sigurno neki kasnije pretpostavili da se On pojavio u fantazmalnom obliku. Ali On je bio potpuno neprohodan; nedostupan bilo kakvom pokretu osjećaja — bilo zadovoljstva bilo boli. (Stromata 6.9)
 
Tema je za ozbiljne istrazivace nije trač baba rubrika tko s kime spava tamo se ispucavajte.

Polimorfno bozanstvo kako je implementirano u evandjelju je znak da religijski kult patnje je paradoxalan jer sami tvrde da nije mogao da pati a i mjenjao je oblike.
Tema moze ici u dosta pravaca.
 
U skladu i s evandjeljima :

Priča dolazi od crkvenog ortodoksnog oca svetog Ćirila.Prema ovom jednom super čudnom drevnom egipatskom tekstu, jedna od cool stvari koje je mogao učiniti bila je promjena oblika. Tekst, koji datira prije otprilike 1200 godina, detaljno opisuje dobro poznatu priču o raspeću s nekoliko obrata. Otkrili su ga 1910. godine seljaci koji su otkopavali nekadašnji samostan u pustinji u blizini Al Hamulija u Egiptu, nakon čega ga je kupio američki financijer J. P. Morgan i dodao svojoj zbirci u New Yorku. Kao rezultat toga, tek nedavno je čudna verzija događaja iznesena na vidjelo.

Verzija raspeća s Isusom koji mijenja oblik dolazi od svetog Ćirila Jeruzalemskog, koji je živio tijekom četvrtog stoljeća. Osim što je napisao ovu fascinantnu priču, Ćiril je katehizirao ljude koji su se pripremali za krštenje tijekom korizme, iako je nejasno kako je točno postao biskup ili našao vremena da napiše svoje viđenje života promjenjivog, supermoćnog Isusa. Priča je napisana na koptskom jeziku, koji se govorio u Egiptu otprilike do 19. stoljeća, i detaljno opisuje večeru između Isusa i Poncija Pilata prije raspeća.

U verziji događaja Svetog Ćirila, Pilat je očajnički želio spriječiti Isusa da bude razapet, a također je, slučajno, Krist očito mogao promijeniti oblik. Pilat poziva Isusa na večeru u četvrtak, a po dolasku Isus blagoslivlja dom rimskog zapovjednika. Pilat kaže: Pa eto, noć je došla, ustani i povuci se, a kad jutro dođe i oni me optuže zbog tebe, ja ću im dati sina jedinca kojeg imam da ga ubiju umjesto tebe. Nakon što Pilat ponudi da zamijeni Isusa s njegovim sinom, vjerski vođa koji će uskoro biti osuđen kaže ali ne hvala. Kaže Pilatu: O Pilate, zavrijedio si veliku milost jer si pokazao dobro prema meni.

Tada Isus postaje "bestjelesan", a Pilat ga gubi iz vida prije nego što se ponovno pojavi u viziji kao orao kojeg ubijaju. Nije jasno treba li se ovo shvatiti doslovno ili je njegov prikaz u obliku orla simbol slobode ili božanske moći. Ne možemo točno nazvati Cyrila i pitati, a na kraju krajeva, on opisuje nečiji san. Kako se udubiti u to bez pretpostavki?

Svi znamo priču o Judi Iškariotskom, sljedbeniku koji je bio podmićen da poljubi Isusa kao prikriveni način da ga identificira stražarima koji su došli uhititi Sina Čovječjeg. U ovoj novoj verziji događaja, međutim, svrha Judinog poljupca bila je zato što nitko nije znao kako će izgledati ovaj put. Tekst glasi: Tada Židovi rekoše Judi: Kako ćemo ga uhititi, jer on nema jedan oblik, nego mu se izgled mijenja. Nekad je rumen, nekad bijel, nekad crven, nekad je pšenične boje, nekad blijed kao isposnici, nekad je mladić, nekad starac.

Prema Cyrilovoj priči, Isus može promijeniti svoje osobine, dob, pa čak i vrstu, ali budući da je velik dio teksta nedostupan, nije poznato kako mu je ta sposobnost bila korisna izvan ovih specifičnih događaja. Iako postoji više kopija rukopisa u knjižnici i muzeju Morgan u New Yorku i Muzeju Sveučilišta u Pennsylvaniji, nijedan istraživač nije uspio pročitati cijeli tekst. Postoji nekoliko razloga zašto je dokumente teško čitati: koptski definitivno nije najpoznatiji jezik u 21. stoljeću, ali pravi problem je fizičko stanje rukopisa, koji nije bio pravilno pohranjen stotinama godine. To bi vrlo lako mogla biti alternativna verzija Novog zavjeta koja prikazuje Isusa kako se preobražava kroz Ćirilov tekst, ali je vjerojatno da nikada nećemo saznati što je na ostalim stranicama.
 
Iz dana u dan bijah s vama u hramu poučavajući i niste me uhvatili,” primjećuje Isus u Marku 14:49.)
Ovde te hvatam u raskoraku. Tu Isus prigovara ljudima koji su došli po njega zašto ga nisu pre uhvatili nego sada ako je već nešto loše uradio. Nema to nikakve veze sa njegovim polimorfnim telom, jer ono nije bilo takvo.
 

Back
Top