Policija

zeljko612

Domaćin
Poruka
4.266
Nedavni dogadjaj koji je potresao mnoge ljude u mom gradu.Pre par meseci sam prelazio ulicu sa slusalicama na glavi i saobracajni policajac me je kaznio 3000dinara zbog toga.Prvo Prelazio sam na pesacki prelaz,drugo gledao levo desno i nigde nikog nije bilo,sto me je jako iznerviralo.Da muka bude jos veca,kad sam se zalio sudiji on je odbio zalbu i dodao jos 1000dinara odozgo.Mislim da bi bio red da narod uzme stvar u svoje ruke i promeni ceo ovaj sistem.Ne kazem da su policajci krivi,ali donosenje takvih glupih zakona,kao sto je voznja motornih vozila sa upaljenim svetlima u sred leta je stvarno ne tolerantna tiranija nad narodom.

Ruku na srce, opasno je prelaziti ulicu sa slušalicama na glavi :think: .
Mislim da nije tek tako predviđeno da se to ne sme raditi.. a ovde je naglasak na preventivi (uzdaju se da jednom kažnjeni građani neće to raditi, ako ni zbog čega drugog, onda zbog averzije prema kažnjavaju, tj. troškovima :) ).
Iskreno, nisam sigurna koliko je ovo nepravedno.

Inače, ovaj slučaj me je podsetio na jednog bahatog taksistu, koji je divljao, besan jer "država ima nenormalne zakone", i on jadan je prinuđen da u urbanoj sredini vozi maximalno 50km/h....

da li to znači da bi trebalo kazniti i osobe sa oštećenim sluhom ako samostalno prelaze ulicu?
ili, ako je u pitanju to što ga muzika(pod predpostavkom da je zaista slušao muziku) ometa u koncentraciji, da li bi trebalo kazniti osobe koje samostalno prelaze ulicu, a pod dejstvom su lekova, alkohola ili su jednostavno previše opterećeni svojim mislima i udubljeni u svoje probleme?
razumem donekle šta pokušavaju da postignu takvim zakonima, ali ne mislim da to rade na pravi način...

da li to znači da bi trebalo kazniti i osobe sa oštećenim sluhom ako samostalno prelaze ulicu?
ili, ako je u pitanju to što ga muzika(pod predpostavkom da je zaista slušao muziku) ometa u koncentraciji, da li bi trebalo kazniti osobe koje samostalno prelaze ulicu, a pod dejstvom su lekova, alkohola ili su jednostavno previše opterećeni svojim mislima i udubljeni u svoje probleme?
razumem donekle šta pokušavaju da postignu takvim zakonima, ali ne mislim da to rade na pravi način...

Pa mislim da bi bilo gotovo nemoguće identifikovati osobu sa oštećenim sluhom, mada shvatam poentu. Naravno da ne treba. Opet, ko svojevoljno sputava čulo, ne bitno da li je u pitanju sluh ili vid, pa ne znam baš. Ja bih svom detetu rekao da to ne čini. I vozači se kažnjavaju za telefoniranje tokom vožnje jer time ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, pa nije onda na odmet ni da pešaci budu dosledni, i njihova bezbednost/život je u pitanju.
E sad, pod dejstvom lekova... Verovatno je to sve češća pojava i sumnjam da antidepresivi mogu doneti bilo šta dobro u saobraćaju, osim možda smanjenju tenzije u špicu. :mrgreen: Šalu na stranu, i to može biti itekako opasno, a opet gotovo nemoguće kontrolisati.
Alkohol, što da ne? Ako se kažnjava vozač, zašto ne bi i pešak koji je očigledno pod dejstvom alkohola? Mogao bi nehotice pasti pod točkove.
A svi smo nekako udubljeni u svoje probleme... Možda nas sve treba kazniti što malo više ne obraćamo pažnju na suštinu- prave vrednosti- sreću.

Adepto dobro reče, jedno je neminovnost (oštećen sluh), drugo je namerno ograničavanje čula sluha koje, kao što znamo, ipak dovodi do povećane opasnosti kad je u pitanju kretanje u saobraćaju.
Što se tiče lekova i alkohola, ako lice nije dovoljno svesno da može da ostvari dužnu pažnju koja se očekuje od pešaka - da, bolje je da i ne prelaze ulicu.
To se isto odnosi na udubljivanje u probleme i zamišljenost. Ipak učestvovanje u saobraćaju (jer i pešak je učesnik) zahteva i neki minimum odgovornosti, i svesnosti o svom okruženju.... posebno što su pešaci privilegovani u odnosu na one koji upravljaju motornim vozilima - dužna pažnja je stvarno nešto najmanje što mogu da "učine" :).

Da bitno je da oni mene kazne,a to sto se neko parkira na sred pesackog,ili divlja kroz grad a oni piju kafu i smeju se to nikome nista.I koliko ja znam ocima se gleda dal ima automobila a ne usima.
Takodje im treba pola sata da se smiluju da dodju do mesta zlocina.I posle to da mi drzi pravdu na ulici? :/

Da bitno je da oni mene kazne,a to sto se neko parkira na sred pesackog,ili divlja kroz grad a oni piju kafu i smeju se to nikome nista.I koliko ja znam ocima se gleda dal ima automobila a ne usima.
Takodje im treba pola sata da se smiluju da dodju do mesta zlocina.I posle to da mi drzi pravdu na ulici? :/

Ima istine i u tome što kažeš, slažem se, ali "gleda" se i ušima veruj mi.

Mislim da nije tek tako predviđeno da se to ne sme raditi.. a ovde je naglasak na preventivi (uzdaju se da jednom kažnjeni građani neće to raditi, ako ni zbog čega drugog, onda zbog averzije prema kažnjavaju, tj. troškovima :) ).
Jeste, najeksplicitnije je navedeno u novom zakonu o bezbednosti saobracaja da pesaci i biciklisti ne smeju na ulici imati slusalice u oba uveta. S tim da za pesake ovo vazi samo kad prelaze ulicu.

Svrha ovih sumanutih stavki je iskljucivo prosirivanje razloga za uzimanje para. Na automobilizmu se odavno diskutovalo o ovom zakonu i jos pre stupanja na snagu, kada su se znali odredjeni propisi bilo je komentara da je ovo cist policijski zakon, pisan da samo njima ide na ruku (i u dzep), sto je kasnije, po donosenju istog, izjavio i jedan od likova koji je ucestvovao u nacrtu zakona (Damir Okanovic; i sada ga mozete cuti kako s vremena na vreme kritikuje).

Pravi bezobrazluk, gde se odlicno vidi do koje mere nikom vise nije stalo do zakona, je situacija koju sam ja skoro doziveo. Kako sad imamo farove koji rade 24h i sijalice crkavaju mnogo brze, sto mislim da mozete i primetiti po putu dosta. Tako je i meni crkla sijalica oborenog (srednjeg) svetla i zbog tehnickih komplikacija oko zamene, auto sam nekoliko dana vozio tako. Dva puta sam bio zaustavljen, uvece/nocu, od toga jednom na otvorenom putu, radi redovne kontrole (alko-test) i oba puta mi pandur rec jednu nije rekao za sijalicu! Ali nista, ni bar da mi skrene paznju, u fazonu da znate da vam je crkla sijalica... ej, koliko njih ustvari boli qurac!?

tako su mene hteli pre 5-6 godina da kazne sa isto 3 000 dinara zbog vožnje rolera po kolovozu... ali nisu mogli da se sete po kom osnovu ja to ometam saobraćaj, pošto nisu znali u koju kategoriju učesnika u saobraćaju da me uvrste... :lol: beše to vrlo komična situacija, ali ne bih sada o tome... :lol:
a istog tog leta, bukvalno sam imala strah da pređem na drugu stranu ulice zbog bajkera kojima je mesto sastajanja bilo baš u mojoj ulici... i naravno da je cela policijska stanica znala gde se sastaju, ko su, kada i kojom brzinom voze kroz naseljeno mesto... a ipak ništa nisu preduzeli... :neutral:

Ali to je posebna priča.. onda treba tema da se bazira na nereagovanju kada je neophodno, a ne na reagovanju po zakonu :).
Inače, slažem se, ti dvostruki standardi su bezveze. Što ne znači da sad u to ime svi treba neodgovorno da se ponašamo (tim pre što je naš život i bezbednost ​u pitanju).

Željko, nemoj pogrešno da me shvatiš, ali, verujem šta god da ti kažemo, neće ti biti po volji...
U ZOBS-u stoji da se u određenim situacijama koristi isključivo JEDNA slušalica, da se dnevna svetla ili ako ih vozilo nema oborena MORAJU upaliti pre započinjanja vožnje.
Zakon je kakav-takav (nekad dobar, nekad malo manje dobar, nekad nikakav!), ali se mora poštovati.
JESTE, stoji i da nema parkiranja na pešačkom i u određenim zonama i slažemo se da nije u redu praviti dvostruke aršine, ali to je samo i samo do izvršioca Zakona. Kako se boriti protiv toga?-Još se ne zna.

P. S. Prvi ja zbog mene vadim bubicu (ili obe) iz uveta, da bih ipak bio siguran u to što vidim sa još nekim čulom (a složićeš se da je sluh bolji od dodira ili ukusa, zar ne?! ;) )

Postujem svacije misljenje,ali da zivim u drzavi gde ce da me neko tretira kao lutku.E to ne podnosim,pre cu da se pobunim i ne daj Boze dobijem metak u celu,nego da trpim nekog.Ja sam rodjen slobodan i niko nece da mi ogranicava zivot.

Ne razumem u čemu je problem prelaziti ulicu sa slušalicama?
Pa je l' treba kažnjavati sve gluve ljude, koji prelaze ulicu?
A koliko mi je poznato, gluv čovek može bez problema da vozi automobil, i iz tog razloga npr. na kolima hitne pomoći nije obavezna zvučna signalizacija, ali je obavezna svetlosna.

A koliko mi je poznato, gluv čovek može bez problema da vozi automobil, i iz tog razloga npr. na kolima hitne pomoći nije obavezna zvučna signalizacija, ali je obavezna svetlosna.

Pročitaj moj sledeći post, već sam obrazložila, pa da se ne ponavljam.

Naravno da ne treba kažnjavati sve gluve ljude, zato što to spada pod hendikep. Reče neko: nisu izabrali da budu gluvi...
Verujem da grešiš za gluvog čoveka: ja sam radio testiranje sluha, samim tim smatram da da nisam zadovoljio, ne bih prošao lekarski, ergo, ne bih vozio.

Naravno da ne treba kažnjavati sve gluve ljude, zato što to spada pod hendikep. Reče neko: nisu izabrali da budu gluvi...
Verujem da grešiš za gluvog čoveka: ja sam radio testiranje sluha, samim tim smatram da da nisam zadovoljio, ne bih prošao lekarski, ergo, ne bih vozio.

Pa dobro onda, u čemu je suštinska razlika između gluvog, i čoveka koji glasno sluša muziku pomoću slušalica, kada i jedan i drugi ne čuju šta dopire spolja?

Vala ima zakona koje je Tadic uveo a kojih nigde u Evropi nema, pa ni u samom Briselu.. Valjda bi hteo da nadpapi papu, jadnik.

Umesto da hvataju kriminalce , oni nemocni , "lece"komplekse izivljavanjem na obicnim gradjanima.

Poslednja izmena:
Inače, ovaj slučaj me je podsetio na jednog bahatog taksistu, koji je divljao, besan jer "država ima nenormalne zakone", i on jadan je prinuđen da u urbanoj sredini vozi maximalno 50km/h....

A mene na nerazumnu gradsku vlast koja je donela protivustavnu uredbu o zabrani prodaje alkohola posle 22h :mrgreen:

(svakom svoja nepravda najteža)

Pa je l' zabranjeno vezati nogu za sedište?

Možeš se ti vezati i ko Hudini, niko ti ne brani...
...ali poenta je da svojevoljno ograničavaš svoje reflekse. U tome je ceo smisao ovoga što drobimo ovde.
Nije ti neko odsekao nogu, sam si je ograničio.. a to već ima prizvuk ne neminovnosti već ​neodgovornosti.

...ali poenta je da svojevoljno ograničavaš svoje reflekse. U tome je ceo smisao ovoga što drobimo ovde.
Nije ti neko odsekao nogu, sam si je ograničio.. a to već ima prizvuk ne neminovnosti već ​neodgovornosti.

Kad smo vec kod odgovornosti, objasni ovaj rad: 17959 poruka a 29703 reputacije.O cemu se zapravo radi?

Ovde je reč o kažnjavanju onih, koji su ograničili svoje čulo sluha, a da pritom nije kažnjivo nemati sluh.
Primećuješ li paradoks?

Back