Policija sprečila puštanje 700 pasa na ulicu

Microwave

Buduća legenda
Poruka
28.623
Policija i komunalci sprečili puštanje 700 pasa na ulicu

- Branka Bojanin, zastupnica Društva prijatelja životinja „Prijatelj-epar“, u znak protesta polila benzinom dva vozila gradske „Čistoće i zelenila“, a potom i sebe, ali su je policajci savladali pre nego što je iskoristila upaljač koji joj je bio u ruci

Pokušaj da članovi Društva prijatelja životinja „Prijatelj-epar“, zbog nedostatka sredstava i izostanka pomoći gradskih struktura, na ulicu puste 700 pasa, jer više nisu mogli da ih hrane, iz svog azila u naselju Makova sedmica, sprečila je policija i radnici subotičkog JKP „Čistoća i zelenilo“. Nakon toga, Branka Bojanin, zastupnica Društva prijatelja životinja „Prijatelj-epar“, u znak protesta polila je benzinom dva vozila gradske „Čistoće i zelenila“, a potom i sebe, ali su je policajci savladali pre nego što je iskoristila upaljač koji joj je bio u ruci.

http://www.subotica.info/eventview.php?event_id=35278&subsite=zajednica

- Društvo „Prijatelj-epar“ funkcioniše na osnovu Zakona o udruženjima i ovaj azil se vodi kao njihov hobi. Bili su dužni da obezbede adekvatne načine finansiranja i opremiti azil u skladu sa važećim standardima. Grad Subotica je još 2007. godine osnovao azil za pse i mačke, koji je opremljen u skladu sa propisima, a posao zbrinjavanja je nakon javnog tendera dodeljen Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“. Obraćali smo se ljudima iz „Prijatelja“ da preuzmemo brigu o njihovim psima, ali nismo naišli na pozitivan odgovor. Ukoliko puste pse, odgovaraće krivično - rekla je Suzana Dulić.

Slažem se ali šta se dobija tim potezom? Neće biti dobro ni psima a ni građanima.
Врло зезнута ситуација која ме револтира због апсурдности. Неко паметан се нашао да скупи 700 паса на једно место без да је обезбедио финансирање за не тако мали подухват, и још да се егзибиционише са спаљивањем. Оно што бих ја поставио као питање је, шта се намеравало са тим псима у крајњој линији? Држати их 10ак година док не угину од старости? Азили су у Србији тренутно јалов посао, јер је прилив луталица на улице огроман :( Небрига, игнорисање, залетање... И на крају само животиње надрљају, док се надлежни и ненадлежни, хумани и нехумани препуцавају.

Врло зезнута ситуација која ме револтира због апсурдности. Неко паметан се нашао да скупи 700 паса на једно место без да је обезбедио финансирање за не тако мали подухват, и још да се егзибиционише са спаљивањем. Оно што бих ја поставио као питање је, шта се намеравало са тим псима у крајњој линији? Држати их 10ак година док не угину од старости? Азили су у Србији тренутно јалов посао, јер је прилив луталица на улице огроман :( Небрига, игнорисање, залетање... И на крају само животиње надрљају, док се надлежни и ненадлежни, хумани и нехумани препуцавају.
Upravo je i kod mene ta vest izazvala dilemu...ljubitelj životinja ili njihov mučitelj iz koristoljublja. Poznato je da se onaj iz Orke namlatio para...ne bi me čudilo da neki žele da iskoriste isti sistem.

Propala država.....tih 700 pasa su javni komunalni problem........praktično azil radi tudji posao...a za svoje pare.......
Te pare koje su trebale da budu uključene u rešavanje problema neko konstantno stavlja u svoj džep

KOMUNALNA MAFIJA
...i mrtve iz grobova vade

Obraćali smo se ljudima iz „Prijatelja“ da preuzmemo brigu o njihovim psima, ali nismo naišli na pozitivan odgovor.

Slažem se ali šta se dobija tim potezom? Neće biti dobro ni psima a ni građanima.
Dobija se da će psi moći sami da se snalaze za hranu i medijska pažnja koja će osvetliti nesposobnost i nebrigu nadležnih državnih organa.

Upravo je i kod mene ta vest izazvala dilemu...ljubitelj životinja ili njihov mučitelj iz koristoljublja. Poznato je da se onaj iz Orke namlatio para...ne bi me čudilo da neki žele da iskoriste isti sistem.
Aha, neko "mlati pare" tako što "nije obezbedio finansiranje"?!
Kada se otrezniš, valjda ćeš shvatiti šta si napisao i koliko sam sebi skačeš u usta. :zroll:

Obraćali smo se ljudima iz „Prijatelja“ da preuzmemo brigu o njihovim psima, ali nismo naišli na pozitivan odgovor.
To je uobičajena propaganda laž koju serviraju državni organi, kao što je nama posle slanja izveštaja sa molbom za saradnju nadležnom ministarstvu bilo odgovoreno da mi nismo zainteresovani za saradnju.
Pokušavaju se udruženja za zaštitu životinja i brigu o životnoj sredini predstaviti kao nesklona saradnji, a situacija je upravo obrnuta. Udruženja neprekidno mole za pomoć državne organe, koji ih ometaju u radu na svakom koraku.
Sasvim je razumljivo što su dobri ljudi iz subotičkog udruženja dovedeni do očaja.

Propala država.....tih 700 pasa su javni komunalni problem........praktično azil radi tudji posao...a za svoje pare.......
Te pare koje su trebale da budu uključene u rešavanje problema neko konstantno stavlja u svoj džep

KOMUNALNA MAFIJA
...i mrtve iz grobova vade
Upravo tako. Neko iz uprave u Subotici je pokupio pare za rešavanje problema napuštenih pasa, a da ništa na rešavanju tog problema nije učinio.

Dobija se da će psi moći sami da se snalaze za hranu i medijska pažnja koja će osvetliti nesposobnost i nebrigu nadležnih državnih organa.

Aha, neko "mlati pare" tako što "nije obezbedio finansiranje"?!
Kada se otrezniš, valjda ćeš shvatiti šta si napisao i koliko sam sebi skačeš u usta. :zroll:

To je uobičajena propaganda laž koju serviraju državni organi, kao što je nama posle slanja izveštaja sa molbom za saradnju nadležnom ministarstvu bilo odgovoreno da mi nismo zainteresovani za saradnju.
Pokušavaju se udruženja za zaštitu životinja i brigu o životnoj sredini predstaviti kao nesklona saradnji, a situacija je upravo obrnuta. Udruženja neprekidno mole za pomoć državne organe, koji ih ometaju u radu na svakom koraku.
Sasvim je razumljivo što su dobri ljudi iz subotičkog udruženja dovedeni do očaja.

Upravo tako. Neko iz uprave u Subotici je pokupio pare za rešavanje problema napuštenih pasa, a da ništa na rešavanju tog problema nije učinio.

Ti podržavaš puštanje 700 pasa na ulicu? :eek: Ajde, ja se možda i otreznim ali tebi nema pomoći.

Microwave; Obraćali smo se ljudima iz „Prijatelja“ da preuzmemo brigu o njihovim psima, ali nismo naišli na pozitivan odgovor.

Malo pojasni ko to "mi"......u kakvoj si vezi sa situacijom
Gledao sam prilog i nešto se neslaže.....i jedni i drugi su slali neke papire ali druga strana nije odgovarala....neko ovde vadi fleke samo neznam ko....
Niko ne podržava puštanje ali da pare neko uzima to je sigurno......i na kraju kako je moguće da privatni azil bude duplo veći od državnog.......

Poslednja izmena:
Ti podržavaš puštanje 700 pasa na ulicu? :eek: Ajde, ja se možda i otreznim ali tebi nema pomoći.
Da, podržavam. Na taj način će te jadne životinje imati veću šansu da ne umru od gladi, a i građani će biti podsećani na svoj nehumani odnos prema čovekovom najboljem prijatelju, jer se tih sedam stotina pasa nije stvorilo odjednom, nego su ih građani Subotice izbacili na ulicu, odbacili kao staru krpu živa bića koja su im pružali ljubav i prijateljstvo.

Primetimo da se, već uobičajeno služiš propagandnom manipulacijom i pokušavaš da dosetkom izbegneš argumentaciju moje poruke i izvršiš zamenu teza.
Nije problem u udruženju koje daje sve od sebe i ide preko granica ljudskih mogućnosti da se stara o psima, a koje si ti optužio da "mlate pare". Pa da li bi neko ko "mlati pare" pokušao da se samospali?! Ne, to je potez očajnika. Pogledaj malo ko i zbog čega je protestovao samospaljivanjem. Po pravilu je reč o dobrim ljudima koji se bore protiv represije, a za najviše ideale čovečanstva.

Pri tome prihvataš laži i propagandu državnih organa kao istinu i optužuješ udruženje za zaštitu životinja za problem. Ako ništa drugo, to udruženje je taj problem rešavalo, dokle god je imalo mogućnosti i sredstava.
Ko je napravio problem? Nesavesni, nemarni, sebični građani i vlast koja je formirana od istih takvih.

Malo pojasni ko to "mi"......u kakvoj si vezi sa situacijom
Gledao sam prilog i nešto se neslaže.....i jedni i drugi su slali neke papire ali druga strana nije odgovarala....neko ovde vadi fleke samo neznam ko....
Niko ne podržava puštanje ali da pare neko uzima to je sigurno......i na kraju kako je moguće da privatni azil bude duplo veći od državnog.......
Samo sam izvukao citat iz saopštenja...nemam nikakve veze sa Suboticom. Pronašao sam još neke članke i svuda nalazim da je samo državni azil na budžetu i da tu nema nikakvih problema. Ovaj azil je registrovan kao privatno udruženje koje mora da ispuni uslove da bi radilo. A očigledno je da sem velikog prostora (koji spominješ) i dobre volje, drugih uslova nema. I tu nastupa pritisak da se naknadno ubaci u budžet. Ne znam šta si pročitao...ono što ja vidim je težnja da se izvuče tih 4 miliona na sve moguće načine pa i nekakvom predstavom sa benzinom. A kako izmisliti još 4 miliona...orobiti i onako propalu privredu dodatnim porezima.

Da, podržavam. Na taj način će te jadne životinje imati veću šansu da ne umru od gladi, a i građani će biti podsećani na svoj nehumani odnos prema čovekovom najboljem prijatelju, jer se tih sedam stotina pasa nije stvorilo odjednom, nego su ih građani Subotice izbacili na ulicu, odbacili kao staru krpu živa bića koja su im pružali ljubav i prijateljstvo.

Primetimo da se, već uobičajeno služiš propagandnom manipulacijom i pokušavaš da dosetkom izbegneš argumentaciju moje poruke i izvršiš zamenu teza.
Nije problem u udruženju koje daje sve od sebe i ide preko granica ljudskih mogućnosti da se stara o psima, a koje si ti optužio da "mlate pare". Pa da li bi neko ko "mlati pare" pokušao da se samospali?! Ne, to je potez očajnika. Pogledaj malo ko i zbog čega je protestovao samospaljivanjem. Po pravilu je reč o dobrim ljudima koji se bore protiv represije, a za najviše ideale čovečanstva.

Pri tome prihvataš laži i propagandu državnih organa kao istinu i optužuješ udruženje za zaštitu životinja za problem. Ako ništa drugo, to udruženje je taj problem rešavalo, dokle god je imalo mogućnosti i sredstava.
Ko je napravio problem? Nesavesni, nemarni, sebični građani i vlast koja je formirana od istih takvih.

Nemam pojma čime se u životu baviš ali sve govori da si u nekom udruženju. Znači da si pristrasan. Kad vidim da se sa istom energijom zalažeš za human odnos države prema ljudima, reći ću da si u pravu. Da li si podržao veterane koji su se godinama borili za ono što im je država dugovala. Ili si kao i mnogi pomislio da su to budale koje su se borile za tuđe interese. Znaš li kolika je prosečna zarada u opštinama na jugu Srbije? Da li i oni treba da prete državi samospaljivanjem da shvatiš da takav život nije dostojan čoveka.
A što se tiče mahinacija sa parama...treba li da izvlačim članke o sumnjivim poslovima Elvira Burazerovića?

Neće biti da je u Subotici tako, sećam se svojevremeno, kad je u Kraljevu započeto skupljanje pasa, da su se lokalnom Argosu sva društva u Srbiji pridružila u podizanju tužbe protiv gradskih vlasti i JKP Čistoće i da su, kad se situacija normalizovala i kad su pristali na CNR i no-kill varijantu, jedino Subotičani odbili da povuku tužbu na zahtev predsednice lokalnog udruženja. Stičem na osnovu toga utisak da su oni čak i protiv CNR, što će reći, hordaški sistem. S druge strane, gradska uprava bi te pse verovatno poubijala, pa je i normalno što nisu hteli njima lično da ih prepuste, "mečki na rupu". Nažalost, i Zakon o veterinarstvu i Zakon o dobrobiti životinja su nedorečeni i ostavljaju previše slobode lokalnim vlastima u biranju načina rešavanja problema napuštenih životinja, rezultat je očigledan u Zaječaru-koristi se zastarela, nehumana oprema, koja uhvaćenim životinjama nanosi ozbiljne povrede i čiju je upotrebu strašno i gledati.

Neće biti da je u Subotici tako, sećam se svojevremeno, kad je u Kraljevu započeto skupljanje pasa, da su se lokalnom Argosu sva društva u Srbiji pridružila u podizanju tužbe protiv gradskih vlasti i JKP Čistoće i da su, kad se situacija normalizovala i kad su pristali na CNR i no-kill varijantu, jedino Subotičani odbili da povuku tužbu na zahtev predsednice lokalnog udruženja. Stičem na osnovu toga utisak da su oni čak i protiv CNR, što će reći, hordaški sistem. S druge strane, gradska uprava bi te pse verovatno poubijala, pa je i normalno što nisu hteli njima lično da ih prepuste, "mečki na rupu". Nažalost, i Zakon o veterinarstvu i Zakon o dobrobiti životinja su nedorečeni i ostavljaju previše slobode lokalnim vlastima u biranju načina rešavanja problema napuštenih životinja, rezultat je očigledan u Zaječaru-koristi se zastarela, nehumana oprema, koja uhvaćenim životinjama nanosi ozbiljne povrede i čiju je upotrebu strašno i gledati.
Ajd pojasni boldovano...ko je za hordašenje a protiv CNR.
A to sa prepuštanjem gradskom azilu je već u domenu nagađanja. Možda bi kod nekih životinja i bila izvršena autanazija ali bi one koje ostanu imale kvalitetniji život. Puštanje na ulicu samo može da dovede do masovnog ubijanja pasa od strane rezigniranih građana i upadanje u vrzino kolo.

Eto to je ono....država tretira životinje kao komunalni otpad
Zašto bi trošili novac na hranu kada mogu da ih pobiju............

Ova država i ljude tretira kao komunalni otpad. Ali da li je bolje da 700 pasa crkava od gladi ili da država preuzme o njima brigu pa da preživi određeni broj. Nešto ne verujem da bi se usudili da pobiju sve pse.

Што волим двоструке аршине... Кад локални клинац избацује на улицу куцу коју је покупио из сажаљења а сад више нема где да је држи, то је иживљавање и небрига према животињама. Када ПРИВАТНО удружење ради исту ствар са 700 паса то је проблем државе. По оном Стаљиновом ''једно убиство је злочин, милиони су статистика''.

Овде постоје 2 проблема, од којих је свакако далеко већи комунални проблем паса луталица у Суботици. И по градској власти/држави/комуналном/несавесним грађанима треба осути дрвље и камење. Али то не треба да амнестира ове што су ишли грлом у јагоде.

По оном Стаљиновом ''једно убиство је злочин, милиони су статистика''..
To je rekao Gebels....

Nije ništa komplikovano postoji zakon koji to reguliše sve....ali zakonodavac nije predvideo jednu sitnicu a to je......šta će se desiti ako privatni azil bankrotira

Po zakonu ako i preuzme životinje lokalna samouprava ne sme ih ubiti.......jer je i to opisano u zakonu...
Sama činjenica da su posao dobila komunalna preduzeća dokazuje da se životinje tretiraju kao komunalni otpad....i to stvara nepoverenje kod gradjana.

To je rekao Gebels....

Nije ništa komplikovano postoji zakon koji to reguliše sve....ali zakonodavac nije predvideo jednu sitnicu a to je......šta će se desiti ako privatni azil bankrotira

Po zakonu ako i preuzme životinje lokalna samouprava ne sme ih ubiti.......jer je i to opisano u zakonu...
Sama činjenica da su posao dobila komunalna preduzeća dokazuje da se životinje tretiraju kao komunalni otpad....i to stvara nepoverenje kod gradjana.
Na osnovu čega se onda ovde tvrdi da bi ti psi bili poubijani ako ih preuzme državni azil?

Do juče je predsednica tog udruženja bila Slavica Mazak Bešlić, sada se pominje Branka Bojanin, kao zastupnik. Očito su se desile promene. Branka je nasledila tu situaciju ili kao potpuno novu ili kao nešto što nije mogla da spreči. Nije teško napuniti azil i zato nije u redu napadati vlasnike azila kad se nešto tako desi. Potrebno je strašno mnogo napora da se brojno stanje održi na nekom normalnom nivou. Ako uspete da odbijete sve molbe kojih ima svakodnevno onda će vam sigurno promaći oni koji noću vezuju pse za ogradu, bacaju ih preko ograde u zavezanoj vreći, ostavljaju kutije sa štencima i mačićima ispred ograde ... i da ne nabrajam, tako se broj uvećava. Ti isti sugradjani koji se sad užasavaju od toga da se 700 pasa pusti na ulicu nisu se užasavali kad su ostavljali svoje kutije Slavici ispred azila ili izbacivali svoje odrasle pse koji su lutali gradom i koje je ona prihvatala u azil.
Što se nadležnih tiče : nemaju mogućnosti da iz budžeta pomognu privatnim azilima - pa neka stvore mogućnosti ako žele da pomognu. Kako je Beograd stvorio uslove da pomaže privatnim azilima u hrani, a od ove godine i u veterinarskim uslugama. Beograd je odvojio pare, ali drugi gradovi u Srbiji još uvek pse tretiraju, kako je već rečeno, kao komunalni otpad - to je problem. Nadležni su odavno mogli, da su hteli, da naprave neki dogovor sa tim udruženjem i da počnu saniranje situacije. Naravno da su znali kakva je situacija. Hoće da preuzmu pse. A gde će da ih smeste? Ovo bi bilo smešno da nije tužno. Brankin potez je potez očajnika i ja je potpuno razumem. Da sam na njenom mestu noću bi otvorila kapije.
Slavica jeste protiv CNR, a za azile. Na našem prostoru se moraju kombinovano preduzimati sve mere za rešavanje problema napuštenih životinja. Azili i CNR paralelno. Svaki pas koji može da bude na ulici treba tamo da bude, a koji ne može iz bilo kojih razloga treba da je u azilu. Samo još da se izgrade azili ...

Na osnovu čega se onda ovde tvrdi da bi ti psi bili poubijani ako ih preuzme državni azil?

Na osnovu toga što ni jedan državni azil nema uslove da primi 700 (ni manje) pasa, kao ni način da nekog od njih udomi, a kažu da mogu da ih preuzmu. Kako? Tako što će ih primati u grupama, a onda uz pomoć madjioničara na neki način stvoriti prostor.

Na osnovu toga što ni jedan državni azil nema uslove da primi 700 (ni manje) pasa, kao ni način da nekog od njih udomi, a kažu da mogu da ih preuzmu. Kako? Tako što će ih primati u grupama, a onda uz pomoć madjioničara na neki način stvoriti prostor.
I onda ih treba pustiti na ulicu da bi se oprala savest i napadali građani kad krenu da ih truju ili ubijaju na druge načine. Mislim...svaka čast na principijelnosti.

O čijoj principijelnosti pričaš? Ako je neko u ovoj priči neprincipijelan, to je država, tj. nadležni organi u Subotici, oni su dozvolili da se taj azil toliko napuni. Nesprovodjenjem bilo kakve politike vezane za rešavanje problema napuštenih životinja. Da li je inspekcija odlazila u azil u redovnu kontrolu? Svima je odgovaralo da se azil puni. Više u azilu, manje na ulici, trpaj dok možeš, gradjani izbacujte, imamo mesto gde ćemo da ih trpamo, kao da su stvari ... da ne pričamo više, ovo je tužna priča bez kraja u kojoj na kraju uvek strada nemoćna strana.

Back