- Poruka
- 230.252
„Stao sam i otvorio prozor. Prišao mi je policajac i najverovatnije udario pištoljem u čelo“: Zaječarska policija upotrebila prekomernu silu nad maloletnikom?
U noći između 3. i 4. januara policija je navodno pretukla maloletnog O.K. iz Metovnice, sela između Zaječara iz Bora, tvrdi on, njegovi drugari, ali i njihovi roditelji. „Stao sam i otvorio prozor. U tom trenutku prišao mi je policajac, i najverovatnije udario pištoljem u čelo“, objašnjava on.
Kako Danas saznaje, grupa maloletnika, sela je u automobil roditelja, šesnaestogodišnjeg O.K, koji pritom nije imao položeno, kao ni vozačku ispravu, i iz sela Metovnica otišli su u susedno selo Gamzigrad pored Zaječara, gde je navodno došlo do svađe dve grupe maloletnika.
Maloletni O.K. iz Metovnice kaže za Danas da je 4. januara noću, u dogovoru sa drugarima, uzeo automobil svojih roditelja bez njihovog znanja, kako bi otišli u susedno selo Gamzigrad.
„Oni su navodno išli u selo Gamzigrad da „reše“ neke nesuglasice sa decom iz tog sela. Mene su zamolili da ih odvezem. Koliko ja znam nije došlo do obračuna, a ja sam ih čekao na ulazu u selo. Dozvolu nisam imao“, kaže maloletnik.
Prema njegovim rečima, drugari su otišli do kuće nekog momka, sa kojim su se posvađali, a on je ostao u automobilu.
„Ne znam šta se tamo dešavalo, ali su me jednog trenutka pozvali i ja sam otišao po njih. Četvorica su ušli u automobil, a odmah se pojavila i policija pod rotacijom. Ja sam se uplašio pošto nisam imao dozvolu i počeo sam da bežim automobilom“, objašnjava O.K.
Kaže da je bežao oko pet minuta, a onda se parkirao na putu Zaječar – Paraćin.
„Stao sam i otvorio prozor. U tom trenutku prišao mi je policajac i najverovatnije udario pištoljem u čelo. Tu sam izgubio svest, pošto se nekih detalja ne sećam. Sledeće što se sećam je da su me izvukli iz automobila, oborili me na put i vezali lisicama za ruke. Onda su krenuli da me šutiraju i gaze po glavi. Takođe su i ostale drugare izvukli iz automobila, ali njih nisu vezali, nego su ih samo položili na put“, nastavlja O.K.
Ističe da su ih pretresli i da su im tražili lične karte, a takođe su pretresli i ceo automobil koji je on vozio bez dozvole.
„Ja sam sve vreme ležao na asfaltu na sredini puta. Dok sam ležao pored mene su prolazili automobili i kamioni, pošto sam bukvalno bio na beloj liniji. Hteo sam nekako da se pomerim sa puta, ali mi prvo nisu dozvolili, a zatim mi je jedan od njih ipak dozvolio da se pomerim“, kaže on.
Ističe da je povrede imao na čelu, na bradi, iza jednog uva, pored oka, a da su ga bolela leđa od šutiranja.
„Takođe i vilica me je bolela. Trenutno pijem bensedine koje mi je prepisao lekar“, kaže on.
Naš sagovornik dodaje da su, nakon što su ih „pokupili“ sa ulice, preveženi u PU Zaječar, gde su ih saslušali.
„Bio sam krvav, a policajac koji me je šutirao kazao mi je da odem do toaleta da se umijem. Mislim da je to rekao da ostale kolege ne vide da sam krvav. Zatim smo svi sedeli u hodniku policije i pozvali su naše roditelje da dođu. Policajci su nam sve vreme govorili da smo „seljaci“, „majmuni“ i još mnogo toga, ali se sada ne sećam“, objašnjava.
Dodaje da je oko pola deset ujutru napustio PU Zaječar, i da je otišao u bolnicu u Boru gde je ležao tri dana.