Policajci poliglote

Svako se u neznanju smeje.
Nije bitno,ali ja kad bih otisla u neku stranu zemlju bar kao turista naucila bih neke osnovne reci.

Svaki jezik je na svoj necin lep.Npr.divim se Kinezima da su naucili nas,ali tako se cudim da ne mogu da naucim njihov,a volela bih.

Slavka, bravo.
I to je tačno, ovde su na nekom komentaru opanjkali Kineze kako u SAD čuče u kineskoj četvrti i čavrljaju samo na nekom od kineskih narečja. Ovde u italiji, parlaju kineski (ne skidaju se s telefona), ali bogami govore i italijanski - bez greške.

Ono gore samo vrlo lepo i civilizovano :)

Slavka, bravo.
I to je tačno, ovde su na nekom komentaru opanjkali Kineze kako u SAD čuče u kineskoj četvrti i čavrljaju samo na nekom od kineskih narečja. Ovde u italiji, parlaju kineski (ne skidaju se s telefona), ali bogami govore i italijanski - bez greške.

Ono gore samo vrlo lepo i civilizovano :)

Pazi,Kinezi su stavrno cudo.
Gde da odu oni nauce jezik,ljudi se trude.To je za pohvalu.

Znaci njega ne mrzi da nauci ni Eng.,Italij.,Alban.,....vremenom se usavrsava koliko zivi u toj zemlji.

Da, ali ovi nasi policajci moraju da uče mađarski i/ili romski :eek:
Nešto mi je ipak logičnije da Mađari i Romi uče srpski...:think:

I šta sad čovek da ti kaže što nije rečeno? Udje policajac u kafanu, infiltriran, tj na tajnom zadatku, da prisluškuje razgovor kriminogenih elemenata koji govore madjarski, romski, rumunski, slovački ... nebitno. Ali policajac sedi sa kolegom za stolom pored i sluša da li će se izreći i reći nešto što može da bude korisno zaistragu, no ne zna jezik kojim govore. On onda ustane i pridje im, predstavi se kao policajac na tajnom zadatku i zamoli ih da pričaju srpski kako bi mogao da ih išpijunira, podnese izveštaj i posle uhapse tokom činjenja krivičnog dela? Mislim, Monti Pajton je super, ali policijski posao je ozbiljna stvar.

Pogrešan naslov. A i glupa odluka. Smatram da svi treba da znaju engleski, a ostali jezici su samo plus i lična želja.
A da li je neko lingvista zato što ume da govori druge jezike...?

Da citiram svoju poruku na koju su se neki osvrnuli vređajući me, a onda.... Mrzi me da se prepucavam, niti imam interesa za to. Jednostavno, sve što je u domenu slobodne volje u tom je domenu i nema šta tu ko da savetuje, omogućava i slično. Valjda je svaki čovek slobodan i sposoban da razmišlja. Očigedno da nije, i da nekima treba neko da kaže da nešto mogu da urade da bi uradili. Mislim da je ta priča čista politička igra, pošto ako imate sredinu od 95% stanovništva onda onih 5% sigurno ume da govori jezik tih 95% i ne vidim zašto bi se to oglašavalo na ovakav način. Ne praviti senzacije radi poena. Toliko od mene na ovoj temi.

Da citiram svoju poruku na koju su se neki osvrnuli vređajući me, a onda.... Mrzi me da se prepucavam, niti imam interesa za to. Jednostavno, sve što je u domenu slobodne volje u tom je domenu i nema šta tu ko da savetuje, omogućava i slično. Valjda je svaki čovek slobodan i sposoban da razmišlja. Očigedno da nije, i da nekima treba neko da kaže da nešto mogu da urade da bi uradili. Mislim da je ta priča čista politička igra, pošto ako imate sredinu od 95% stanovništva onda onih 5% sigurno ume da govori jezik tih 95% i ne vidim zašto bi se to oglašavalo na ovakav način. Ne praviti senzacije radi poena. Toliko od mene na ovoj temi.

Koješta, naslov je - POLICAJCI LINGVISTI, a ne policajci MORAJU da budu lingvisti.
Resto je vađenje :mrgreen:

Dakle da utvrdimo gradivo - ovi su gori i od mog muža - realno :lol:
Drugo - NISAM RAZUMELA BOLDOVANO :evil:

Treće - zbog ovakvih postova sam ja hmm- volela Strelu :rumenko:

У томе и јесте поента, што је нико није разумео у Америци, а она је по свему судећи - некрива (са мађарским акцентом). :rtfm:

Имам довољан број обожавалаца и без тебе Марлоне...:mrgreen:

I šta sad čovek da ti kaže što nije rečeno? Udje policajac u kafanu, infiltriran, tj na tajnom zadatku, da prisluškuje razgovor kriminogenih elemenata koji govore madjarski, romski, rumunski, slovački ... nebitno. Ali policajac sedi sa kolegom za stolom pored i sluša da li će se izreći i reći nešto što može da bude korisno zaistragu, no ne zna jezik kojim govore. On onda ustane i pridje im, predstavi se kao policajac na tajnom zadatku i zamoli ih da pričaju srpski kako bi mogao da ih išpijunira, podnese izveštaj i posle uhapse tokom činjenja krivičnog dela? Mislim, Monti Pajton je super, ali policijski posao je ozbiljna stvar.
Odlično ti je poređenje...vrlo, vrlo inteligentno...:roll:
Sigurno se na ovoj temi radi o samom kremu policijskih snaga, specijalne jedinice itd, a ne o saobraćajcima i sličnim...
I zaista zar misliš da nam je policija toliko debilna da će infiltrirati policajca koji ne zna mađarski da prisluškuje razgovore na mađarskom?
Zar ne postoji prvo neki plan u borbi protiv tih krimogenih elemenata? Posebno kada je u pitanju slanje na tajni zadatak?
I opet kažem, ti misliš da će u planu napraviti toliki propust, tj . da će poslati nekog ko ne zna mađarsk/romski da prisluškuje razgovor na mađarskom/romskom...?
Mislim, ok je da misliš da nam je policija nesposobna, ali baš toliko :eek: Nemoguće :mrgreen:

Odlično ti je poređenje...vrlo, vrlo inteligentno...:roll:
Sigurno se na ovoj temi radi o samom kremu policijskih snaga, specijalne jedinice itd, a ne o saobraćajcima i sličnim...
I zaista zar misliš da nam je policija toliko debilna da će infiltrirati policajca koji ne zna mađarski da prisluškuje razgovore na mađarskom?
Zar ne postoji prvo neki plan u borbi protiv tih krimogenih elemenata? Posebno kada je u pitanju slanje na tajni zadatak?
I opet kažem, ti misliš da će u planu napraviti toliki propust, tj . da će poslati nekog ko ne zna mađarsk/romski da prisluškuje razgovor na mađarskom/romskom...?
Mislim, ok je da misliš da nam je policija nesposobna, ali baš toliko :eek: Nemoguće :mrgreen:

Poenta je u tome da policajac kojeg želite da pošaljete na takav zadatak mora da zna jezik. Policajac koji izlazi na uvidjaj mora da zna jezik. Romi često i ne idu u školu. To što romi ne znaju jezik je jedna činjenica, a to što policija mora da otkrije ko je nešto uradio je druga priča. Dakle funkcionalno je da policajci koji rade u reonima gde žive Romi znaju romski. To što će neko da se inati i kaže "nekaoni nauče srpski" neće pomoći u istrazi. Neko može da zna jezik i da neće da gagovori. To je bio slučaj, recimo, u vojsci. Bili su Albanci koji su znali da pričaju srpski, ali su se pravili blesavi. On kao ne zna i ne razume komande. Prebačeno u ovu situaciju ako dodje policajac i pita nešto, a ovi kao ne razumeju, onda on njima kae na njihovom jeziku da duvaju u balon, e onda nema više foliranja već mora da duva pa da vidimo je li pijan.

fo Vesti Društvo
Manjinski jezici u policiji
2. jun 2009. | 08:49 | Izvor: B92
Kikinda -- Policajci u Kikindi na tromesečnom, ubrzanom i besplatnom kursu uče i mađarski ili romski jezik, zavisno od rejona koji pokrivaju.

Policajci u Kikindi uskoro će na poslu govoriti više jezika. Oni će, pored srpskog, biti osposobljeni da govore na mađarskom ili romskom jeziku, u zavisnosti od rejona koji pokrivaju. Kikindski policajci su već prošli kurs engleskog, a mađarski i romski naučiće do kraja godine.

Zamenik komandira policijske ispostave Kikinda kaže da će policajci koji budu naučili mađarski ili romski ostvariti bolju komunikaciju sa pripadnicima tih manjinskih zajednica.

Svrha učenja ovih jezika jeste da pripadnici manjinskih zajednica brže i lakše ostvare svoja građanska prava, a i da policiji bude lakše da komunicira sa njima.

“Problem u policijskoj upravi Kikinda je da se i malo Srba prijavljuje u policiju, a vidimo da i manjine ne žele u policiju. Najveći problem je kod Roma koji nemaju ni školu, ali ih edukujemo i radimo sa njima. Stereotip postoji, ali on mora da se razbije radom i bitno je da manjine shvate da smo mi tu zbog njih”, kaže zamenik komandira policijske ispostave Kikinda Pavle Rajkov.

OVO JE IZVORNI TEKST I NIGDE NE PIŠE DA POLICAJCI NEŠTO MORAJU. JOMINI JE NAŽALOST FALSIFICIRAO TEKST, ŠTO SE NARAVNO KAŽNJAVA?!
Znači hvatanje za ovakve stvari je stvarno patos od komunikacije. Strašno je ovo. :thumbdown:

Back