Polazna tacka klasicne ekonomije!

P

Pegasus

Gost
Moze li mi neko pomoci, ako zna sta o drustveno - ekonomskim uslovima koji su bili podloga za nastanak klasicne ekonomije i na cemu se bazira citav taj koncept klasicnih ekonomista kao sto su Smith ili Ricardo.. Gdje se nalazi klica klasicne ekonomije? Da li to vuce korjene iz Anticke misli....

Zahvaljujem... :lol:

Vidi, merkantilizam i klasicizam... dva sistema jedan do drugoga! Fokusiraj se na prelaz izmedju njih! Sta je to bilo sto je dovelo do pada merkantilizma? Feudalci su novcu pridavali izuzetan znacaj i on je smatran kao pravo i jedino drustveno bogatstvo! Kome to nije odgovaralo? Pa radnicima (kmetovima - ili kako god da ih nazovemo)... oni su tjerani da rade duzi radni dan i mnogo intezivnije tako da su bili iskoriscavani! A onda su rekli: "Ma dosta, bre, vise! Uzimajte vile i motike pa da ucinimo nesto"! :twisted: To nesto je bila Burzoaska revolucija! Zasto Burzoaska... pa zato sto su burzuji (francuski seljaci) pobijedili! A ko pobijedi odredjuje pravila! Poceli su da kritikuju merkantiliste, nije sve u novcu (...ima nesto i u zlatu), zalagali su se za slobodno trziste, konkurenciju, uveli su nove pojmove (visak vrijednosti, teorija radne vrijednosti i sl.), dali definicije upotrebnoj i prometnoj vrijednosti i ostale zezancije koje i dan danas vaze na trzistu, u ekonomiji i svakodnevnom zivotu... :!:
A sto se tice polazne tacke... pa to je kritika merkantilizna!
Nadam se da ce se i ostali ljudi koji ovo budu procitali sloziti sa mnom...

Aj sve najbolje!
:P

Kolega je upravu,idemo dalje.....
Osnovne karakteristike Klasicne ekonamske misli su:
-PRIVATNA SVOJINA
-LIBERALIZAM-lAISSE-FAIRE,LAISSE PASSER(PUSTITI STVARI DA IDU SVOJIM TOKOM)-Znaci drzava se ne mesa u privredne tokove,ona je samo figura tj.pas cuvar sistema koji se kako smo rekli bazira ne zakonu samoregulacije..
-HEDONIZAM-Licna korist
-INDIVIDUALIZAM-Teznja za ostvarenjem max Profita

-I naravno RADNA TEORIJA VREDNOSTI-Teza da rad stvara vrednost,koja je inace durstveno svojstvo robe...
PREDSTAVNICI:
Viljem Peti-Osnivac Radne teorije vrednosti
-Primetio Prirodnu i Politicku Cenu
Adam Smit-Istice zakon samoregulasije privrednih tokova kroz postojanje "Nevidljive ruke"
-Za njega postoje dve TRAZNJE i DVE CENE
Traznje su :Efektivna ( kupovna moc)
Apsolutna(potrebe)
Cene: Prirodna(oko vrednosti)
Politicka(trzisna)
***Efektivna traznja utice na cenu!(trzisnu)
-UTROSENIM RADOM objasnio vrednost
David Rikardo-U objasnjenje vrednosti uvodi POTREBAN
RAD
-Poznata njegova terija Uporednih Troskova,na osnovu koje dolazi do zakljucka da svaka zemlja treba da proizvodi ono pri cemu ima najmanje troskove....ako ne, treba da kupi Proizvod-Zato ga smatraju Osnivacem Teorije spoljne razmene....
-Proucavao jos mnoge ek.pojmove (renta naprimer)..........................Mislim da ti je ovo dovoljno od mene !!!!
POZDRAV!!! :D
KLASICNA EKONOMSKA MI SAO

Back