Polaganje ispita na fakultetu

Deni2334

Početnik
Poruka
2
Pozdrav svima. Da li mi neko moze objasniti nacin polaganja ispita na fakultetu?
Npr. Polaganje ispita putem kolokvijuma tj. da li mi kada polozimo kolokvijum nakon toga smo oslobodjeni tog dijela gradiva ili sta?
Sta je pristupni,sta prakticni i zavrsni ispit?
Toliko ima stvari koje mi nisu poznate pa bih bio zahvalan da mi neko odgovori

Na sajtu svakog fakulteta koji je akreditovan bi morale da se negde nalaze tabele predmeta. U njima se mora tačno definisati kako se dolazi do ukupno 100 poena na nekom predmetu. Dakle, predmet se položi ako se dođe do 51. poena, ali kako je svaki predmet raspoređen i osmišljen to zavisi od predmeta do predmeta. Nužno je prema Zakonu o VOu da predispitne obaveze nose od 30 do 70 poena. Tako neki predmeti na istom studijskom programu imaju npr kolokvijume koji nose 30 poena, zadatke 10 poena, ostalo je ispit, pismeni ili usmeni, a neki drugi predmet ima svih 70 poena iz predispitnih obaveza i samo 30 na ispitu se može dobiti maksimalno. Ocene idu prema ukupnom broju poena, jasno od 51 do 60 je 6, od 61 do 70 7 itd...

Svaki nastavnik je u obavezi da na početku svojih predavanja na prvom času predstavi predmet, koliko poena ide na šta, da predstavi silabus predmeta , a nekada daje i kompletne rasporede predavanja i kolokvijuma prema unapred određenim terminima. Naravno litaratura.
Ne znam za to pristupni , praktični, završni ispit, verovatno su to samo neki delovi od ukupnih 100 poena za taj nastavni predmet.

Dobro je Paula objasnila, po Bolonji, predavanja su, maltene, uz kolokvijuma, položen ispit. Zavisi od težine ispita, ali svakako daleko lakše nego pre bolonje.
Poeni sa predavanja obično ne prelaze 10 od 100 poena, ali bukvalno sve što se radi tokom semestra se boduje... zadaci, vežbe , vežbovni kolokvijumi, nastavni kolokvijumi... za sve se dobijaju poeni pre ispita. Na ispitu se samo dobije neka ocena koja ulazi u preostale poene i sve se sumira. Teži se da školovanje bude dakle redovno, tj da se najveći deo predmeta položi i pre ispita. Ali ovo što on pita je samo specifičnost za neki kurs, ja znam za fakultete sa laboratorisjkim vežbama, ali na nekim tehničkim fakultetima postoje specifičnosti, no prof su obavezni da sve objasne i zaista nema potrebe da se neko brine oko toga unapred. Sve vie dakle studije liče na srednjoškolsko obrazovanje po načinu sticanja ocena, naravno samo je šire znanje koje se nudi i traži.

Mogu reći, pošto sam ja davno studirala po onom našem starom sistemu, da je sada studiranje dosta više uređeno, sve se zna do u sitna crevca, sve mora biti definisano, literatura, nema ono više da nam neko da rusku zbirku iz matematike od 200 str pa da se snalazimo kako znamo i umemo... E sad možda ima fakulteta koji su slabo prešli na bolonjski sistem, ali oni koji jesu to je sad sve pod konac osmišljeno od početka do kraja, sa sve terminima vežbi i kolokvijuma. I podosta je smanjeno gradivo da bi ušlo u određeni broj poena za nastavni predmet.

Back