Пола века од смрти великана историје Винстона Черчила

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Poruka
90.996
http://www.blic.rs/Riznica/Istorije/529149/Pola-veka-od-smrti-Vinstona-Cercila

Velika Britanija danas obeležava 50. godišnjicu smrti Vinstona Čerčila, za mnoge najveći političar i državnik te zemlje i legendarni premijer iz vremena Drugog svetskog rata.


TchortcTito.jpg


Винстон Черчил, Председник Тито и легендарни грчки бродовласник Аристотел ОназисU najmračnijim danima rata, Čerčil je odigrao vodeću ulogu u očuvanju borbenog duha u zemlji i doveo je do pobede nad nacističkom Nemačkom, navodi Bi-Bi-Si (BBC), dodajući da je 2002. godine odlukom skupštine Čerčilu dodeljeno priznanje najvećeg Britanca u istoriji.


Rođen u palati Blenim kod Vudstoka u Oksfordširu, Čerčil (1874-1965) je završio vojnu akademiju u Sandherstu i potom služio u vojsci i učestvovao u borbama u Indiji i Sudanu. U parlament je izabran 1900. na listi konzervativaca, ali je 1904. prešao u Liberalnu stranku, da bi 1908. ušao u vladu, u kojoj je bio ponovo i od 1917. do 1929. godine.


Po početku Drugog svetskog rata zamenio je Nevila Čemberlena na funkciji premijera. Poražen je na parlamentarnim izborima 1945, ali se vratio na vlast već 1951. godine i bio premijer do 1955.


AFP prenosi da je aktuelni britanski premijer Dejvid Kameron opisao danas Čerčila kao najvećeg britanskog premijera, kom zemlja duguje sve. Kameron je rekao da mu je omiljeni Čerčilov citat iz govora na leto 1940. godine "Branićemo našu zemlju po svaku cenu (…) Nikada se nećemo predati".
449135_vinston-cercil-foto-ap_ff.jpg"Postoji opasnost da Čerčil stekne polubožanski status, što bi bilo pogrešno, jer ga to lišava njegovih ljudskih karakteristika", rekao je direktor Arhivskog centra Čerčil Alen Pekvud.
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top