Pokretanje Zemlje

A ako nastavite da se obrusavate na mene jadnog neznalicu i duduka sa takvim zarom, necu imati druge nego da vam prepustim raspravu. Ja u tome necu ucestvovati.
Jedno je argumentovati tvrdnje, a drugo pozivati se na zakone koji NE VAZE kada su crne rupe u pitanju, sa cime se slazu SVI naucnici koji imaju ikakve veze sa pomenutim objektima.Pri tom, spremni ste uvrediti sagovornika, mozda to ne primecujete.

Ako se mesec povecava i zemlja takodje onda bi se delovanje jednog na drugo ( Zemlje na Mesec i obrnuto ) menjalo. A ako idemo tvojom idejom da ide na random sta bi se desilo da mesec iznenada poveca svoju masu za 10%, tj velicinu?

A sta bi se desilo kada bi se srazmerno povecavale mase? Niko nije pomenuo da se samo mesec ili samo zemlja povecava.Nije random, vec jednakomerno na sve objekte koji poseduju dovoljno mase za tako nesto.

Moram da primetim da imam sagovornike sa zavidnom moci zapazanja. U momentu kada sam pritisnuo "enter" pomislio sam na rast crnih rupa...kako ga objasniti?
Evo solucije:
Crne rupe se ne radjaju sve iste velicine. NJihova velicina zavisi od velicine zvezde koja je krenula u svoj gravitacioni kolaps. Do sad, NIJE DOKAZANO da se crne rupe "goje", to je pretpostavka, koja se bazira na logiznom zakljucku da crne rupe gutaju materiju, a samim tim moraju i da se povecasvaju.Sve PRETPOSTAVKE o velicini crnih rupa se dobijaju posredno, obzervacijom promena u okolini pod dejstvom gravitacione sile.

Malo pre, neko je pomenuo da bi Hawkingovo zracenje moralo postojati i kada crna rupa ne usisava materiju.Ne.Hawking je predvideo da raspad materije usled nezamislivo jakih cepanja pod uticajem gravitacije, spiralno "ulazeci" u crnu rupu, emituje rendgenske zrake:

black-hole-xray.gif

Znaci, X-zracenje, nastaje tako kako nastaje samo kad ima materija koja je superzagrejana. Nema materije-nema ni zracenja, jer zracenje ne moze nastati ni iz cega.
Ипак прочитај Хокингове књиге.
За ренгендско зрачење из загрејане материје у акреционом диску се знало и пре 30 година.
Хокингово зрачење је новост и баш зато је по њему добило име, а јавља се и када је црна рупа потпуно без материјалног окружења и ако је време довољно дуго црна рупа ће исхлапети.
Хокинг помиње да је за микро црну рупу са масом монт Евереста која се не обнавља материјом са стране век ,,трајања" око 4-4,5 милијарди година, пре него што због Хокинговог зрачења сасвим не изгуби масу и то по Ајнштајновој једначини о еквиваленту масе и енергије.

ok . ali kako to opovrgava moju tvrdnju da mozda postoji izvor materije unutar zemlje...?

odnosno, to vazi za crne rupr koje nemaju oko sebe materiju koju bi usisale....govorimo o onim koje usisavaju materiju i istu kroz crvotocinu salju do belih rupa , koje mogu biti unutar jezgara planeta...

Poslednja izmena:
Niko tebe nije napao ili se obrusio. Samo mi objasni kako i na koji princip se masa iz Crne Rupe teleportuje ili prebacuje na nebeske objekte? Postoji li neki matematcki obrazac za tako nesto, bilo sta?
Da se povecava svim objektima masa i obim/velicina onda se rastojanje mora smanjivati izmedju dva nebeska tela a ne povecavati. Recimo kao sunce koje ce za par milijardi godina obimom/velicinom doci do Jupitera i dalje.

ok . ali kako to opovrgava moju tvrdnju da mozda postoji izvor materije unutar zemlje...?

odnosno, to vazi za crne rupr koje nemaju oko sebe materiju koju bi usisale....govorimo o onim koje usisavaju materiju i istu kroz crvotocinu salju do belih rupa , koje mogu biti unutar jezgara planeta...

Pa crna rupa i wormhole su razliciti pojmovi. Na koji princip mislis da su povezani sa Crnom Rupom? A i dalje nisi pbjasnio kako raste zamlja a da se oblik ne menja bec samo polozaj kontinenata? Ako se nesto siri, siri se ravnomerno ( da nije zemlja ne bi bila loptasta ) tako da kontinenti ne bi isli onako kako je ptedstavljeno na filmu, tj ja cu hore a ti dole. Zato sam ti rekao da posmatras balon koji naduvavas sve jace. Stavi ( oznaci ) dve tacke i posmatraj kako ce se ponasati.

Niko tebe nije napao ili se obrusio. Samo mi objasni kako i na koji princip se masa iz Crne Rupe teleportuje ili prebacuje na nebeske objekte? Postoji li neki matematcki obrazac za tako nesto, bilo sta?
Da se povecava svim objektima masa i obim/velicina onda se rastojanje mora smanjivati izmedju dva nebeska tela a ne povecavati. Recimo kao sunce koje ce za par milijardi godina obimom/velicinom doci do Jupitera i dalje.

prvo, nisam dovoljno strucan da predstavim matematicki model crvotocine..postujem ukoliko ti jesi, ali mogu da shvatim koncept po kome bi crvotocina sluzila kao prenosnik materije...
U pravu bi bio da je velicina svemira konstantna i nepromenjiva, medjutim sve ukazuje da se svemir siri, za sada.A opet, pricamo o vremenskim razdobljima od minimum 100000 godina, gde ne moze biti reci o posmatranju i merenju.Dosadasnja merenja nisu dovoljno precizna da pokazu rast mase Zemlje. Na kraju, smem da tvrdim, da se masa zemlje konstantno povecava. Kako ? Pa svedoci smo da postoji priliv mase putem sudara Zemlje i meteorita na svakodnevnom nivou.Kako da to do sada nije izbacilo Zemlju ili bilo koju planetu iz orbite?

Pa crna rupa i wormhole su razliciti pojmovi. Na koji princip mislis da su povezani sa Crnom Rupom? A i dalje nisi pbjasnio kako raste zamlja a da se oblik ne menja bec samo polozaj kontinenata? Ako se nesto siri, siri se ravnomerno ( da nije zemlja ne bi bila loptasta ) tako da kontinenti ne bi isli onako kako je ptedstavljeno na filmu, tj ja cu hore a ti dole. Zato sam ti rekao da posmatras balon koji naduvavas sve jace. Stavi ( oznaci ) dve tacke i posmatraj kako ce se ponasati.

Naravno da su crna rupa i crvotocina razliciti pojmovi.Ko je tvrdio drugacije? Ja ne. Samo kazem da crvotocina moze da bude, i predvidjeno je teorijom, medijum za prenos mase izmedju dve razlicite tacke u prostor-vremenu.
Balon koji naduvavas gubi i menja oblik? Mozad si mislio na povecavanje zapremine, oblik ostaje onakav kakav je. Evo experimenta koji sam ja uradio:
Uzeo sam balon i naduvao ga do otprilike 50% kapaciteta. onda sam uzeo testo i namazao ga po povrsini balona u nekom ne previse debelom sloju, i ne previse ravnomerne debljine. Sacekao sam da se testo stvrdne i poceo da dopunjujem balon vazduhom.kakav je bio rezultat?
Na nekim delovima, testo je popucalo i dobjene povrsine su se udaljile jedne od drugih.Na drugim mestima je testo ostalo netaknuto na jednom delu, a na drugom se izmreskalo i razudilo.Mogu da ti kazem da se na nekim delovima testo naboralo, a na nekim otanjilo.O kojim tackama da ti pricam?Mene to vrlo podseca na animaciju sa youtube...

WORMHOLE

White holes perform exactly opposite of black holes. A white hole emits everything, and has no gravity. Although white holes are not believed to exist they are mathematically possible. The possibility of white holes has been proven using Einstein's Theory of Relativity (Bunn). The possibility of white hole uses the time portion of relativity. If white holes do exist they might be in another universe, in a separate space and time from our own (Hawking, Black Holes 116). White holes are the output of black holes. Where a white hole spits things out is unknown ("Black").

prvo, nisam dovoljno strucan da predstavim matematicki model crvotocine..postujem ukoliko ti jesi, ali mogu da shvatim koncept po kome bi crvotocina sluzila kao prenosnik materije...
U pravu bi bio da je velicina svemira konstantna i nepromenjiva, medjutim sve ukazuje da se svemir siri, za sada.A opet, pricamo o vremenskim razdobljima od minimum 100000 godina, gde ne moze biti reci o posmatranju i merenju.Dosadasnja merenja nisu dovoljno precizna da pokazu rast mase Zemlje. Na kraju, smem da tvrdim, da se masa zemlje konstantno povecava. Kako ? Pa svedoci smo da postoji priliv mase putem sudara Zemlje i meteorita na svakodnevnom nivou.Kako da to do sada nije izbacilo Zemlju ili bilo koju planetu iz orbite?
Да, и шта са приливом масе који ни за милијарду година неће досегнути ни промил масе земље(5,97*10^24 тона), ма колико метеорити падали на Земљу.
Још једном:Теорија тектонских плоча сасвим лепо објашњава кретање континената, уздизање планинских венаца и формирање депресија.
И нису нам потребне никакве црне рупе, а поготово прича о томе коју не успеваш да дефинишеш.

:eek:
Opet super teorija.
Ali, VELIKO ali !!!
Kakve veze ima ovo sa RASTOM planete?
O čemu vi ovdje pričate?
O dokazanom nagomilavanju prašine iz kosmosa i preraspodjeli Zemljine?
O tektonskim poremećajima?
O teoriji bijelih rupa?
Ne razumijem. A pročitao sam,iščitao i ponovo čitao. Hokinga, Karla Sejgana,
Artura Klarka. Takođe i SF, išao na dodatnu nastavu iz fizike(istina, odavno)...
Ne razumijem. O čemu se ovdje priča?
:think:
Bijele rupe nisu dokazane, ali nisu ni crne. Obrušite se slobodno na mene.
A onda istražujte. Ništa nije dokazano, osim rotacije i putanja planeta.
Čak i osnove astrologije(varanja naivaca) su iluzija, jer su JEDNODIMENZIONALNA slika nečega što je PRIJE 10 HILJADA GODINA izgledalo kao ovo ili ono.
Što se tiče priliva mase Zemlje, većina asteroida izgori.
Ono što nas je opalilo je neznatno u odnosu na pretpostavljenu masu Zemlje.
Da je planeta živa jeste. A da je zabole za nama, i to je tačno...
Ponašajte se normalno, i sve će biti OK. :cool:

Pa, ovde se u nekoliko poslednjih postova pokusava opovrgnuti hipoteza da usled rasta Zemlje, dolazi do razilazenja kontinenata. Predlozeno resenje za povecanje mase Zemllje, bile su bele rupe koje bi bljuvale materiju koju crne rupe progutaju. E, sad, crne rupe nisu dokazane, bele rupe nisu dokazane, crvotocine nisu dokazane i na osnovu teorija o istima, mi tvrdimo ili poricemomogucnost koju sam izneo...

POdjednako ludo deluje i teorija po kojoj se materija pod uticajem gravitacije sabija do singulariteta, a da se pri tom procesuoslobadja samo izvesna kolicina rendgenskog zracenja...Nisam ni jednog trena tvrdio da JESTE istina da su bele rupe u jezgrima planeta (i drugih kosmickih tela dovoljno masivnih da ostvare neophodne uslove), samo predlazem tu teoriju, u slucaju da se pokaze istinitom tvrdnja da se planete sire (rastu). Ukoliko bi ta teorija bila tacna, (a slazem se sa Ozimanom, deluje logicnom) bele rupe u jezgrima planeta bi imale smisla i objasnile bi sve posledice teorije rasta planeta.Znaci, ne treba traziti manjkavost u mom predlogu, vec potvrditi ispravnost teorije da planete rastu.

(I da: Stiven Hoking, ali sam napravio typo u zurbi)

Mislim da bi tako rastuća planeta dobijala na masi i po starom Njutnovom zakonu gravitacije bi ubrzo pala na zvezdu oko koje kruži a koliko znam to se ne dešava. Prirast mase bi morao da bude nečim kompenzovan, da se putanja planete ne bi sužavala a jedino što me u tom pomeranju tektonskih ploča interesuje, jeste čime su određene putanje njihovih pomeranja i na kraju koji fizički proces ih uopšte gura?

Poslednja izmena:
Naravno da su crna rupa i crvotocina razliciti pojmovi.Ko je tvrdio drugacije? Ja ne. Samo kazem da crvotocina moze da bude, i predvidjeno je teorijom, medijum za prenos mase izmedju dve razlicite tacke u prostor-vremenu.
Balon koji naduvavas gubi i menja oblik? Mozad si mislio na povecavanje zapremine, oblik ostaje onakav kakav je. Evo experimenta koji sam ja uradio:
Uzeo sam balon i naduvao ga do otprilike 50% kapaciteta. onda sam uzeo testo i namazao ga po povrsini balona u nekom ne previse debelom sloju, i ne previse ravnomerne debljine. Sacekao sam da se testo stvrdne i poceo da dopunjujem balon vazduhom.kakav je bio rezultat?
Na nekim delovima, testo je popucalo i dobjene povrsine su se udaljile jedne od drugih.Na drugim mestima je testo ostalo netaknuto na jednom delu, a na drugom se izmreskalo i razudilo.Mogu da ti kazem da se na nekim delovima testo naboralo, a na nekim otanjilo.O kojim tackama da ti pricam?Mene to vrlo podseca na animaciju sa youtube...

Sorry sto mi je trebalo duze da odgovorim, isao sam na veceru. To sto si opisao je kao i kretanje tektonskih ploca, tj, dobio si isto ono sto si video na filmicu al samo bez dela gde se jedan deo testa odvojio, okrenuo se za 30% i otisao na drugi kraj balona i spojio se sa drugim testom, zar ne? Balon se ravnerno siri, i svaka tacka ce relatvno uvek biti isto udaljena sa povecanjem obima i velicine. Zato ti i kazem, ako je ono njihovo tacno obda indija nece moci da se odvoji od afrike i zapuca u aziju a da i dalje ostane loptast oblik.

Meni se cini da balon nije kvalitetna analogija, jer mu je povrsina elasticna. Da je kojim slucajem balon napravljen od testa, e, tu bi moglo da se dogodi svasta, zbog plasticnosti "kore" naime, gde je deblja, tu se ne bi razdvajala, a gde je tanja, tu bi bilo pucanja i razdvajanja.Ukoliko bi mogli napraviti balon od testa, pretpostavljam da bi bilo svakakvih uvrtanja, prelamanja, rotacije itd...
A upravo Indija i njeno odvajanje od Afrike i zabijanje u evroaziju je objasnjeno ovom animacijom.Nije se odvojila i zaletela preko okeana, vec je odvojila se kod Afrike, i savila usled nadimanja zemlje, i namreskala kod himalaja.
Meni deluje ok.

da ali ako posmatras na kratkom vremenskom periodu, do 10 000 godina, nece se primetiti nista...sta ako je priliv mase nesto veci od priliva mase putem asteroida?

Tako mali priliv mase tj zapremine ne bi izazvao tako drastična uvećanja površine Zemlje u tako kratkom periodu. Problem je što površina kugle raste za stepen sporije od zapremine. Geometrija 3D prostora je ipak na još na snazi. Odgledao sam priču o porastu zemlje i na prvi pogled mi je delovala veoma realno. Narator je veoma sugestivan, gotovo na granici ispiranja mozga. To mi je bilo sumnjivo. Jednoj novoj teoriji ne treba tako nešto, znači ili je cirkus ili je pokušaj manipulacije kao lašu nas isl. Sa druge strane film prikazuje stapanje i razilaženje kontinenata kroz njihovo preoblikovanje kao da su od plastelina što je geološki i dopustivo, ali na taj način se sve može uklopiti u glatku sferu neke površine pa ne čudi njegov genijalan zaključak da sve paše. Naravno da paše. Da je okeansko tlo mlađe od kontinentalnog, a to znači i mongo tanje i pokretljivije ne znači odmah da jei nastalo iz širenja pukotina usled naduvavanja.
Zasad mi se čini da je oblik okeanskog dana oblikovan, ne širenjem pukotina usled porasta ppovršine zemlje nego entropijskim razilaženjem komada razbijenog prakontinenta. Opet nastanak prakontinenta kao znatne dislokacije na površini Zemlje bih mogao lako da smislim kao posledicu jednog velikog sudara zemlje sa nekim svermirskim objektom kom prilikom je njena ose rotacije izbačena iz žiro ravnoteže i k om prilikom je nastao mesec. Na pitanje zašto se kontinentalne ploče pomeraju levo desno kao na "vlažnom podu" mislim da mogu da odgovorim i bez Hokinga

Meni se cini da balon nije kvalitetna analogija, jer mu je povrsina elasticna. Da je kojim slucajem balon napravljen od testa, e, tu bi moglo da se dogodi svasta, zbog plasticnosti "kore" naime, gde je deblja, tu se ne bi razdvajala, a gde je tanja, tu bi bilo pucanja i razdvajanja.Ukoliko bi mogli napraviti balon od testa, pretpostavljam da bi bilo svakakvih uvrtanja, prelamanja, rotacije itd...
A upravo Indija i njeno odvajanje od Afrike i zabijanje u evroaziju je objasnjeno ovom animacijom.Nije se odvojila i zaletela preko okeana, vec je odvojila se kod Afrike, i savila usled nadimanja zemlje, i namreskala kod himalaja.
Meni deluje ok.

Jako dobra analogija balon od testa.
ali sa delom koji je deblji i počeo je da se kori a ispod je još mekano a još ispod ključa.
Kao pena na ribljem paprikašu, ali ne na ravnoj površini nego okruglo u radijalnom polju.
da se predstavi to pokretanje nije potrebno da se tečnost dosipava.

Ali, ako se okeansko dno stalno obnavlja (atlantski okean) odnosno izvire, kako objasniti da se isto desava na jos nekoliko mesta (tihi okean pored obala Amerike)
I laiku je jasno da ako izvire novo tlo, staro mora da utanja...gde to tacno utanja?Na google earth-u imate prikaz spojeva kontinentalnih ploca.Svuda su primetljive linije razdvajanja.

Pogledajte prilog 180917

evo ga...a dole, je jedna oblast , rekao bih i jedina kojhu sam uspeo da primetim , a gde se kontinentalne ploce sudaraju, pri cemu vidim samo "mreskanje". A ako je tako, koja to sila tera da izvire novo tlo samo na pokazanim oblastima, a jedino skupljanje izmedju Australije i Azije...Ar ne bi trebalo to da bude nasumicno izdizanje i spustanje tla? Zar u analogiji balona od testa(ispunjenog testom, ne bi , ubacivanjem nove kolicine testa doslo upravo do koncentracije starog tla na jerdnom mestu, a formiranja novog na velikoj vecini povrsine, kao sto je slucaj kod Zemlje?

Poslednja izmena:
Meni deluje ok.

Pa princip koji je objasnjen moze da se primeni i na pomeranje tektonskih ploca. Zaista mi nije jasno kako nesto sto je cvrsto ( kontinent u ovom slucaju ) moze da se odvoji i usled raste skroz promeni mesto, tacnije pocne ne da se krece u smeru sirenja zemlje vec u nekom nedefinisanom smeru, lepo pa na gore. Odvajanje mi je jasno, kao kora koja puca, alkada se nesto siri, siri se u svim pravcima jednako. Tj vektori prostiranja ce uvek biti isti. Da nije tako Zemlja ne bi bila lotasta vec ko zna kakva. E bas zato sto se siri zemlja e ne pomeraju kontinenti usled kretanja tektonskih ploca nije moguce da se Indija "polomi" od Afrike, okrene za xy steoeni i onda odluci da ide u sasvim drugom smeru zapuca u Azijui. To bi bilo kao da one kockice na fudbalskoj lopti kada puknu savovi kojima su privezani ( usiveni ) premeste mesto ii odu 20cm gore jer ti sve vise i vise povecavas ( naduvavas ) loptu.
p.s. ubedjen sam da imam jako puno gresaka u kucanju, nisam stavio sociva pa sam slep kao krstica....

Poslednja izmena:

Back