Pokretanje Zemlje

G.H.O.S.T.

Poznat
Poruka
7.997
Nesto sam kontao na temu tektonskih ploca i pojava povezanih sa njima.

Pri pomeranju tektonskih ploca dolazi do zemljotresa, poplava, cunamija, etc, etc. Medjutim, kako se krecu te ploce? Sta ih pokrece? Razmlisljao sam da su te ploce poput neke masinerije ili da ih neka masinerija pokrece.
Dalje, konto potapanja raznih kontinenata i njihova povezanost sa tektonskim plocama. Ja mislim da su se tokom ove 4,5 milijarde godina koliko zvanicno Postoji Zemlja, zemlja i voda smenjivale. Primer, tokom jednog perioda kopno je izrazenije, i recimo da je tada postojala Atlantida. Medjutim, dodje kraj tog perioda i onda voda preuzima primat, a Atlantida biva potopljena. Naravno, tu su i dalje tekstonske ploce za koje verujem da su kljuc smenjivanja kopna i vode na zemlji. Onda, pri tom smenjivanju kopna i vode i tek. ploce deluju, te se Zemlja dalje "obradjuje" i poprima drugacija oblicja. Primer za to je Pangea i njeno razudjivanje. Ko zna koliko je takvih primera bilo u istoriji Zemlje?
Sta vi mislite o ovome? Bilo bi pozeljno da neko sa znanjem iz oblasti fizike i geografije ucestvuje/u ovde i da/ju svoja objasnjenja, konkretno povodom pitanja kako se pokrecu tektonske ploce.

Mnogo si toga napisao al mi nije jasno sta zelis da ti geografi i fizicari tacno kazu? Pa opste prihvacena je cinjenica da je tektonske plove pokrecu, to nije nikakva tajna. Tako da imas subdukciju gde staro kopno nestaje, tj spusta se ispod druge tektonske ploce. To se desava jako sporo, za civotni vek coveka ploce nece preci vise od 4-5m. A pokrecu se usled pritiska. Neko je izveo jedan eksperiment ( slusao sam davno na casovima fizike, mislim da je bio prvi srednje u pitanju ). Neki naucnik je ostavio dve ploce, jednu na drugu, pri cemu je gornja ploca bila manje gustine, cvrstoce isastava od donje. Ostavio ih je u nekoj "supi" da stoje i zaboravio na njih godinama. Kada je posle ( recimo 10god ) dosao i pogledao video je da je gornja ploca pomerena, tj da je ostavila trag kretanja po donjoj ploci, kao kada nesto stisnes jako i vuces, znaci zarezala. Kod tektoniskih ploca ti je druga stvar, same ploce su debele oko 200km ( sto je zanemarljivo na debljinu zemlje do samog centra, tj jezgra. KAko se te ploce nalaze na rastopljenom materijalo, tj kamenju koje se takodje krece u odredjenim pravcima, tektonske ploce koje se nalaze na tome se pokrecu. Same tektonske ploce nisu iste, imaju razlicitu debljinu, sastav, gustinu, cvrstocu pa samim tim njihovo kretanje nije isto. E sada, kako je stari sloj kore deblji i cvrsci od novo on ce "potonuti" za razliku od novog sloja koji je npr nastao od isticanja lave. najbolji primer za nastanak novog tla su ti Havaji. Mesto gde je vulakan iy kog istice magma stvara novo tlo, to novo tle klizi po starom koje se supusta, tacnije vrsu subdukciju. ebiga to je ono sto sam ja ucio i zapamtio, mozda nije 100% tacno al siguran sam da ima istine.

Nesto sam kontao na temu tektonskih ploca i pojava povezanih sa njima.

Pri pomeranju tektonskih ploca dolazi do zemljotresa, poplava, cunamija, etc, etc. Medjutim, kako se krecu te ploce? Sta ih pokrece? Razmlisljao sam da su te ploce poput neke masinerije ili da ih neka masinerija pokrece.
Dalje, konto potapanja raznih kontinenata i njihova povezanost sa tektonskim plocama. Ja mislim da su se tokom ove 4,5 milijarde godina koliko zvanicno Postoji Zemlja, zemlja i voda smenjivale. Primer, tokom jednog perioda kopno je izrazenije, i recimo da je tada postojala Atlantida. Medjutim, dodje kraj tog perioda i onda voda preuzima primat, a Atlantida biva potopljena. Naravno, tu su i dalje tekstonske ploce za koje verujem da su kljuc smenjivanja kopna i vode na zemlji. Onda, pri tom smenjivanju kopna i vode i tek. ploce deluju, te se Zemlja dalje "obradjuje" i poprima drugacija oblicja. Primer za to je Pangea i njeno razudjivanje. Ko zna koliko je takvih primera bilo u istoriji Zemlje?
Sta vi mislite o ovome? Bilo bi pozeljno da neko sa znanjem iz oblasti fizike i geografije ucestvuje/u ovde i da/ju svoja objasnjenja, konkretno povodom pitanja kako se pokrecu tektonske ploce.

Da okrivimo opet drakonce...

Jedan interesantan link, zapravo prvi od 15 delova, koji daje jednu novu ideju i pogled na pomeranje kontinenata...

Одлично. :super: Мислим да је постављач теме исту покренуо ради зезања оних који ето можда нису упознати са званичним теоријама о кретању континента а оно испаде да су те званичне теорије шупље да шупљије не могу бити.

Сасвим је логично и за разматрање, да се земља заправо шири и да зато долази до померања континената. :think:

TAj link je neko postavio jos mislim kada je tema o supljoj zemlji bila aktuelna.

Veole bi da mi neko objasni kako to zemlja rast. Tela sa na toploti sire, tj je tacno. Samo Zemlja se ohladila od nekoliko puta od nastanka. Kako to da raste... Suplje da suplje nemoze da bude. 90% onih stvatri sto je dobio sirenjem dobijes i pomeranjem kontinenata....

TAj link je neko postavio jos mislim kada je tema o supljoj zemlji bila aktuelna.

Veole bi da mi neko objasni kako to zemlja rast. Tela sa na toploti sire, tj je tacno. Samo Zemlja se ohladila od nekoliko puta od nastanka. Kako to da raste... Suplje da suplje nemoze da bude. 90% onih stvatri sto je dobio sirenjem dobijes i pomeranjem kontinenata....

Pre nego sto postavis neko pitanje, pogledaj prvo film. Bar ispostuj to sto se neko potrudio. Tamo imas odgovore na sve tvoje sumnje. A ovako samo prozivas ljude od kojih ocigledno manje znas. Takav bar utisak ostavljas. Takodje, siguran sam da znas za tehnike izlivanja kalupa gde sredina ostane, pogadjas - suplja !

Haha :D

Evo posle tih zemljotresa i pokretanja na osnovu toga neko je napravio mapu kako ce da izgleda mapa zemlje i pojavice se novi kontinet Lemurija:D
Steta mi odosmo pod vodu:D
Nije mi jasno kako su dosli do ovakve mape a vidi ih sto su ozbiljini citavo organizovano predavanje o tome itd itd...

Poslednja izmena:
Zasto je nemoguce?

Pa jesi li pogledao? Ako sam dobro razumeo cela zemlja ce se poplaviti tako sto ce se okrenuti smer kretanja zemlje i onda ce usled inercije sve otici i tri lepe. Logika je na mestu, usled naglog pomeranja rotacije/kretanja to moze da se desi. Al hajde ovako. Voda prekriva oko 70% povrsine zemlje. Sve je to lepo, samo jedna stvar je zanimljiva. Voda na najdubljem delu ( do sada izmerenom ima dubinu od oko 11km al je prosecna dubina okeana manja od 4km. Na koji nacin ce se pojaviti onolika kolicina vode koja ce prekriti jos povrsine zemlje i to do visine od 8km, a da pritom svugde ima vode. To je nemoguce.

Takodje kako moze dodji do naglog menjanja smera rotacije? I zasto bas zemlja? Pa sve planete u suncevom sistemu imaju istu rotaciju. Tj na isti nacin je okrecu oko Sunca, samo neke imaju veci ugao rotacije. Zasto je Zemlja posebna i kako ce doci do promene smera rotacije, pod kojim uslovima ?

Pa jesi li pogledao? Ako sam dobro razumeo cela zemlja ce se poplaviti tako sto ce se okrenuti smer kretanja zemlje i onda ce usled inercije sve otici i tri lepe. Logika je na mestu, usled naglog pomeranja rotacije/kretanja to moze da se desi. Al hajde ovako. Voda prekriva oko 70% povrsine zemlje. Sve je to lepo, samo jedna stvar je zanimljiva. Voda na najdubljem delu ( do sada izmerenom ima dubinu od oko 11km al je prosecna dubina okeana manja od 4km. Na koji nacin ce se pojaviti onolika kolicina vode koja ce prekriti jos povrsine zemlje i to do visine od 8km, a da pritom svugde ima vode. To je nemoguce.

Takodje kako moze dodji do naglog menjanja smera rotacije? I zasto bas zemlja? Pa sve planete u suncevom sistemu imaju istu rotaciju. Tj na isti nacin je okrecu oko Sunca, samo neke imaju veci ugao rotacije. Zasto je Zemlja posebna i kako ce doci do promene smera rotacije, pod kojim uslovima ?

Nije u pitanju jos vode vec smenjivanje povrsine koju zauzimaju voda i kopno na Zemlji usled pomeranja tektonskih ploca.

Sta mislis da dodje do neke promene u Zemljinom jezgru? Zar to ne bi uticalo na kretanje Zemlje?

A objasni mi kako? I kako ploce mogu da se rasire tako da prakticno nestane kopno? Koliko se secam casova geografije, mislim da je utvrdjeno i doakzano da Himalaji rastu a ne da se smanjuju...

Himalaji rastu zato sto se dve ploce sudaraju. A sta bi bilo da nije tako? Ne kazem da se ploce rasire, vec samo vagam teorije da li je moguce da se pokretanjem ploca smenjuju kopno i voda. Ne da se rasire, vec samo da se smene, recimo da deo okeana, lupam, predje preko nekih kontinenata, a kopno ispod njih ili neko drugo kopno izadje na povrsinu.

Himalaji rastu zato sto se dve ploce sudaraju. A sta bi bilo da nije tako? Ne kazem da se ploce rasire, vec samo vagam teorije da li je moguce da se pokretanjem ploca smenjuju kopno i voda. Ne da se rasire, vec samo da se smene, recimo da deo okeana, lupam, predje preko nekih kontinenata, a kopno ispod njih ili neko drugo kopno izadje na povrsinu.

Naravno da je moguće ... ova planeta je živi organizam koji diše, transformiše se i vrlo često buni (Kejsi :)) Himalaji se podižu svake godine, mislim za jedan cm (nisam sigurna), kao proizvod toga severni deo Indije "juri" ispod planine :) Zar to nije dovoljan dokaz da ništa nije na ovom svetu stalno i postojano?

Back