Nezgodna prekretnica, a na osnovu mog iskustva iz Crne Gore, svako rešenje zapravo nije rešenje već samo pokušaj koji se mora pratiti i pratiti i pratiti.
Mi smo ovamo nepismeni, duhom gladni i željni moći, a malo nas i previše para od turizma i droge se vrti kroz narod da bismo suštinski bilo šta htjeli da promijenimo, nego eto, neka se gura ovako i dobro je.
A nije dobro, kao društvo tonemo i kad-tad će sve doći na naplatu.
Ovdašnji režim je koristio sve moguće poluge moći, i štap i šargarepa, dakle ANB (BIA), policija, socijalna davanja, računi za struju, građevinske dozvole, zapošljavanja, mediji, nenormalan birački spisak na osnovu koga bi neko pomislio da nas ima milion u državi, i eto, kada je usrao motku sa napadom na SPC, došlo je do te neke ekspertske vlade (ispostaviće se sve moj do moga) nepolitičara, koji su baš brzo postali političari, i shvatili gdje je stvarna lova.
Sve ono što je trebalo da se dogodi, prije svega čišćenje biračkog spiska, nije se dogodilo.
Otvorene liste, za koje se svi redom deklarativno zalažu, ne postoje ni u najavi.
Reforme tužilaštva? Ništa.
Sudstva? Ništa.
Bezbjednosti? Apsolutno ništa!
Samo su poluge moći iz ruka jedne ekipe prešle u ruke drugih, koji su baš brzo dokazali da je moć slatka i da lako mijenja ljude.
Koja kod da je lista da druge strane, treba da ima spisak stvari koje su joj prioritet, i koje mora da uradi u naznačenom roku.
To će biti test, na osnovu kojeg će se lako vidjeti je li neko promijenio mišljenje, te prelaskom na drugu stranu sistema odjednom, preko noći, shvatio da sistem i nije baš tako loš
E zato bih najviše volio listu od 250 random studenata čiji je zadatak da u tom i tom roku najure sve moguće trule tužioce, sudije, policajce, bezbednjake, novinare, fantome u biračkim spiskovima i šta sve ne, siguran sam da ima neko mnogo pametniji koji bi im mogao detaljno objasniti koji sve to mehanizmi u ovoj državi koče sveopšti napredak.
A zašto baš studenti? Pa jedino su oni dovoljno velike budaletine da stvarno povjeruju da je sve to i moguće, pa me ne bi čudilo i da na kraju uspiju.